• No results found

3. Tidigare forskning

6.2 Framgångsfaktorer på organisations-, grupp och individnivå gällande övergångar utifrån

Här nedan följer min analys utifrån systemteorin. Då studien har ett specialpedagogiskt perspektiv kommer de tre begreppen organisations-, grupp- och individnivå att användas tillsammans med Bronfenbrenners tre olika nivåer exo-, meso- och mikronivån.

De framgångsfaktorer som tagits fram ur utsagorna utifrån första frågeställningen är: rutiner,

individuella studieplaner, samarbete, anpassningar och stöd, goda relationer och förberedelse. Dessa sex framgångsfaktorer analyseras här nedan utifrån min egen

tårtbitsmodell inspirerad av Bronfenbrenners utvecklingsekologiska teori.

6.2.1 Rutiner och individuella studieplaner

På organisationsnivån, och tillika exonivån, har inte eleven själv möjlighet att samspela eller påverka skolans struktur gällande rutiner kring överlämningar. Det är den personal, och då främst skolledare och elevhälsa, som ska arbeta för att säkerställa nedskrivna rutiner som fungerar. De individuella studieplanerna är till viss del påverkansbara eftersom eleven är delaktig i sitt lärande och i sitt studieresultat, även om olika faktorer är med och påverkar om eleven blir godkänd i ett ämne eller inte, samt att den medverkar i vilka mål som skrivs in. Då det utifrån utsagorna påtalas att det är elevens betyg och mål med utbildningen som bestämmer innehållet i den individuella studieplanen avgör det vad eleven ska läsa för kurser och vilken klass eller grupptillhörighet eleven hamnar i. Eftersom eleverna på introduktionsprogrammen hamnar i olika klasser, beroende på vilka betyg de har med sig eller vilken diagnos de har, får det konsekvenser för elevens fortsatta utveckling. Det är eleven och dennes närmiljö, och därmed elevens mikronivå som blir påverkad indirekt när samspel på exonivå inte fungerar, vilket kan få till följd att inte eleven ges utrymme till att utvecklas. Genom att på gruppnivå tydliggöra och synliggöra för eleven, och dennes vårdnadshavare, om vilka mål eleven har med sina studier, vilka kurser eleven ska läsa och hur lång tid detta förväntas att ta, blir studieplanen en framgångsfaktor för eleven. Därför behöver skolan som organisation ha fungerande rutiner gällande överlämningar och övergångar, vilka kan skapa förutsättningar för elevens fortsatta mående och skolframgångar.

43 6.2.2 Samarbete, anpassningar och stöd samt goda relationer

På mesonivå blir samarbete, goda relationer och kommunikation kring anpassningar och stöd viktig för eleven. Anpassningar och stöd på gruppnivå blir betydelsefullt om dessa varit framgångsrika för eleven på introduktionsprogrammet och dokumenteras och förs över till den nya klassen på nationella programmet. Överlämningar i sig fungerar som länkar mellan miljöer i systemen då de inledningsvis dokumenteras på introduktionsprogrammet och därefter förs över till nationella programmet, oftast på överlämningsdagar inför terminsstart. I och med det är även dessa viktiga funktioner för elevens utveckling. I informanterna utsagor påvisar det också att det ibland uppstår hinder i överlämningarna, detta då dokumentation och information kan tolkas felaktigt eller försvinna på vägen, vilket visar att det på mesonivån på dessa skolor ibland inte fungerar med kommunikationen mellan systemen. Innehållet i dem får även konsekvenser för vilket stöd som sätts in eller inte, vilket då påverkar elevens fortsatta skolgång. Det fanns en misstro gentemot varandra hos personalen på de båda programmen, där förståelse och samarbete dem emellan efterfrågades. Denna misstro påverkar sannolikt eleven i övergången på dennes mikronivå, och kan därmed också påverka elevens mående och fortsatta lärande.

Även goda relationer påverkar eleven på dennes mikronivå, och ses därmed som en framgångsfaktor i övergångarna. Enligt utsagorna gäller det särskilt elever från introduktionsprogrammen eftersom många av eleverna har dåliga erfarenheter av skola och vuxna. Inom mesosystemet är det viktigt att god kommunikation och goda relationer upprätthålls kring eleven. Det är avgörande för hur eleven trivs och utvecklas. Goda relationer tycker personal på både introduktionsprogrammen och på nationella programmen är viktigt för att eleven ska känna sig trygg. Goda relationer påverkar eleven positivt och därmed ökar möjligheten till att utvecklas. Det påtalas att personalen på introduktionsprogrammen har goda relationer med eleverna, viket är en förutsättning i elevens fortsatta mående och skolframgångar. Det blir på gruppnivå, tillika mesonivå, viktigt med bemötandet av eleven samt att relationer mellan de tre nivåerna samspelar, för att övergångarna ska fungera tillfredsställande för eleven.

6.2.3 Förberedelse

Att förbereda eleven inför en övergång ses som en viktig framgångsfaktor hos informanterna. I övergångar rör sig eleven mellan två olika mikrosystem (introduktionsprogrammet och nationella program), där eleven lämnar personer och miljöer som ligger eleven nära för att lära känna något nytt att knyta an till. Det är här som eleven lämnar sin gamla miljö/klass för att

44

inställa sig till sitt nya program och sin nya klass. Det är också här som proximala processer upprätthålls och utvecklas. Det eleven lärt sig och upplevt på introduktionsprogrammet har den med sig in i den nya miljön, både vad det gäller kunskapsinhämtning och vad eleven stött på och lärt sig i sociala möten med klasskamrater och personal. På individnivå är det elevens tidigare kunskaper, behov och förutsättningar som måste uppmärksammas och tillgodoses och därmed föras vidare. Från utsagorna framkommer det att det är viktigt att eleven har möjlighet att få förbereda sig på att börja ett nytt program, och att det i så fall finns rutiner kring hur det ska gå till. Det påtalas också att besöken bör vara obligatoriskt för alla elever. Likaså att ge eleven tid till att bli klar med sina kurser på IM utan att jäkta på eleven till att söka till ett program, är framgångsfaktorer inför övergångarna. På gruppnivå bör arbetet sinsemellan personalen på de olika programmen fungera tillfredsställande samt att man medvetandegör varandra om fungerande arbetssätt kring eleven. På organisationsnivå ska det, för att övergången ska bli så bra som möjligt, finnas rutiner i hur man förbereder eleven.

Related documents