• No results found

Mjölkudden & Notviken

3.1 Områdesbeskrivning

3.1.2 Mjölkudden & Notviken

Historia

Marken som Mjölkudden ligger på var förr en betydelsefull jordbruks- och

betesmark, stadsdelen fick sitt namn eftersom man på den tiden rodde från udden in till staden på andra sidan Stadsviken med mjölk. Först på 1950-talet började området forma sig till en stadsdel för bostäder.

Notviken började byggas under 1920-talet för att erbjuda boende för de hundratals arbetare som var sysselsatta vid Statens järnvägars nya lokverkstad i området som finns kvar än idag. I slutet på 1800-talet användes marken som övningsfält för Norrbottens regemente och fältjägarkår.

Läge

Mjölkudden och Notviken är två sammanhängande stadsdelar som ligger mellan Luleälven i väster och Bodenvägen i öster ca. 1 km från Luleå centrum.

Bebyggelse

Man kan säga att Mjölkudden och Notviken är två stadsdelar i en eftersom dem är sammanväxta. Ett stort område med flera flerbostadshus längs Mjölkuddsvägens västra sida länkar samman stadsdelarnas respektive centrum med varandra. I utkanterna av detta område har sedan villaområdena förlagts.

Trafik

Mjölkuddsvägen är den stora pulsådern och går rakt igenom stadsdelarna. Den förgrenar sig sedan i mindre vägar in till villaområdena som på Notviken är av rutmönster medan bostadsgatorna på Mjölkudden går runt i slingor.

Mjölkuddsvägen har i snitt 5000 fordon per vardag enligt en mätning under 2009 (Tekniska förvaltningen 2010). Gatan är den enda i stadsdelen som trafikeras av lokaltrafiken, busslinjerna 6, 9, 10 är de som går frekventast.

Snöhantering

Mjölkudden och Notviken tillhör Luleå kommuns plogområde 4 tillsammans med Storheden och Karlsvik. Totalt är det nästan 3,5 mil bilväg som ingår på Mjölkudden/Notviken, fördelat enligt

Tabell 15 och Figur 11 nedan.

Tabell 15 Vägtyper och väglängd för snöröjning på Mjölkudden Notviken.

Vägtyp Tecken Längd

Prioriterade gator – plogning 7 325 meter

Bostadsgator 13 090 meter

Gång- och cykelvägar 13 819 meter

30

Mjölkudden & Notviken delplogområde: Munkebergsgatan

Området ligger i sydvästra delarna av stadsdelen och Munkebergsgatan är pulsådern och används av de flesta som ska in eller ut från området, den är därför klassad som prioriterad gata. Längs gatans norra sida ligger ett flertal flerbostadshus med

tillhörande tre stora parkeringsplatser med in/utfart till gatan. På norra sidan finns det en tvärgata, Ankarsvägen som även den klassas som en prioriterad gata och leder till och från Munkebergsskolan. Längs med vägens södra sida ligger det radhus med uppfart direkt från gatan. Husen står i längor om fyra till fem hus och däremellan går det fem olika tvärgator in till ett stort villaområde. I slutet av Munkebergsgatan är ett stort snöupplag placerat på ett grönområde bakom intilliggande villor.

Området är flackt och omgärdas i söder av ett skogsområde och i väster en sluttning ner mot älven.

Tabell 16. Vägar inom delplogområdet.

Gatunamn Gatuklass Längd Bredd

Segelvägen Bostadsgata 435 10

Mastringen Bostadsgata 155 10

Sprigränd Bostadsgata 325 10

Skutgatan Bostadsgata 135 10

Ankarvägen bostad Bostadsgata 465 10 Ankarvägen prio Prioriterad gata 345 10

Kättinggränd Bostadsgata 335 10

Mjölkudden & Notviken delplogområde: Mjölkudden SO

Det här området ligger inkilat mellan Mjölkuddsvägen och Bodenvägen och sträcker sig från den stora Mjölkuddsrondellen i norr och korsningen mellan Mjölkuddsvägen, Bodenvägen och Svartövägen i söder. Tillfart till området sker via fyra tvärgator från Mjölkuddsvägen. Området är i huvudsak ett villaområde men en del radhus

förekommer också, eftersom vägarna inte är särskilt hårt trafikerade är dem alla klassade som bostadsgator.

Tabell 17. Vägar inom delplogområdet.

