• No results found

Kund/invånare

Kommungemensamma mål Nämndens mål Måluppfyllelse

Nöjda kunder/invånare/företag Delvis uppnått

KCNO: Godkända kursbetyg Uppnått KCNO: Fullföljer utbildningen Delvis uppnått KCNO: Nöjda med skolan Går ej att bedöma KCNO: Upplever god service Går ej att bedöma

Valfrihet Uppnått

Upplevd service Delvis uppnått

Attraktiv gymnasieskola Delvis uppnått

Stimulerande undervisning Ej uppnått

God vägledning Ej uppnått

Hög andel elever uppnår

högskolebehö-righet Ej uppnått

Goda betygsresultat Delvis uppnått

Hög andel elever fullföljer utbildningen Uppnått

Bra grundskolor Avser ej nämnd

Bra kultur och rekreation Avser ej nämnd

Trygghet i samverkan Uppnått

Stöd till självständighet Avser ej nämnd

Sammanfattning

Utbildningsnämnden har i verksamhetsplanen för 2012 lagt fast fler delmål och indikatorer inom området kund/invånare. De mätvärden som finns per augusti har rapporterats här, resterande mät-värden rapporteras efter helåret 2012. Inom en del mål redovisas dock den senast tillgängliga upp-följningen som avser 2011.

Kund/invånare/företag ska vara nöjda eller mycket nöjda med den verksamhet och service som kommunen levererar

Utbildningsnämnden har två indikatorer för uppföljningen av detta mål:

1. Minst 80 % av elever i åk 1 i gymnasieskola i Vallentuna, fristående gymnasieskola och an-nan kommun är nöjda med verksamheten.

2. Minst 80 % av elever i åk 2 vid Vallentuna gymnasium är nöjda med verksamheten.

Årets brukarenkät visar att 74 % av eleverna i åk 2 vid Vallentuna gymnasium är nöjda med verk-samheten. Brukarenkäten för gymnasiets åk 1 är ej genomförd 2012. Enkäten för 2011 visade att 93 % av eleverna var nöjda med verksamheten i åk 1.

Delårsrapport januari-augusti 34(87) Mål för kunskapscenter nordost (KCNO)

Vallentuna kommun samarbetar med Täby, Danderyd och Vaxholm kring vuxenutbildningen. Kun-skapscentrum Nordost (KCNO) är ett gemensamt vägledningscenter och hanterar ansökningar till grundläggande vuxenutbildning, svenska för invandrare och gymnasial vuxenutbildning. Utbild-ningarna är upphandlade och erbjuds hos olika utbildningsanordnare inom Stockholms län.

Vuxenstuderande har godkända kursbetyg

Målen för andelen godkända betyg för gymnasiala studier är 85 % och för grundläggande utbildning 80 %. Betygsutfallet för både gymnasial- och grundläggande vuxenutbildning har förbättrats avse-värt under vårterminen 2012. Andelen godkända betyg för samtliga kommuner inom KCNO, är högre än på årsbasis 2011. För Vallentunas studerande ökade andelen godkända betyg från 85 % till 88 % inom gymnasiala vuxenutbildningen och från 67 % till 8 5% på grundläggande nivå.

Vuxenstuderande fullföljer påbörjad utbildning

Målet är att andelen avbrott ska vara lägre än 20 %. Detta mål uppfylldes inte under 2011. Rapport om andelar för 2012 kommer i bokslutsrapporten för 2012.

Vuxenstuderande är sammantaget nöjd med verksamheten på sin skola

KCNO:s brukarenkät i samarbete med andra kommuner, inom ramen för Våga Visa, raporteras efter årets slut i bokslutsrapporten för 2012.

Vuxenstuderande anser att KCNO sammantaget erbjuder god service

Detta mål är nytt för 2012. KCNO utvecklar det systematiska kvalitetsarbetet och kommer under hösten 2012 att genomföra en brukarenkät som är gemensam för flertalet av kommunerna i Stock-holms län.

Invånare ska kunna välja utförare av kommunalt finansierade tjänster inom förskola, grundskola, gymnasium och inom Socialnämndens stöd- och omsorgsverksamheter Vallentuna kommun ingår i samverkansavtal för kommunala gymnasieskolor i Stockholms län. Ele-verna kan fritt söka gymnasieutbildningar i alla kommuner. Därtill kan eleEle-verna fritt söka till fristå-ende gymnasieskolor.

Genomsnittet för länet visar att en tredjedel av eleverna väljer att gå i den egna kommunens sieskola, en tredjedel går i andra kommuners gymnasieskolor och en tredjedel i fristående gymna-sieskolor.

Alla som har behov av kommunens tjänster ska uppleva att det är enkelt, snabbt och smidigt att få sitt ärende behandlat

Vallentuna kommun ska följa upp detta mål genom en tillgänglighetsindikator och tid från beslut till verkställighet. Uppföljningen sker senare under 2012.

