• No results found

förfaranden I en stark kontrollmiljö där testning av förväntat värde görs på inkomst eller

4. Empirisk metod 1 Metod för datainsamling

5.1 Professionella bedömningar

5.1.2 Fortsatt drift

Majoriteten av respondenterna menar att bedömningen av fortsatt drift blivit mer omdiskuterad idag än vad den varit tidigare. Respondenterna nämner att det, på grund av

Covid-19, tillkommit granskning av exempelvis omställningsstöd och

korttidspermitteringar.

“Där har vi fått göra nya granskningsåtgärder helt enkelt. Exempelvis omställningsstöden, där får vi ju skriva ett yttrande och då vet vi ju redan att när vi kommer till årsredovisningen att ”ja men de här pengarna har de redan sökt” då blir det kanske inte så mycket som tillkommer. Men för korttidsstöd har vi inte varit inblandade och då måste vi veta att de inte kommer att behöva betala tillbaka de pengarna och då har vi ändå fått göra ställningstaganden i revisionen.” (Respondent 7)

Respondent 7 resonerar kring att det tillkommit granskning av speciellt korttidsstöd men menar att för omställningsstöden inte krävs lika mycket granskning då de som revisorer redan är inblandade i processen och vet varifrån pengarna kan härledas. Respondent 15 menar att svårigheten kring granskningen av omställningsstöd och korttidspermitteringar föreligger i att bedöma att det faktiskt är en post som påverkats av Covid-19 och ingenting annat, speciellt för de verksamheter som kanske inte drabbats lika hårt av Covid-19.

“Det kan vara en sån sak, om man tittar på omställningsstöden, där vi ska intyga att företaget har ekonomiska svårigheter till följd av Covid-19. Hotell och restaurang är ganska lätta. Men andra verksamheter, är det relaterat till Covid- 19?” (Respondent 15)

Respondent 11 menar att det till en början kunde vara lätt att säga att en viss post ändrats på grund av Covid-19 men att det idag krävs mer än att bara säga att det är till följd av Covid-19 som någon post ändrats, det krävs mer granskning kring vad den faktiska orsaken är. Vidare nämner även respondent 10 att byrån tilltagit extra granskningsåtgärder kring just fortsatt drift som en följd av Covid-19.

36

“Men om man skulle säga generellt är det ju att här måste vi vara ännu tydligare, där har våran byrå tagit fram ett granskningsprogram för specifika granskningsåtgärder kopplat till Covid-19. … när man förbinder sig till permitteringsstöd och omställningsstöd blir det vissa regler om värdeöverföringar så det är också en stor del att följa upp att det inte har skett. Så att det är tillfört att vi har nya granskningsåtgärder på det nya året kan man säga som är ännu mer rigorösa.” (Respondent 10)

Majoriteten av respondenterna nämnde varulagret och fortsatt drift som de bedömningsposter som påverkats mest av Covid-19. Däremot poängterar bland annat respondent 11 och 12 att beroende på vad det är för företag eller bransch kan det variera vad som egentligen påverkats. Respondent 11 menar bland annat att det finns andra branscher som istället påverkats positivt av Covid-19 vilket även det behöver beaktas.

5.1.3 Tillräckliga och ändamålsenliga revisionsbevis

“Det är ju absolut revisionsbevis som kommer från extern part direkt till oss som revisionsbyrå. Som exempel finns det att engagemangsbesked ska gå direkt från banken direkt till oss på revisionsbyrån. De revisionsbevis som är mest tillförlitliga är sådana som bolaget inte har någonting att göra med.” (Respondent 9)

Gällande revisionsbevisens tillförlitlighet var alla respondenter eniga om att det bevis med högst tillförlitlighet är de som inhämtas från extern part och som inte mellanlandat hos kund. Respondent 8 diskuterar kring att tillförlitligheten ökar om bevisen går genom flera olika strukturer och instanser och får därmed många fler ögon på sig. Vidare förklarar flera respondenter att ett exempel på en extern bekräftelse med hög tillförlitlighet kan vara engagemangsbesked från bank.

“Tillförlitligheten blir likadan, vi tittar mycket på externa bevis.” (Respondent 1)

“Mest tillförlitliga skulle jag säga är engagemangsbesked från bank för då får du verkligen svart på vitt. Men om man ser på tillgångar exempelvis så har du kundfordringar. Där är det bästa revisionsbeviset, om du har en kundfordran som ligger och efteråt hämtar du in en inbetalningskvittens, alltså efter räkenskapsårets slut. Då har du bekräftat att den kundfordringen var giltig. Man

37

kan göra en kundsaldoförfrågan, att man skickar till det bolaget som har köpt en viss vara eller tjänst och det är ett sätt att hämta in bekräftelse men det kan också vara strul att det tar lång tid innan någon svarar. Det finns flera grejer som kan bli fel och det kan ju till och med vara så att de förfalskar fakturan och hittar på ett eget telefonnummer och mailadress och svarar själva.” (Respondent 5)

Även respondent 5 och 13 resonerar kring revisionsbevisens tillförlitlighet och poängterar att de med högst tillförlitlighet är engagemangsbesked från bank. Däremot nämner båda respondenterna att det finns andra typer av revisionsbevis som kan anses tillförlitliga men att risken blir högre när kunden själv gjort bedömningar om vad revisionsbeviset faktiskt är som exempelvis beräkning av en reserv eller en egen riskbedömning.

