• No results found

Nyckeltal för nya bostadsområden

Syftet med att ta fram värden som kan vara av nytta för projekteringen av nya bostadsområden är att man ska kunna planera för ytor att ha snöupplag på under vintern. För att plocka fram dessa värden används beräkningsmodellen som beskrevs i föregående delkapitel. Det beräknade upplagsbehovet för varje gata delas med deras respektive längd.

Gatulängd ov Upplagsbeh

Nyckeltal =

Formel 5. Beräkning av nyckeltal

Upplagsbehovet är den mängd snö som blir över efter att plogvallar fyllts upp och vårhyvlingen är utförd och ska alltså vara tillräckligt stor för att man inte ska behöva köra bort någon snö från området.

4 Resultat

4.1 Beräkningsmodell

De beräkningar som förklarades i kapitel 3.2 ledde fram till följande resultat, beräknat behov av nya snöupplag i respektive stadsdels olika delplogområden.

4.1.1 Björkskatan

Tabell 32. Beräknat behov av nya upplag i stadsdelen Björkskatan.

Delplogområde Behov nya upplag [m3]

Stormvägen 240 Lävägen 371 Snövägen 1 265 Blidvägen 0 Hagelvägen 1 078 Höstvägen 896 Vårvägen 885 Regnvägen 1 042 Väderleden 0 Totalt 5 777 0 250 500 750 1 000 1 250 1 500 1 750 2 000 S tor m v ägen Läv ägen S növ ägen B lidv ägen H agel v ägen H ös tv ägen V år v ägen R egnv ägen V äder leden Delplogom råden [m 3]

56

4.1.1.1 Analys

Det totala behovet av nya upplag uppgår till ca. 5700 m3, en relevant siffra då man på Tekniska förvaltningen uppskattar att de snömängder man tvingades köra bort under vintern 2010 låg på 5000-10000 m3. Då ska man också tänka på att p.g.a. omlastning från upplag till lastbil så blir snön ofta luftigare med en lägre densitet som följd, således bör siffran vara lite högre för att kunna direkt jämföras med uppskattningen av bortkörd snö. Men då siffran ligger i underkant av intervallet så innebär en ökning att den fortfarande ligger bra till.

Stormvägen

Områdets läge och de förutsättningar i form av stora öppna ytor i närheten av området borde utnyttjas bättre under snörika vintrar. Detta genom ökad användning av

upplagen Stormvägen 2 och 3 samt att hålla gångstigarna mot grönområdet norrut snöröjda för att kunna bära bort snö till mindre upplag under vintern. Vidare bör ett nytt upplag Stormvägen 4 (se förslag på nya upplag) övervägas. På så sätt borde behovet av nya upplag på 240 m3 kunna täckas in.

Lävägen

Skogspartiet i nordöstra delen av området lämpar sig väl för snöupplag men då det finns mycket träd finns det inte plats för något större upplag utan man får använda flera mindre. Vid snörika vintrar bör det övervägas att etablera ett lite större upplag i skogspartiet längs vägens södra sida (se förslag på nya upplag). Därigenom borde det inte behövas särskilt många transporter från detta delplogområde.

Snövägen

Det är ont om ytor för större upplag i östra delen av området och där får man försöka lägga snön i mindre och avlånga upplag längs gatorna och fortsätta köra bort

överskottet. För de två västra villaområdena finns det så gott om ängsmark i direkt anslutning så där ska ingen snö behöva köras bort. I det lite sydligare av de två områdena finns det luckor mellan tomterna för att kunna lägga upp mindre upplag. Vid snörika vintrar bör de öppna ytorna användas för tillfälliga snöupplag (se förslag på nya snöupplag). Uppskattad kvarvarande mängd snö som måste fraktas bort är ca. 500 m3.

Blidvägen

Blidvägen är det område som är i minst behov av nya upplag då det kan ta så gott som all snö idag. Detta mycket tack vare det stora upplaget längst upp i änden av den prioriterade gatan, då det inte finns någon dokumentation om upplaget har även det lagts till i förslag på nya snöupplag. Mindre upplag kan läggas upp invid GC-vägarna som leder till och från området.

Hagelvägen

Det är ont om ytor för snöupplag och det finns egentligen bara plats för ett större upplag, ett vid Åskvägen (se Åskvägen i förslag på nya upplag). Därutöver är det främst mindre ytor som kan användas, t.ex. skogsområdet mellan Hagelvägen och Blidvägen, öppningen mellan villorna längst upp i slutet på Hagelvägen samt de skogsnära ytorna som finns längs cykelvägarna längs yttre delen av området. Uppskattningen blir därför att omkring 500 m3 snö fortsatt måste köras bort.

Höstvägen

Snökapaciteten är rätt god för de prioriterade vägarna i området Höstvägen, de stora upplagen behövs för bostadsgatorna. På norra sidan finns det bra möjligheter för upplag (se Midsommarvägen i förslag på nya snöupplag) medan det på södra sidan är sämre förutsättningar då vissa av tvärgatorna möter tvärgator hörande till Vårvägen. Där får man istället lösa det med mindre upplag för varje gata och köra bort det som blir över. Uppskattad mängd som måste fortsätta köras bort är ca. 700 m3.