Vallentunas gymnasium ska vara ett attraktivt val för våra och andra kommuners ele-ver

Målet är nytt för 2012 och kommer att följas upp med två indikatorer:

1. Vallentuna gymnasium ska öka sin andel av det totala antalet gymnasieelever.

2. En tydlig profil för Vallentuna gymnasium ska utarbetas under 2012.

Statistik från Skolverket visar att andelen elever som är folkbokförda i Vallentuna kommun och som väljer att gå på Vallentuna gymnasium har minskat de senaste åren. År 2011 valde 26 % att gå i Val-lentuna gymnasium.

Stimulerande undervisning

Indikatorn för målet stimulerande undervisning är att minst 80 % av eleverna i åk 2 vid Vallentuna

Delårsrapport januari-augusti 35(87) gymnasium upplever att de stimuleras till utveckling och lärande.

Brukarenkäten för 2012 visar att 66 % av eleverna i Vallentuna Gymnasium i åk 2 instämmer i på-ståendet att de stimuleras till utveckling och lärande.

God vägledning inför framtida studier och yrkesval

Målet är att minst 70 % av eleverna ska vara nöjda med information och vägledning inför framtida studier och yrkesval. Brukarenkäten för 2012 visar att 65 % av eleverna i åk 2 i gymnasiet instäm-mer i påståendet att den studie- och yrkesvägledning som de får i skolan hjälper dem att välja fort-satt utbildning och yrkesinriktning. 67 % är nöjda med den information och vägledning de fick inför gymnasievalet.

Detta mål följs också upp genom två indikatorer som visar hur ungdomarna har lyckats med att etablera sig på arbetsmarknaden eller gå vidare till studier. Andelen elever som är etablerade på arbetsmarknaden eller studerar två år efter avslutad gymnasieutbildning ska tillhöra den högsta tiondelen i riket. SKLs ranking av kommuner visar att Vallentuna under 2011 uppnådde plats 31 av 290 kommuner.

Andelen elever som etablerat sig på arbetsmarknaden två år efter avslutad gymnasieutbildning ska fortsätta tillhöra den högsta tiondelen i riket. Vallentuna kommun hamnade i rankingen för 2011 på plats 7 i riket!

Hög andel elever som uppnår grundläggande behörighet för universitets- och högskolestudier Andelen elever vid Vallentuna gymnasium som uppnått grundläggande behörighet för universitets- och högskolestudier ska minst motsvara genomsnittet för riket. Under 2011 var det 81 % vid Vallen-tuna gymnasium som uppnådde grundläggande behörighet och detta var lägre än genomsnittet för riket som uppgick till 87 %.

Andelen kommuninvånare som är 20 år och har grundläggande behörighet för universitets- och högskolestudier ska minst motsvara genomsnittet för riket. Uppföljningen för 2011 visar att andelen invånare som är 20 år och har grundläggande behörighet var 63 % och detta var lika som genom-snittet för riket.

Goda betygsresultat vid Vallentuna gymnasium

Resultaten för 2011 visar att den genomsnittliga betygspoängen för samtliga elever på alla program var 13,0. Genomsnittet för riket var 14,1.

Andelen elever som uppnått minst godkänt i svenska, engelska och matematik var 97 % i genom-snitt för de nationella programmen naturvetenskaps-, teknik- och samhällsvetenskapsprogrammet.

Genomsnittet för övriga nationella program var 82 %. Genomsnittet för de specialutformade pro-grammen uppgick till 86 %. Motsvarande siffror för riket var 98%, 86% och 93%.

Hög andel elever som fullföljer utbildningen inom fyra år

Målet mäts genom indikatorn andelen elever vid Vallentuna gymnasium som fullföljt utbildningen inom fyra år ska minst motsvara genomsnittet för riket. Utfallet för 2011 visar 86 % vid Vallentuna gymnasium och det är högre än riksgenomsnittet som uppgick till 83 % (exkl IV-program).

Den andra indikatorn för detta mål är: Andelen elever folkbokförda i Vallentuna i gymnasieskola i Vallentuna, fristående gymnasieskola eller annan kommun, som fullföljt utbildningen inom fyra år ska minst motsvara genomsnittet för riket. Uppföljningen för 2011 visar att andelen invånare som är 20 år och har fullföljd gymnasieutbildning uppgick till 77 % och det är högre än riksgenomsnittet som var 73 %.

Alla kommunala verksamheter ska i samverkan bidra till att skapa trygghet

Minst 95 % av elever i åk 1 i gymnasieskola i Vallentuna, fristående gymnasieskola och annan kom-mun känner sig trygga på sin skola. 2011 års enkät visar att 93 % av eleverna var trygga i gymnasie-skolan. Brukarenkäten för gymnasiets åk 1 är ej genomförd 2012.

Minst 95 % av elever i åk 2 vid Vallentuna gymnasium känner sig trygga på sin skola. Brukarenkäten för 2012 visar att 89 % av eleverna känner sig trygga i skolan.

