• No results found

Realizace projektu

In document Key Words (Page 80-92)

P prava a zpracov n pedagogick ho projektu prob hala od jna do prosince 2019.

Obsahov n pl projektu byla realizov na v m s ci lednu a noru 2020, od 13. 1. do 17. 2.

v p vodn pl novan ch 6 lekc ch. Lekce prob hal po v jemn dohod 1 t dn po 45 minut ch 1 v u ovac hodina. P vodn m m rem b l del asov ro sah lekc (60 min), ale po uskute n n sch ky p ed samotnou realizac b ly lekce po vz jemn dohod s aktiviza n pracovnic10 stanoveny na 45 min, zejm na z d vodu zdravotn ch indispo ic astn k .

Prostorov aji t n posk tl D m senior , kter m vlastn keramickou d lnu. Byla tedy aji t na jak materi ln , tak finan n str nka projektu. Person ln zaji t n projektu

10 Aktivi a n pracovn k organizuje jmov innosti klient , poskytuje klient m ps chickou podporu, p isp v k udr ov n potenci lu klient , poskytuje senior m psychickou levu a ro pt len , p i p sobuje

jmovou innost klient nov m nebo moment ln m mo nostem a en (Musil 2006, s. 60, 61).

odpov dalo variant B, tj. reali torka projektu a zam stnanec pobytov soci ln slu b (aktiviza n pracovnice) viz kapitola 4.3.

Lekce prob haly ve v e uveden m asov m obdob pravideln v pond l odpoledne od 14:00 hod. v keramick d ln , kterou m D m senior zenou. D lna je vybavena stoly, idlemi, pec a ve ker m pot ebn m materi lem pro keramickou tvorbu. astn ci doch eli na lekce samostatn nebo za asistence pracovn k Domu senior (pracovn ci po dobu lekc nebyli p tomni). Ka dou lekci nav t vil jin po et astn k . Nejmen po et

a v sv tlen m d vodu nav en lekc keramiky v Dom senior (v Dom senior prob haj lekce keramiky pravideln ka d ter dopoledne). Reali torka astn k m sd lila, e budou tvo it pichy do z honk a astn ci av pom nali, co kd si na ahrad ch p stovali. D le v sv tlila podrobn postup tvorby pich . astn ci byli reali torkou upo orn ni na mo n ri ika, kter hro p i nespr vn m pou v n n stroj .

Lekce se z astnilo celkem 6 osob, kter ji m ly ku enost s keramickou tvorbou, v etn pan s Alzheimerovou nemoc , kter po konzultaci s aktivi a n pracovnic byla p id lena jednodu pr ce.

Z kladn postup b l proveden dle pl nu. N kter m astn k m b lo nutn pomoci s rozv len m pl tu, na n j b lo pot eba v nalo it f ickou s lu. astn ci preferovali ablonu s obd ln kov m tvarem horn sti pichu. V t in astn k se nepovedlo v tla it n pis jehlou na pich napoprv (neve el se), a tak jej astn ci namo en m prstem a pachtl zahladili, a pot v tla ili n pis novu. Napodruh se n pis povedl v em.

astn ci volili sp e jednodu doben pichu (otla en tvaru k ti k nebo kole ka).

Strukturace voln ho asu senior b la spln na uskute n n m lekce keramik . Rozvoj jemn motoriky astn k prob hal zejm na hn ten m hl n , v tla ov n m n vu rostliny na pich, odeb r n m p eb te n ch kousk hl n (kter v nikl p i v tla ov n n vu a struktur do hl n ) a prac s drobn mi tvary (v krajov n m, nat r n m a lepen m kyti ek).

Pot eba soci ln ho kontaktu a komunikace byla uspokojov na v pr b hu lekce, kd senio i komunikovali mezi sebou o aktu ln m keramick m tvo en a o prob hl ch ud lostech v Dom senior . Komunikovali tak s reali torkou projektu, av ak nejen na t ma keramick ho tvo en , ale aj mali se i o jej osobn ivot. Schopnosti senior b ly ro v jen p edev m v oblasti pr ce s keramickou hl nou.

V pr b hu lekce b lo ji t no, e je nutn astn k m ro d vat pom cky postupn s respektem individu ln ho pracovn ho tempa. Bylo tak ji t no, e astn k m in probl m pracovat bez obrazov p edloh (nedostatek p edstavivosti a fanta ie), a proto bylo s aktivi a n pracovnic dohodnuto, e na dal lekce bude m t ka d astn k svou p edlohu.

astn ci b li pozitivn nalad n , velmi dob e se koncentrovali na pr ci, av ak b lo ne b tn jim jednotliv p ipom nat postup pr ce, dopom hat p i n kter ch innostech, zejm na p i v len hlin n ho pl tu z d vodu nedostate n fyzick s ly.

