• No results found

Områdesbeskrivning

Snöupplaget är beläget intill skogen ca. 50 meter ifrån vägen. Närmaste villa ligger 30 meter därifrån.

Avgränsningar och försiktighetsåtgärder

Upplagets omfattning framgår av figuren nedan. Varsamhet för att inte göra skada på växtligheten i närheten krävs.

Trafik

Ingen trafik i närheten utan enbart vid in- och utfart från huvudvägen.

Skötsel och avstädning

Städning av ytan bör ske så snart snön tinat bort och marken börjat torka upp för att undvika körskador.

Volym

68

4.1.2 Mjölkudden & Notviken

Tabell 33. Beräknat behov av nya snöupplag i stadsdelarna Mjölkudden & Notviken

Delplogområde Behov nya upplag [m3]

Munkebergsgatan 2 378 Mjölkudden SO 1 389 Mästerlotsvägen 2 428 Tunavallen 2 454 Slipvägen 3 952 Snickaren 549 Erikslundsvägen 1 776 Notviken NV 1 911 Notviksvägen 2 549 Mjölkuddsvägen 6 717 Totalt 26 104 0 1 000 2 000 3 000 4 000 5 000 6 000 7 000 8 000 M unk eber gs gat an M jöl k udden S O M äs ter lot s v ägen T unav al len S lipv ägen S ni c k ar en E rik s lunds v ägen N ot v ik en N V N ot v ik s v ägen M jöl k udds v ägen Delplogom råden [m 3]

Figur 21. Beräknat behov av nya snöupplag på Mjölkudden & Notviken.

4.1.2.1 Analys

Det totala behovet av nya upplag uppgår enligt modellen till ca. 26100 m3 en siffra som något överstiger Tekniska förvaltningens uppskattning på 15000-20000 m3 bortkörd snö från området under vintern 2009/2010. Man ska då komma ihåg att snö som körs bort ofta är av lite lägre densitet efter att den lastats från upplag till lastbil så skillnaden är egentligen något större. Differensen mellan beräknad mängd och

uppskattad mängd kan förmodligen bero på en underskattning av dem befintliga upplag som finns i stadsdelen då besiktningen av dem utfördes under en snöfattigare vintersäsong (2010/2011) än vad modellen är baserad på (2009/2010). Dessutom har

det framgått av samtal med personal vid Tekniska förvaltningen att då det finns begränsat med ytor så pressar man in snö på de minsta av skrymslen och detta är möjligtvis något som missats vid besiktningen.

Munkebergsgatan

Ett väldigt tätbebyggt område med väldigt ont om plats för några större snöupplag. På Kättinggränd närmast älven finns det möjlighet att bära ner snön till mindre upplag, likaså i mitten av villaområdena där det finns en del gröna ytor men några större upplag är det inte aktuellt med då smältvattnet inte har någonstans att ta vägen där förutom att infiltrera. Även om man ökar användningen av det stora upplaget i skogen ner mot älven får räkna med att behovet kommer förbli ungefär detsamma även fortsättningsvis vilket innebär att ca. 2400 m3 måste köras bort.

Mjölkudden SO

Husen ligger tätt och förutom parken mitt i området där det befintliga upplaget Fallgatan byggs upp under vintern finns inte mycket yta tillgängligt. Grönområdet i södra delen går att utnyttja för två-tre stycken mindre upplag vilket också redan görs vilket innebär att det inte blir någon större skillnad och all snö som idag körs bort måste fortsättningsvis göra det också.

Mästerlotsvägen

Ett flackt område med en svag sluttning mot norr i den nordöstra delen, det finns en del ledig mark i den sydöstra delen av området vilket kan användas för snöupplagen Mästerlotsvägen 1 och 2 (se förslag på nya snöupplag) beroende på hur

markägarförhållandet ser ut. I den nordvästra delen av området finns det också plats för ett par mindre upplag, in i grönområdet omgivet av Rökvägens villor samt vid vändplanen i slutet av Rökvägen. Invid cykelvägen som går längs Bodenvägen finns det en stor öppen äng men dess läge och anslutningsmöjligheter gör den väldigt svåråtkomlig. Totalt borde ca. 900 m3 kunna läggas på de nya förslagen på upplag och således blir det ungefär 1500 m3 kvar att köra bort.

Tunavallen

Ett flackt område med få öppna ytor, förutom ett grönområde bakom Gamla vägen och en yta längst in på Liljevalchsgränd (se förslag på nya snöupplag) finns det inte mycket fria ytor. Längs med bullerplanket som avgränsar Bodenvägen och

Notviksvägen kan mindre upplag användas för gatorna som ligger närmast, som Radiogränd och Abrahams Ruths gränd. Totalt sett blir dock skillnaden inte så stor och man får räkna med att fortsatt köra bort de ca. 2500 m3.

Slipvägen

Området sluttar svagt ner mot älven, sluttningen blir betydligt starkare på västra sidan av Slipvägen. Skogen är ett betydande inslag och omgärdar hela området vilket i kombination med de tätt förlagda tomterna innebär att det finns dåligt om plats för att lägga upp snö. Förutom den stora tippen när man precis kommit fram till området finns ingen större öppen yta.

70

kan användas till snöupplag. Dessa upplagsförslag täcker dock bara runt 700 m3 av det beräknade behovet på 4000 m3 så snö kommer fortsättningsvis att behövas köra bort.

