• No results found

Kund/invånare

Kommungemensamma mål Nämndens mål Måluppfyllelse

Nöjda kunder/invånare/företag Delvis uppnått

Nöjda kunder/invånare Delvis uppnått

Valfrihet Delvis uppnått

Val av utförare Delvis uppnått

Kundens makt och inflytande Delvis uppnått

Upplevd service Delvis uppnått

Upplevd service Delvis uppnått

Attraktiv gymnasieskola Avser ej nämnd

Bra grundskolor Avser ej nämnd

Bra kultur och rekreation Delvis uppnått

Bra kultur och rekreation Delvis uppnått

Trygghet i samverkan Delvis uppnått

Trygghet i samverkan Delvis uppnått

Rättssäkra beslut Delvis uppnått

Stöd till självständighet Delvis uppnått

Stöd till självständighet Delvis uppnått Stärkt förmåga genom förebyggande

arbete Delvis uppnått

Sammanfattning

Målen under det strategiska perspektivet "Kund/invånare" handlar mycket om nöjda kunder, val-frihet, inflytande och trygghet. En genomförandeplan har tagits fram, vilken beskriver vilka aktivite-ter som ska genomföras för att uppnå dessa mål. T.ex. har uppdragsbeskrivningar för kommunens utförare arbetats fram. Inom myndighetsavdelningen sker en översyn av riktlinjer för handläggning och en omvärldsbevakning pågår löpande vad gäller evidensbaserade metoder samt implementering av dessa inom lämpliga områden. Efter åtta månader har inget av målen uppnåtts, men inom alla områden har ett arbete påbörjats och målen bedöms därför som delvis uppnådda.

Kund/invånare/företag ska vara nöjda eller mycket nöjda med den verksamhet och service som kommunen levererar

Kunder/invånare ska vara nöjda/mycket nöjda med den verksamhet socialnämnden bedriver Uppdragsbeskrivningar ska tas fram för verksamheterna inom kommunens utföraravdelning. Be-skrivningar avseende uppdrag för särskilt boende för äldre, särskilt boende för personer med funk-tionshinder, hemtjänst och för öppenvården är klara. Uppdrag för övriga områden kommer att tas fram under året.

Delårsrapport januari-augusti 73(87) En översyn av riktlinjer för myndighetsavdelningens handläggning inom olika områden är planerad.

Nya och omarbetade riktlinjer kommer löpande under året att presenteras för socialnämnden för beslut. Arbetet kommer att fortsätta även under 2013.Under våren beslutade socialnämnden om riktlinjer gällande handläggning av bistånd till ensamkommande flyktingbarn.

Invånare ska kunna välja utförare av kommunalt finansierade tjänster inom förskola, grundskola, gymnasium och inom Socialnämndens stöd- och omsorgsverksamheter Invånare ska kunna välja utförare av kommunalt finansierade tjänster inom socialnämndens stöd- och omsorgsverksamheter

Inom hemtjänsten infördes valfrihet 2010. Information om utförare presenteras löpande på kom-munens hemsida. I samband med ansökan och beslut får kunder inom hemtjänst information om aktuella utförare av biståndsbedömare.

Ett nytt förfrågningsunderlag för hemtjänst har utarbetats och införts under året.

Plan för en eventuell utveckling av valfrihet, enligt Lagen om valfrihet (LOV) inom andra verksam-heter ska presenteras för nämnden. Detta arbete har ännu inte påbörjats.

Socialnämnden ska stärka kundens makt och inflytande över genomförandet av insatserna I den övergripande kvalitetsuppföljningen är den individuella genomförandeplanen utgångspunkt för uppföljning. Uppföljningen pågår och i dagsläget är äldreomsorgen i fokus. Kvaltitetsuppfölj-ningen kommer att fortsätta inom övriga verksamhetsområden utifrån en fastställd plan.

I december 2011 påbörjade biståndsbedömare inom myndighetsavdelningen att, tillsammans med individ och utförare, följa upp beviljat bistånd avseende särskilt boende för äldre. Varje sådan insats ska följas upp ca 3 månader efter beslut för att säkerställa individens delaktighet i utformningen av insatsen.

