• No results found

Kund/invånare

Kommungemensamma mål Nämndens mål Måluppfyllelse

Nöjda kunder/invånare/företag

Fritidsnämndens verksamheter

kvalitets-deklareras Delvis uppnått

Valfrihet Avser ej nämnd

Upplevd service

Under 2012 införs e-tjänster gällande

lokalbokning och bidragshantering Ej uppnått

Attraktiv gymnasieskola Avser ej nämnd

Bra grundskolor Avser ej nämnd

Bra kultur och rekreation

Fritidsnämnden arbetar för att Hälsans

Stig etableras Ej uppnått

Trygghet i samverkan

Fritidsnämndens samtliga verksamheter samarbetar med övriga berörda nämnder samt berörda myndigheter och organisa-tioner för ungdomsgruppen 7-20 år

Uppnått

Stöd till självständighet

Under 2012 fokuserar fritidsnämnden särskilt på meningsfull fritid för funk-tionshindrade

Uppnått

Sammanfattning

Kund/invånare/företag ska vara nöjda eller mycket nöjda med den verksamhet och service som kommunen levererar

Fritidsnämndens verksamheter kvalitetsdeklareras

Ungdomsenheten har delvis uppfyllt målet och kommer att ha kvalitetsdeklarerade verksamheter under oktober månad.

Kvalitetsdeklarationer på idrotts-och friluftsenheten, samt föreningsbidragssidan, är under framta-gande.

Målet bedöms ej kunna uppnås under 2012.

Delårsrapport januari-augusti 45(87) Alla som har behov av kommunens tjänster ska uppleva att det är enkelt, snabbt och smidigt att få sitt ärende behandlat

Under 2012 införs e-tjänst gällande lokalbokning och bidragshantering

Under året har vårt befintliga system för webbaserade bidragsansökningar testats. Det konstatera-des att det är bristfälligt och behöver utvecklas i samklang med ett internetbaserat system för närva-roregistrering. Under våren 2013 kommer några föreningar att utses till testpiloter, för att senare under 2013, om försöket faller väl ut, införa systemet fullt ut. Inte heller ett internetbaserat system för lokalbokning kommer att sjösättas i år.

Målet bedöms ej kunna uppnås under 2012.

Utbudet av kultur och rekreation ska bidra till ökad livskvalitet Fritidsnämnden arbetar för att Hälsans Stig etableras

Motionen angående Hälsans Stig har dragits tillbaka.

Målet bedöms ej kunna uppnås under 2012.

Alla kommunala verksamheter ska i samverkan bidra till att skapa trygghet

Fritidsnämndens samtliga verksamheter samarbetar med övriga berörda nämnder samt berörda myndigheter och organisationer för ungdomsgruppen 7-20 år

Samtliga verksamheter samarbetar i nätverk med närliggande kommuner för att få kundkontakt och sprida aktiviteter till målgruppen. Samarbeten sker även med Vallentuna kommuns övriga förvalt-ningar, i syfte att skapa aktiviteter och nå ut till ungdomar i målgruppen.

Ungdomsenhetens samtliga verksamheter har ofta en sammanhållande funktion i olika former av samarbeten med kyrka, socialtjänst, skolor och polis. Handikappsverksamheten har under 2012 samarbetat med ungdomsenheten rörande nyttjande av lokaler samt personalstyrka.

Idrotts- och friluftsenheten samarbetar framför allt med olika förvaltningar i ärenden som rör un-derhåll och drift av anläggningar, idrottshallar och andra lokaler.

Ett nytt föreningsbidrag har införts till föreningar som åtar sig att med viss regelbundenhet delta i kommunens nattvandringar. Nattvandringarna, med den nya bidragsformen, har precis kommit igång.

Tryggare Vallentuna är kommunens övergripande nätverk för styrning och samordning av det drog- och brottsförebyggande samt trygghetsskapande arbetet. Arbetet leds av kommunens samordnare för trygghetsfrågor som har sin anställning inom fritidsförvaltningen, därmed bedrivs ett kontinuer-ligt samverkansarbete kopplat till detta mål.

Målet bedöms vara uppnått.

Vallentuna kommun ska underlätta för människor att leva ett självständigt liv och att vara självförsörjande

Under 2012 fokuserar fritidsnämnden särskilt på meningsfull fritid för funktionshindrade

Under 2012 flyttades tjänsten som fritidskonsulent för funktionshindrade från ungdomsenheten till administrationen i syfte att skapa fokus kring verksamheten. Ungdomsenheten arbetar emellertid fortfarande aktivt med att öka integrationen för gruppen genom att marknadsföra verksamheten genom kanaler som når ut till funktionshindrade barn och ungdomar.

