• No results found

förfaranden I en stark kontrollmiljö där testning av förväntat värde görs på inkomst eller

4. Empirisk metod 1 Metod för datainsamling

5.1 Professionella bedömningar

5.2.3 Intern kvalitet

Eftersom kvaliteten påverkas av sammansättningen av revisionsteamet ställdes en fråga gällande hur respondenterna upplevt att samarbetet fungerat i teamet när de flesta jobbat på distans. Flera av respondenterna belyste utmaningar kring den upplevda teamkänslan. Respondent 2 och 14 menar att teamkänslan blivit mycket sämre vilket även har kommit att påverka motivationen hos revisorerna. Respondenterna nämner att de saknar sina kollegor och tycker att det är väldigt tråkigt att inte träffas.

“Vi kommer vara som kossor på grönbete sen när vi väl får ses.” (Respondent 10)

Respondent 1, 6 och 12 menar att teamkänslan blivit betydligt sämre på grund av Covid-19. Respondent 6 upplever att teamkänslan blivit sämre till följd av arbetet på distans men även som en följd av att kommunikationen tar längre tid, det är svårare att få tag på en kollega och ställa en fråga vilket man i vanliga fall kunde göra enkelt och snabbt på kontoret. Respondent 12 resonerar kring teamkänslan enligt följande:

“Jag tycker den fungerar bra men den fungerar inte riktigt lika bra som den gjorde innan och det är också lite att man saknar själva sammanhållningen, Det var ju bra mycket skönare att, om man hade en deadline att vi ska vara klara tills på fredag. Så satt man i ett grupprum, man hade känslan “vi gör det här

44

tillsammans” så det är väldigt stor skillnad på att bara sitta hemma ensam.” (Respondent 12)

Vidare poängterar respondent 1 att ibland fungerar samarbetet bra men att respondenten i vissa fall känner sig mer isolerad och menar att i de fallen förloras hela teamkänslan. Respondent 1 uttrycker sig liknande respondent 6, att det är svårare att ställa spontana frågor och därmed få snabbare hjälp av sina kollegor vilket även det påverkat teamkänslan.

Respondent 4, 6, 8, 10, 13 och 14 har även sett utmaningar med teamkänslan utifrån ett effektivitetsperspektiv. Kollegorna är inte tillgängliga på samma sätt som tidigare, där man satt ihop i exempelvis ett grupprum, vilket har försvårat kommunikationen mellan dem. Respondent 6 förklarar att de har avstämningsmöten både morgon och eftermiddag men att detta kan vara mer utdraget än om man suttit ihop fysiskt.Respondent 10 menar att den förändrade teamstrukturen kräver mer planering och regelbunden uppföljning som annars hade tagits ute på “fältet”, denna typ av process måste i dagens skede schemaläggas. Å andra sidan resonerar respondent 8 att detta har öppnat upp porten för att personer ringer varandra mycket mer, vilket ses som en positiv aspekt då man får mer snabba svar i jämförelse med mejlkontakt. Respondent 6 och 11 har också upplevt att effektiviteten har ökat då de vid hemarbete har tillgång till dubbla datorskärmar. Respondent 3 och 16 upplever istället ingen större skillnad mot tidigare och respondent 3 uttrycker sig enligt nedan:

“Just här är vi ett väldigt tajt team så jag tycker inte det är svårare att få tag på någon på Teams eller bara lyfta luren. Det är inga problem, och det tror jag de flesta säger, att det inte är några problem så, och det är inget hinder skulle jag säga.” (Respondent 3)