Alla som har behov av kommunens tjänster ska uppleva att det är enkelt, snabbt och smidigt att få sitt ärende behandlat

Alla som har behov av socialnämndens tjänster ska enkelt, snabbt och smidigt få sitt ärende behandlat

Förenklad biståndsbedömning införs för trygghetslarm och serviceinsatser inom hemtjänsten. Pla-nering för detta pågår och förenklad biståndsbedömning kommer att införas under hösten 2012.

Arbete med tydligare riktlinjer för handläggningstid av olika ärendetyper håller på att tas fram.

Kartläggning av tid från beslut till verkställighet inom olika insatser kommer att göras samt redovi-sas för socialnämnden under året.

Utbudet av kultur och rekreation ska bidra till ökad livskvalitet

Utbudet av kultur och rekreation ska bidra till ökad livskvalitet för socialnämndens målgrupper Ett kontinuerligt samarbete pågår mellan kultur-, fritids- och socialförvaltningens verksamheter för att utveckla utbudet av fritidsaktiviteter. Socialnämndens målgrupper erbjuds möjlighet till som-marsemester/lägerverksamhet, öppen fritidsverksamhet och det samhället i övrigt erbjuder.

Alla kommunala verksamheter ska i samverkan bidra till att skapa trygghet

Socialnämnden ska i samverkan med andra nämnder bidra till att skapa trygghet i Vallentuna Socialförvaltningen medverkar i utvecklingen av "Tryggare Vallentuna" samt Brottförebyggande rådet.

Nordostkommunerna har infört en gemensam social jour, "Socialjour Nordost", under icke kontors-tid. Vallentuna är huvudman för jouren som är lokaliserad i Täby med närhet till polismyndigheten.

Socialförvaltningen har en fungerande POSOM-grupp där också ett samarbete med Täby har etable-rats.

Delårsrapport januari-augusti 74(87) Den sociala mötesplatsen Träffpunkten bidrar till att skapa trygghet genom att bryta isolering och därmed förebygga ensamhet.

Socialnämndens beslut ska vara rättsäkra

Omvärldsbevakning av evidensbaserade metoder samt implementering inom lämpliga områden sker löpande, vilket också kommer att fortsätta under innevarande planperiod. Arbetet sker till stor del i samarbete med FOU-enheterna (Forskning och utveckling).

Patientsäkerhetsberättelse ska redovisas årligen inom alla särskilda boendeformer för äldre. Pati-entsäkerhetsberättelsen redovisas till medicinskt ansvarig sjuksköterska.

En översyn av riktlinjer för myndighetsavdelningens handläggning inom olika områden är planerad.

Nya och omarbetade riktlinjer kommer löpande under året att presenteras för socialnämnden för beslut. Arbetet kommer att fortsätta även under 2013.

Vallentuna kommun ska underlätta för människor att leva ett självständigt liv och att vara självförsörjande

Socialnämnden ska underlätta för människor att leva ett självständigt liv

Ett utökat samarbete mellan arbetsmarknadsenhetens, Arbetsförmedlingens, Försäkringskassans och socialförvaltningens verksamheter har påbörjats. Socialförvaltningen har även inlett ett samar-bete i det länsövergripande projektet Consensio där Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och kommuner i länet ingår och vars mål är att öka samverkan mellan olika myndigheter och skapa sysselsättning för personer med funktionsnedsättning.

Socialförvaltningen har vid ett flertal tillfällen påtalat bostadsbehovet för olika målgrupper. En kart-läggning angående hemlöshet har under året presenterats för socialnämnden. Ett samarbete med samhällsbyggnadsförvaltningen har initierats av socialförvaltningen för att i ett tidigt skede komma in i bostadsbyggnadsprocessen.

Vallentuna har sedan 4-5 år tillbaka varit mottagarkommun för ensamkommande asylsökande barn.

Boendemöjlighet har tidigare inte funnits i kommunen, men från juni finns ett avtal med Vårljus AB avseedne nio platser i kommunen. Detta möjliggör en god introduktion i samhället.

Socialnämnden ska genom insatser av förebyggande natur, bidra till att stärka föräldraförmågan samt till att stärka barns och ungdomars egen förmåga

Ett projekt för ytterligare utvecklad samverkan mellan skola och socialtjänst har genomförts. Resul-tatet presenterades för förvaltningschefer i maj.

Socialförvaltningen erbjuder ett flertal stödformer för barnfamiljer, både biståndsbedömda och generella. Dessa verksamheter utvecklas hela tiden utifrån behov som konstateras inom myndig-hetsavdelningen. Förebyggande verksamheter för olika behov utvecklas tillsammans med andra kommuner eller andra samarbetspartners."Tryggare Vallentuna" är kommunens samarbetsorgan för utveckling av förebyggande insatser för barn och unga.

