• No results found

Kalmar kommun ska bli en av Sveriges 30 bästa skolkommuner år 2020.

X

Nämndsmål-Kvalitén i undervisningen ska öka

Undervisningen ska bedrivas i enlighet med målen i läroplanen och utvecklas kvalitativt. Detta kräver att verksamheten ständigt provas, resultaten följs upp och utvärderas och att nya metoder prövas och utvecklas.

Kommentar

Positivt resultat på 5 av 10 indikatorer gällande kvalité i undervisningen. 3 indikatorer visar på negativt resultat. 2 ej mätbara p.g.a.

att nationella proven var inställda i år. Trots att vi förbättrat flertalet indikatorer, så tappar vi 15 placeringar gällande bästa

skolkommun och hamnar på 49:e plats. De indikatorer som ingår i rankingen gällande bästa skolkommun där vi placerar oss något sämre handlar om avvikelse från modellberäknat värde. För att stabilt ligga på en ranking kring topp 30 behöver vi öka meritvärdet med ca 5 poäng, behöriga till gymnasiet med ca 3 procentenheter och fullständiga betyg med ca 3 procentenheter.

Utfall dec 2019 Mål 2020

Utfall December 2020 UN-Andel elever i åk 3 som når kunskapskraven på nationella

proven i matematik 84.9% 85.0%

UN-Andel elever i åk 3 som uppnår kunskapskraven på nationella

proven i svenska och svenska som andraspråk 88.1% 89.0%

UN-Andel elever i åk 9 som uppnår kunskapskraven i alla ämnen 83.9% 86.0% 82.4%

UN-Andel elever i åk 9 som är behöriga till gymnasiet

(yrkesprogram) 88.2% 89.0% 88.9%

UN-Andel elever i åk 6 som uppnår kunskapskraven i alla ämnen 82.9% 86.0% 81.9%

UN-Genomsnittligt meritvärde i åk 6 234.9 235.0 238.3

UN-Genomsnittligt meritvärde åk 9 237.1 236.0 236.0

UN-Index totalt fritidshem-Kunskaper 4.0 4.1 4.2

UN-Index totalt förskola-Omsorg, utveckling och lärande 4.5 4.6 4.8

UN-Index totalt förskoleklass - Kunskaper 5.2 4.7

Aktivitet Ansvarig Status Färdigställandegrad Kommentar

Utvecklingstjänster Clas Wolke Från och med augusti är 30 utvecklingslärare/pedagogiska

handledare anställda (10-, 20- eller 40%-ig del av tjänst) med inriktning mot förskola, grundskola, förskoleklass och fritidshem.

Två nytillträdda utvecklingslärare deltog i kompetensutveckling under höstterminen 2020, som en förberedelse inför kommande uppdrag.

Under året har sammanlagt 25, antingen nya ansökningar om uppdrag för utvecklingslärare skickats in, eller från 2019 pågående uppdrag förlängts. Fördelningen mellan

verksamheterna blev sju uppdrag riktade till förskolan, fem till förskoleklass, ett till fritidshem och 12 till grundskolan.

Uppdragens karaktär har varit jämnt fördelade mellan pedagogisk handledning och ämnesutveckling.

För mer detaljer rörande uppdragens karaktär, se bilaga.

Samarbete med Linnéuniversite tet - Professur i pedagogik

Clas Wolke Professorn har skrivit klart boken och sänt in manuskriptet till ett förlag för en första granskning. Trolig publicering sker i januari-februari 2021. På grund av rådande omständigheter och restriktioner har inte några informationsträffar genomförts under hösten. En mötesplan läggs istället för våren.

Specialpedagogik för lärande Katarina Sandberg

Under en 3-årsperiod har nu samtliga skolor genomfört Skolverkets kompetensutveckling specialpedagogik för lärande.

Planering av grundkurser för nyanställda har gjorts men planerad grundkurs fick ställas in p.g.a. för få anmälda.

Grundkursen kommer erbjudas nästa läsår igen.

Matematiklyftet i förskolan Zejfa Buljugic Matematiklyftet har startat i augusti 2020 på fyra förskolor i kommunen. Dessa är förskolan Lindö, Lindeberga-Sjöängen, Åby samt Hagby Halltorp. Tidsplanen har hållit. Anpassningarna är gjorda utifrån läget med Covid-19. Det har inneburit att en del av handledningstillfällen har blivit genomförda digitalt. Även andra anpassningar vad gäller upplägg och genomförande är gjorda utifrån lokala behov och förutsättningar.

Halvårsuppföljning med rektor på deltagande förskola och handledare för matematiklyft har bokats in och ska genomföras innan årsskiftet. Utifrån dessa kommer ytterligare justeringar att göras vad gäller upplägg.

