• No results found

Ledarskap för entreprenörsdriven kultur

In document Kommande rapporter från Elanders (Page 41-44)

400

200 300 500 600

0 100

2006 2005 2004

ROLLER I ORGANISATIONEN, ANTAL MEDARBETARE Marknad,

försäljning och projektledning

2006 2005 2004 IT/media, affärs-utveckling, premedia

och prepress

2006 2005 2004 Tryckning

2006 2005 2004 Efterbearbetning och distribution

2006 2005 2004 Ledning och administration

V I N J E T T O R D

träning av de lokalt anställda. Vid etableringen i Kina var ungerska medarbetare på plats under ett halvår, och så vidare. De nyetablerade bolagen i Ungern och Kina har också svenska ledare från den svenska verksamheten.

För säljare, produktionschefer och avdelningschefer för digitaltryck finns ett utbyte mellan England och Sverige. Inom affärsområdet Infologistics ”praoar” olika medarbetare, från yrkeskategorier som systemutveck-lare, tryckare och så vidare, hos varandra och får på så sätt större förståelse för helheten, vilket också leder till insikt om hur både kunduppdragen och de egna arbets-uppgifterna kan utvecklas.

Incitament är individuellt utformade för Elanders säljare. Oftast handlar det om informella belöningar för säljinsatser som närmaste chef beslutar om och fördelar.

För Elanders är det viktigt att förbereda och under-lätta för framtida rekrytering. Företaget är aktivt inom KY-utbildningar (Kvalificerad Yrkesutbildning) och till-handahåller praktikplatser inom grafisk processutbild-ning och efterbehandling. Praktikanter kommer även från Försäljningsakademien och IHM Business Group.

Förbättrade hälsotal

Vinsterna med låg sjukfrånvaro är uppenbara både för medarbetare och företag. Elanders började mäta hälsota-let 2002 och arbetet med att förbättra det fortsätter.

Sjukfrånvaron redovisas land för land och frisktalet, där målet för koncernen är minst 95 procent, är nu 95,1 procent.

NYCKELTAL INDIVIDKAPITAL

2006 2005 2004 Medelantal anställda 1 490 1 478 1 434 Antal anställda per den 31 december 1 553 1 511 1 477

Snittålder 42,0 41,4 39,1

Personalomsättning, % 9,6 10,8 9,0

Omsättning per anställd, kkr 1 334 1 321 1 242 Förädlingsvärde per anställd, kkr 765 770 773 Rörelseresultat per anställd, kkr –6 82 75 Akademisk utbildning mer än 2 år, % 10,5 15 12

Gymnasial utbildning, % 59,6 47 51

Övrig utbildning, % 29,9 38 37

Kompetensutvecklingskostnad

per anställd, kkr 3,6 3,8 3,1

SJUKFRÅNVARO I KONCERNENS SVENSKA BOLAG

Procent 2006 2005 2004

Total sjukfrånvaro 4,9 6,0 6,3

Korttidssjukfrånvaro 2,1 2,0 2,0

Långtidssjukfrånvaro 2,1 2,8 3,5

Sjukfrånvaro för män 4,0 5,2 5,6

Sjukfrånvaro för kvinnor 6,8 9,4 8,9 Sjukfrånvaro, anställda under 30 år 5,7 4,1 4,3 Sjukfrånvaro, anställda 30-49 år 4,6 6,2 6,3 Sjukfrånvaro, anställda 50 år och äldre 5,4 7,0 7,4 Den totala sjukfrånvaron anges i procent av de anställdas samman-lagda ordinarie arbetstid.

Korttidssjukfrånvaro avser frånvaro under en sammanhängande tid av 1–14 dagar och långtidssjukfrånvaro avser frånvaro under en sammanhängande tid av 60 dagar eller mer.

MEDELANTAL ANSTÄLLDA,

MÄN OCH KVINNOR I LEDANDE POSITIONER

ELANDERS POLICYS

Vid ingången till 2007 finns tjugo policys och riktlinjer varav de flesta antagits under de senaste åren. Genom utbildning och information arbetar företaget fortlöpande med att implementera sina värderingar bland medarbetare och olika intressegrupper.