Gatunamn Gatuklass Längd Bredd

Munkebergsgatan O Bostadsgata 135 10

Trossvägen Bostadsgata 675 10

Fallgatan Bostadsgata 155 12

Rodervägen Bostadsgata 240 10

32

Mjölkudden & Notviken delplogområde: Mästerlotsvägen

Även detta är ett villaområde som ligger mellan Bodenvägen och Mjölkuddsvägen, dessutom avgränsas området av en annan prioriterad gata i nordväst, Notviksvägen. Gatorna inom området är alla klassade som bostadsgator. Det finns två tillfarter till området, från just Notviksvägen via Gamla vägen i nordväst eller från

Mjölkuddsvägen via Mästerlotsvägen i sydöst. Förutom dessa två tillfartsvägar finns Rökvägen som är en återvändsgata och ligger ansluten till de båda tillfartsvägarna.

Tabell 18. Vägar inom delplogområdet.

Gatunamn Gatuklass Längd Bredd

Gamla vägen SO Bostadsgata 530 9 Mästerlotsvägen Bostadsgata 450 10

Mjölkudden & Notviken delplogområde: Tunavallen

Området utgörs av tre villaområden kring Tunavallens idrottsplats. Villaområdena med tillhörande bostadsgator är fristående från varandra på så sätt att gatorna inte ansluter till varandra, istället är de tvärgator till den prioriterade Notviksvägen. Det ena villaområdet omfattar ett femtiotal villor och ligger sydöst om idrottsplatsen och består av två gator, Radiogränd och Gamla vägen. Strax öster om Tunavallen ligger Abrahams Ruths gränd som är en kort slinga med åtta villor. I norr ligger Liljevalchs gränd och Vallstensgatan som tillsammans omfattar tjugotalet villor.

Tabell 19. Vägar inom delplogområdet.

Gatunamn Gatuklass Längd Bredd

Gamla vägen NV Bostadsgata 640 9

Radiogränd Bostadsgata 255 9

Abraham Ruths gränd Bostadsgata 200 9 Vallstensgatan Bostadsgata 165 9 Liljevalchsgränd Bostadsgata 360 9

34

Mjölkudden & Notviken delplogområde: Slipvägen

Slipvägen är ett område som ligger lite mer avskiljt än de övriga, beläget i sluttningen ner mot älven. All trafik till och från området går via den prioriterade Notviksvägen som delar sig i Slipvägen och går i två olika riktningar. Utifrån dessa sträcker sig sedan fem slingor med villor. Intill korsningen mellan Notviksvägen och Slipvägen ligger ett av kommunens dokumenterade snöupplag.

Tabell 20. Vägar inom delplogområdet.

Gatunamn Gatuklass Längd Bredd

Notviksvägen Prioriterad gata 480 10

Slipvägen Bostadsgata 840 10 Nyckelgränd Bostadsgata 180 10 Kappgränd Bostadsgata 170 10 Stapelgränd Bostadsgata 320 10 Prickgränd Bostadsgata 250 10 Tryséns gränd Bostadsgata 320 10

Mjölkudden & Notviken delplogområde: Snickaren

Området ligger mellan Bodenvägen i öster, Mjölkuddsvägen i väster, Storhedsvägen i norr samt ett tjockare skogsområde i söder. Det finns åtta korta och smala gator samt en kort slinga. Prioriterade gatan Notviksvägen omsluter samtliga gatorna och tillfarten till dem går via vägen. Terrängen är i princip helt flack.

Tabell 21. Vägar inom delplogområdet.

Gatunamn Gatuklass Längd Bredd

Spånvägen Bostadsgata 90 10

Stickvägen Prioriterad gata 180 10 Hyvelgränd prio Prioriterad gata 85 7

Yxgränd Bostadsgata 140 9 Hammargränd Bostadsgata 95 9 Mejselgränd Bostadsgata 85 6 Borrgränd Bostadsgata 80 6 Raspgränd Bostadsgata 95 6 Prylgränd Bostadsgata 100 6 Notviksvägen Bostadsgata 135 10

36

Mjölkudden & Notviken delplogområde: Erikslundsvägen

Området ligger mellan Mjölkuddsvägen och Notvikens strandkant, i söder ligger ett litet centrum med restaurang, kiosk, bowlinghall samt skola och förskola. I norr går området ihop med delplogområdet benämnt Notviken NV. Tillsammans bildar områdena ett gatusystem som är av rutnätsmönster.

Då hela området bara har en tillfartsväg går trafiken till centrumet genom bostadsområdet och vägarna längst till öster (Erikslundsvägen) och söder

(Framnäsgatan) är därför klassade som prioriterade gator medan resterande vägar är klassade som bostadsgator. Villor dominerar bebyggelsen och det finns ungefär 70 villor totalt. Terrängen är flack på den östra halvan för att sedan börja slutta ner mot strandkanten på den västra halvan.