B hem realizace se postupovalo dle p vodn ho pl nu a do lo k sp n mu vyhotoven v robk (obr ek 6), ka d astn k vyrobil nejm n dva pichy mimo astnice s Alzheimerovou nemoc , kter pich ned lala, ale vykrajovala k ti k . astnice se ted ne astnila reali ace obsahov sti projektu.

Ob zek 6: Vyroben ich do honk (lekce 1) Zdroj: vlastn

Lekce 2 M li

Na a tku lekce do lo k op tovn mu p edstaven reali torky, v sv tlen jej p tomnosti a d vodu nav en lekc oproti pravideln m tern m hodin m keramiky po dan ch v Dom senior . astn ci b li motivov n kr tk m v pr v n m o bl c m se ro n m obdob , kd se a naj objevovat mot li. Pot byla astn k m uk na p edloha v robku a sd len postup pr ce p i v tv en v robku. P ed samotn m tvo en m byla zopakov na rizika, kter hro p i nevhodn m ach en s pom ckami a n stroji.

N v t vnost druh lekce se sn ila na polovinu (celkem 3 osoby en ), d k tomu bylo mo n se ka d astnici v novat inten ivn ji. Dv astnic byly p tomn i na minul lekci.

Z kladn postup pr ce byl be e m n dodr en. astnic m inilo pot e vyv let pl t do takov ch ro m r , ab se na n j ablona mot la ve la, a tak jim byla poskytnuta pot ebn pomoc. Jakmile astnice pl t ro v lel do pot ebn ch ro m r , v ly a ahladil v nut tvar a pokra oval v tla en m s metrick ch tvar do k del mot la.

V tla en a v nut pr e trvalo d le, ne se p vodn o ek valo ( astnice b l velmi pe liv ), av ak asov harmonogram lekce b l dodr en. P i dokon ov n mot la astnice zvolily v tla en re ln ch prvk (linie k del, t lo, hlava) a pot v tvo il d rku k av en pomoc d rova e.

Na rozvoji sob sta nosti se pracovalo v pr b hu cel lekce. V hledem k tomu, e dv e t ech astnic b l p tomn na minul lekci, b la jim v nov na men po ornost ne astnici t et , a tak v t inu innost zvl dl bez pomoci reali tork a aktivi a n pracovnice. Jemn motorika b la ro v jena hn ten m hl n , v tv en m s metrick ch pr e do k del, v tla ov n m a obtisknut m struktur do mot la. Soci ln kontakt a pot eba komunikace astn k byl uspokojov n skrze p tomnost na lekci keramik . astnice se me i sebou dob e nal a hovo il o pravideln ch aktivit ch po dan ch Domem senior , kter spole n nav t vuj .

Vytvo en mot la bylo pro astnice oproti pich m obt n j (dv astnice b ly p tomn na prvn lekci). Na a tku lekce bylo zji t no, e jedna astnice je t nikdy nepracovala s keramickou hl nou, z toho d vodu j b la v nov na v t po ornost a pomoc v pr b hu samotn ho tvo en .

astnic m se neda ilo v v let pl t do v t ch ro m r , a proto jim byla poskytnuta pomoc reali torky nebo aktivi a n pracovnice. Dal m drobn m probl mem b la symetri nost pr e do k del mot la. astnic m byla nab dnuta v krajov tka r zn ch tvar , av ak nakonec v echny provedly pr e i bez pou it vykrajov tek.

U astnice, kter nem la ku enosti s keramickou tvorbou, nebyly pozorovan dn z sadn ro d l ve v konu oproti ku en m astnic m. astnice byla velmi samostatn a zru n .

Postup pr ce p i v tv en v robku byl beze zm n dodr en. Ka d astnic sp n vyhotovila jednoho keramick ho mot la (obr ek 7).

Ob ek 7: Vy oben mo l (lekce 2) Zdroj: vlastn

Lekce 3 Ove k

Lekce za ala kr tk m opakov n m p edstaven reali torky a motivac v podob vypr v n o Velikonoc ch a n sledn diskuzi o tom, jak astn ci v minulosti slavili Velikonoce. Jednalo se o apojen reminiscen n ch technik, tud doch elo k napl ov n volen ho c le. Spole nou disku se reali torka s astn k dostala k t matu velikono n ch s mbol . N sledn reali torka astn k m uk ala, jak v robek budou vyr b t a jak budou postupovat. astn k m byla opakov na hro c ri ika p i nevhodn m ach en s pom ckami a n stroji.

