• No results found

Frågor om denna skrivelse kan ställas till Eva Strömberg Tel 0766-450 308,

In document Socialnämnden Tid: (Page 125-136)

ordf.PRO Strängnäs eller Sven Olof Ersmarker 073-341 43 50, ordf. SPF seniorerna Strängnäs.

Med vänlig hälsning

PRO Strängnäs SPF Seniorerna Strängnäs

Eva Strömberg Sven Olof Ersmarker

TJÄNSTEUTLÅTANDE

Socialkontoret Dnr SN/2020:117-700

2020-04-29

Planering och administration

1/2

Strängnäs kommun Nygatan 10 645 80 Strängnäs

Tel 0152-291 00 Fax 0152-290 00

www.strangnas.se Bankgiro 621-6907

Handläggare Barbro Ernald 0152-296 07

Socialnämnden

Ej verkställda beslut kvartal 1, 2020

Förslag till beslut

Socialnämnden beslutar att

1. överlämna nedanstående rapport till kommunrevisionen och till kommunfullmäktige.

Beskrivning av ärendet

Socialnämnden ska, enligt 16 kapitlet 6f-i § socialtjänstlag (2001:453), en gång per kvartal lämna uppgifter till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), kommunens revisorer samt kommunfullmäktige om gynnande beslut enligt 4 kapitlet 1 § socialtjänstlag (2001:453) samt 9 § lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, som inte har verkställts inom tre månader alternativt verkställts men avbrutits och inte åter verkställts inom tre månader.

I tabellen nedan redovisas uppgifter för kvartal 1, 2020 om socialnämndens beslut där verkställigheten har överskridit tre månader. Ärendenummer är en årlig nummerserie där varje brukare kan följas från kvartal till kvartal, till dess beslutet är verkställt/avslutat. En serie för LSS-beslut och en för SoL-beslut.

Fyra LSS-ärenden och fyra SoL-ärenden rapporteras enligt följande:

2/2

Ekonomiska konsekvenser för kommunen

Kommunen kan få betala en sanktionsavgift om den dröjt oskäligt länge med att verkställa ett beslut.

Övriga konsekvenser Inga övriga konsekvenser.

Uppföljning

Ej verkställda beslut följs upp en gång i kvartalet för rapport till fullmäktige, IVO och revisorerna.

Beslutsunderlag Inga handlingar bifogas.

Beslutet skickas till Kommunfullmäktige Kommunrevisionen

Karin Krönenstedt Karin Pettersson

Socialchef Tf. chef Administration,

planering och utvecklingsenheten

Socialkontoret Dnr SN/2020:65-709 2020-03-25

Planering och Utveckling

1/3

Strängnäs kommun Nygatan 10 645 80 Strängnäs

Tel 0152-291 00 Fax 0152-290 00

kommunstyrelsen@strangnas.se

Information om gruppboende och daglig verksamhet LSS

”Lantligt läge”

Bakgrund:

Vid socialnämndens sammanträde 2016-08-30 beslöts att framtida behov av bostäder inom verksamhetsområde funktionshinderomsorg skulle analyseras. En utvecklare från verksamhetsområdet gjorde en omfattande utredning som

presenterades för socialnämnden 2017-02-28 (”Bostad med särskild service LSS särskilt boende SoL ” SN/2016:480-709) Utredningen syftade till att kartlägga behoven av boenden för verksamhetsområdets målgrupp perioden 2017-2027 och man redovisade även den aktuella situationen inom området. Utredningen

belyser bland annat att det finns behov av gruppbostad för personer med funktionshinder inom det neuropsykiatriska området och för personer med funktionshinder inom autismspektrat. Dessa personer har behov som inte tillgodoses i den typ av gruppboenden som för närvarande kan erbjudas i Strängnäs kommun.

2019-02-25 gjordes en beställning till SFAB avseende förberedande arbete för ett gruppboende som fått arbetsnamnet ”Lantligt läge”.

Det nya gruppboendet som nu planeras är tänkt att ligga utanför tätbebyggt område. Målgruppen är personer i behov av komplexa insatser, de har hög sårbarhet för intryck från omgivningen och ibland ett utmanade beteende.

Nuvarande situation:

De personer som idag är tänkta att erbjudas en lägenhet på detta gruppboende har stora behov av anpassningar, förberedelser och tydliggörande pedagogik, och personalen som ska arbeta på boendet bör vara erfaren och ha stor kunskap om målgruppen. Personer som är tänkta att erbjudas boendet har idag en personal i sin närhet större delen av dygnet och har behov av stöd i alla omvårdnads-situationer såsom matlagning, städ, tvätt och hygien.

Personer som kommer erbjudas boende i den planerade gruppbostaden är också i behov av daglig verksamhet i närheten. Bland annat för att ge förutsättning att kunna vistas i skog och natur men också för att minimera en taxiresa som oftast skapar stress och ger en sämre förutsättning till en bra dag.