Delårsrapport januari-augusti 36(87)

God ekonomisk hushållning

Kommungemensamma mål Nämndens mål Måluppfyllelse

Kostnadseffektivt och god kvalitet Delvis uppnått

Goda medarbetare Delvis uppnått

Sammanfattning

Utbildningsnämnden arbetar för att ha en god ekonomisk hushållning och att bedriva verksamhe-terna kostnadseffektivt och med god kvalitet. Kvalitetsarbetet genomförs löpande under året och sammanfattas i den årliga kvalitetsredovisningen för den pedagogiska verksamheten.

Utbildningsnämnden är delaktig i kommunens arbete för att uppnå målet att ha kompetenta och engagerade medarbetare med ett ledarskap som levererar mesta möjliga nytta för kunder/invånare.

Målet är dock endast delvis uppnått.

Verksamheterna ska bedrivas kostnadseffektivt och med god kvalitet.

Detta mål följs upp med indikatorn positivt ekonomiskt resultat. Slutlig uppföljning sker vid årets slut. Prognos redovisas under ekonomisk analys.

Vi ska ha kompetenta och engagerade medarbetare med ett ledarskap som levererar mesta möjliga nytta för kunder/invånare.

Målet följs upp med indikatorn andel chefer som genomgått internt utbildningsprogram samt andel behöriga lärare ska öka. Samtliga chefer inom barn- och ungdomsförvaltningen har genomgått eller genomgår kommunens ledarutvecklingsprogram. Kommunen har därtill ett brett utbud av utbild-ningar för arbetsledare och såväl rektor som arbetslagsledare/utvecklingsledare inom Vallentuna gymnasium har deltagit i dessa.

Andel lärare med pedagogisk högskoleexamen uppgick till 72 % vid Vallentuna gymnasium läsåret 2011/12. Detta är lägre än läsåret 2010/11 då andelen var 77 %.

Tillväxt och utveckling

Kommungemensamma mål Nämndens mål Måluppfyllelse

Växande storstadsregion Avser ej nämnd

Företagsvänlig kommun Avser ej nämnd

Ökat samarbete Avser ej nämnd

Byggnads- och markinnehav Avser ej nämnd

Sammanfattning

Målen inom det strategiska området tillväxt och utveckling avser ej utbildningsnämnden.

Energi och miljö

Kommungemensamma mål Nämndens mål Måluppfyllelse

Långsiktig hållbarhet Ej uppnått

Sjöar och vattendrag Avser ej nämnd

Delårsrapport januari-augusti 37(87)

Sammanfattning

Utbildningsnämnden är till större delen ej berörd av området energi och miljö, men har fastställt en indikator för ansökan om grön flagg.

Utvecklingen av Vallentuna ska vara långsiktigt hållbar, med fokus på innovativa lös-ningar för miljö och energi.

Utbildningsnämndens indikator är att Vallentuna gymnasium ska ha ansökt om grön flagg senast den 1 december 2012.

Styrkort

Antal elever i Vallentuna gymnasium 469 543

varav externa 102 110

Antal elever i fristående skolor 601 594

Antal elever i andra kommuner och

landsting 429 436

Antal elever i gymnasiesärskola 30 27

KCNO Helårsstudieplatser gr.vux 15 14

KCNO Helårsstudieplatser gy.vux 148 157

KCNO Antal studerande SFI 206 179

Invånare 20 år med fullföljd gy.utb. 76 % 74 %

Delårsrapport januari-augusti 38(87)

Utbildningsnämndens buget består av en budgetram omfattande 30 mnkr, en resultatenhet som är intäktsfinansierad och en budget för gymnasieskolpeng som omfattar 129 mnkr. Prognosen för 2012 visar på ett nollresultat vid årets slut för rambudgeten och gymnasieskolpengen. Resultatenheten visar på ett underskott efter 8 månader och trots åtgärder och besparingar så kommer Vallentuna gymnasium att visa ett underskott vid årets slut.

Löneökningarna som utbetalas senare under hösten och som gäller från och med april 2012 finns med i prognosen för både resultatenheterna och fasta ramen. Retroaktiv löneökning ligger centralt bokförd för hela kommunen över delårsbokslutet.

Driftsredovisning

Utbildningsnämnden samt gymnasieintagningen i Sthms län

K 618 367 600 472 603

I

N 618 367 59 % 618 0 600 472 79 % 603

Elevresor, inackorderingstillägg, elevförsäkring, lokaler, skoldatatek, ungdomsmott. samt ungdomsuppföljn.

K 6 292 3 804 5 761 3 398 5 959

I

N 6 292 3 804 60 % 6 292 0 5 761 3 398 59 % 5 959

Tilläggspeng inom gymnasieskolan

Delårsrapport januari-augusti 39(87)

Tilläggspeng och elevresor inom gymnasiesärskola samt särvux

K 6 840 4 104 6 640 4 043 6 065

I

N 6 840 4 104 60 % 6 840 0 6 640 4 043 61 % 6 065

Vuxenutbildning inom Kunskapscentrum Nordost

K 7 250 4 204 6 830 2 765 5 929

I -165

N 7 250 4 204 58 % 7 250 0 6 830 2 765 40 % 5 764

* K = kostnad, I = intäkt, N = netto