• No results found

Områdesbeskrivning

Snöupplaget är beläget på ett grönområde i en skogsglänta mellan bostadsgatan Gamla vägen och Tunavallens idrottsanläggning. Från Gamla vägen tar man sig via en GC-väg fram till upplaget. Närmaste bostad ligger 50 meter ifrån upplaget.

Avgränsningar och försiktighetsåtgärder

Upplagets omfattning framgår av figuren nedan och bör inte gå utanför markerat område så det hamnar på GC-vägen. Försiktighet bör iakttas för att undvika skador på träden i området.

Trafik

Upplaget ligger en bit från vägen men det är viktigt att hålla uppsikt vid in- och utpassering från upplagsområdet. Eftersom inpasseringen till snöupplagsområdet sker nära bostäder bör arbete vid upplaget bör utföras på dagtid.

Skötsel och avstädning

Städning av ytan bör ske så snart snön tinat bort och marken börjat torka upp för att undvika körskador.

Volym

Liljevalchsgränd

Områdesbeskrivning

Snöupplaget är beläget på ett grönområde som omringas av Liljevalchsgränd med omgivande villor bara 15 meter ifrån tippen.

Avgränsningar och försiktighetsåtgärder

Upplagets omfattning framgår av figuren nedan och bör inte gå utanför markerat område så det inte riskerar att hamna på vägen.

Trafik

Då upplaget ligger väldigt nära vägen måste det mesta av arbetet utföras med arbetsfordonet placerat på vägen varför det är viktigt att vara försiktig och hålla uppsikt över människor och fordon i närheten. Tippning bör ske dagtid med tanke på närheten till bostäder.

Skötsel och avstädning

Omrörning av snö bör ske för att snabba på smältförloppet, även kontroll av

dräneringen bör granskas på vårkanten. Städning av ytan bör ske så snart snön tinat bort och marken börjat torka upp för att undvika körskador.

Volym

76

Slipvägen 1

Områdesbeskrivning

Snöupplaget är beläget i ett skogsparti nedanför GC-vägen som leder mot Munkebergsgatan. Närmaste bostad är 30 meter ifrån.

Avgränsningar och försiktighetsåtgärder

Upplagets omfattning framgår av figuren nedan och bör inte gå utanför det markerade området. Varsamhet med växtligheten krävs.

Trafik

Då upplaget ligger nära en GC-väg måste arbetet utföras med försiktighet och med god uppsikt över folk som kan tänkas röra sig i området.

Skötsel och avstädning

Då tippen ligger i skugga bör omrörning av snön ske för att snabba på smältförloppet på våren. Städning av ytan bör ske så snart snön tinat bort och marken börjat torka upp för att undvika körskador.

Volym

Slipvägen 2

Områdesbeskrivning

Snöupplaget är beläget utefter en GC-väg mellan Tryséns gränd och Mjölkuddsvägen. Närmaste bostad ligger 60 meter ifrån och är dessutom avskiljt med skog.

Avgränsningar och försiktighetsåtgärder

Upplagets omfattning framgår av figuren nedan och bör inte gå utanför det markerade området för att riskera störa GC-vägen.

Trafik

Då upplaget ligger nära en GC-väg och dessutom fungerar som transportväg måste extra stor försiktighet iakttas. Eftersom bostäder måste passeras på nära håll vid arbete vid tippen bör det utföras dagtid.

Skötsel och avstädning

Då tippen delvis ligger i skugga bör omrörning av snön ske för att snabba på

smältförloppet på våren. Städning av ytan bör ske så snart snön tinat bort och marken börjat torka upp för att undvika körskador.

Volym

78

Förargatan

Områdesbeskrivning

Snöupplaget är beläget nedanför skogen mot strandkanten till. Närmaste bostad ligger ca. 80 meter därifrån.

Avgränsningar och försiktighetsåtgärder

Upplagets omfattning framgår av figuren nedan. Försiktighet bör iakttas för att inte skada intilliggande träd.

Trafik

Tillfart till upplaget sker via Förargatan/Boggiegatan och korsar en GC-väg varför det är viktigt att hålla extra god uppsikt. Då inpassering till området sker nära bostäder bör arbetet vid tippen utföras på dagtid.

Skötsel och avstädning

Städning av ytan bör ske så snart snön tinat bort och marken börjat torka upp för att undvika körskador.