Verksamheten har under 2012 skapat aktiviteter som har till syfte att främja en meningsfull fritid för personer med funktionsnedsättning, genom att ta tillvara på kundens önskemål, via direktkon-takt vid redan pågående aktiviteter och förfrågningar via nyhetsbrev till skolor, boenden, övriga förvaltningar och kommuner, samt de personer som har anmält sig till verksamhetens kontaktlista.

Verksamheten, som är mycket välbesökt, bedriver bland annat musikrelaterade aktiviteter.

Under hösten 2012 kommer verksamheten att, efter inkomna önskemål, fokusera mer på att främja

Delårsrapport januari-augusti 46(87) föreningsverksamhet, idrott och hälsa för personer med funktionsnedsättning.

Verksamheten har som mål att både skapa fritidsaktiviteter där funktionsnedsatta kan möta andra personer med funktionsnedsättning, men även att främja möjligheter att delta i Vallentuna kom-muns övriga fritidsutbud. I dagsläget är verksamheten bättre på att skapa särskilda fritidsaktiviteter specifikt riktade mot målgruppen än att arbeta för integrering, något som kan förbättras genom resurslokalisering.

Målet bedöms vara uppnått.

God ekonomisk hushållning

Kommungemensamma mål Nämndens mål Måluppfyllelse

Kostnadseffektivt och god kvalitet

Ett brett utbud skapas med

fritidsnämn-dens tilldelade resurser Uppnått Goda medarbetare

Samtliga fritidsledare ska ha relevant

utbildning för verksamheten Uppnått

Sammanfattning

Verksamheterna ska bedrivas kostnadseffektivt och med god kvalitet.

Ett brett utbud skapas med fritidsnämndens tilldelade resurser

Ungdomsenheten erbjuder genom egen försorg eller i samarbete med andra aktörer ett generöst utbud av aktiviteter. Under året har aktivitetsutbudet ökat under skolferier och genom ett bredare arrangemangsutbud.

En stor del av handikappskonsulentens budget har under våren lagts på olika aktiviteter kopplade till musik. Verksamheten kommer under hösten att dra ner på kostnaderna för dessa aktiviteter genom att skapa mer ekonomiskt hållbara alternativ till dessa. Exempel på planerade alternativ är utbyte av live-artister, samt samarbete med volontärer.

Idrotts- och friluftsenheten har tvingats hushålla med sina tilldelade resurser på grund av lägre intäkter än budgeterat för verksamheterna. Enhetens utbud av aktiviteter har emellertid inte blivit lidande, tack vare införandet av kostnadsbesparande åtgärder som sattes in tidigt under året för att en budget i balans ska kunna uppnås vid årsskiftet.

Målet bedöms vara uppnått.

Vi ska ha kompetenta och engagerade medarbetare med ett ledarskap som levererar mesta möjliga nytta för kunder/invånare.

Samtliga fritidsledare ska ha relevant utbildning för verksamheten

Under året har en inventering gjorts på utbildningsnivån bland fritidsledarna och för berörda har en kompetensutvecklingsplan gjorts. Under 2013 kommer några ur personalgruppen att gå en kortare yrkesutbildning anpassad för yrkesverksamma, icke utbildade, fritidsledare. Redan nu har dock samtliga fritidsledare relevant utbildning för verksamheten.

Målet bedöms vara uppnått.

Tillväxt och utveckling

Kommungemensamma mål Nämndens mål Måluppfyllelse

Delårsrapport januari-augusti 47(87)

Kommungemensamma mål Nämndens mål Måluppfyllelse

Växande storstadsregion Företagsvänlig kommun Ökat samarbete

Fritidsnämnden arbetar för att stödja föreningslivet i kommunen samt stimule-ra extstimule-ra insatser för ett drogfritt Vallen-tuna

Uppnått

Byggnads- och markinnehav

Sammanfattning

Öka samarbetet mellan privat, ideell och offentlig sektor för ökad kundnytta.

Fritidsnämnden arbetar för att stödja föreningslivet i kommunen samt stimulera extra insatser för ett drogfritt Vallentuna

Kontakt har tagits med representanter för Stockholmsidrotten för att diskutera samarbeten för att stödja föreningslivet. Diskussioner med föreningar och föreningsmöten har hållits löpande under året. Bland annat har det under dessa möten och diskussioner framkommit att "värdegrundsfrågor"

såsom föreningens mål, visioner etc., inte är lika aktuellt och viktigt för föreningarna som ett "id-rottsövergripande nätverkande" för Vallentunaföreningarnas ungdomsledare, samt förläggning av ledarutbildningar i Vallentuna.

