• No results found

Globala kunder ökar efterfrågan

In document Kommande rapporter från Elanders (Page 50-53)

V I N J E T T O R D

framtid och dessutom ska Elanders ta marknadsandelar.

En årlig tillväxttakt om 15–20 procent över en konjunk-turcykel är därför realistiskt för User Manuals.

Tillväxtstrategier

Huvudstrategin inom affärsområdet är att expandera genom nyetableringar nära globala kunder inom framför allt konsumentelektronik. Etableringarna i Ungern och Kina är exempel på detta. För att stärka partnerskapen med våra kunder ska vi också expandera nedströms mot ökat innehåll av till exempel förpackningstillverkning och logistik. Nyetableringarna, som oftast har sin grund i ett behov från en större kund, ska normalt endast över-vägas då det finns en rimlig chans att kunna diversifiera kundportföljen lokalt inom rimlig tid; normalt 1–2 år.

Vidare ska vi bygga affärsmodeller efter kundernas varierande behov så att leveranser och information överförs på de, ofta olika, ställen där kunder önskar. För att utnyttja affärsområdets större anläggningar effektivt kommer ytterligare DDC med digitalt tryck och logis-tiktjänster att etableras intill kundernas viktiga tillverk-ningsenheter. Dessa DDCer levererar lokalt produce-rade digitala upplagor medan offsetvolymerna matas in från de större enheterna. Vårt DDC i Komarom, Ungern är ett utmärkt exempel på denna strategi. Det levererar digitaltryckta produkter och logistiktjänster medan offsetvolymerna produceras i den större anlägg-ningen i Zalalövö och levereras just-in-time till kunden via DDCt i Komarom. Ledig produktionskapacitet ska utnyttjas optimalt för att ge de andra affärsområdena möjlighet att erbjuda sina kunder produktion till lägre kostnader i Östeuropa och Asien. Anläggningarna inom User Manuals i Plonsk, Polen och Zalalövö, Ungern kan erbjuda konkurrenskraftig trycksaksproduktion åt de

Uppskattad Långsiktigt marknads-

rörelse-andel1) marginalmål Större kunder Konkurrenter

<1% 5–8 % Vauxhall Xerox, Wyndeham Westway (UK), Zetweka (D),

Infowerk (D), Williams Lea (UK), SP Group (UK),

Callenbach (NL)

<5% 4–8 % Polskie Wydawnictwo Rolnicze (PL), Wydawnictwo RR Donnelley (PL), Nörhaven (DK), Naukowe PWN (PL), Stentor (PL), Grupa Wydawnicza lokala mindre tryckerier (PL), Winkowski (PL) Infor (PL), Wolters Plantyn (HU), Berling Media

<5% 8–15 % Sony Ericsson (CHI, HU), Flextronics (HU), RR Donnelley (PL, HU), Xerox, Thomson Litho (UK), Solectron (HU), Philips (A), Hansaprint (Nokia) (HU), Berger (A), lokala mindre tryckerier

Sercom (PL), Vaillant (D)

<1% 8–10 % Krajowa Izba Lekarsko-Weterynaryjna (PL), Lokala mindre tryckerier (PL) Okregowa Izba Lekarska (PL), Naczelna Izba Lekarska (PL)

<5% 8–10 % Polinvest (PL), Pola Design (PL), Lokala mindre tryckerier (PL) EiM Agencja Wydawnicza (PL)

User Manuals,

andel av koncernens nettoomsättning

13%

16%

2005 2006

USER MANUALS SIFFROR I SAMMANDRAG

2006 2005 2004

Nettoomsättning, Mkr 312 254 216

EBITDA, Mkr 93 60 61

Rörelseresultat, Mkr 73 44 45

Sysselsatt kapital, Mkr 314 251 192

Räntabilitet på sysselsatt kapital,% 26 18 24

Medelantal anställda 405 268 260

Nettoinvesteringar, Mkr 42 61 20

Andel av koncernens nettoomsättning, % 16 13 12 Andel av koncernens rörelseresultat, % E/T 36 34

aktörer, som försöker följa kunderna internationellt och ge dem service från befintliga verksamheter i respektive land snarare än genom nyetableringar i närheten av kun-dernas anläggningar. Konkurrensbilden beskrivs vidare på sidan 25 och i tabellen på sidan 24.