2/3

De som idag är tilltänka att erbjudas en plats är brukare som idag är extern-placerade, brukare som behöver hög personaltäthet dygnet runt och har stort behov av fysiskt aktivitet och närhet till skog och natur och brukare som bor i befintliga gruppboenden men som är i behov av en miljö som är mer lugn och enskild.

Ekonomi:

Medel finns avsatta i investeringsbudget för gruppboende och för daglig verksamhet.

Redovisning av förberedande arbete:

Beställning till SFAB av förberedande arbete gjordes 2019-02-25.

En arbetsgrupp bestående av företrädare för SFAB, verksamhetsområde funktionshinderomsorg, chef för Mark och exploateringskontor samt lokalsamordnare har träffats vid 7 tillfällen.

Mark och exploateringskontor har gett förslag på möjliga tomter. Den tomt som man kommer att arbeta vidare med är belägen i Stallarholmen, Husby tegelbruk 5:1. Förslag finns på att stycka av 6000 m2 för att på den ytan kunna inrymma både gruppbostad och daglig verksamhet. Ansökan om förhandsbedömning av bygglov har inlämnats av SFAB 2020-02-27.

SFAB kommer att köpa denna mark av Mark och exploateringskontoret.

Tomten ligger enskilt, men ändå inte särskilt långt ifrån tätort med livsmedelsaffär och tillgång till allmänna kommunikationer.

En verksamhetsbeskrivning har tagits fram av företrädare för

verksamhetsområdet och den kommer att ligga till grund för en beställning av förstudie till SFAB.

Fortsatt process:

Efter att beställning gjorts tar SFAB kontakt med arkitekt och entreprenörer för att göra en utredning som kommer att redovisas för socialnämnden under hösten 2020. I samband med att socialnämnden får ta del av utredningen ska nämnden även fatta beslut om gruppboendet. Nämndens beslut ligger sedan till grund för det slutgiltiga beslutet som fattas av kommunfullmäktige. Verksamhetsområdet tänker sig en utformning av gruppboendet som skiljer sig något från de

gruppboenden man senast byggt. Den här målgruppen har inte stora fysiska funktionshinder, men har svårigheter i samspelet med andra människor. Möten kan ibland bli till svårhanterliga situationer varför gruppboendet är tänkt att utformas så att varje lägenhet ligger separat, skilt från övriga boenden, med egen ingång. Lägenheterna kan länkas samman med ett korridorsystem som leder till ett gemensamt utrymme med kök och större rum för samvaro. Detta är tänkt att användas vid större sammankomster. Arbetsgruppen har varit på studiebesök i Nyköpings kommun för att titta på utformning av den här typen av gruppboende.

Lokal för daglig verksamhet:

Daglig verksamhet för målgruppen bör vara belägen i nära anslutning till boendet.

3/3

Lokalen bör vara tillräckligt stor för 6 brukare. Ett nära samarbete behövs mellan arkitekt och pedagogisk utvecklare så att lokalen utformas så ändamålsenligt som möjligt. Det är också viktigt att lägga fokus på utomhusmiljön för att skapa möjligheter till sinnestimulering, fysisk aktivitet och en meningsfull vardag.

Bemanning:

Dygnet runt med hög personaltäthet.

Yrkesgrupper som är aktuella: Boendestödjare, Stödpedagog, sjuksköterska, arbetsterapeut, sjukgymnast.

Strängnäs 2020-03-25 Carin Berglund

Utvecklare/lokalsamordnare

TJÄNSTEUTLÅTANDE

Socialkontoret Dnr SN/2020:256-002

2020-04-27

Planering, utveckling och administration

1/2

Cecilia Läräng Westerlund 0152-291 38

Socialnämnden

Särskilt förordnad beslutsfattare enligt LVU och LVM

Förslag till beslut

Socialnämnden beslutar att

1. att förordna nedan namngivna personer rätten att fatta beslut enligt 6 § LVU, 11 § 1-2 st., 27 § LVU, 43 § p.2 LVU och 13 § LVM inom nämndens Georg Lagerstedt Örsbäcken (C)

2. att revidera bilaga till Delegationsordningen för socialnämnden för föreslagna ändringar enligt punkt 1.

Beskrivning av ärendet

Socialnämnden i Strängnäs kommun fattar inom sitt område beslut i myndighetsutövning mot enskilda. Delegationsordningen slår fast

beslutsordningen och syftar till att socialnämnden ska kunna fullgöra sitt uppdrag. Alla beslut inom socialnämndens uppdrag går dock inte att delegera.

Genom att förordna särskilda beslutsfattare kan socialnämnden även fullgöra sitt uppdrag i de fall delegering inte är tillåten. Delegation att fatta ett beslut innebär att ett beslut får fattas av innehavare av viss befattning medan förordnande att fatta beslut är personligt.