Tryggare Vallentuna har tillsammans med fritidsnämnden initierat och antagit riktlinjer som ger nämnden möjlighet att bevilja extra ekonomiskt stöd till ett antal föreningar som åtar sig att under en termin delta i av kommunen arrangerade nattvandringar. Under hösten 2012 kommer flera före-ningar att medverka i organiserad form under de nattvandringar som anordnas av fältgruppen.

Ungdomsenheten har en framträdande roll i de drogförebyggande insatser som görs i Vallentuna.

Under året har Nova även haft särskilda stödinsatser för att fånga upp unga missbrukare. Fältgrup-pen genomför löpande träffar med kuratorer och utbildningar för elever i ämnet.

Alla aktiviteter skapade eller stödda av verksamheten är drogfria. Under hösten 2012 kommer dess-utom fritidsförvaltningen att fokusera mer på att samarbeta och stödja föreningslivet i frågor som rör funktionsnedsatta. Detta i syfte att öka fritidsutbudet med fokus på idrott och hälsa.

Målet bedöms vara uppnått.

Energi och miljö

Kommungemensamma mål Nämndens mål Måluppfyllelse

Långsiktig hållbarhet

Fritidsnämndens energiintensiva verk-samheter genomlyses under planperio-den

Uppnått

Miljöplan arbetas fram för

fritidsnämn-dens samtliga verksamheter Delvis uppnått Sjöar och vattendrag

Delårsrapport januari-augusti 48(87)

Sammanfattning

Utvecklingen av Vallentuna ska vara långsiktigt hållbar, med fokus på innovativa lös-ningar för miljö och energi.

Fritidsnämndens energiintensiva verksamheter genomlyses under planperioden

På idrotts- och friluftsenheten har ett pågående renoveringsprojekt initierats, som syftar till att med tillgängliga ekonomiska medel ersätta gammal, ineffektiv utrustning med ny. Inför badsäsongen 2012 har värmeväxlare bytts ut på Kvarnbadet, och diskussionerna om hur huruvida solfångare skulle kunna användas vid anläggningen har påbörjats.

Det har konstaterats att avsaknaden av fungerande pooltäcke skapar onödig energiförbrukning.

Samtidigt med utredningen av solfångare vid Kvarnbadet görs även en utredning för förutsättning-arna för en effektivare energianvändning på Vallentuna IP.

Utrustningen till ismaskinerna på Vallentuna IP har under året kompletterats: laser används för att hålla tjockleken på isen på rätt nivå och därmed minimera energiåtgången.

Målet bedöms vara uppnått.

Miljöplan arbetas fram för fritidsnämndens samtliga verksamheter

Miljöplan är under framtagande.

Målet bedöms ej kunna uppnås under 2012.

Styrkort

Prognos 2012 avser prognostiserad bruttokostnad dividerat med Vallentunas befolkning 20111231 enl. SCB:s befolk-ningsstatistik: 30 715 invånare. Utfall perioden avser bruttokostnad efter årets åtta första månader (faktiskt utfall) divi-derat med Vallentunas befolkning 20111231 enl. SCB:s befolkningsstatistik: 30 715 invånare.

Ekonomisk uppföljning (tkr)

Delårsrapport januari-augusti 49(87) Tillgången till parker, grönområden

och natur - - - 7,8 7,1

Möjligheten att utöva dina fritidsin-tressen t.ex. sport, kultur, friluftsliv, föreningsliv

- - - 7,7 7,5

Tillgång till sport- och

idrottsevene-mang - - - 6,4 6,9

Öppettider vid kommunens

idrottsan-läggningar - - - 7,5 -

Utrustning och skötsel av kommunens

motionsanläggningar - - - 7,0 -

Resultat av SCB:s medborgarundersökning. Siffrorna under Utfall 2010 avser Utfall 2009. Uppgifter saknas för 2010.

Medarbetare

Ingen medarbetarenkät genomfördes 2011. Ingen medarbetarenkät har hittills gjorts 2012.