I de uppdrag som nämnden beslutat för den kommunala verksamheten uttrycks vikten av att alltid ha fokus på barnperspektivet vid verkställigheten av insatser. Detta kommer att följas upp.

God ekonomisk hushållning

Kommungemensamma mål Nämndens mål Måluppfyllelse

Kostnadseffektivt och god kvalitet Delvis uppnått

Kostnadseffektivt och god kvalitet Delvis uppnått

Goda medarbetare Delvis uppnått

Goda medarbetare Delvis uppnått

Delårsrapport januari-augusti 75(87)

Sammanfattning

Nästa strategiska perspektiv handlar om "God ekonomisk hushållning", vilket gäller såväl ekonomi och kvalitet som personal. Eftersom orsaken till långtidsberoende av försörjningsstöd i de flesta fall visat sig vara sjukskrivna personer utan sjukpenning, ses detta över i samarbete med en förtroende-läkare. För att säkra kvaliteten inom olika områden följs verksamheter kontinuerligt upp utifrån en fastställd uppföljningsplan och flera kompetensutvecklingsprojekt för personal anställda inom soci-alförvaltningen pågår. Vid jämförelse med andra jämförbara kommuner ligger den genomsnittliga kostnaden för att bedriva verksamhet i Vallentuna under detta genomsnitt inom flertalet områden.

Målen bedöms delvis uppnådda eftersom ett arbete pågår inom samtliga områden.

Verksamheterna ska bedrivas kostnadseffektivt och med god kvalitet.

Socialnämndens verksamhet ska bedrivas kostnadseffektivt och med god kvalitet

Förvaltningen presenterar kontinuerligt ekonomiskt utfall med årsprognos för socialnämnden.

Vid en översyn av orsaken till långtidsberoende av försörjningsstöd konstaterades att ett flertal i denna grupp är sjukskrivna personer utan sjukpenning. En översyn med medverkan av en förtroen-deläkare pågår.

Uppföljning av verksamheten sker utifrån fastställd uppföljningsplan och presenteras kontinuerligt för socialnämnden.

Ett sätt att bedöma om socialnämndens verksamheter bedrivs kostnadseffektivt är att jämföra kost-nader i Vallentuna med andra jämförbara kommuner, dvs kommuner med liknande demografi och struktur. Vid en sådan jämförelse kan vi se att Vallentuna inom flertalet områden ligger under ge-nomsnittet.

Vi ska ha kompetenta och engagerade medarbetare med ett ledarskap som levererar mesta möjliga nytta för kunder/invånare.

Socialnämnden ska ha kompetenta och engagerade medarbetare med ett ledarskap som levere-rar mesta möjliga nytta för kunden och som har kraft och vilja att utveckla verksamheten Kompetensutveckling pågår för personal inom äldreomsorgen genom projektet äldreliv, för perso-nal inom området funktionsnedsättning genom projektet Carpe 2 och Forum Carpe och för persoperso-nal inom socialpsykiatrin, öppenvården och beroendevården gemensamt genom stimulansmedel. Samt-liga satsningar omfattar personal inom både myndighets- och utföraravdelningen.

Medel har beviljats av Socialstyrelsen för omvårdnadslyftet i syfte att stärka kompetensen hos med-arbetare som arbetar inom äldreomsorgen.

Socialstyrelsen har även beviljat medel för att i kommunen tillsammans med landstinget implemen-tera Nationella riktlinjer inom demensvården.

Tillväxt och utveckling

Kommungemensamma mål Nämndens mål Måluppfyllelse

Växande storstadsregion Delvis uppnått

Medverkan i ett tidigt skede av

plane-ringsprocesser Delvis uppnått

Företagsvänlig kommun Delvis uppnått

Ökat samarbete Delvis uppnått

Ökat samarbete för ökad kundnytta Delvis uppnått

Byggnads- och markinnehav Delvis uppnått

Delårsrapport januari-augusti 76(87)

Sammanfattning

Det strategiska perspektivet "Tillväxt och utveckling" innebär bl.a. att socialnämnden ska vara med i ett tidigt skede vid planeringen av framtida Vallentuna. Det handlar också om att förbättra olika former av samverkan inom flera områden. För detta har bl.a. en plan tagits fram för att öka enga-gemanget i Träffpunktens lokaler och ett arbete med att skapa gemensamma beslutsforum mellan kommun och landsting pågår. Målen bedöms delvis uppnådda.