Tabell 22. Vägar inom delplogområdet.

Gatunamn Gatuklass Längd Bredd

Bromsargatan prio Prioriterad gata 55 10 Erikslundsvägen Prioriterad gata 355 9 Framnäsgatan Prioriterad gata 260 9 Borgmästarevägen Bostadsgata 370 9 Brandforsgatan Bostadsgata 195 9

Lyktgatan Bostadsgata 75 9

Verkstadsvägen Prioriterad gata 60 9 Verkstadsvägen Bostadsgata 320 9

Mjölkudden & Notviken delplogområde: Notviken NV

Som tidigare nämnts bildar det här området ett stort bostadsområde tillsammans med delplogområdet Erikslundsvägen i sydöst. I övrigt ramas området in av

Storhedsvägen i nordost, järnvägsspåren till och från Notvikens lokverkstad i nordväst samt skogsmark i sydväst. Det är uteslutande villor i området som sluttar västerut. Samtliga vägar är klassade som bostadsgator och tillfart sker antingen från Mjölkuddsvägen eller från Storhedsvägen.

Tabell 23. Vägar inom delplogområdet.

Gatunamn Gatuklass Längd Bredd

Bromsargatan bostad Bostadsgata 345 9

Förargatan Bostadsgata 560 9 Boggiegatan Bostadsgata 265 9 Vagngatan Bostadsgata 335 9 Tendergatan Bostadsgata 160 9 Högströmsvägen Bostadsgata 150 9 Lokvägen Bostadsgata 145 9 Verkstadsvägen Bostadsgata 450 9 Kontorsgatan Bostadsgata 770 9

38

3.1.3 Centrum

Historia

Luleå grundlades under 1600-talet, först vid Gammelstad men efter knappt 30 år flyttade man staden till nuvarande läge p.g.a. landhöjningen som försämrade vattenvägarna.

Läge

Luleå centrum ligger på en halvö i Lulefjärden.

Bebyggelse

Centrum består av en kärna med tät bebyggelse med flerbostadshus, butiker och kontor men i utkanterna finns även mer traditionella bostadsområden med många villor. Exempel på sådana är Gültzaudden och Östermalm.

Trafik

Trafiken till och från centrum är framförallt koncentrerad till fyra vägar från tre väderstreck, Sandviksgatan från väster, Hertsövägen samt Bodenvägen och Gammelstadsvägen från norr. Dessa vägar tillsammans med Rådstugatan och Smedjegatan är de hårdast trafikerade i centrum. Trafiksituationen finns även beskriven i tidigare avsnitt 2.5.3.

Snöhantering

Centrum hör till ett eget plogområde med ca 3,5 mil bilvägar där mycket av snön körs bort med lastbil till stora tippen på Porsön. Vägarna är fördelat enligt Tabell 6 och Figur 10 på följande sida.

Tabell 24. Vägtyper och väglängd för snöröjning i Luleå centrum

Vägtyp Tecken Längd

Prioriterade gator – plogning 4 459 meter Prioriterade gator – hyvelplogas 12 015 meter

Bostadsgator 19 409 meter

Gång- och cykelvägar 11 816 meter

Gång- och cykelvägar – snöslungas 2790 meter

40

Centrum delplogområde: Udden

Området ligger på Gültzaudden ca. 1 km väster om Luleås mest centrala delar. Alla gator är klassade som bostadsgator utom en, Repslagargatan som leder ner mot älvstranden där också Hälsans hus ligger, ett populärt aktivitetscentrum för idrott och hälsa. Bostadsgatorna ligger i ett rutnätsmönster och omger husen i området som är mer eller mindre bara villor.

Tabell 25. Vägar inom delplogområdet.

Gatunamn Gatuklass Längd Bredd

Älvgatan Bostadsgata 260 9 Kastellgatan Bostadsgata 100 8 Fredsgatan Bostadsgata 330 12 Fagerlinsvägen Bostadsgata 310 6 Tjärhovsgatan Bostadsgata 200 8 Vattugatan Bostadsgata 205 8 Bryggargatan Bostadsgata 100 8

Repslagargatan Prioriterad gata 440 11

Centrum delplogområde: Östra

Området ligger ca. 500 meter nordöst om centrala Luleå. Bebyggelsen består mestadels av villor men här finns även skola och andra större byggnader. Längs områdets östra sida går järnvägen med såväl gods- som persontåg med i öster löper Kungsgatan som bland annat frekventeras av busstrafiken mot stadens norra stadsdelar. I norr ligger innerstadens kyrkogård och i söder passerar Lulsundsgatan som är länken mellan centrum och närliggande stadsdelen Östermalm. Samtliga gator inom området är bostadsgator och dem.