Na t et lekci se po et astn k v il na 5 osob. Jednalo se o seniory, kte se ji astnili p echo ch lekc .

Hn ten hl n a ro v len pl tu lo astn k m velmi dob e. N kter astn k pot zdr elo v e v n drobn ch oblou k na hlav ove k . B hem pr ce se reali torka s astn k domluvila, e no i k v tv et nemus (vytvo en no i ek b lo dobrovoln ), proto e se astn k m tvorba no i ek d la p li obt n . Jakmile astn c dokon ili hlavi ku ove k v tla en m oblou k , o , um ku a tlamy, dozdobili t lo ove k . V t ina astn k volila otla en dostupn struktury nebo v tla en lini . Pou e jeden astn k se rozhodl na ove ku lepit k ti k . Nakonec astn ci nasekali adn st hlavi k a st t la, pot eli ob ploch likrem a hlavu k t lu p ilepili. Posledn m krokem b lo v tvo en d rk v t le ove k .

Jemn motorika b la ro v jena skr e hn ten hl n , v nut m obl ch tvar t la a hlav ove k , v tla ov n m lini do v nut ho tvaru, nasek n m, nat r n m a lepen m hlavy k t lu. Z astn n senio i pracovali na sv sob sta nosti a ro v jeli sv schopnosti a osobnost keramick m tvo en m, b hem kter ho v u vali sv j potenci l. Pot eba soci ln ho kontaktu a komunikace astn k b la uspokojov na skr e p tomnost na lekci, kde astn ci komunikovali ejm na me i sebou. Hovory se mimo jin t kal tak v pom nek na chov dom c ch v at.

Vzhledem k tomu, e se senio i astnili opakovan , pr ce s hl nou la v em l pe.

V jimku tvo ilo v nut oblou k na hlav ove ky. B hem t to lekce se tak prvn u jedn astnice objevila obava z ne sp chu, kter se projevila pr v p ed v nut m tvaru hlavi ky. astnici se poda ilo s malou pomoc v nout tvar velmi dob e.

Podle p vodn ho popisu m li astn ci v tvo it ove ce no i k be ablony. Z d vodu n ro nosti kolu astn ci no i k tvo it necht li, a tak b la tato st ponech na jako dobrovoln . Tento p sob zvolili dva astn ci, ostatn astn ci no i k nev tvo ili.

Ka d astn k vyrobil 1 2 ove ky (vi obr zek 8).

Lekce byla z p vodn ch 45 min nav ena o 10 min d vodu pomalej ho pracovn ho tempa jednoho z p tomn ch astn k .

Obr ek 8: O e ky (lekce 3) Zdroj: vlastn

Lekce 4 P ci

tvrt lekce a ala p edstaven m reali torky a od vodn n m jej p tomnosti. Motivac astn k b lo pov dan o p chodu jara a n vratu ta n ch pt k . astn k m b la uk na a ro d na p edloha pt k a b l jim v sv tlen postup pr ce p i tvorb . D le reali torka zopakovala ri ika, kter hro p i nespr vn m ach en s p edm t a n stroji pot ebn mi ke keramick tvorb .

Vzhledem ke v en nemocnosti v Dom senior se lekce astnil pouze dv eny, p i em jedna z nich se astnila opakovan , druh poprv , ale p edchoz ku enosti s keramikou ji m la.

Pl novan postup pr ce b l dodr en. astnice samostatn ro v lel hlin n pl t, v l po adovan tvar, v tvo il oko i k dlo pt ka tak ka bez pomoci. Seniorky oko tvo il v krojen m kole ka, v krojen m kole ka a v tla en m kole ka, v tla en m oka a p ilepen m vykrojen ho kole ka. K dlo v tvo il p ilepen m a u dal ch pt k volily m sto k dla r n ozdoby v tla ov n lini , lepen k ti ek. B hem pr ce jedna z astnic apomn la nasekat k dlo, co se n sledn snadno napravilo. Nakonec v tvo il d rk pro av en . Ob astnice b l velmi n padit , ani jeden pt ek neb l stejn .

Strukturace voln ho asu senior b la napln na prost ednictv m uskute n n lekce. Jemn motorika astn k b la ro v jena hn ten m hl n , v nut m tvaru pt ka, v tvo en m, nasek n m a p ilepen m oka a k dla, v tla en m lini do pt ka. Skr e proces u en se a po n v n technik modelov n pl tu doch elo ke stimulaci ps chick aktivity a v konnosti senior . Pot eba soci ln ho kontaktu a komunikace byla uspokojov na p tomnost na lekci, kde m l astnice mo nost komunikovat me i sebou, s aktivi a n pracovnic a reali torkou projektu. Vzhledem k tomu, e se astnice dosud neznaly, na a tku lekce mezi sebou nekomunikovaly. Po d ji si a al pov dat o tom, co se tvo ilo na p ede l ch lekc ch.