Vallentuna kommun bidrar aktivt till en växande storstadsregion genom en god plane-ring av bebyggelse, infrastruktur, kommunikationer.

Socialnämnden bidrar aktivt till en växande storstadsregion genom att i ett tidigt skede medver-ka i en god planering av bebyggelse, infrastruktur och kommunimedver-kationer

Socialnämnden/socialförvaltningen har för avsikt att delta i strategiskt viktiga samhällsplanerings-forum.

Öka samarbetet mellan privat, ideell och offentlig sektor för ökad kundnytta.

Socialnämnden ska bidra till ett ökat samarbete mellan privat, ideell och offentlig sektor för ökad kundnytta

Framtagandet av en plan för hur vi ska få ett ökat engagemang i Träffpunkten från föreningar, pri-vata utförare och offentliga aktörer pågår.

Ett arbete pågår för att försöka skapa gemensamma beslutsforum mellan kommun och landsting i Stockholms län.

Energi och miljö

Kommungemensamma mål Nämndens mål Måluppfyllelse

Långsiktig hållbarhet Delvis uppnått

Långsiktig hållbarhet Delvis uppnått

Sjöar och vattendrag Avser ej nämnd

Sammanfattning

Det sista strategiska perspektivet är "Energi och miljö". Inom socialnämndens olika verksamheter pågår ständigt ett arbete för att medverka till att utvecklingen av Vallentuna blir långsiktigt hållbar.

Att konkret mäta eventuell måluppfyllelse är dock svårt inom detta område. Eftersom det arbete som görs ändå bidrar till att nå detta mål bedöms målet som delvis uppnått.

Utvecklingen av Vallentuna ska vara långsiktigt hållbar, med fokus på innovativa lös-ningar för miljö och energi.

Socialnämnden ska medverka till att utvecklingen av Vallentuna blir långsiktigt hållbar, med fokus på innovativa lösningar för miljö och energi

Verksamheterna arbetar långsiktigt med att minska energiförbrukningen genom att öka kunskapen hos medarbetarna. Vid inköp i butik ska i möjligaste mån väljas kravmärkt och och socialnämndens tjänstebilar ska köras med så kallad ecodriving. Målet är inte mätbart på verksamhetsnivå.

Delårsrapport januari-augusti 77(87) Ekonomiskt bistånd - genomsnitt antal

månader 5,5 5,7 4,7 5,6 5,3

Andel barn och unga i dygnetruntvård

(av antal personer 0-19 år) 0,09 % 0,08 % 0,07 % 0,08 % 0,08 % Andel äldre med hemtjänst (av antal

personer 65 år och äldre) 6,84 % 6,98 % 6,89 % 6,85 % 6,93 % Andel äldre i permanent och

korttids-/växelboende (av antal personer 80 år och äldre)

20,5 % 22,0 % 22,0 % 21,6 % 23,4 %

Andel personer i särskilt boende,

soci-alpsykiatri (av antal personer 21-64 år) 0,03 % 0,03 % 0,03 % 0,04 % 0,04 % Andel vuxna med boende enligt LSS*

(av antal personer 21 år och äldre) 0,45 % 0,45 % 0,45 % 0,45 % 0,43 %

*LSS = Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade

Ekonomisk uppföljning (tkr)

SoL = Socialtjänstlagen LSS = Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

Invånare/kund

Antal nöjda med Socialtjänsten totalt 90 %

Individ- och familjeomsorg 91 %

Äldreomsorg 92 %

Funktionsnedsättning, LSS* 81 %

Funktionsnedsättning, SoL* 94 %

Myndighetsutövning

Antal nöjda med socialtjänsten totalt 80 %

Delårsrapport januari-augusti 78(87)

Funktionsnedsättning, LSS* 74 %

SoL = Socialtjänstlagen LSS = Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

Medarbetare

Socialnämndens positiva resultat 2011 på 6,8 mkr berodde till stor del på en minskad efterfrågan på boendeplatser inom äldreomsorgen. Under året stod platser oväntat tomma och det var möjligt att sälja platser till andra kommuner, vilket gav intäkter. De tomma platserna kunde även tillfälligt användas för /korttidsboende i avvaktan på öppnandet av den nya enheten för

växel-/korttidsboende på Väsbygården. Under 2012 har denna situation förändrats. Efterfrågan på boen-deplatser ökar och även inom hemtjänsten har en kraftig volymökning skett, speciellt under de sista två månaderna.