Tillväxtmål

Affärsområdets huvudsakliga målgrupp är konsument-elektroniksektorn inom Industri & Handel. Denna förväntas att ha mycket god tillväxt inom överskådlig

V I N J E T T O R D

flesta av våra kundsegment såväl i Sverige som i övriga Europa, vilket kommer att utnyttjas i ökad omfattning.

I Ungern har redan en produktionslinje för bokproduk-tion till förlag upprättats och är i stort sett fullbelagd. I Polen kommer tyngdpunkten i kapaciteten successivt att flyttas från tidskriftsproduktion till förmån för använ-darinformation. Den framtida geografiska expansionen i User Manuals kommer att ske i Östeuropa och Asien.

Framgångsfaktorer

– strategierna i sammanfattning

• Att bredda erbjudandet med informationsstrukture-ring, förpackningstillverkning och logistik.

• Att, när tillfälle och möjlighet ges, följa med globala tillverkare av konsumentelektronik och liknande produkter över gränserna och etablera nya enheter för just-in-time-leveranser av användarinformation.

• Att anpassa affärsmodellerna efter kundernas struk-tur så att leveranser av produkter och information

effektivt tillhandahålls på de platser där kunderna önskar.

• Att göra nyetableringar endast där en diversifiering av kundportföljen på kort sikt (1–2 år) är möjlig.

• Att anpassa kapaciteten så att utrymme finns för att möta behov från Infologistics kunder i Norden och Västeuropa.

• Att etablera mindre DDC med digitaltryck och logistik intill de globala kundernas tillverkningsen-heter och leverera offsetprodukter från de större enheterna inom affärsområdet.

Framtidsutsikter för affärsområdet Elanders har genom året byggt upp en unik kompetens för just-in-time-leveranser av användarinformation till globala koncerner. Vi märker att intresset från dessa kunder ökar och att produktion och distribution av an-vändarinformation blir allt mer omfattande. Samtidigt växer kundernas behov av att kunna kontrollera denna

hantering utan att nödvändigtvis tillhan-dahålla den själva. I stället vill många koncentrera sig på design, marknadsfö-ring och produktion av sina produkter och söker efter externa lösningar på pu-bliceringsproblemet. Elanders har genom etableringarna i Ungern och Kina byggt starka partnerskap med större industri-koncerner och det fattas inte möjligheter att gå vidare med nyetableringar i Öst-europa och Asien. Framtidsutsikterna för flera av affärsområdets större kunder ser bra ut och man kan förvänta sig stabil efterfrågan under överskådlig framtid samtidigt som behovet av lågkostnadsal-ternativ hos Infologistics kunder bedöms fortsätta att öka. Vidare är anläggningen i Kina i full drift under hela 2007 jämfört med 5 månader under 2006. Utsikterna för User Manuals är därför goda och af-färsområdet beräknas kunna överträffa 2006 i såväl omsättning som resultat.

AFFÄRSOMRÅDETS RÖRELSEDRIVANDE BOLAG OCH DERAS VERKSAMHET

Fulfilment

Digital och

Premedia Arkoffset Rulloffset printning Binderi distribution

Elanders Beijing Printing Co Ltd (CHI) O O O O

Elanders Hungary, Zalalövö, Budapest (HU) O O O O O O

Hansaprint Elanders, Komarom (HU) O   O O O

Elanders Polska, Plonsk (PL) O O O  O

Etableringen i Peking är exempel på Elanders expansionsstrategi att följa globala kunder. Redan 10 månader efter uppstarten går enheten med vinst.

På bilden är från vänster Ma Jinliang och Liu Haiying.