Språk- och kunskapsutveckland e arbetssätt i förskolan

Zejfa Buljugic Projektet "Bättre språkutveckling i förskolan" startade i augusti 2020. De deltagande förskolorna är: Förskolan Ljusstaden, förskolan Vimpeltorpet, Förskolan Ögonstenen och Förskolan Björkenäs. Projektet Bättre språkutveckling i förskolan baseras på Läslyftet och modulen Läsa och berätta där största fokus är högläsning och boksamtal. Syftet är att flickor och pojkar i ålder 3-5 år ska få ytterligare stimulans i sin språkutveckling. Projektet är redan genomförd på förskolan Ljusstaden och innan åretsslut ska även förskolan Vimpeltorpet fått besök av projektledarna. En uppföljning på förskolan Ljusstaden är gjord och visar på stor nöjdhet över upplägget.

Aktivitet Ansvarig Status Färdigställandegrad Kommentar Språk- och kunskapsutveckland

e arbetssätt i fritidshem

Katarina Sandberg

På grund av rådande pandemi har upplägget för kurserna varit tvunget att ändras. Föreläsningarna har digitaliserats och pedagogerna i kursomgång 3 har genomfört del 3-4 på sina hemskolor. Avslutande del som är en workshop genomfördes med fysiska träffar indelat i mindre grupper under ht 2020. Ht 2020 har fortbildningen genomförts för Kalmarsundsskolans samtliga arbetslag. I slutet av 2020 beräknas ca 70 fritidspedagoger ha genomgått fortbildningen. Kursledarna erbjöd samtliga deltagare en återträff några månader efter genomförd kurs. Den planerade återträffarna har ställts in p g a av ökad risk för smittspridning och håller även de håller nu på att digitaliseras. Under vt 2021 genomför Rinkabyholmsskolans och Funkaboskolans arbetslag kursen - totalt ca 30 pedagoger.

Dessutom kommer ytterligare en öppen kurs att erbjudas i slutat av vt 2021.

X

Nämndsmål-Likvärdigheten i utbildningen ska öka

Undervisningen ska anpassas till varje barns/elevs förutsättningar och behov. Den ska främja barnets/elevens fortsatta lärande och kunskapsutveckling med utgångspunkt i barnens/elevernas bakgrund, tidigare erfarenheter, språk och kunskaper.

Kommentar

3 av 5 indikatorer visar på positivt resultat. Andelen elever i årskurs 5 som känner nyfikenhet och lust att lära minskar trots pågående insatser på samtliga skolor. Andelen elever i årskurs 9 som känner att de får för lite utmanande arbetsuppgifter har minskat, men fortfarande är det 25 % som upplever att de saknar utmaningar. Fortsatt stort fokus på frågan behövs. En del av

utvecklingsinsatserna har tyvärr varit tvungna att pausas på grund av det rådande läget med covid-19,vilket påverkar utvecklingen.

Utfall dec 2019 Mål 2020

Utfall December 2020

UN-Index fritidshem-Kunskaper 13 4.4 4.5 4.8

UN-Index förskola-Omsorg, utveckling och lärande 12 5.5 5.6 5.7

UN-Andel elever i åk 9 som anser att de få för lite utmanande

arbetsuppgifter i skolan 29.2% 27.0% 25.2%

UN-Andel elever i åk 5 som känner att skolarbetet gör mig nyfiken

så att jag får lust att lära 80.3% 81.0% 75.4%

UN-Skillnad i genomsnittligt meritvärde mellan elever med föräldrar med hög utbildningsnivå jämfört med elever med föräldrar med

lägre utbildningsnivå 49.7 45.0

UN-Index förskoleklass-Kunskaper 12 5.7 5.3

Aktivitet Ansvarig Status Färdigställandegrad Kommentar

Fler specialpedagoger i förskolan

Zejfa Buljugic Lokala specialpedagoger har funnits i kommunens förskolor sedan ht 2018. Insatsen har visat sig ha positiva effekter på måluppfyllelse och ökad likvärdighet i förskola. Detta har rektorerna vittnat om vid flera tillfällen. Frågan har följts upp på resursdialogerna.

Det gäller bland annat hantering av pedagogiska kartläggningar där specialpedagogens kompetens har lyfts som betydelsefull.

Lokala specialpedagoger är även behjälpliga vid

tilläggsbelopp-förberedelse och färdigställande av ansökan och uppföljning av denna. Vidare handleder specialpedagogerna personalen på enheterna samt arbetar nära barnen och personalen och ger stöd där behovet finns.

Specialpedagogerna är även med och delaktiga på möten med vårdnadshavare, Hab och andra instanser för barnets bästa.

Andra insatser där specialpedagoger är involverade är kompetensutveckling, överlämningar av enskilda barn till skolan samt vid inskrivningar i särskolan.

Aktivitet Ansvarig Status Färdigställandegrad Kommentar Matematik Brilliant Katarina

Sandberg

På grund av rådande läge med pandemin har flertalet träffar under vårterminen varit tvunget att ställas in. Efter ansökan i början av höstterminen startades en ny grupp på matematik Brilliant med ca 35 elever från åk 7-9. Fr.o.m. mitten av november har tyvärr undervisningen varit tvungen att ställas in igen p. g. a. den ökande smittspridningen av Covid-19.