Av 10 kap 4 § Socialtjänstlagen framgår att det finns mycket begränsade möjligheter att delegera beslutsrätten enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU) och lagen om vård av missbrukare i vissa fall (LVM).

Möjligheten att delegera beslutanderätten för omedelbara omhändertaganden (6§

LVU respektive 13§ LVM) är exempelvis begränsad på så sätt att delegering endast får ske till utskott. Behovet av att kunna fatta beslut snabbt inom

socialtjänsten är tillgodosett genom att nämndens ordförande erhållit en direkt i lag angiven kompletterande beslutanderätt. Därutöver har socialnämnden möjlighet att i vissa fall förordna andra namngivna personer att fatta beslut.

Syftet med bestämmelserna om ordförandens kompletterande beslutanderätt och

2/2

möjligheten att förordna särskilda beslutsfattare är att det alltid ska finnas någon beslutsbehörig att tillgå i de fall nämndens avgörande inte kan avvaktas.

Skillnaden mellan delegering enligt kommunallagen och förordnande med stöd av bestämmelserna i t.ex. LVM och LVU är att nämnden genom delegering har överlåtit arbetsuppgifterna och beslutanderätten utövas normalt av delegaten.

Förordnande som särskild beslutsfattare enligt LVM och LVU ska däremot endast användas när beslut av nämnden inte kan avvaktas. Den som har rätt att fatta beslut enligt förordnande har också ett ansvar för att ta ställning till om

socialnämndens/socialutskottets beslut i frågan kan avvaktas eller inte. Även ett beslut fattat med stöd direkt i LVU eller LVM, eller enligt förordnande gäller som nämnden beslut.

I samband med förändringar i socialutskott och personalförändringar behöver nytt beslut om särskilt förordnade beslutsfattare fattas av socialnämnden.

Förvaltningen föreslår därför nämnden att förordna namngivna personer i förslag till beslut som särskilda beslutsfattare enligt LVU och LVM, samt entlediga

tidigare särskilt förordnande beslutsfattare från sina uppdrag.

Beslut som avses enligt ovan är beslut som fattas enligt:

- 6 § LVU om omedelbart omhändertagande, - 11 § LVU om var och hur vården ska inledas, - 27 § LVU om tillfälligt flyttningsförbud,

- 43 § 1 st. 2 p. LVU om begäran om handräckning av Polismyndigheten, och, i särskilda fall, Kriminalvården, och

- 13 § LVM om omedelbart omhändertagande.

Ekonomiska konsekvenser för kommunen

Beslutet medför inga ekonomiska konsekvenser för kommunen.

Övriga konsekvenser

Beslutet medför inga övriga konsekvenser.

Uppföljning

Beslutet behöver följas om någon utsedd ledamot lämnar socialnämnden.

Beslutsunderlag Inga handlingar bifogas.

Beslutet skickas till Kansliavdelningen

Karin Krönenstedt Socialchef

ORDFÖRANDEFÖRSLAG

Dnr SN/2020:255-102 2020-04-27 1/1 Socialnämnden

Val av ledamot till socialutskottet

Förslag till beslut

Socialnämnden beslutar att

1. välja Lena Kanevåg (S) till ordinarie ledamot i socialutskottet

Beskrivning av ärendet

I och med att det finns en vakant plats som ledamot i socialutskottet föreslås att Lena Kanevåg (S), som i dagsläget är ersättare i utskottet, tillsätter den ordinarie platsen som ledamot.

Ekonomiska konsekvenser för kommunen

Beslutet medför inga ekonomiska konsekvenser för kommunen.

Övriga konsekvenser

Beslutet medför inga övriga konsekvenser.

Uppföljning

Ingen uppföljning krävs.

Beslutsunderlag Inga handlingar bifogas.

Beslutet skickas till Kansliavdelningen

Bodil Mellgren (S) Ordförande

ORDFÖRANDEFÖRSLAG

Dnr SN/2020:254-102 2020-04-27 1/1 Socialnämnden

Val av ersättare till socialutskottet

Förslag till beslut

Socialnämnden beslutar att

1. välja Thore Berggren (M) till ersättare i socialutskottet

Beskrivning av ärendet

I och med att det finns en vakant plats som ersättare i socialutskottet föreslås Thore Berggren (M) att väljas in för att fylla den positionen.

Ekonomiska konsekvenser för kommunen

Beslutet medför inga ekonomiska konsekvenser för kommunen.

Övriga konsekvenser

Beslutet medför inga övriga konsekvenser.

Uppföljning

Ingen uppföljning krävs.

Beslutsunderlag Inga handlingar bifogas.

Beslutet skickas till Kansliavdelningen

Bodil Mellgren (S) Ordförande

SN 2020:45-774

In document Socialnämnden Tid: (Page 125-136)