“Jag skulle säga att vi i alla fall jobbar efter att ta eller försöka få revisionsbevis som täcker mer av helheten. … Och sen är det väl också om vi har möjlighet att få underlag från extern part. Det är krav från vår sida, men det är ju ett väldigt bra revisionsbevis när banken skickar engagemangsbesked direkt till oss. Utan att det ska mellanlanda hos kunden, då vet vi liksom att det här är facit. Man täcker så stor del av populationen eller posten så möjligt eller att det kommer från extern part skulle jag väl säga är sådant som vi försöker att uppnå.” (Respondent 7)

Vidare nämner respondent 7 att man alltid söker revisionsbevis som täcker mycket av helheten och ger ett exempel på en intäktsanalys som täcker in alla delar. Respondenten menar att när man får till en sådan analys kan man matcha alla intäktsposter mot en bankfil med alla inbetalningar och kan på så sätt lättare säkerställa riktigheten och menar att det är ett revisionsbevis som klassas som mer tillförlitligt.

5.2 Kvalitet

I nedanstående avsnitt presenteras en sammanställning av respondenternas upplevelser kring hur kvaliteten påverkats av Covid-19. Kvaliteten kunde ur den tematiska analysen delas in i tre teman: revisionskvalitet, kvalitet gentemot kund samt intern kvalitet.

5.2.1 Revisionskvalitet

Alla respondenter fick en fråga gällande hur de upplevt att revisionskvaliteten påverkats till följd av Covid-19 (se Bilaga 2). Respondenterna hade olika uppfattningar kring huruvida kvaliteten faktiskt påverkats eller inte. Bland annat nämnde respondent 4 och 14 att kvaliteten kanske minskat ur ett personligt perspektiv, men att själva slutprodukten fortfarande är densamma.

38

“Ibland känns det som vi inte riktigt fick det vi sökte men då får man göra det bästa av vad man har även om det inte känns som lika hög kvalitet som förra året. Med den vanliga granskningen om det är så att man är på plats kan man ju alltid gå och fråga den som är ansvarig då kanske den berättar mer än den gör om jag ringer. Och då kanske jag får bättre eller mer information som den kanske inte tänkt dela med sig av. Då kan man få indikation på att det ska jag kolla mer på eller har med något annat att göra som inte finns på skrivbordet.” (Respondent 1)

Respondent 1 resonerade kring kvalitetsfrågan enligt ovan och upplever att kvaliteten kanske påverkats något som en följd av Covid-19. Speciellt som ett resultat av att man nu inte är på plats hos kund vilket i vanliga fall underlättar att ställa mer spontana följdfrågor till kund. Detta beskrivs ge mer eller bättre information i slutändan. Respondenten menar att man nu kanske nöjer sig vid en lite lägre nivå för att man känner att man kanske inte nått hela vägen fram. Vidare resonerar respondent 1 kring att revisionskvaliteten ökat med avseende på andra delar. Bland annat menar respondent 1 att kvaliteten ökat då man idag arbetar analytiskt. Vidare anser respondenten att effektiviteten ökat som en följd av att kunden levererar färdigt material redan från start då de är mer involverade i processen. Vidare anser respondent 15 att kvaliteten i slutprodukten i sig inte har påverkats men på grund av arbetet på distans förloras visa bitar som ger mycket information. Respondenten resonerar liknande gällande den informella delen som respondent 1 även nämnde.

“Jag skulle inte vilja påstå att vi skriver på felaktiga revisionsberättelser men jag tycker att den informella biten har försvunnit och det är ofta den som ger väldigt mycket information.” (Respondent 15)

En fråga ställdes huruvida respondenterna upplevt att revisionskvaliteten har påverkats av Covid-19 (se Bilaga 2) där respondent 6 ansåg att revisionskvaliteten minskat något på grund av att kommunikationen inte blir lika effektiv och menar att man ibland varken hinner eller kan få ställa en fråga och därmed försöker förstå själv och nöjer sig med det utfallet.

“Jag skulle tippa på att den har minskat lite grann, absolut, för där är det liksom, jag kunde inte ställa min fråga så jag lägger ytterligare 15 minuter på att förstå själv och tiden springer iväg på uppdraget, vi jobbar ändå mot en budget som man känner att “okej vi får nöja oss med denna förklaring vi har, det kanske inte

39

är optimalt men vi nöjer oss med det”. Så jag skulle nog säga att det finns några procent sämre, absolut.” (Respondent 6)

Flertalet av respondenterna är överens om att revisionskvaliteten i sig inte påverkats, det är fortfarande samma slutprodukt som levereras. Däremot menar respondent 7 att vägen till att nå samma nivå av kvalitet kan ha påverkats som en följd av Covid-19 och syftar på att det kan ha tagit mer tid att nå samma kvalitet som innan.