Tabell 26. Vägar inom delplogområdet.

Gatunamn Gatuklass Längd Bredd

Hermelinsgatan (N) Bostadsgata 280 8

Skogsgatan Bostadsgata 85 6

Västra Järnvägsesplanaden Bostadsgata 260 8 Västra Malmgatan (Ö) Bostadsgata 320 8

Västra Parkgatan Bostadsgata 220 8

Västra Pilgatan Bostadsgata 190 12

42

Centrum delplogområde: Östermalm

Östermalm är det område i Luleå centrum som ligger längst österut, närmare 1 km nordöst om de centralaste kvarteren. Området omges av järnvägen i väster,

trafikleden Svartövägen i norr samt i öster den smala Lulsundskanalen vilken rinner ut i Skurholmsfjärden som sedan sträcker sig hela vägen till de södra delarna av området. Norra delen av Östermalm består av ett stort och tätt villaområde medan den södra delen är mer blandad mellan flerbostadshus, villor och andra typer av lokaler. Alla vägar är klassade som bostadsgator utom vägen som går rakt igenom området från järnvägsövergången i sydväst till anslutningen mot Svartövägen i norr.

Tabell 27. Vägar inom delplogområdet.

Gatunamn Gatuklass Längd Bredd

Östra Järnvägsesplanaden Bostadsgata 540 9

Backgatan Bostadsgata 350 7

Sundsbacken Prioriterad gata 180 12

Rektorsgatan Bostadsgata 195 10

Östra Malmgatan Bostadsgata 260 9

Östra Parkgatan Bostadsgata 255 9

Östra Pilgatan Bostadsgata 130 9

Sotargatan Bostadsgata 110 9 Seminariegatan Bostadsgata 210 8 Åsgatan Bostadsgata 350 10 Furugatan Bostadsgata 120 10 Rönngatan Bostadsgata 360 8 Dalagatan Bostadsgata 355 8 Bergsgatan Bostadsgata 300 8 Lulsundsgatan Bostadsgata 120 10

Backgatan Prioriterad gata 510 12

Lulsundsgatan Prioriterad gata 190 10

Centrum delplogområde: Hägern

Hägern är området längst ut på centrumhalvöns sydvästra spets och omges därför till största del av Lulefjärden men i norr även av trafikleden Sandviksgatan som leder ut på Bergnäsbron. Bebyggelse är mycket uppblandad men består till största del av flerbostadshus men här finns också såväl kontors- som industrilokaler. Samtliga gator är klassade som bostadsgator och två av dem kan sägas vara huvudgator i östvästlig riktning som sedan förbinds av övriga gator.

Tabell 28. Vägar inom delplogområdet

Gatunamn Gatuklass Längd Bredd

Västra varvsgatan Bostadsgata 650 13

Hornsgatan Bostadsgata 270 9

Flygvägen Bostadsgata 90 4

Oscarsgatan Bostadsgata 150 10

Josefinevägen Bostadsgata 95 5

44

Centrum delplogområde: Södra hamn

Södra hamn ligger i sydöstra delen av centrumhalvön och består bland annat av en stor parkering på hamnplanen. I övrigt består området av en slinga som är klassad som prioriterad och går förbi ett flertal stora butiker och en båthamn samt

Malmhamnsvägen som går längs med järnvägen ut mot Cementa-fabriken och isbrytarkajen.

Tabell 29. Vägar inom delplogområdet

Gatunamn Gatuklass Längd Bredd

Malmhamnsvägen Bostadsgata 950 6 Södra Kungsgatan Prioriterad gata 110 15 Småbåtsgatan Prioriterad gata 390 8 Bangårdsgatan Prioriterad gata 430 9 Parkering Bostadsgata

Centrum delplogområde: Centrumkärnan

Centrumkärnan består av övriga delar av centrumhalvön och begränsas därmed av Södra hamnleden och Sandviksgatan i söder, järnvägen i öster, Stadsviken i norr samt Residensgatan i väster. Området är väldigt tätbebyggt och består av såväl

flerbostadshus som butiker och kontor. Totalt rör det sig om ca. 40 gator varav 15 av dem är högtrafikerade gator och därför är klassade som prioriterade och hyvelplogas, så gott som samtliga övriga gator är av klassade som bostadsgator.

46

Related documents