Respondenterna nämner vidare att de största utmaningarna som uppkommit till följd av Covid-19 är kopplat till kunskapsutbytet, teamkänslan samt medarbetarhälsan som kan ha en väsentlig betydelse på revisionens utförande. Respondent 1 upplever att man som revisorsassistent ibland kan ha blivit ganska utlämnad och ensam och att man inte fått tillräckligt med utbildning gällande bland annat olika analysverktyg. Däremot poängterar respondenten att detta har medfört ett större ansvarstagande och att respondenten därför utvecklats mer i rollen som revisor. Respondent 8, 10 och 14, som alla har jobbat som revisor under en något längre tid, förklarar att Covid-19 har inneburit en stor utmaning speciellt för nyanställda, då man nu måste ringa eller boka ett möte för att få lära sig något eller för att komma vidare när man stött på något hinder. Respondent 14 menar vidare att revisor är ett lärlingsyrke som går ut på att fråga vilket inte sker lika naturligt över Teams.

45

Kunskapsutbytet blir även påverkat då man inte får erfara vad andra i teamet pratar om och det är inte lika lätt att bara slänga ur sig en spontan fråga.

“En utmaning är väl kanske snarare internt med utbildning och alla nyanställda hos oss, det blir inte samma naturliga uppfångande av kunskap. Annars är man ett team som sitter och då är det väldigt lätt att snappa upp grejer, vad andra i teamet pratar om eller slänga ur sig en fråga. Nu måste allting ske på Teams och det blir ju en utmaning för det blir inte lika naturligt. Någon som kanske jobbat några månader känner sig kanske otroligt jobbig att behöva fråga hela tiden.” (Respondent 14)

Respondent 11 poängterar att hos dem har kontoret alltid varit öppet och att de kunnat sitta tillsammans i ett konferensrum under hela tiden. Därmed upplever respondent 11 ingen effekt på samarbetet i sig men poängterar att om man ibland haft nyanställda som jobbat hemifrån har det varit svårare att fånga upp hur arbetet går. Även om flertalet av respondenterna anser att samarbetet överlag har fungerat bra har några av respondenterna upplevt att det kanske inte fungerat lika bra som om alla skulle arbeta på kontoret. Bland annat menar respondent 10 att samarbetet fungerat bra men lyfter att det beror mycket på personligheter i gruppen, det upplevs svårare att fånga upp de personligheter som inte tar lika mycket plats när arbetet sker på distans. Även respondent 10, 13 och 14 upplever att kunskapsutbytet mellan kollegorna blir lidande.

“Och lite det här kunskapsutbytet i att även om jag inte är involverad i alla frågor så hör ju jag vad de sitter och pratar om vilket jag sen snappar upp och tar med mig i mitt arbete, det missar man ju nu. Det blir mer direkta frågor, jag ställer en fråga och jag får svar på en fråga. Eller tvärt om, jag får en fråga och ger ett svar. Så både och. Jag kan tänka mig att det har varit mer utmanande för de som sitter i många olika team och har mycket olika kunder, att det har varit svårare att få ihop det samarbetet. Men jag kände ju mina team redan innan Covid-19 kom så det tror jag har varit fördelaktigt.” (Respondent 13)

Respondent 1, 11 och 13 förklarar vidare att jobba på distans gör att jobb och fritid lätt flyter ihop vilket gör att man inte får någon balans. Däremot anser respondent 2 att distansarbetet bidragit till mindre stress då arbetssättet och dennes egna processer blivit mer strukturerade i och med alla digitala verktyg. Samtliga respondenter håller med om att arbetet har blivit mer flexibelt och att man har möjlighet till att styra över sin tid i en större utsträckning. Flera har nämnt det positiva med att slippa mycket restid som revisorns

46

arbete i vanliga fall innebär under vissa perioder. Detta förklarar respondent 12 har varit en stor fördel både arbetsmässigt men även i privatlivet.

5.3 Komfort

I nedanstående avsnitt presenteras hur respondenterna upplevt hur och om deras grad av komfort påverkats till följd av Covid-19. Respondenternas svar sammanställs under rubrikerna digitala arbetssätt samt revisionsbevis. Avslutningsvis visas en tabell med en sammanställning över faktorer som påverkar komforten och hur respondenterna förhåller sig till dessa.

Related documents