• No results found

Shrnut a diskuze

In document Key Words (Page 96-99)

Jako hlavn c l projektu byl stanoven rozvoj sob sta nosti senior , d le b l ur en d l c le rozvoj jemn motoriky, stimulace psychick aktivity a v konnosti, uspokojen pot eb soci ln ho kontaktu a komunikace, strukturace voln ho asu senior , poskytnut kvalitn n pln voln ho asu a tak obohacen ivota senior . Je nutn podotknout, e stanoven c le b l napl ov ny tj. doch elo k ro v jen , ale vzhledem ke kr tk mu asov mu seku nedo lo k rozvoji. Vyhodnocen , zdali jsou kurz p nosn , ce souvis s napln n m c l .

Realizac projektu byly ov en po natk autor , kte ro eb raj st rnut a st a ab vaj se kognitivn mi, psychick mi a f ick mi m nami u st rnouc populace. N ory t chto autor se potvrdily, zejm na pak zhor uj c se dravotn stav senior a s n m souvisej c polymorbidita, zhor en hrub i jemn motorika, hor en kr tkodob pam apod., maj c vliv na jejich v kon.

D le tak je patrn , e do nov ch aktivit se jim p li nechce, co m e b t p sobeno bu zdravotn m stavem senior nebo neochotou zkou et nov v ci. Lze tedy usuzovat, e tr ven voln ho asu senior je visl jednak na zdravotn m stavu jedince (potvrzeno astnic s Alzheimerovou nemoc ), ale i na motivaci a nab dce volno asov ch aktivit v pob tov soci ln slu b .

Vzhledem k tomu, e v Dom senior prob h keramika pravideln ka d ter dopoledne, je mo n , e tohoto d vodu b la n v t vnost lekc men . Nav en lekc keramiky bylo zaji t no pouze pro el t to diplomov pr ce. Je tak mo n , e senio i nem li jem se astnit, z d vodu o ek v n ne n m ho. T m se potvrzuje, e senio i nemaj r di m n a jsou v ur it ch sm rech konzervativn . Nav c je mo n , e senior m nevyhovoval as keramick ch lekc , proto e v odpoledn ch hodin ch maj v ce n v t v a odpo vaj . T m v echny volno asov aktivity v Dom senior prob haj v dopoledn ch hodin ch.

U v sledk z proveden ho projektu l e nal t n kter shodn prvk jako u proveden ho v kumu Suchanov a Tirp kov (2006, s. 63 67), kter se am oval na seniory a volno asov aktivity. V sledk v kumu v pov daj o tom, e senio i se velmi m lo astn aktivit, kter jsou am en na v d l n a ro voj osobnosti a d le na poh bov aktivity. Autorky v kumu nav c zjistil , e oproti p edcho m aktivit m se senio i v ce v nuj kulturn po n vac m aktivit m a velmi obl ben jsou pasivn aktivit , jako nap klad poslouch n r dia nebo sledov n televize.

Po realizaci a vyhodnocen projektu se l e am let nad t m, jak senior m ij c m v pobytov soci ln slu b zatraktivnit volno asov aktivit , kter u nich prob haj pravideln i n ra ov . Na klad ji t n ch v sledk lze doporu it, aby se jeden am stnanec v noval ma im ln p ti senior m, ab se pom ck klient m ro d val postupn p i konkr tn ch kolech minim ln d vodu sn en ri ika poran n a z d vodu lep ho p i p soben se situaci. D le lze doporu it pravidelnou motivaci senior , proto e jejich jem o aktivitu m tendenci klesat a p i jednotliv ch lekc ch je opakovat postup pr ce a p padn v robky vizualizovat.

Vzhledem k v e uveden mu je nutn br t v vahu, e projekt b l asov ome en a reali ov n pouze v jednom domov pro seniory a kouman vzorek tak nen dostate n repre entativn (pr m rn ast 3,5 osoby na lekci). Zji t n v sledk v kumu byly rovn ovlivn n ni m po tem astn k a nepom rem mu a en. Z t chto d vod nen mo n v sledk v kumn ho projektu obec ovat v obecn m m tku.

Je tak ejm , e pokud by byl projekt realizov n ve v ech domovech pro seniory v esk republice a po et astn k b byl v , b lo b l pe ov iteln , da b l c le napln n . Je rovn pravd podobn , e realizac projektu v jin m domov pro seniory by byly zji t n jin v sledky, proto nel e skan v sledk obec ovat na celou populaci. Je tak mo n , e opakov n m realizace (reali ac ve stejn m Dom senior se stejn mi astn k ) by v sledn data byla odli n .

Z

C lem diplomov pr ce s n vem Voln as senior bylo v tvo it projekt pro c lovou skupinu senior star ch 65 let v pobytov soci ln slu b , realizovat jeho obsahovou st a pot ji vyhodnotit. C l pr ce b l spln n po v ech str nk ch, tj. projekt b l v tvo en, obsahov st b la reali ov na a v hodnocena.

Vytvo en projektu spo valo v napl nov n postupu, v tvo en asov ho harmonogramu, stanoven a spo t n n klad (prostorov , person ln , materi ln , finan n aji t n ) a p prav lekc . Projekt Keramick tvo en pro senior byl am en zejm na na rozvoj sob sta nosti a jemn motorik senior , strukturaci voln ho asu senior a posk tnut kvalitn n pln voln ho asu astn k m projektu.

B hem realizace obsahov sti projektu, v r mci pr ce se seniory, b l dodr ov n metodick a didaktick postupy a sady uveden v teoretick sti pr ce v kapitole 3.

Zejm na se osv d ila z sada nep etr it p tn vazby, d k kter bylo mo n innosti upravovat a p i p sobovat individu ln dle pot eb astn k (nap . zkr cen asov dotace lekc , pr ce s p edlohou, rozd v n pom cek).

Bylo ji t no, e senio i ij c v pob tov soci ln slu b mus b t opakovan motivov ni, proto e jejich jem o aktivity postupn kles . ast senior na volno asov ch aktivit ch ne vis jen na motivaci, je tak ovlivn na zdravotn m stavem senior .

D le byly ov eny a potvrzeny teoretick poznatky t kaj c se senior , kter b l skan re er liter rn ch zdroj , nap . ast polymorbidita, o kter p e M. V gnerov , probl m s u en m se nov ch v c , kter popisuje L. eledov a R. evela, hor en sm slov ho vn m n zmi uje J. Langmeier a D. Krej ov . Z po orov n tak vyplynulo, e rove schopnost senior je individu ln , a jak uv d nap . J. ramo, je vhodn se na st p ipravovat ji ve st edn m v ku.

Na v r lze podotknout, e p esto e v t inu m n, kter p ich s v kem, nelze ovlivnit, je d le it t to m n akceptovat a vyrovnat se s nimi. lov k je toti pouze tak star , jak se c t a pro van v k nemus odpov dat chronologick mu a biologick mu st .

In document Key Words (Page 96-99)

Related documents