V I N J E T T O R D A F F Ä R S O M R Å D E I N F O P R I N T

Affärsområdets verksamheter

Under året omfattade affärsområdets verksamhet kata-logverksamheten i Kungsbacka samt enheten för sid- och annonsproduktionen i Stockholm. Med katalogverk-samhet avses här huvudsakligen ”Directories”, det vill säga omfångsrika kataloger i stora upplagor som trycks på tunt, bestruket papper. Den viktigaste produkten är telefonkataloger. Andra typer av kataloger, varav pro-duktkataloger och direktreklam är de viktigaste, trycks på något tjockare papper och ofta i mindre upplagor.

Denna typ av produktion ökade i omfattning i tryckeriet i Kungsbacka under året och var ett led i att successivt förflytta tyngdpunkten för att uppnå en jämnare balans mellan Directories och annan produktion.

Det gångna året

Ett större kontrakt för leveranser av telefonkataloger till den brittiska marknaden löpte ut under 2004 och förnyades inte. Effekterna av detta underskattades samtidigt som produktionen av andra trycksaker inte gav tillfredsställande resultat.

Under 2005 vidtogs därför genomgripande åtgärder i Kungsbacka. Omstruktureringen skapade nödvändiga förutsättningar för en konkurrenskraftig kostnads-struktur men fick också negativa effekter i produktion och marknadsarbete. Dessa effekter inverkade, om än i avtagande omfattning, även på 2006. En viktigt avtal slöts med Aftonbladet om tre års produktion av gratis-tidningen Punkt SE och flera andra affärer togs hem men de förmådde inte kompensera för de negativa effekterna av omstruktureringen och de fallande priserna och voly-merna inom Directories. Sid- och annonsverksamheten i Stockholm parerade med nya affärer och löpande kost-nadsbesparingar, men detta uppvägde inte förlusterna i Kungsbacka, vilket ledde till förlust för affärsområdet.

Avyttringen

Utvecklingen i Kungsbackaverksamheten har under de senaste åren ägnats stor uppmärksamhet i Elanders styrelse och koncernledning. Verksamheten stäm-mer inte längre in i Elanders nya färdriktning och dess avkastning står inte i rimlig proportion till vad den har krävt i form av ledningens uppmärksamhet och sysselsatt kapital. Den tog fokus i anspråk från de delar av Elanders som växer och är lönsamma och motsvarar koncernens långsiktiga tillväxt- och lönsamhetsmål. Investeringar i storleksordningen 200 Mkr under 2000 och 2001 gav inte tillfredsställande avkastning och verksamheten har

visat förlust under alla år utom ett efter det att inves-teringarna gjordes. Under hösten 2006 intensifierades därför arbetet med att finna en extern partner eller ta-gare av verksamheten. Efter ett antal resultatlösa försök och med utsikter om fortsatt negativ utveckling inom Directories beslöt styrelsen i december 2006 att utreda konsekvenserna av en total nedläggning. Detta arbete ledde till att bolagets VD visade intresse att förvärva verksamheten och fullt ut genomföra den omstrukture-ring han påbörjat. Avtal om försäljning slöts den 26 ja-nuari 2007 och den godkändes av en extra bolagsstämma den 16 februari 2007. Försäljningen medförde kostnader om cirka 151 Mkr för nedskrivning av tillgångar m m.

Med de justerade tillgångsvärdena skapas ännu bättre förutsättningar för en konkurrenskraftig kostnadsstruk-tur. Som onoterat företag kan verksamheten dessutom mera tålmodigt invänta effekterna av omorganisation och marknadsarbete, vilket gör att det torde finnas goda förutsättningar för att den ska kunna utvecklas positivt på något års sikt.

Affärsområdet upphör

I samband med avyttringen av Kungsbackaverksamheten upphörde affärsområdet Infoprint och den kvarvarande enheten för sid- och annonsproduktion i Stockholm överfördes till Infologistics.

In document Kommande rapporter från Elanders (Page 50-53)

Related documents