• No results found

Nu gäller det att råplugga… vi har inte tid att ha roligt…

In document En skola: skilda världar (Page 79-82)

Större delen av fältstudierna gjordes under höstterminen 2005. Eleverna i stu-dien gick då i årskurs åtta. Det innebar att under innevarande termin skulle

ele-lans verksamhet förändrades då de första betygen skulle sättas. Det talades i termer av att fler inlämningar, rapporter och prov stod på dagordningen och detta kommer också tydligt till uttryck i mina fältanteckningar:

Läraren inleder lektionen med att informera om kommande prov. ”Det blir ett ganska stort prov. Kommer ni ihåg att vi tittade på och läste om kunskapsmålen. Det stod också att ni skall veta hur dessa delar hänger ihop (andning – blodomlopp – matspjälkning – celler). För att veta ännu mer har vi också sett på betygskriterierna. Vi har gått igenom mycket…

men vad behövs för MVG?”. Stina kopplar tydlig till kursplanemål och betygskriterier. Ett samtal förs runt vad som kommer på provet. Flera elever antecknar (dock inte alla). Flera av eleverna poängterar för var-andra att det är viktigt att anteckna just p.g.a. att det kommer på provet senare under veckan. (Fältanteckningar, Granskolan)

”Prov, betyg och råplugg” sades vara angeläget och viktigt i årskurs åtta då det

”nu gällde ens framtid” (Markus, Granskolan) och det gällde att ”jobba hårt under lektionen” (Henrik, Granskolan). Det ”hårda arbetet” i årskurs åtta ställ-des i skarp kontrast till tidigare års verksamhet som flera elever sa inte vara lika viktigt: ”Det gjorde inget om man inte klarade proven” och ”läxorna be-hövde man inte göra lika noga” menade Anders, också han elev på Granskolan.

Marcus illustrerar vad många elever på Granskolan uttryckte:

Det känns mycket mer att det (handlar om) ens framtid. Innan hade man mer känt ’det gör inget om man inte klarar det för då kan man bara göra om det och få G(odkänt). Men nu är det ju (viktigt)… om man inte klarar det kan man ju bara jobba upp det till G en gång och inte få det högre än G… nu är det ju ens framtid så nu… första gången (man gör ett prov) måste man ge så bra som möjligt/…/ det gäller ju att få bra betyg eller så och för ens framtid och så...

Skoldagen på Granskolan upplevdes många gånger som stressig av både lärare och elever och ”lekar och spel hanns inte längre med”, som Ida sa. Flera elever, även på Tallskolan, nämnde spontant förändringen som skett i och med inträdet i årskurs åtta i termer av att det i tidigare årskurser var ”mer på skoj” och att det ”nu var mer på allvar” (Madelene) och ”inte något extra om man ville ha lite roligt” (Henrik). Det stod klart och tydligt att eleverna, både på Tall- och Granskolan, upplevde en förändring av skolans verksamhet jämfört med tidiga-re årskurser. Även lärarna påpekade denna förändring. Karin t.ex., läratidiga-re på Granskolan, beklagade sig över den stress, bedömning och betygsättning inne-bar för valet av verksamhet:

För jag måste ligga ’on top’ på vad dom kan så ibland känns det som om jag skulle bara vilja skita i grammatiken.. (…) men ändå några veckor…

så gör vi en pjäs så har vi bara kul och så… jag bedömer inte någon-ting… utan dom får bara vara kreativa och ha roligt och ha skoj… men ..

om jag gör det… (…) Det är det som är så tråkigt… i sexan och i sjuan är det ju skillnad… för… det är mycket enklare. Det är mycket lek… och det är mycket… man leker engelska och man tar ganska lätt på det och så skriver man ett omdöme ’jo visst han kan läsa engelska han förstår osv’ i sjuan blir det lite hårdare (…) det blir mycket mer diagnostiska test, det blir mycket mer prov (…) mer bokbundet.

Karin uttryckte starkt den skillnad det gjorde för hennes planering av lektions-innehåll då hon nu i åttan tvingades betygsätta eleverna. Under tidigare årskur-ser hade hon haft möjlighet att ge sig själv och eleverna tid till ”kreativa och roliga lektionsinslag”, som hon sa. Dessa inslag blev mer och mer sällsynta på bekostnad av ”fler prov, test och bokbunden verksamhet”.

En påfallande skillnad mellan Granskolan och Tallskolan var hur eleverna på de bägge skolorna förhöll sig till betyg och bedömning. Även på Tallskolan gavs fler prov än under tidigare terminer och lärarna där uttryckte på samma sätt som på Granskolan stress över att eleverna nu skulle betygsättas. Även om lärarnas agerande gällande skapandet av prov och inlämningsuppgifter var snarlika, var skillnaden mellan elevgrupperna stora. Sofia, elev på Granskolan, får illustrera skillnaden. Hon menade att eleverna i årskurs åtta hade ”jätte-mycket prov och olika inlämningar”. Proven och inlämningarna påverkade ele-vernas hälsotillstånd genom att många elever blev ”stressade", framhöll hon.

Detta var också något som lärare på Granskolan verifierade:

Det hopar sig ju på något sätt väldigt mycket och det är ju också lite av det dilemmat på en termin… man skall lära sig mycket och sedan skall man visa i slutet vad man har presterat. Tänk om det inte hade varit så…

då hade det varit kanske en avslappnad (tillvaro)… eleverna blir ju väl-digt stressade och den känslan av att gå med stress så pass länge inför det här, självklart så påverkar det… och just i slutet på terminen och till våren med… och helst nu i åttan då som de eleverna som du har följt att… då vet dom ju att nu gäller det på något sätt. (Sigrid)

Den stress bland elever som var så påtaglig på Granskolan, var lika påtagligt frånvarande på Tallskolan. Eleverna talade sällan om kommande prov och be-tyg och det uttrycktes sällan någon stress över prov och inlämningsuppgifter.

Hans, lärare på Tallskolan, uttryckte oro över detta tillstånd. Eleverna förstod helt enkelt inte att ”proven och uppgifterna var viktiga för deras betyg” och menade att eleverna borde vara mer förberedda och framtidsorienterade.

Antalet prov och inlämningar var inte det enda som eleverna uttryckte som en förändrad praktik i årskurs åtta. Olika ämnesområden skulle också bearbetas

”snabbare än tidigare” vilket innebar ”ännu fler prov”, som Eskil sa. Ämnes-områdena skulle inte bara avverkas snabbare utan flera elever påpekade också att uppgifterna var ”många fler och mycket svårare” (Isak). Prov gavs i de mest skilda ämnen. Rebecka, elev på Granskolan, bedyrade för mig att eleverna hade

”en massa prov, typ 100… eller nåt” och fortsatte och sa att de ”hade massor i alla fall… engelska, svenska, no, so, bild, matte”. Majoriteten av Granskolans elever uttryckte stress över sin situation.

Vi har inte tid att vara kreativa… man ser ju på prov var man

In document En skola: skilda världar (Page 79-82)