Alkohol- och drogpolicy Arbetsmiljöpolicy Attestordning

Bilpolicy Finanspolicy Hälsopolicy

Informationspolicy IT-policy Jämställdhetspolicy

Kvalitetspolicy Ledarskapspolicy Medarbetarpolicy

Miljöpolicy Pensionspolicy Policy för användning av internet och e-post

Rehabiliteringspolicy Resepolicy Sekretess- och tystnadsplikt

Social uppförandekod (Code of Conduct) Uppvaktningar

V I N J E T T O R D

I Sverige drivs det förebyggande arbetet i en Hälsogrupp med represen-tanter från olika enheter som utformar olika aktiviteter. Till exempel var årets version av Orken, en återkommande motionsutmaning mellan medarbetar-na, ”en promenad mellan Zalalövö och Peking”. 157 lag tävlade med hjälp av stegräknare om att promenera 10 000 steg om dagen i 100 dagar – en sträcka som motsvarar avståndet mellan Elanders produktionsenheter i Ungern och Kina. Det vinnande laget vann en uppskattad resa till Kina.

Arbetet med tillämpningen av den uppförandekod, som Elanders antog 2003, fortgår. I Kina görs till exempel audits hos leverantörerna för att kon-trollera deras kvalitet, arbetsmiljö och att där inte förekommer barnarbetare.

Kodens riktlinjer gäller främst leve-rantörer, men även i den egna verksam-heten; här har man man kommit olika

långt i de olika länderna. Ambitionen är att arbeta aktivt med jämställdhetsfrågor i alla verksamheterna. Under året har ett omfattande arbete lagts ner på framför allt internkommunikation. Det har inneburit förberedelser för en interaktiv plattform i ett koncerngemensamt intranät med olika språkversioner. Ett nyhetsbrev och en personaltidning har tagits fram under året och kommer att produceras med regelbunden utgivning 2007.

Elanders arbetsplatser

Elanders största enhet, den i Mölnlycke, har haft fort-satta framgångar. Efter att 2005 ha utsetts till ”Rookie of the year” av Ikea fick den 2006 ta emot Inter IKEA System Catalogue Procurement BV:s pris ”Supplier of the Year Award”. Här bedömer Ikea sina leverantörers prestationer på områden som produktkvalitet och pris-värdhet, men också sådant som service och inställning som en partner.

Verksamheten i Kina har växt från 15 medarbetare vid inledningen av 2006 till 120 ett år senare, bland annat genom en riktad rekrytering i Södra Kina, som har en modern grafisk industri. Konkurrensen om kvalifice-rad arbetskraft är tuff i denna expansiva ekonomi och därför var en av de allra först anställda en HR-chef i syfte att underlätta rekrytering och medarbetarutveck-ling.

I landets snabba ekonomiska utveckling dyker stän-digt nya möjligheter upp för kompetenta medarbetare och det är vanligt att anställda snabbt går vidare till andra arbetsgivare. För att behålla medarbetarna satsar Elanders intensivt och kontinuerligt på målinriktad in-ternutbildning och erbjuder också olika förmåner i form av kost och logi. I den kinesiska kulturen är det viktigt att bygga förtroende för ledning för att få medarbetar-nas lojalitet. På så sätt passar svenskt management bra i Kina.

Som ett led i erfarenhetsutbytet mellan verksamheterna besöker medarbetare från olika yrkeskategorier andra delar i koncernen. Här tar Anette Carlsson, säljare i Mölnlycke tillsammans med Kristoffer Salachna, projektledare i Mölnlycke emot Krzysztof Kaminski, kundservice i Plonsk tillsammans med Lycyna Jeglinska, marknads- och försäljningschef i Plonsk.