Pedagogiskt ledarskap för förskollärare

Zejfa Buljugic Kursen i pedagogiskt ledarskap för förskollärare har genomförts under ht 2020. Pga Covid-19, har antalet deltagare justerats till 13 förskollärare. En utvärdering av kursen är gjord och visar på följande. Majoriteten anser att de har blivit stärkta i sin yrkesroll och i sitt pedagogiska ledarskap. Vidare anser deltagarna att de har fått fördjupad kunskap i att observera, dokumentera och reflektera över systematiskt kvalitetsarbete. De flesta är nöjda eller mycket nöjda över kursens upplägg och innehåll.

"Mycket bra kurs som har gett mig en ökad kompetens men även bekräftelse kring mitt uppdrag och kompetens".

Ökade förutsättningar för måluppfyllelse av Läsa-skriva-räknagarantin

Katarina Sandberg

Projektgruppen har utifrån de nationella kartläggningsmaterialen i förskoleklass och de obligatoriska bedömningsstöden i åk 1 genomfört en analys som visar att den kommunikativa förmågan behöver utvecklas både i svenska, svenska som andraspråk och i matematik. Specifika ämnesområden med sämre

måluppfyllelse har identifierats och temalådor för fritidshemmet där denna förmåga kan övas inom det specifika ämnesområdet håller på att arbetas fram. Materialet ska anpassas så att det passar ett fritidspedagogiskt arbetssätt, men samtidigt stärker förutsättningarna för Läsa- skriva- och räkna garantin. Planer är att till hösten -21 ska fyra "fritidslådor" finnas klara för att delas ut till fritidshemmen och samtidigt ska kompetensutveckling erbjudas för att materialet ska användas på ett optimalt sätt samt för att öka kompetens om läs- skriv- och räkna hos fritidspedagoger.

Organisering av stöd till barn i behov av särskilt stöd

Annelie Olsson

Projektgruppens arbete fortsätter nu med att genom intervjuer med rektorer ta fram en nulägesanalys av hur arbetet med organisering av stöd ser ut samt vilka behov som föreligger.

Följa och främja lärande i förskoleklass

Annelie Olsson

Kursen är genomförd under ht 2020. 8 deltagare från 3 grundskolor har deltagit i utbildningen.

Central rättning av nationella prov i åk 3, 6 och 9

Katarina Sandberg

Planering av rättning av nationella prov vt-21 har påbörjats med ett annat upplägg än tidigare år p.g.a. situationen med pandemin Covid-19.

X

Nämndsmål-Trygghet och studiero ska öka

Utbildningen ska utformas på ett sådant sätt att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero. De regler som ska gälla på skolan ska elever och vuxna bestämma tillsammans. När eleverna och de vuxna har kommit överens om vilka regler de vill ha bestämmer rektorn vilka regler som ska gälla. De kan handla om att komma i tid till lektionerna, vara en bra kompis, lyssna på de vuxna i skolan och att inte använda sin mobiltelefon under lektionstid. Varje verksamhet (förskola, skola och fritidshem) ska åtgärder genomföras för att förebygga och förhindra att barn och elever utsätts för kränkande behandling. Det förebyggande arbetet handlar om att undanröja risker för att barn och elever blir utsatta för kränkande behandling inom ramen för verksamheten.

Det förebyggande arbetet genomförs i en systematisk process som omfattar kartläggning, analys, mål och åtgärder samt uppföljning och utvärdering.

Utfall dec 2019 Mål 2020

Utfall December 2020

UN-Andel elever som upplever att de har studiero på lektionerna 76.0% 80.0% 77.0%

UN-Antal ärende av kränkande behandling rapporterade till

utbildningsnämnden 481 419

UN-Index totalt fritidshem-Normer och värden 4.1 4.2 4.2

UN-Index totalt förskola-Normer, värden och inflytande 4.8 5.0 5.0

UN-Andel elever som känner att de är trygga på skolan 93.2% 95.0% 93.6%

UN-Andel elever som känner att de är trygga på fritidshemmet 98.6% 97.8%

Utfall dec 2019 Mål 2020

Utfall December 2020 UN-Andel vårdnadshavare som upplever att kränkande behandling

inte accepteras på förskolan 96.0% 95.4%

UN-Index totalt förskoleklass, Normer och värden 5.1 5.2

Aktivitet Ansvarig Status Färdigställandegrad Kommentar

Workshop Kränkningar i

På grund av att organisationen MÄN som skulle genomföra kompetensutvecklingen på Barkestorpsskolan och

Funkaboskolan har varit fullbokade kommer utbildningen inte att ske förrän juni 2021. Införandet av MVP i åk 7 på berörda skolor kommer därför inte påbörjas förrän ht- 2021.

Related documents