Socialnämndens budget för 2012 uppgår till 393,3 mkr, medan nettokostnaderna beräknas till 400,2 mkr, dvs ett underskott på 6,9 mkr prognostiseras. Den främsta orsaken till underskottet är öppnandet av Väsbygårdens äldreboende, etapp 2, vilken endast delvis återfinns i budget. Här sak-nas knappt 6 mkr.

Delårsrapport januari-augusti 79(87)

Kommentarer till avvikelse

Efter 8 månader har 66,7 % av socialnämndens budget förbrukats, vilket ligger precis på riktmärket vid denna tidpunkt. Detta är dock högt med tanke på att kostnaderna under hösten, och speciellt i december månad, alltid tenderar att bli högre än nettokostnaderna vid årets början. Förbrukningen ligger även högre än bokförda värden vid samma tidpunkt de senaste 5 åren. Motsvarande värde vid samma tidpunkt förra året var 64,2 %.

Individ- och familjeomsorg

Inom blocket ”Individ- och familjeomsorg” återfinns kostnader för placeringar, öppenvård, rådgiv-ning och ekonomiskt bistånd. Nettokostnaden för ekonomiskt bistånd uppgår efter 8 månader till 11,7 mkr, vilket motsvarar 81% av budgeten på 14,5 mkr. Räknas detta upp linjärt på årsbasis ham-nar vi på 17,7 mkr. Antalet hushåll med behov av försörjningsstöd har successivt ökat. Ett mer aktivt arbete hos handläggarna i kombination med en större kontroll har dock inneburit att ett flertal ärenden kunnat avslutas och under de senaste månaderna har istället antalet ärenden minskat. I genomsnitt har i år 151 hushåll i månaden erhållit försörjningsstöd. Antalet har varierat mellan som mest 164 hushåll i februari ner till 134 hushåll i augusti. Nettokostnaden prognostiseras i dagsläget till 17 mkr och därmed 2,5 mkr i underskott. Denna prognos utgår ifrån att antalet hushåll ligger kvar på den lägre nivån.

Anledningen till att blocket som helhet, trots ett större prognostiserat underskott för ekonomiskt bestånd, visar nettokostnader i stort sett motsvarande budget, är att kostnaderna för placeringar av barn och unga beräknas ge ett överskott på över 3 mkr. Dessa kostnader har kunnat hållas nere bl.a.

Delårsrapport januari-augusti 80(87) tack vare större satsningar på öppenvård, där istället ett underskott på drygt 1 mkr prognostiseras.

Äldreomsorg

Den totala nettobudgeten för boende för äldre uppgår till 105,3 mkr. Utfallet beräknas till 113,6 mkr, dvs. ett underskott på 8,3 mkr. Prognosen är beräknad utifrån flera variabler, med osäkerhet bl.a.

vad gäller behovet av köp av enstaka platser och hur många platser som kommer att säljas till andra kommuner under året. Den främsta orsaken till det beräknade underskottet är öppnandet av Väsby-gårdens etapp 2, vilken endast till viss del återfinns i budget, knappt 6 mkr saknas. I samband med planeringen av byggnationen planerades en utökning av socialnämndens driftsbudget. Nämndens ramar i verksamhetsplan för 2012-2014 saknar dock utrymme för kostnadsökningen till följd av öppnandet. I budget för 2012 återfinns endast 10 platser för växelboende samt kostnaderna för lo-kalerna. För att rymma detta ligger även en budget för försäljning av 21 årsplatser. Ett avtal har tecknats med Vaxholm avseende försäljning av 10 platser. Eftersom avtalet inte löper från årets början motsvarar avtalet intäkter på drygt 7 årsplaceringar under 2012. Totalt 21 årsplatser beräk-nas säljas, vilket överensstämmer med budget, men ligger något lägre än tidigare prognoser. Detta p.g.a. Den ökade efterfrågan på boende hos kommuninvånarna.

