• No results found

Fyzick jevy a

In document Key Words (Page 38-42)

Pr b h f iologick ch m n, kter jsou p soben st rnut m, je velmi individu ln . Zm n a naj b t eteln a v obdob pozdn dosp losti. Doch ke pomalen metabolismu (o cca 5 10 % ka d ch 10 let), je nutn p i p sobit j deln ek a pravideln se v novat poh bov aktivit , jinak dojde k p ib r n na v e (Thorov 2015, s. 454, 455).

Z kladem prim rn ho st rnut je zak dov n po tku a pr b hu st rnut i pravd podobn d lky ivota ve sv m genetick m programu. Proces t lesn ho a du evn ho poklesu je individu ln , a to jak hlediska asov ho, tak hlediska ro sahu a va nosti projev . Pr b h a rychlost st rnut ovliv uj i vn j faktor , jejich p soben vede k sekund rn podm n n mu st rnut (aktu ln stav, kter m e b t hor , ne jak l e o ek vat na z klad genetick ch p edpoklad ), (V gnerov 2007, s. 311, 312).

Ve st se zmen uje vrstva podko n ho tuku, k e za n b t povisl , objevuj se jemn i hlubok vr sk , pigmentov skvrny, vlas ediv a dnou, v uje se l mavost neht , a naj v pad vat ub , lov k tr c svalovou hmotu, kter je nahra ov na tukovou tk n , jedinci ub vaj f ick s l , hor uje se pohybov koordinace, sni uje se pohotovost a rychlost reakc na podn ty, zmen uje se postava lov ka (kles pod l vody v meziobratlov ch plot nk ch, doch k atrofii chrupavek a ochabov n sval kracov n p te e), sl bnou kloub , v uje se hmotnost, sni uje se pohyblivost kloub (n sledkem je artr a), m n se stavba kost , kosti se st vaj k eh mi, ochabuj hlasivky.

Jedinec je v ce n ch ln k nemocem v d sledku sn en obranyschopnosti organismu ( ast jsou chronick nemoci). ast je nespavost a nava (Thorov 2015, s. 455 457).

Vzhled star ho lov ka prom uje i jeho soci ln status. V d sledku st rnut ( m n) lid vn maj st rnouc ho jedince jako starce a chovaj se k n mu jinak. F ick v hled ( evn j ek) seniora v t inou zobrazuje celkov , somatick i ps chick stav. Star n se o sebe sama a db n podporuje sebe ctu senior . Naopak tr ta jmu o sv j evn j ek a osobn hygienu se v t inou projevuje u osam l ch lid , kte nec t pot ebu tuto aktivitu v kon vat (V gnerov 2007, s. 314, 315).

Thorov mi uje, e st rnut je n ro n j pro en , jeliko spole nost klade v t d ra

2.7 Zdravotn a e i

St rnut m e prob hat p iro en m p sobem nebo m e b t komplikov no poruchami t lesn ho i du evn ho drav ( eledov , aj. 2017, s. 202).

Za zdrav ho seniora m eme pova ovat toho, kdo se c t drav , je sob sta n a netrp dnou chorobou (Pacovsk in V gnerov 2007, s. 312).

Ve st je velmi ast pol morbidita, co je v skyt v t ho po tu r n ch onemocn n a chorob, kter maj pravidla chronick charakter. asto tak doch k et en chorob, kd jedn nemoc v vol v dal . Velmi d le it je subjektivn postoj k vlastn m dravotn m pot m a je nezbytn se p i p sobit sv m mo nostem a p ijmout omezen (V gnerov 2007, s. 312; Ml nkov 2011, s. 15).

St asto doprov demence a deprese. P i hor uj c m se psychick m a f ick m zdrav hovo me o geriatrick deterioraci, jej m e tr mn m projevem je tzv. syndrom geriatrick k ehkosti (Thorov 2015, s. 469). Mezi hlavn nak tohoto syndromu pat pocit vy erpanosti, slabost, n k f ick aktivita, pokles v h a pomal ch e. V skyt tohoto syndromu po d ji v t inou doprov hor en dravotn ho stavu a pohyblivosti, v nemocnost a bl c se smrt. Zv uje se tak ri iko ra (Thorov 2015, s. 468, 469).

Ve st doch k ro voji nemoc , kter jsou v n na v uj c se v k. Nap . cukrovka, poruch sp nku, onemocn n krevn ho ob hu atd. St rnut je v ak proces, kter se nevyskytuje a v pozd j m v ku, ale prov jednice u od d tstv , ne v echn chorob se vyskytuj a ve st . N kter se v sk tuj u v mlad m nebo st edn m v ku (nap . deprese, schizofrenie). Je nutn si uv domit, jak na n mohou p sobit na zdrav vn j vlivy (Antebi in Gruss 2009, s. 95, 96, 102).