Drobn obt e p i tvorb inila pr ce s drobn mi k ti kami a tvorba jejich struktur , av ak astnice tento kol vl dly samostatn . Bylo zji t no, e jedna astnic zapomn la p ed lepen m k dla nasekat ob ploch . K dlo muselo b t odlepeno, dodate n nasek no a op tovn p ilepeno.

B hem lekce se postupovalo dle p vodn ho pl nu. astnice byly velmi ikovn a t m nepot ebovaly pomoc. Ob ma se poda ilo v tvo it a dokon it celkem 3 r n pt k (obr ek 9).

Ob ek 9: P ci (lekce 4) Zdroj: vlastn

Lekce 5 K i

poskytnuta kvalitn n pl voln ho asu a jejich ivot byl obohacen o itek z keramick ho tvo en .

Jedn z astnic se neda ilo vymodelovat v le k , av ak po d sledn m navlh en rukou i hl n se j vymodelov n poda ilo a v robek dokon ila. Je v ak patrn (vi obr ek 10, v robek vlevo), e v sledn rove dokon en ho v robku je ni ne rove v robku druh astnice (vi obr ek 10, v robek vpravo).

B hem lekce se postupovalo dle p vodn ho pl nu, av ak asov dotace byla nav ena o 10 min d vodu pomalej ho pracovn ho tempa jedn astnic. Ka d astnice vyhotovila jeden v robek (viz obr ek 10).

Ob ek 10: K iny (lekce 5) Zdroj: vlastn

Lekce 6 Gla

Posledn lekce p edstaven m reali torky neza ala z toho d vodu, e v ichni p tomn astn ci na p edcho ch lekc ch ji b li. Reali torka uvedla op t astn ky do t matu jara, v jeho duchu se nesl v echn v tv en v robky. Popsala, jak bude lekce prob hat a uk ala astn k m vyp len nagla ovan v robek a v p len v robek nat en burelem.

Lekce byla zcela odli n , proto e se v robky nev tv ely, ale dokon ovaly. astn ci b li

Lekce posledn , kter b la zam ena na dokon en p edcho ch v robk , tj. gla ov n v robk , se astnili 3 osoby stejn jako ve druh lekci.

astn ci m li p edem nam chan a p ipraven gla ur , kter jim reali torka a aktivi a n pracovnice ro dal . D le dostal ka d astn k sv v robk ur en ke gla ov n nebo nat r n burelem. Po ad nat r n v robk si volili sami. astn ci glazovali mot l , ove k , pt ky a kv tin . Z pich nat eli burelem. Po dokon en sv ch v robk astn ci pokra ovali v gla ov n v robk ostatn ch astn k . Nakonec reali torka s aktiviza n pracovnic o istily spodn sti nagla ovan ch v robk a set eli vrstvu burelu houbi kou.

Jemn motorika astn k byla ro v jena nat r n m v robku glazurou nebo burelem.

Pedagogick c l spo vaj c ve stimulaci ps chick aktivit a v konnosti senior byl napln n procesem u en a po n v n p i pr ci s glazurami. Strukturace voln ho asu a poskytnut kvalitn n pln voln ho asu b l senior m prost edkov n skr e uskute n n lekce a p tomnosti na n .

Je t p ed p chodem astn k se kladn glazury a burel nam chal s vodou do misti ek tak, ab m l ka d sv misti ky. P ed samotn m nat r n m se glazura prom chala, aby nedoch elo k usazen glazury na dn .

V robky astn k , kte b li p tomn , se dokon ily. astn ci pot pracovali i na dokon en v robk ostatn ch astn k , kte se lekce ne astnili (vi obr ek 11).

Vzhledem k asov dotaci lekce se nestihly naglazovat v echny v robky ostatn ch astn k .

O i t n spodn sti naglazovan ch v robk prov d la autorka projektu a zam stnanec.

T mto byly pr ce dokon en . V robky, kter se naglazovat nestihly, astn ci dokon na lekc ch keramiky po dan ch Domem senior . Po dohod s aktiviza n pracovnic budou v p len v robk ro d n astn k m na lekc ch keramik po dan ch Domem senior .

Ob ek 11: Glazo n (lekce 6) Zdroj: vlastn

In document Key Words (Page 80-92)

Related documents