Volym

4.1.3 Centrum

Tabell 34. Beräknat behov av nya snöupplag i delplogområdena runt centrumkärnan

Delplogområde Behov nya upplag [m3]

Östra 978 Södra Hamn 5 930 Östermalm 9 907 Udden 2 934 Hägern 3 035 Totalt 22 783 0 2 000 4 000 6 000 8 000 10 000 12 000 Ö s tra S ödr a Ha m n Ö s ter m al m U dden Häger n Delplogom råden [m 3]

Figur 23. Beräknat behov av nya snöupplag i områdena runt centrum.

4.1.3.1 Analys

I centrumkärnan körs så gott som all snö som inte kan läggas i plogvallar bort. Det beräknade överskottet uppgår till 68947 m3 vattenekvivalenter. Men för att kunna räkna om det till volymen bortkörd snö måste vi använda formeln nedan.

bortkörd vatten vtnekv överskott bortkörd V V ρ ρ ⋅ = ,

Där Vöverskott,vtnekv är den ovan redovisade siffran 68947 m3vattenekvivalenter, ρvatten

är vattnets densitet 1000 kg/m3och ρbortkörd är den bortkörda snöns densitet som satts till 400 kg/m3, ett värde baserat på tidigare mätningar som Skellefteå kommun genomfört för nysnö som lastats på lastbil med hjullastare, då uppmätte man ca. 430

80

nya upplag i övriga delplogområden i centrum omräknas till transporterade mängder (densiteten för upplag är satt till 700 kg/m3 medan bortkörd snö har en densitet på ca. 400 kg/m3 enligt ovan) och läggas till. De områdena bidrar med 22783 · 700/400 = 39 870 vilket läggs till de 172 367 m3 från centrumkärnan och erhållen summa blir 212 237 m3 bortkörd snö från centrum, vilket stämmer ganska väl överens med Tekniska förvaltningens siffra.

Udden

Gröna ytor finns det rätt gott om i det här området, längst ner mot älvkanten i slutet av Repslagargatan är det väldigt öppet och där finns ett av dem redan dokumenterade snöupplagen. Längs med villaområdets nordöstra gata Fagerlinsvägen finns det också ett stort öppet grönområde medan på den sydvästra sidan längs med Älvgatan finns en brant slänt med en del träd som sluttar ner mot ett grönområde. Både dessa områden går att använda för snöupplag men då området passeras av ett populärt gångstråk kanske det vore lämpligare att sprida ut snön över en större yta med slunga istället för att låta den ligga i stora högar. På så sätt slipper man den förfulning som stora

snöhögar kan innebära samt att avsmältning på våren går snabbare i och med att det är en större yta som utsätts för solstrålningen.

Man skulle också kunna tänka sig att söka dispens för att få möjligheten att slunga snön ut i vattnet/på isen eftersom snön i området inte borde vara alltför smutsig då trafikintensiteten är låg. Med möjlighet till att använda slunga på både sydvästra som nordvästra sidan av området bör det inte vara några problem att täcka in det

beräknade behovet av nya upplag på ca. 3000 m3.

Östra

Som nära inpå en del av centrumkärnan är det väldigt ont om fria ytor i området. Den största ytan finns längs med järnvägen men den ytan är upptagen av redan befintliga upplag. Ett annat befintligt upplag ligger i andra änden av området, i det nordöstra hörnet invid Landsgatan. Dessa både upplag sväljer den största delen av snön och det låga beräknade behovet av snöupplag på 200 m3 borde kunna täckas av ett mindre upplag i Hermelinsparken som ligger i området södra del.

Östermalm

Även Östermalm är tätbebyggt så de gröna ytorna finns ytterkanterna framförallt längs med västra och östra sidan, i väster längs med järnvägen (där det finns ett befintligt upplag) och i öster utmed Lulsundskanalen. I mitten av området finns också en park som kan utnyttjas för mindre upplag. Det beräknade behovet på nya

snöupplag är väldigt stort, nära 10000 m3 och med väldigt få upplagsytor är det svårt att göra annat än att köra bort snön. Ett alternativ skulle kunna vara att söka dispens för deponering i vatten och slunga snön ut i/på Skurholmsfjärden från södra delen av området.

Hägern

Området Hägern består av en del grönområden i sluttningen ner mot Lulefjärden i de sydvästra delarna. Även längst i österut i området finns en del öppen mark som används till en av kommunens redan dokumenterade tippar. Det beräknade behovet av nya upplag uppgår till 3000 m3 och för att täcka detta bör man fortsätta tippa snön i slänterna ner mot fjärden i västra vägändarna. Användning av slunga för att sprida snön över större yta skulle kunna göra att mindre snö därefter behöver köras bort från

området. Slunga skulle också kunna användas för att sprida snön ut i/på fjärden i östra änden av Västra Varvsgatan, detta förutsatt att man kan få dispens för detta.