2.8 Odch d d d ch du

lov k odch do d chodu zpravidla na konci po dn dosp losti nebo na a tku st . K odchodu do d chodu lov ka v t inou p im j okolnosti jako ne vl d n aktivit, nava

a tlum. N kte lid se na p echod do d chodu nedok ou uspokojiv adaptovat. Ztr c a svobodn volba odchodu do d chodu (Thorov 2015, s. 470, 471).

Odchod do d chodu je v t inou dobrovoln m, ale m e b t i vynucen zdravotn m stavem

Postoj k odchodu do d chodu a jeho dopad je podm n n genderov . Mu i zpravidla daleko h e sn tr tu profesn po ice, jeliko jde o moc a postaven ve spole nosti (V gnerov 2007, s. 358, 359).

C lem osob odch ej c ch do d chodu je nale en sm slu b vaj c ho ivota. Je d le it am it se na to, co je opravdu v namn , nau it se t it e st vaj c ch v c a akceptovat v ci, kter nejdou m nit. Mimo to se tyto osoby mus st le p i p sobovat nov m v cem, zm n m a probl m m, nav c jsou vlivem st limitov ny (um st n do nemocnice nebo pe ovatelsk ho domu, tr ta partnera apod.), (V gnerov 2007, s. 305).

Po odchodu do d chodu m lov k as v novat se innostem, na n d v nem l as.

Mnoho lid se v seniorsk m v ku am uje na v d l vac aktivit , cestuje do e otick ch em apod. Jednou nejd le it j ch rol , kterou lov k v po dn dosp losti a ve st m , je prarodi ovstv . D k t to roli lid v pom naj na sv vlastn d tstv a roli rodi , rovn jim p in nov aktivit a itk s vnou aty, z nich se mohou radovat (Thorov 2015, s. 460, 461).

2.9 P e eniory

P e o senior m e b t aji ov na rodinou, zdravotn p (i o et ovatelsk p e) a soci ln p (pe ovatelsk kon ). Senior se c t nejl pe doma, nicm n pokud jeho dravotn stav nedovoluje setrvat v dom c m prost ed , pravidla se probl m e tak, e se p est huje do b tu/domu sv ch d t . Probl mem ale m e b t nedostatek soukrom , am stnanost pe uj c ch, povinnosti v i vlastn rodin , nava a vy erp n rodiny p i p i o seniora (Ml nkov 2011, s. 62, 63).

Zdravotn p i zaji uj nemocnice, hospice, ambulantn a ter nn slu ba a geriatrick denn centra. V nemocnici se nach jednotliv odd len , ale i l ebna dlouhodob nemocn ch, kter aji uje rehabilitace. Hospic poskytuje p i nev l iteln nemocn m osob m s onkologick mi nemocemi a pe uje o rodinn p slu n k . Ambulantn a ter nn slu ba je posk tov na v dom c m prost ed a je ur ena osob m, kter nejsou hospitalizovan , a u nich nen dostupn rodinn p e. Geriatrick denn centra aji uj

ejm na denn pobyt senior (Ml nkov 2011, s. 63 65).

Me i hlavn instituce, kter aji uj soci ln p i, pat domovy pro seniory, domovy se zvl tn m re imem, dom s pe ovatelskou slu bou, centra denn ch slu eb, denn stacion e, t denn stacion e a pe ovatelsk slu ba. Domovy pro seniory poskytuj celoro n pob tovou slu bu osob m, kter pot ebuj trvalou komplexn p i. Domov se zvl tn m re imem t posk tuj celoro n pobytovou slu bu, ale jsou am en na konkr tn poruchu. Dom s pe ovatelskou slu bou posk tuj slu b relativn drav m senior m, kte nev aduj st lou pomoc a komplexn stavn p i. Pot ebuj pomoc pouze p i n kter ch konech. Domovinky jsou centra denn ch slu eb a aji uj denn pobyt senior , kte maj ome en f ick nebo ps chick schopnosti a pot ebuj denn p i.

Denn stacion e jsou ambulantn slu bou, do n doch senio i, kte maj sn enou sob sta nost a pot ebuj pravidelnou pomoc. T denn stacion e jsou podobn jako denn , ale senior zde pob v ve v edn dn a v kend tr v s rodinou. Jsou ur eny osob m s nedostate nou sob sta nost a poruchami pam ti. Pe ovatelsk slu ba je poskytov na senior m v dom c m prost ed , je placen a ahrnuje jak o et ovatelsk kon , tak pomoc s ka dodenn mi innostmi (Ml nkov 2011, s. 65 67).

In document Key Words (Page 38-42)

Related documents