Ekonomisk analys

Sammanfattning

Fritidsnämnden prognostiserar ett budgetöverskott om 505 tkr för helåret 2012, och önskar att det-ta sparande i eget kapidet-tal överförs till näsdet-ta års budget. Trots låga intäkter för bland annat Kvarnba-det och på lokaluthyrningssidan, samt högre kostnader än förväntat på ungdomssidan, är progno-sen för verksamhetsåret ett budgetöverskott om 505 tkr, beroende på lägre utbetalda bidrag än bud-geterat. Inga investeringar förväntas påbörjas under året.

Driftsredovisning

Delårsrapport januari-augusti 50(87)

Kommentarer till avvikelse

Politisk verksamhet ligger för närvarande på ett prognostiserat budgetöverskott, bland annat på grund av ett inställt sammanträde. En omföring av medel från politisk verksamhet till ungdomsen-heten kan bli aktuellt i slutet av året för att stärka upp enungdomsen-hetens budget efter en oväntad kostnads-ökning av engångskaraktär.

Administrationen har förbrukat procentuellt något lägre än förväntat, men kostnadsprognosen lig-ger fast. Intäkter om 225 tkr förväntas i slutet av året. Prognosen för helåret är en budget i balans.

Idrott- och friluftsenheten har haft något lägre intäkter än budgeterat under årets första månader.

Åtgärder har vidtagits för att minska kostnader för att budgeten ska vara i balans vid årets slut. Pro-gnosen för helåret är en budget i balans.

Ungdomsenheten har efter en oväntad kostnad av engångskaraktär under sommaren tvingats till en restriktivare hållning och sparande. Trots detta kan det emellertid bli aktuellt att omföra medel från Politisk verksamhet i slutet året för att budgeten ska balanseras.

Föreningsbidrag prognostiserar ett budgetöverskott om 505 tkr, beroende på att bidragsutbetal-ningarna över helåret förväntas bli lägre än budgeterat.

Fritidsnämnden önskar att detta sparande i eget kapital överförs till nästa års budget.

Delårsrapport januari-augusti 51(87)

Investeringsredovisning

Investeringsredovisning

Projekt Budget Bokfört

perioden % Prognos Avvikelse

Totalt (tkr) 6 350 0 0 0 -6 350

Övr husbyggn o gem entreprenader 5 350 0 0 0 -5 350

Övr anläggn/rep-entreprenader 1 000 0 0 0 -1 000

Investeringskommentarer

Investeringarna avser en ombudgetering av medel från 2011 för byggnation av omklädnadspavil-jong, Vallentuna IP (5 350 tkr), samt ett årligt investeringsanslag (1 000 tkr).

Byggnationen av omklädnadspaviljongen bedöms ej kunna påbörjas i år.

Personal

Sjukfrånvaro i % av arbetad tid enligt avtal

Mått Mål Andel sjukdgr som avser de som är sjuka

60 dgr eller mer - 29,9 66,4 74,8 55,0

Sjukfrånvaro fördelad på kön

Män - 0,9 0,9 0,9 2,1

Kvinnor - 8,1 3,7 14,3 6,8

Sjukfrånvaro fördelad på ålder

29 år och yngre - 3,2 0,9 17,9 3,8

30 - 49 år - 2,8 1,4 0,0 3,0

50 år och äldre - 6,1 0,9 4,0 4,8

Samtliga 5 3,9 1,9 5,5 3,9

Delårsrapport januari-augusti 52(87)

Personalomsättning

Mått Mål

2012

Perioden 2012

Perioden 2011

Utfall 2011

Utfall 2010

Totalt - 21,8 % 3,6 % 10,5 % 20,3 %

Jämställdhet och mångfald

Mått Mål

2012

Perioden 2012

Perioden 2011

Utfall 2011

Utfall 2010

Antal anställda, andel män - 63 % 57 % 60 % 57 %

Medarbetarenkät - andel som har en positiv inställning till:

Mått Mål 2012 Utfall 2012 Utfall 2011 Utfall 2010

Ledarskap - - - 74 %

Arbetstillfredställelse - - - 87 %

Kompetensutveckling - - - 69 %

Delaktighet - - - 81 %

Effektivitet - - - 70 %

Kundorientering - - - 85 %

Arbetsmiljö - - - 68 %

Jämställdhet och mångfald - - - 73 %

Medarbetarindex (andel positiva svar) - - - 78 %

Kommunen som arbetsgivare, en fråga - - - 69 %

Ingen medarbetarenkät genomfördes 2011. Ingen medarbetarenkät har hittills gjorts 2012.

Delårsrapport januari-augusti 53(87)

Kulturnämnden