Antal

års-platser Kostnader (tkr) Antal sålda årsplatser

Intäkt för sålda

platser (tkr) Netto (tkr)

Budget 201,0 117 777 21,0 -13 557 104 220

Prognos 213,6 126 868 21,4 -14 070 112 798

Differens 12,6 9 091 0,4 -513 8 578

Även behovet av hemtjänst ökar. Under årets första åtta månader har i genomsnitt 312 personer erhållit hemtjänst i Vallentuna. En volymökning har skett från 306 i januari till 323 i augusti. Under samma period har antalet beviljade timmar ökat från drygt 9 200 i januari till drygt 11 100 i augusti, vilket innebär en utökning med 21%. Den största ökningen har skett under de sista två månaderna.

Till följd av volymökningen beräknas de totala nettokostnaderna uppgå till 37,8 mkr under 2012, vilket innebär ett underskott på 1,7 mkr. Prognosen baseras på en fortsatt hög, men konstant volym.

Funktionsnedsättning enligt LSS

68% av kostnaderna inom blocket ”Funktionsnedsättning enligt LSS” (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) avser boende och daglig verksamhet för vuxna. Övriga delar innefattar bl.a. korttids- och elevhemsboende för barn samt kostnader för personliga assistenter. Prognosen för året totalt sett ligger 1,9 mkr över ram, vilket är en försämring jämfört med tidigare prognos.

Orsaken är ökade nettokostnader för personlig assistans. Beslut om insats tas i nästan alla dessa ärenden av försäkringskassan, vilket innebär att kommunen inte har möjlighet att påverka volymen och gör dessutom verksamheten svår att prognostisera. För övrigt återfinns större variationer vad gäller prognostiserade över- och underskott inom detta block . Boende för vuxna prognostiseras till 68,1 mkr, vilket innebär 4 mkr mer än budgeterat och närmare 6 mkr mer än förra året. Kostnads-ökningen beror inte enbart på volymförändringar utan även på avtalsreglade kostnadsKostnads-ökningen för externa placeringar, vilka bara inom denna verksamhet uppgår till ca 1 mkr. Underskottet inom boende för vuxna vägs upp av ett större överskott på barnsidan. Framför allt kommer elevhemspla-ceringarna bli färre än budgeterat. Eftersom en elevhemsplacering i genomsnitt kostar ca 1,4 mkr per år, har antalet placeringar stor inverkan på det totala utfallet.

Funktionsnedsättning enligt SoL

I blocket ”Funktionsnedsättning enligt SoL”(Socialtjänstlagen) återfinns kostnader framför allt för olika typer av boende alternativt boendestöd samt sysselsättning för vuxna med en funktionsned-sättning. Vid en sammanräkning av verksamheterna beräknas utfallet hamna ca 1 mkr under budge-terad nivå. Överskott återfinns inom boendestödet och sysselsättning, medan tillkommande placer-ingar för särskilt boende innebär ett prognostiserat underskott för den verksamheten.

Delårsrapport januari-augusti 81(87)

Investeringsredovisning Investeringsredovisning

Projekt Budget Bokfört

perioden % Prognos Avvikelse

Totalt (tkr) 2 916 1 181 41 % 1 585 1 331

7735 - Verksamhetssystem 1 331 0 0 1 331

7748 - Inventarier nya Korallen 85 40 47 % 85 0

9999 - Årligt investeringsanslag 1 500 76 % 358 0

7762 - Ombyggnad Väsbygården 1 042 1 042

7764 - Investering, LSS (Hammarbacken) 100 100

Investeringskommentarer

Av det totala investeringsanslaget för 2012 har följande investeringsprojekt ombudgeterats från 2011:

7735 - Verksamhetssystem 1 331 tkr 7748 - Inventarier nya Korallen 85 tkr

Investeringsbudgeten för nytt verksamhetssystem kommer troligtvis inte att tas i anspråk i år. Ett förfrågningsunderlag för att handla upp ett nytt system har tagits fram för beslut, men kostnaderna för själva investeringen kommer troligtvis att löpa först fr.o.m. 2013.

Det årliga investeringsanslaget på 1,5 mkr har till stor del använts för inköp av trygghetslarm, säng-ar och möbler i samband med öppnandet av Väsbygårdens etapp två. I samband med

Det årliga investeringsanslaget på 1,5 mkr har till stor del använts för inköp av trygghetslarm, säng-ar och möbler i samband med öppnandet av Väsbygårdens etapp två. I samband med