• No results found

Popis a c le projektu

In document Key Words (Page 60-68)

N zev projektu

Keramick tvo en pro seniory

Specifikace projektu

Projekt se am uje na keramickou tvorbu ve voln m ase senior . Spo v ve v tvo en n vrhu a n sledn reali aci esti lekc , je c l na ro voj schopnost senior p i pr ci na konkr tn ch keramick ch v robc ch.

C le jek

Hlavn m c lem projektu je rozvoj sob sta nosti senior . D l mi c li projektu jsou rozvoj jemn motoriky, stimulace ps chick aktivity a v konnosti, uspokojen pot eb soci ln ho kontaktu a komunikace, strukturace voln ho asu senior , posk tnut kvalitn n pln voln ho asu a tak obohacen ivota senior . C lem projektu nen v tvo en samotn ho v robku, ale proces vytv en , b hem n j b m lo doch et k rozvoji schopnost a osobnosti astn k .

C l k i a a e a k

Pro projekt byla v br na c lov skupina senior 65+, ahrnuj c en a mu e, v pob tov soci ln slu b (viz kapitola 4.2). P edpokl dan minim ln po et astn k projektu jsou 2 osoby, p edpokl dan ma im ln po et astn k je 10 osob.

V proveden m v kumu se jednalo o m rn v b r respondent , konkr tn v b r na klad principu dobrovolnosti a jmu potenci ln ch respondent , kter spo val v aktivn reakci (formou asti) na nab dku astnit se volno asov aktivit (Hendl, aj.

2017, s. 141, 142; Vojt ek 2012, s. 20).

a harmonogram projektu

P edb n souhlas k realizaci projektu b l d n v b e nu roku 2019 p i n v t v Domu senior v r mci n slechov pra e v 1. ro n ku nava uj c ho studia. P prava a zpracov n projektu prob haly od jna do prosince roku 2019. Setk n ohledn realizace, kde byly dohodnut a up esn ny podrobnosti v etn asov ho rozvrhu, bylo pl nov no na prosinec roku 2019. C lem setk n byl konkr tn asov harmonogram realizace. V p pad odm tnut spolupr ce p i realizaci by byl osloven jin domov pro seniory v Liberci nebo v nejbli m okol Liberce. Term n uskute n n realizace projektu byl napl nov n na leden 2020.

Bylo pl nov no uskute n n esti lekc po 60 minut ch:

lekce 1: keramick v robek Z pichy do honk , lekce 2: keramick v robek Mot li,

lekce 3: keramick v robek Ove k , lekce 4: keramick v robek Pt ci, lekce 5: keramick v robek Kv tiny, lekce 6: dokon en v robk Gla ov n .

V hodnocen projektu bylo uskute n no po jeho realizaci v m s ci noru a b eznu 2020.

P ed kl da prostor aji

Pro realizaci projektu se p edpokl dal pron jem m stnosti p mo v pobytov m za en , p padn bezplatn vyu it prostor pobytov ho a en na klad dohod .

P ed kl da perso l aji

Vzhledem k p edpokl dan mu po tu astn k (2 10 osob) a v ku c lov skupiny se pro person ln aji t n po talo se dv ma osobami, kter l e r zn variovat:

autorka projektu a dobrovoln k,

autorka projektu a am stnanec pob tov ho soci ln ho a en (na klad dohody), osoba z oboru maj c pra i ve v rob keramiky, autorka projektu jako pomocn osoba.

Ma e i l aji

K realizaci projektu b lo pot eba na osobu p ibli n 2 kg keramick hl ny, glazury, burel8 a voda.

8 Burel je ern pr ek, kter se po sm ch n s vodou pou v pro patinov n p e ahnut ch keramick ch v robk . Nan se pravidla t tcem a po zaschnut se st r houbi kou. T m se dos hne v sledn ho efektu, kdy burel z stane ve v tvo en ch struktur ch, r h ch apod. (Artikon 2020).

D le je pot eba likr9, kter v ak lze jednodu e vyrobit bez nutnosti speci ln ch pom cek. a dobrovoln k (varianta A), autorka projektu a zam stnanec pob tov ho soci ln ho a en (varianta B), osoba z oboru maj c praxi ve v rob keramiky (d le jen lektor) a autorka

Tabulka 3: P ed okl dan n klad na o gani a n aji n (varianta C) Varianta C Lektor

(K /hod)

Autorka projektu (K /hod)

Pron jem prostor (K /hod)

Po et hodin N klad celkem (K )

250 0 400 6 3900

Zdroj: vlastn

U varianty A a B jsou p edpokl dan n klad na organi a n aji t n stejn , ve v i 2400 K . U varianty C jsou nejv , tj. 3900 K .

P edpokl dan n klad na materi ln aji t n (materi l a pom ck )

P edpokl dan n klad na materi ln aji t n (tj. materi l a pom ck ) pro 1 10 osob jsou uvedeny v tabulce 4. Polo k s nulovou hodnotou budou pro astn k aji t n zdarma:

pl tna ( b tk od v ), pap rov ablony, misti ky (kel mky od jogurt ), u av rateln sklenice (zava ovac sklenice) a had ky (zbytky od v ). Spot eba vody je zapo tena v cen pron jmu prostoru (n klad na prostorov aji t n ). Cen materi lu jsou aktu ln , p evzaty z internetov ch droj .

Tabulka 4: P ed okl dan n klad na ma e i ln aji n Zdroj: cen p ev at https://www.crhak.cz/, https://www.keramickepomucky.cz/, https://www.potreby-pro-skoly.cz/, https://www.latka.cz/ https://www.artikon.cz/hliny-hmoty-glazury/glazura-leskla-15-barev

Tabulka 5: Celkov n klad o 2 10 osob (varianta A)

Pro realizaci projektu by byla nejvhodn j varianta A nebo B (nejni n klad ).

Pr m rn n klady dle uveden ch variant v vislosti na po tu osob jsou uveden v tabulce

V p pad , e by do lo ke ran n astn k projektu bude postupov no v souladu s vnit n m dem organizace.

V ojektu

P esto e c lem pr ce nejsou hotov v robk , ale proces v tv en , je nutn m nit, e materi ln m v stupem projektu jsou dokon en keramick v robk , kter si astn ci ponechaj . Celkem je napl nov no v tvo en a dokon en 5 v robk , kter jsou tematick

am en na jaro ( pich, mot l, ove ka, pt ek, kv tina).

4.4 P a lekc

P prava ka d lekce je rozeps na do n sleduj c ch bod : motivace astn k jak b m li b t astn ci motivov ni, materi l pro konkr tn v robek, pou it pom cky a n stroje, technika proveden , kd kladn postup pr ce je pro v echn lekce stejn , v stup ka d lekce (konkr tn v robek) a c l jednotliv ch lekc . D le zahrnuje mo n ri ika, popis dokon en v robku a p sob p tn va b (reflexe).

Ze t kladn ch technik ru n ho zpracov n hl n (dle Taylorov ) byla s p ihl dnut m ke zdravotn m a f ick m indispozic m astn k zvolena technika modelov n pl t . Jedn se o snadnou techniku, kter je vhodn pro a te n k .

P ed zah jen m prvn lekce je nutn p ipravit ka d mu astn kovi likr, kter se v rob sm ch n m hl ny a vody ve sklenici a n sledn se do sklenice u av e (viz str. 62).

In document Key Words (Page 60-68)

Related documents