Södra hamn

För det lilla området Södra hamn finns inte särskilt mycket fria ytor förutom längs norra sidan i slänten upp mot Hertsövägen, men det är en ganska brant sluttning så det området sväljer inte alltför mycket snö. Därintill ligger också ett av kommunens dokumenterade snöupplag intill järnvägsspåren. Det beräknade behovet av nya upplag är ca. 6000 m3 varav hälften kommer från parkeringen intill hamnmagasinet. Snön där borde om den rensas undan relativt snabbt inte vara alltför smutsig och därför möjlig att slungas ut i vattnet/på isen från kajkanten.

Centrumkärnan

Som tidigare nämnts är tillgången på ytor i centrumkärnan väldigt begränsad och så gott som all snö körs bort. Därmed är det svårt att hitta nya lämpliga platser i den absoluta närheten för vanliga upplag. För att göra något åt situationen med transporter från centrumkärnan får man antingen se över alternativa metoder att använda sig av eller helt enkelt försöka hitta ett större upplag på ett mindre avstånd än nuvarande tipp på Porsön.

Summering

Hur stora transportbesparingarna i områdena kan bli runt centrum är starkt beroende av hur effektiva och ekonomiska de förslag som tagits upp ovan är. Upplagsbehoven i delplogområdena Udden och Östra borde kunna täckas in av landtippning och

användning av slunga medan övriga områden är mer beroende av ifall sjötippning tillåts och om man tjänar något på det.

82

4.2 Nyckeltal för nya bostadsområden

0 0,5 1 1,5 2 2,5 3 3,5 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Gatubredd inkl. trottoarer [m]

S n ö m ä n g d [ m 3 /m ]

Bostadsgator Björkskatan Bostadsgator Mjölkudden Prioriterade gator Björkskatan Prioriterade gator Mjölkudden Linjär (Prioriterade gator Björkskatan) Linjär (Prioriterade gator Mjölkudden) Linjär (Bostadsgator Björkskatan) Linjär (Bostadsgator Mjölkudden)

Figur 24. Snömängd per meter för olika gatutyper.

4.2.1 Analys

Av Figur 24 framgår att spridningen är störst framförallt för de prioriterade gatorna på Mjölkudden, en del av dem ligger runt 3,5 m3/m medan andra ligger så lågt som 1,5 m3/m. Jämför man med de prioriterade gatorna på Björkskatan så ligger dem mer jämnt fördelade runt 1 m3/m. Detta beror till stor del på att gatorna på Mjölkudden är en kombination av bostadsgator och prioriterade gator då det finns många bostäder med såväl garageuppfarter som trottoarer längs dessa gator vilket det inte gör på Björkskatan där trädstrukturen innebär att bostäderna istället ligger avskiljt på separata gator vilket lämnar plats för plogvallar längs en stor del av de prioriterade gatorna.

Figur 25. Bild över två typer av prioriterade gator, den övre från Mjölkudden, den undre från Björkskatan

Tittar man på bostadsgatorna är fördelningen något jämnare men det är fortfarande en större spridning på Mjölkudden än på Björkskatan. På Mjölkudden ligger värdena på runt 2-2,5 m3/m för gatubredder på 9-10 meter medan det på en 12 meters väg når ner mot 1,2 m3/m. På Björkskatan kan man se resultatet av att bredare gator innebär att man får plats med lite mer snö utanför fria gatubredden vilket resulterar i ett lägre upplagsbehov trots större yta, värdena hamnar där på runt 1-1,5 m3/m, så gott som alla bostadsgator har ett vägområde på 12 meter varför även de gator med smalare bredd ligger kring samma värden. En stor del i skillnaderna mellan de både områdena beror på att vägområdet på Björkskatans gator är 12 meter för så gott som alla gator medan det är mer varierat för gatorna på Möjlkudden och därför varierar också möjlig storlek på de plogvallar man kan lämna längs gatorna där.

Därför kan man säga att för nya områdena som byggs likt Björkskatan med en klar indelning mellan prioriterade gator och bostadsgator (där priogatorna fungerar som anslutningsvägar till bostadsgatorna) kan upplagsbehovet sägas vara ca. 1 m3 per meter prioriterad gata medan det är ca. 1,5 m3 per meter bostadsgata. Det är dock

viktigt att komma ihåg är att detta är baserat på modellen och de värden som använts i denna, bland annat nederbördsmängd och storlek på plogvallar som bägge spelar en stor roll för slutresultatet.

84

Related documents