Vårvägen

Situationen för Vårvägen är lite densamma som för Höstvägen med tvärgator som möts så det inte finns någonstans att lägga några större snömängder. Därför får mindre upplag intill skogskanterna vid sidan av vägen samt den stora grönytan mitt i området utnyttjas. För dem södra tvärgatorna kan ett av avlångt snöupplag längs GC-vägen användas (se VårGC-vägen 2 i förslag på nya snöupplag). Den mängd som fortsatt måste köras bort från området uppskattas till ca. 500 m3.

Regnvägen

Regnvägen är ett område som har ett ganska högt behov av nya snöupplag, runt 1000 m3. Förutom i skogsområdet öster om området mot Bensbyvägen där ett förslag tagits fram (se Regnvägen i förslag på nya snöupplag) finns det inte mycket ledig yta i området. Mindre ytor finns nära GC-vägarna som leder till och från området och kan utnyttjas för mindre upplag. Totalt måste ca. 600 m3 också fortsättningsvis köras bort.

Summering

Totalt innebär det att ca. 2800 m3 snö fortsatt måste transporteras bort från området vilket motsvarar ungefär hälften av det beräknade behovet.

Nedan framgår redan dokumenterade tippar i gult samt tippar som nu dokumenterats nedan i rött.

58

4.1.1.2 Förslag på nya snöupplag

Stormvägen 4

Områdesbeskrivning

Snöupplaget är beläget i en skogsglänta 50 meter söder om Stormvägens ena bostadsslinga via en gång- och cykelväg. Ingen bebyggelse finns i den absoluta närheten. Omgivande träd skymmer upplaget väl men skuggar det inte så mycket att vårsmältningen bör bli påverkad. Avrinning kan ske ner mot Björkskatafjärden.

Avgränsningar och försiktighetsåtgärder

Upplagets omfattning framgår av figuren nedan och bör hållas inom begränsningen för att inte hamna på gång- och cykelvägen.

Trafik

Eftersom snöupplaget ligger intill en GC-väg och måste utnyttja denna för att bära fram snön måste stor försiktighet vidtas och det är väldigt viktigt att ha en god uppsyn för att upptäcka människor som vistas längs vägen och inte förväntar sig arbetsfordon på den. Närheten till bostadshus gör att tippning bör ske dagtid för att minimera buller och andra störningar för de boende i området.

Skötsel och avstädning

Städning av ytan bör ske så snart snön tinat bort och marken börjat torka upp för att undvika kraftiga körskador på marken.

Volym

Upplaget kan belastas med en snövolym på ungefär 400 m3 per säsong.

Övrigt

Tippen bör bara användas under snörika vintrar då snö annars bör läggas på det större upplaget Stormvägen 1.

60

Lävägen

Områdesbeskrivning

Snöupplaget är beläget längs den prioriterade Lävägen intill det skogsområde som skiljer flerbostadshusen från villorna i området. Hus står en bit från vägen på motsatt sida.

Avgränsningar och försiktighetsåtgärder

Upplagets omfattning framgår av figuren nedan och bör hållas inom begränsningen för att inte hamna för nära vägen.

Trafik

Eftersom snöupplaget ligger intill en prioriterad om än inte högtrafikerad gata måste mycket stor försiktighet vidtas och det är väldigt viktigt att ha en god uppsikt för att upptäcka trafik på vägen. Närheten till bostadshus gör att tippning bör ske dagtid för att minimera buller och andra störningar för de boende i området.

Skötsel och avstädning

Omrörning av snön kan behövas under våren då upplaget ligger i skuggat område. Viktigt att se till så dräneringen fungerar för att inte vatten ska rinna ut på vägen i för stor omfattning. Städning av ytan bör ske så snart snön tinat bort och marken börjat torka upp för att undvika kraftiga körskador på marken.

Volym

Upplaget kan belastas med en snövolym på ungefär 300 m3 per säsong.

Övrigt

Tippen bör bara användas under snörika vintrar då snö annars bör läggas på mindre upplag i slänten ner mot Björkskatafjärden.

Snövägen 2

Områdesbeskrivning

Snöupplaget är beläget på ängsmark intill ett litet skogsparti strax söder om

villaområdet på Snövägen. Upplaget ligger omkring 170 meter från bostadsgatan och man tar sig till upplaget via en GC-väg.

Avgränsningar och försiktighetsåtgärder

Upplagets omfattning framgår av figuren nedan och bör hållas inom begränsningen för att inte hamna för nära GC-vägen.

Trafik

Mycket stor försiktighet måste iakttas p.g.a. användningen av GC-väg vid transport till och från upplaget. Närheten till bostadshus gör att tippning bör ske dagtid för att minimera buller och andra störningar för de boende i området.

Skötsel och avstädning

Städning av ytan bör ske så snart snön tinat bort och marken börjat torka upp för att undvika kraftiga körskador på marken.

Volym

Upplaget kan belastas med en snövolym på ungefär 500 m3 per säsong.

Övrigt

62

Snövägen 2

Områdesbeskrivning

Snöupplaget är beläget intill ett litet skogsparti mellan de två västra villaområdena på Snövägen. Upplaget ligger i direkt anslutning till vägen vid diket.

Avgränsningar och försiktighetsåtgärder

Upplagets omfattning framgår av figuren nedan och bör hållas inom begränsningen för att inte hamna på vägen.

Trafik

Området är inte så hårt trafikerat men försiktighet bör iakttas då en GC-väg ansluter till gatan nära inpå upplaget. Närheten till bostadshus gör att tippning bör ske dagtid för att minimera buller och andra störningar för de boende i området.

Skötsel och avstädning

Städning av ytan bör ske så snart snön tinat bort.

Volym

Related documents