“Nej det tycker jag faktiskt inte. Det kanske tar mer tid att komma dit dock, alltså just det här att man får skicka kvarstående listor på ett annat sätt än vad vi kanske gjort innan, frågor som var väldigt enkla innan.” (Respondent 7)

Respondent 9 anser inte att revisionskvaliteten har påverkats men att detta kan vara en följd av att man redan innan Covid-19 arbetat mycket med byråns arbetsmetoder och därmed kände sig säkra i sina processer. Detta har i sin tur lett till att de varit bekväma i den granskningen de gjort både innan och under Covid-19 och därmed kunnat bibehålla en hög kvalitet.

“Nej, jag skulle säga att revisionskvaliteten är fortfarande densamma som tidigare. Och ligger på en bra nivå eller nu kan jag ju bara prata om hur vi sköter det ifrån vårt kontor, där är det inte att vi på något sätt har fått en sämre kvalitet i revisionen som vi gör än tidigare. Men det ligger nog ganska mycket i att vi jobbade ganska mycket med våran egna revisionsmetodik precis innan Covid-19 kom, så vi kände oss ganska säkra våra egna processer och syftet med varje granskningsåtgärd som vi gör och det tror jag har bidragit ganska mycket till att vi har uppehållit den goda kvaliteten som vi gjort.” (Respondent 9)

Respondent 11 anser istället att revisionskvaliteten har ökat, men att detta inte är en följd av Covid-19 utan att man idag ställer högre krav på kvaliteten generellt vilket bidragit till att man arbetar mer mot det, oavsett Covid-19 eller inte.

“Alltså kvalitet har ju varit på tapeten så himla länge så det är ju inte på grund av Covid-19 som kvaliteten har ökat. Jag skulle säga att alla mina uppdrag har bättre kvalitet än vad de hade för ett år sedan men det är inte p.g.a. Covid-19 utan bara för att kraven i allmänhet är högre och ökar hela tiden så kvaliteten kommer automatiskt bli högre, oavsett Covid-19 eller inte.” (Respondent 11)

Respondent 10 resonerar kring att revisionskvaliteten inte påverkats ur ett kundperspektiv men belyser istället problematiken kring den rådgivande roll revisorerna innehar.

40

Respondenten menar att i den rådgivande rollen gentemot kunderna kan det finnas brister kvalitetsmässigt till följd av Covid-19 och uttrycker sig enligt följande:

“Det som kan vara runtomkring, nu är vi inte riktigt i den perioden än men en stor del, när jag pratar kvalitet ur en revision tycker jag att den inte har blivit påverkad gentemot kunderna men jag som rådgivare tycker jag kanske att kvaliteten blir bristande men hänsyn till att vara rådgivare till ägarna som privatperson och där når vi inte fram på riktigt samma sätt.” (Respondent 10)

Flertalet respondenter belyser både utmaningar och möjligheter utifrån ett effektivitetsperspektiv. Respondent 1 redogör för att vissa delar tar mer tid och andra inte, och resonerar kring att det handlar om vilka delar som revisionsbyrån har fått till bra digitalt. Delar som inneburit nya dokument och listor eller tillkommande granskningsprogram har det tagit tid att ställa om till vilket respondenten menar inte alltid räknats med i budget.

“Vi sparar ganska mycket tid på att vi inte behöver resa men själva revisionen tar längre tid. Hade vi i vanliga fall suttit ute hos kunden och behöver något underlag eller vill ställa någon fråga och vill gå till ekonomichefen så sätter man sig där i en kvart och pratar igenom och får underlaget. Dessutom kanske man får se i systemet hur de tagit ut något eller hur de tänkt, så blir det lite ställtider nu.” (Respondent 10)

Respondent 8 bedömer vidare att det är mycket beroende på kund och i uppdrag med ett större team upplevs det att uppstartsperioden har blivit en mer utdragen process. Respondent 4 och 5 benämner utmaningar med kommunikationen både internt och externt. Det tar längre tid att få in vissa dokument, få svar på mail och även att tydligheten har minskat. Dessutom redogör de för att kommunikation via mail och telefon ökar risken för missförstånd. Respondent 11 anser att de nu måste vara mer tydliga gentemot kund vad de efterfrågar och respondent 12 nämner att det alltid blir ett extra steg i kommunikationen med kund. Vidare beskriver respondent 12 och 14 att det är lättare att undvika uppgifter eller att de inte blir gjorda i samma utsträckning som tidigare. Respondent 8 och 13 lyfter även att vissa delar kan ha blivit mer tidseffektiva på grund av uteblivet småprat mellan parter men även att de får snabbare och bättre återkoppling från kund. Kunder har dessutom i vissa fall varit mer tillgängliga då de har kunnat svara utanför arbetstid eller att de varit mindre distraherade av annat jobb när även de har jobbat hemifrån.

41

Related documents