• No results found

Framgångsrikt samarbete

In document FRAMGÅNGSRIKA SPONSORSAMARBETEN (Page 38-41)

4. Resultatredovisning

4.3 Framgångsrikt samarbete

Inom denna kategori presenteras de faktorer som respondenterna anser utgöra ett framgångsrikt samarbete. Det finns en brist på uppsatta mål med sponsorsamarbeten hos både företagen och föreningarna. De få mål som diskuteras är i största grad kopplat till de krav som finns i avtalen. Avslutningsvis presenteras det hur respondenterna utvärderar sina sponsorsamarbeten.

4.3.1 Framgångsfaktorer

En god relation och att båda parter får ut något av samarbetet anser UFC vara faktorer som bidrar till ett framgångsrikt samarbete. Dessutom menar föreningen att känna samhörighet och att vara en del av något större är andra framgångsfaktorer. Björklöven anser att det är viktigt att båda parter vinner på ett samarbete och berättar att de jobbar

29 utifrån en vinn-vinn-vinn modell. Föreningen menar även att det sportsliga resultatet kan påverka upplevelsen av samarbetet då det finns mycket känslor inblandat. Sunnanå menar att en viktig framgångsfaktor är att skapa en vinn-vinn situation, där både företag och förening gynnas. Dessutom menar föreningen att föra en kontinuerlig kommunikation, samt att leverera lite mer än det som förväntas kan bidra till ett framgångsrikt samarbetet.

Balticgruppen anser att samsyn och en strävan mot samma mål är viktigt för ett framgångsrikt samarbete och Skellefteå Kraft beskriver ömsesidighet som ett framgångsrecept:

”Det är nog att viljan finns från båda håll, att det ska bli bra. Alltså att man från båda hållen arbetar aktivt med att avtalet ska bli bra och genomförs bra.”

(Skellefteå Kraft)

Umeå Energi menar på att ett optimalt sponsorsamarbete utgörs av en vinn-vinn-vinn situation:

”Ja men att vi vinner i vår affär och att vi kan stärka vårt varumärke och kundlojalitet, att föreningen vinner och att föreningen är sund och har sund ekonomi och sunda

värderingar och för vidare våra budskap och att det kommer till godo för Umeåregionen.”

(Umeå Energi)

4.3.2 Mål och utvärdering

Föreningarna presenterar inte några konkret uppsatta mål med sina sponsorsamarbeten, men Sunnanå och UFC förklarar att det förs en diskussion om mål i den dialog som förs med de sponsrande företagen. Björklöven beskriver att mål kan se olika ut och tillägger att det i vissa avtal står vad föreningen förväntas göra.

UFC berättar att utvärdering av sponsorsamarbeten kan se olika ut beroende vad som ingår i avtalen, men uppföljningar sker framförallt i större samarbetsavtal. Föreningen tillägger att sponsorträffar och enkäter används för att följa upp samarbeten. Det sker ofta en uppföljning efter säsong där ett eventuellt fortsatt samarbete diskuteras. Sunnanå menar att utvärdering är en viktig del innan man blickar framåt och förklarar att de utvärderar sina samarbeten genom dialoger med företagen. Även Björklöven förklarar att utvärdering av sponsorsamarbeten sker på olika sätt. Föreningen träffar vissa kunder flera gånger om året och med en del kunder sker en avstämning efter halva säsongen, där både det som varit och det som finns kvar att göras diskuteras. Björklöven menar också att mindre typer av samarbeten inte kräver några möten för utvärdering. De uttrycker även att utvärdering behövs för att kunna bli bättre och bibehålla samarbeten:

”Annars kan inte vi bli bättre heller, det vore ju tråkigt om man hade någon kund som inte var nöjd och så kommer de året efter och säger att det gav ingenting. Men kan man

ha ett avstämningsmöte kan man då få reda på det i tid och kanske rädda det.”

(Björklöven)

Varken Skellefteå Kraft eller Electrolux Home sätter upp konkreta mål med sina sponsorsamarbeten, däremot förklarar Electrolux Home att det ofta skrivs i avtalen vad som ska uppfyllas av respektive part. Balticgruppen berättar att de, förutom kraven på

30 exponering, sätter upp mål relaterat till föreningarnas åtaganden i det sociala projekt som företaget bedriver. Umeå Energi har som mål med sponsring att tydliggöra hur de arbetar för sin vision som till stor del bygger på att skapa en hållbar framtid. Företaget vill därför inspirera de sponsrade föreningarna att arbeta mot företagets vision.

Skellefteå Kraft upplever det som svårt att utvärdera ett samarbete, men berättar att utvärdering oftast sker i samband med att ett avtal går ut, där ett eventuellt fortsatt samarbete diskuteras. I större samarbeten försöker de bygga en djupare relation där både styrkor och svagheter med samarbetet lyfts fram. Företaget berättar även att de utvärderar mediebevakningen i ett av deras största samarbeten och har kunnat mäta att det genererar mer pengar än vad de betalar in. Electrolux Home berättar att de har årsavstämningar efter säsongen där båda parter får ge sin version av samarbetet, vilket de anser fungera bra.

Däremot menar de att det är svårt att mäta marknadsvärdet på sponsorsamarbeten avskilt från företagets övriga marknadsföring:

”Men det är jättesvårt att mäta och det önskar jag att det vore enklare. Svårigheten med att mäta är ju att vi syns på så många andra sätt med annan typ av marknadsföring, så

det är alltid svårt att sätta fingret på vart vi påverkar kunderna mest.”

(Electrolux Home)

Umeå Energi presenterar olika typer av utvärderingar, såsom den bevisföring idrottsföreningarna förväntas göra genom att hashtagga företaget i bilder. De har även genomfört större utvärderingar där stadsborna har uttryckt uppskattning för företagets sponsorsamarbeten. Balticgruppen berättar att utvärderingar sker i slutet av avtalen:

”Ja men det gör man egentligen i slutet av avtalet så att allt det vi har kommit överens om, att man har levt upp till de krav vi har ställt.”

(Balticgruppen)

31

In document FRAMGÅNGSRIKA SPONSORSAMARBETEN (Page 38-41)

Related documents