Snickaren

Tillgången till öppna ytor är väldigt god i området, både runt om och mitt i området. Längs både västra och delvis den östra sidan finns en 10-20 meter bred grön yta längs Notviksvägen och i norr finns det ca. 5000 m2 ängsmark tillgänglig. Möjligheten att vintertid använda sig av upplag för att täcka behovet på ca. 500 m3 är därmed stort och ingen snö borde behöva köras bort från detta delplogområde.

Erikslundsvägen

Öppna ytor är det ont om längs den östra och södra sidan av området och innanför vägarna finns det mer eller mindre bara privat mark. Bättre förutsättningar finns framförallt längs västra sidan där en 10 meter bred slänt följer vägen, dock är den delvis trädbeväxt. Nedanför slänten går en GC-väg och nedanför den finns det ytterliggare ytor ända ner till vattenkanten. Ett av kommunens dokumenterade snöupplag ligger på denna yta längst i sydväst. En annan del av området som också utnyttjas för stora snöupplag är den lilla parken intill anslutningen från

Mjölkuddsvägen. Det beräknade behovet av nya upplag på ca. 1800 m3 blir svår att täcka in då utrymmet är begränsat till strandkanten väster om området, en möjlighet för att undvika höga upplag vore att lägga snön i närheten av nuvarande upplag och sedan sprida ut den på en större yta med hjälp av slunga.

Notviken NV

Tomterna ligger tätt längs gatorna och ytor för snöupplag är ytterst begränsade inne i området. Bättre förutsättningar finns framförallt längs Bromsargatan i nordöst där ett stort grönområde breder ut sig mellan bebyggelsen och tillfarten från

Mjölkuddsvägen, där ligger redan ett av kommunens dokumenterade snöupplag. Breda remsor av gröna ytor finns också längs Kontorsgatan som går parallellt med järnvägen i nordväst samt i viss mån längs Förargatan i sydväst som går utmed skogsbrynet. I nordöstra hörnet av området i änden av Kontorsgatan invid

Storhedsvägen finns ett annat dokumenterat upplag som dock ligger på en liten yta. Behovet av nya upplag är omkring 2000 m3 som borde kunna hanteras på plats genom att ökat utnyttjande av den befintliga tippen på grönområdet mellan Bromsargatan och Mjölkuddsvägen samt användningen av en ny tipp invid strandkanten (se förslag på nya snöupplag, Förargatan).

Notviksvägen & Mjölkuddsvägen

Notviksvägen och Mjölkuddsvägen är de två stora vägarna i området och har stora upplagsbehov. Notviksvägen passerar på en del sträckor bostäder med tillhörande uppfarter vilket begränsar plogvallsmöjligheterna betydligt och snön får istället packas så effektivt som möjligt på de sträckor som med öppna ytor, vilket redan görs idag så det är svårt att tjäna in några mängder där. Mjölkuddsvägen står själv för ca. 25 % av hela upplagsbehovet i området och är bland annat begränsad av trottoarer och träden intill vägen som minskar möjligheten till plogvallar. Därför är det svårt att göra någon besparing på transporter för snön från denna väg också.

Summering

Uppskattningen av nya upplag uppgår till ungefär 4000 m3 vilket är tämligen lågt då det beräknade behovet var ca. 26000 m3 men som tidigare nämnts så utnyttjas tillgänglig mark ganska hårt som det är redan idag.

Nedan framgår redan dokumenterade tippar i gult samt tippar som nu dokumenterats nedan i rött.

72

4.1.2.2 Förslag på nya snöupplag

Mästerlotsvägen 1

Områdesbeskrivning

Snöupplaget är beläget på ängsmark mellan en GC-väg och bostadsgatan

Mästerlotsvägen. Närmaste villa ligger endast 30 meter ifrån upplaget på andra sidan vägen.

Avgränsningar och försiktighetsåtgärder

Upplagets omfattning framgår av figuren nedan och bör hållas inom området för att inte hamna på gång- och cykelvägen.

Trafik

Upplaget ligger en bit från vägen men det är viktigt att hålla uppsikt vid in- och utpassering från upplagsområdet. Extra försiktighet krävs också ifall arbetsfordonet kommer nära GC-vägen som passar förbi. Närheten till bostäder gör att arbete vid upplaget bör utföras på dagtid.

Skötsel och avstädning

Städning av ytan bör ske så snart snön tinat bort och marken börjat torka upp för att undvika körskador.

Volym

Upplaget kan belastas med en snövolym på ungefär 500 m3 per säsong.

Övrigt

Mästerlotsvägen 2

Områdesbeskrivning

Snöupplaget är beläget på ängsmark mellan bostadsgatan Gamla vägen och den prioriterade Mjölkuddsvägen. Närmaste bostad ligger endast 30 meter ifrån upplaget.

Avgränsningar och försiktighetsåtgärder

Upplagets omfattning framgår av figuren nedan.

Trafik

Upplaget ligger en bit från vägen men det är viktigt att hålla uppsikt vid in- och utpassering från upplagsområdet. Närheten till bostäder gör att arbete vid upplaget bör utföras på dagtid.

Skötsel och avstädning

Städning av ytan bör ske så snart snön tinat bort och marken börjat torka upp för att undvika körskador.

Volym

Upplaget kan belastas med en snövolym på ungefär 400 m3 per säsong.

Övrigt

74

Related documents