• No results found

Vyhodnoce projektu

In document Key Words (Page 92-96)

P prava a zpracov n projektu prob hly v pl novan m term nu. Na prosincov sch zce se potvrdila skute nost, e obsahov st projektu bude reali ov na v Dom senior Franti kov, nebylo tedy nutn e it osloven jin organizace. Oproti p vodn mu pl nu do lo pouze k asov mu posunu realizace obsahov sti projektu. P vodn se o ek valo, e lekce budou prob hat ji v prvn m t dnu v lednu, av ak s reali ac se a alo a ve t et m t dnu, t m do lo k ukon en reali ace a v noru.

Vzhledem k tomu, e m sto realizace projektu bylo dohodnuto p ed apo et m p pravy projektu, prostorov aji t n poskytl D m senior , kter m vlastn keramickou d lnu, a rovn b la tedy zaji t na materi ln str nka. D m senior poskytl prostory d ln (v etn vypalovac pece), materi l (keramick hl na, burel, glazury i voda) a pom ck zcela zdarma. B hem realizace obsahov sti projektu byla p tomna jedna z aktiviza n ch pracovnic, a tak bylo abe pe eno bezplatn i person ln aji t n . N klad na realizaci obsahov sti projektu byly nulov a nebylo nutn sh n t sponzory.

Rozd l oproti p edcho mu pl nov n projektu byl zejm na v asov n ro nosti lekc . vytvo il alespo jeden v robek. Stanoven postup pr ce v jednotliv ch lekc ch byl dodr en a nebylo nutn jej v ra n m nit. Na posledn lekci n kte pravideln astn ci dokon ili v robk nep tomn ch astn k , je nav t vili minul lekce. Po p edcho dohod s aktivi a n pracovnic staly nedokon en v robky v keramick d ln a astn ci si je dokon v r mci standardn ch hodin keramiky, kter pravideln D m senior uskute uje.

Dokon en v robky byl po v p len ro d n astn k m na standardn ch lekc ch

O ek van riziko ne vl dnut dokon en v robk d vodu nedostatku asu se ste n naplnilo pouze v posledn lekci, b hem n se v robky glazovaly. Neb lo v sil ch v ech

astn k naglazovat v echn v robk (v etn v robk nep tomn ch astn k ).

Rizika, ke kter m mohlo doj t v pr b hu lekc , tj. odm tnut spolupr ce, neschopnost po dat o pomoc a nespr vn pro nut pr e (lekce Mot li) se nenaplnila.

P edpokl dan mo n rizika p i realizaci obsahov n pln projektu t kaj c se bezpe nosti astn k nebyla napln na, tud nebylo nutn postupovat v souladu s vnit n m dem organizace. Riziko nulov asti tak nebylo napln no.

Na prvn lekci byl zji t n dravotn stav a fyzick zdatnost astn k . Po vyhodnocen situace bylo rozhodnuto, e vzhledem ke zdravotn m a fyzick m indispozic m astn k m je nutn d vat pom ck postupn p i jednotliv ch kolech v r mci ka d lekce, m se p edch p padn m poran n m, ra m, ni en pom cek nebo znehodnocen materi lu.

Reali ac b lo ji t no, e p i ni m po tu astn n ch se lektor m e astn k m v novat inten ivn ji a zohlednit individu ln pot eb astn k . Zp tn vazba byla aji ov na jednou z didaktick ch sad uveden ch v kapitole 3 nep etr itou p tnou vazbou, kter spo vala zejm na v z sk v n informac o pr b hu procesu, ji ov n , zdali astn ci poro um li ad n , formulov n ji ovac ch ot ek, kontrole rychlosti e ov ho projevu, tempu senior v pr b hu innosti, sledov n rovn pozornosti, motivaci a posk tov n pov bu en . Na klad t to p tn va b mohl b t projekt upravov n a p i p sobov n (nap . ji uveden rozd v n pom cek a pr ce s p edlohou).

D ky realizaci obsahov sti projektu do lo k ov en a potvr en po natk uveden ch v kapitol ch 2 a 3, tj. obt n j rozhodov n senior , kd rozhodnut jim trv d le, rakov a sluchov vn m n senior je hor eno, pam je tak zhor ena, ejm na v oblasti uchov n nov ch informac . D le b lo ov eno, e ast je velmi visl na dravotn m stavu senior .

Pedagogick c le, kter se stanovily na a tku projektu, tj. rozvoj sob sta nosti, rozvoj jemn motoriky, rozvoj schopnost a osobnosti astn k , stimulace psychick aktivity a v konnosti, uspokojen pot eb soci ln ho kontaktu a komunikace, strukturace voln ho

napln n , ale pou e ste n vzhledem k d lce projektu. V r mci del ho asov ho horizontu by byly v sledky v ce ejm a m iteln .

Rozvoj sob sta nosti senior spo val v d kladn m popisu a p padn m p edveden innost , opakov n postupu a pomoci p i jednotliv ch innostech (nap . dn pracov n hl n , zahlazov n okraj v nut ho tvaru, lepen st hl n k sob apod.). T mto se sm ovalo k tomu, aby astn ci vl dali innosti dle jejich mo nost nejen bez pomoci reali torky v pr b hu reali ace obsahov sti projektu, ale i be pomoci pracovn k p i pravideln ch lekc ch keramik v Dom senior .

Jemn motorika astn k b la ro v jena zejm na hn ten m hl n , v e v n m tvar a pr e do hl n , v tla ov n m n vu, lini a struktur do v nut ch tvar , odeb r n m p eb te n ch kousk hl n , prac s drobn mi tvary (nasek n m, nat r n m a lepen m), obtisk v n m struktur, modelov n m v le k , nat r n m v robk glazurou nebo burelem atd. D k t mto innostem byly ro v jen tak schopnosti astn k a tv r innost prob hal ro voj osobnosti astn k v um leck oblasti.

Skr e proces u en se a po n v n technik modelov n z pl tu, modelov n v le k a gla ov n doch elo ke stimulaci ps chick aktivity a v konnosti senior .

Pot eba soci ln ho kontaktu a komunikace senior b la uspokojov na d k p tomnosti astn k na lekci. astn ci se mezi sebou asto nali, hovo ili o b n ch v cech, nap . co bylo k ob du, jak ud losti v Dom senior prob hali nebo budou prob hat, jak se po dravotn str nce c t , kdo je nav t vil nebo nav t v . Jejich hovory se tak t kaly prob haj c ho keramick ho tvo en a t matu jara. astn ci vzpom nali na to, jak kd si slavili Velikonoce, porovn vali oslavy Velikonoc za jejich dob a n n a sd leli osobn v pom nky na konkr tn itk .

Uskute n n m lekc keramiky a ast na nich, byla senior m poskytnuta kvalitn n pl voln ho asu, jejich voln as b l strukturov n a ivot obohacen.

Napl ov n pedagogick ch c l , ejm na ro voj sob sta nosti, jemn motorik a schopnost , bylo velmi dob e po orovateln na astnici, kter b la p tomna na v ech lekc ch. Na posledn ch lekc ch b la tato astnice schopna pracovat samostatn (krom

pomoci s v len m pl tu), pamatovala si postup a dle n j tak postupovala, jej v robk byly velmi dob e pracovan (pe liv v nut tvary, pl nul linie, hladk okraje aj.).

In document Key Words (Page 92-96)

Related documents