V I N J E T T O R D

A F F Ä R S O M R Å D E I N F O L O G I S T I C S

Affärsområdets verksamheter

Infologistics utvecklar och levererar helhetslösningar för publicering till industriella kunder, förlag och den offentliga sektorn. Häri ingår även användarinformation till bilindustrin eftersom själva trycksaksdelen utgör en förhållandevis liten del av den totala affären i detta segment. Produktmässigt fortgår expansionen inom detta affärsområde såväl uppströms som nedströms.

Den geografiska expansionen kommer i första hand att ske i Västeuropa. I de fall affärsområdets kunder önskar trycksaksproduktion till lägre kostnader och kan accep-tera längre ledtider används kapacitet i User Manuals i Östeuropa och Asien.

Affärsområdet har sin bas i koncernens infomedia-center i Mölnlycke, Newcastle, Stockholm och Östervå-la. Elanders infomediacenter erbjuder strukturering av information, avancerad premedia, digitaltryck, offset-tryck och fulfilmenttjänster. Digitaloffset-trycksenheter finns i Oslo och Stockholm och in-house-anläggningar för publicering i digitaltryck åt bland annat ABB i Västerås, Volvo i Göteborg och Tetra Pak i Lund. Vidare finns produktionsanläggningar för premedia, offsettryck och fulfilment i Falköping, Malmö, Oslo och Stockholm. En enhet för försäljning och projektledning finns i Uppsala och i Harrogate (UK) finns försäljning, premedia och IT-baserad sidproduktion.

I januari 2007 förvärvades Sommer Corporate Media i Waiblingen intill Stuttgart, Tyskland. Sommer

Corporate Media är en av Tysklands ledande leverantö-rer av produkt- och användarinformation till större in-dustri- och tjänsteföretag. Förvärvet är av stor strategisk betydelse för såväl affärsområdet som för hela Elanders.

Sommer Corporate Media är ett komplett infomedia-center som vunnit ett flertal kvalitetsutmärkelser och ger Elanders ett viktigt fotfäste i Tyskland som är hem-vist för en rad globala företag inom segmenten Automo-tive, Industri & Handel och Tjänsteföretag.

I samband med avyttringen av Directories-verksam-heten i Kungsbacka i februari 2007, upphörde affärsom-rådet Infoprint varvid den kvarvarande enheten i detta affärsområde, sid- och annonsenheten i Stockholm, överfördes till Infologistics.

Det gångna året

Master Vendor®, Elanders program för affärsinriktade publiceringslösningar, nådde fortsatta framgångar under året och genomsyrar numera helt arbetet inom affärsområdet. Exempel på större Master Vendor® -af-färer under året är med kunderna Ahlsell, Fuji Digital Cameras, Förenta Nationerna, General Motors Europe, Husqvarna och Kinnevik. Ett åttaårigt databasavtal slöts med Bergman & Beving. Avtalet med Sveriges Riks-dag förnyades för en period om tre år och samarbetet med både Volvo Cars och AB Volvo utökades avseende marknadsmaterial och chassiunik förarinformation för lastvagnar. Koncernen arbetar aktivt i det globala

nät-verk för distribuerat digitalt tryck som koncernen har tillgång till, framför allt avseende lösningar för fordonsindustrin.

De nya större affärerna ligger alla i linje med affärsområdets strategi att hjälpa större företag och organisationer att effektivisera sin publiceringsprocess.

De kräver att Elanders direkt anpassar organisation och resurser för att tillgo-dose kundernas önskemål samtidigt som volymerna är relativt små i början. Det beror bland annat på att det ofta tar viss tid för stora organisationer att genomföra leverantörsbyten. Försäljningsframgång-arna under första halvåret medförde således att kostnaderna blev något högre i förhållande till intäkterna i andra och tredje kvartalen än under det första. Vo-lymerna från de nya affärerna var relativt låga under de första tre kvartalen men ökade under det fjärde kvartalet vilket Snabba leveranser är avgörande för läromedelsföretaget CGP. Paul

Richard-son på Elanders i Newcastle arbetar dagligen med leveranser över hela Stor-britannien för CGP.

In document Kommande rapporter från Elanders (Page 41-44)

Related documents