• No results found

Gynnande faktorer i lärmiljön

Vi ber informanterna att samtala om vad de behöver för att lära sig så mycket som möjligt. Informanternas samtal presenteras utifrån de kategorier som ligger till grund för temat.

Samarbete

Eleverna diskuterar samarbete med klasskompisar. Främst är det samarbete två och två som de förespråkar. Någon uttrycker sig:

3F3: Att oftast så vill jag jobba själv och komma in i min egen lilla bubbla, men till exempel på matten om det är någon jättesvår uppgift, så vill jag ha någon att diskutera med och så.

Några samtalade:

4F1: Typ som idag när det var matte då jobbade jag med en kompis och det gick jättesnabbt för oss då. Vi blev klara först av alla i hela klassen. Det var nån problemlösning.

4I: Så du vill gärna jobba med en kompis?

4F1: Det är vissa som jag vill jobba med. Det är dom man typ är med som det är lättast att jobba med för dom känner jag.

4P2: Jag kan inte sitta jämte vissa personer för då pratar jag hela tiden.

I en fokusgruppsintervju resonerade de:

1F2: Jag gillar mest, vissa tycker att det är jätteskönt att jobba själv, men asså jag tycker att det är mycket roligare att jobba med en kompis.

1F3: Det tycker jag med.

1I: Hur många kan man vara då och jobba tillsammans?

1F3: Det blir nog två, för att om man är lite fler så kanske någon i den gruppen börjar prata… 1F1: ... om någonting som inte är så viktigt just då och då börjar liksom alla prata.

31

Arbetsro

Eleverna samtalar om vikten av arbetsro. Här diskuterar de om förmågan att hitta koncentration, komma in i en egen bubbla och önskan om att det är tyst. De uttrycker:

4P1: Jag behöver koncentration.

4I: Hur gör du när du ska koncentrerar dig?

4P1: Det får inte vara några ljud, det har jag jättesvårt för.

4F2: Han har sådana där hörlurar.

4P1: Ja, blir det för mycket ljud så kan jag inte koncentrera mig. Då snurrar jag på huvudet hela tiden.

I en annan fokusgruppsintervju gavs svaret:

4F1: Jag tycker att det är enklare om det inte är helt tyst, för om det är det så lägger jag märke till allt som låter. Om det är mycket ljud så kan jag stänga ute det.

Följande fundering framkom:

3F2: Det ska vara arbetsro och man kunde få sitta lite i fred, för att ibland är det ganska högljutt och det är ganska jobbigt för då kan… eller jag vill gärna ha det tyst om mig när jag ska jobba.

3F1: ... man ska kunna ha den arbetsron så att man ändå kan sitta där och jobba, liksom som 3F2 sa i sin egen lilla bubbla. Och bara ifall vi är på svenska eller så, bara om man skriver bara kunna ösa på, bara skriva, skriva, skriva eftersom man har sådan lugn och ro. Samtidigt att man kan fråga kompisen, att man kan sitta där och viska utan att det blir så högljutt.

Motivation

Eleverna diskuterar om betydelsen av självförtroende, enkla uppgifter, utmaningar och relationer mellan elever. Informanterna uttryckte sig:

4F1: Matte är enkelt om man bara hänger med i det dom säger och så. Och svenska är enkelt, eller det är både roligt och enkelt för jag läser väldigt mycket. Och sen, vad var det mer, engelska för att jag är intresserad av att lära mig ett nytt språk.

32 Några uttryckte sig så här:

1F2: Asså, jag tycker också att självförtroende är rätt viktigt i det mesta i alla fall. Sen arbetsro. Asså jag går ju i en idrott och det är lite asså, jag behöver väldigt mycket självförtroende från tränaren för att jag ska klara vissa grejer. Ibland så är de lite dåliga på att ge beröm och så där och då blir det lite jobbigt.

1I: Men om du får beröm då växer du?

1F2: Ja, beröm och tips, så blir det väldigt bra.

Och så här:

2F2: Mmm och sedan så tycker jag slöjd. Det är ganska lätt. För att alltså, jag är sådan att när jag är klar med något så vill jag utveckla det så då gör jag saker som är överkurs. Jag gör saker som man egentligen inte ska göra.

2I: Du vill ha utmaningar.

2F2: Mmm. Som matte. När jag gör uppgifterna så blir jag färdigare snabbt. Typ när jag gör uppgifterna så gör jag dem ganska snabbt, och då får jag extrauppgifter. De gör jag också ganska snabbt så då har jag inget att göra. Jag vill ha lite mer utmanande.

Delanalys

Utmärkande för informanterna är att de lyfter fram vikten av arbetsro. Körling (2011) anser att det hänger ihop med struktur och ordning i klassrummet. Hon menar att läraren stöttar elevernas förmåga att koncentrera sig genom att hålla fokus på undervisningen. Boström (2009) påtalar att den goda lärmiljön måste skapas, den kommer inte av sig själv.

En gemensam nämnare i alla fokusgruppsintervjuer är att informanterna föredrar att arbeta tillsammans med en kompis, gärna två och två. Några uttrycker att de önskar arbeta själva, men att de vill ha tillgång till en kompis om uppgiften känns för svår. Strandberg (2006) benämner att en elev kan stötta en annan elev i klassrummet som en “fiffig kompis”. Han hämtar stöd från Vygotskijs teorier om interaktioner och det mänskliga dialogiska mötets kraft, vilket är grunden till allt lärande. Några informanter önskar även fler utmanande arbetsuppgifter. Körling (2011) menar att utmaning uppstår genom att läraren bekräftar och är

33

informanternas önskan om utmaning med att de vill in i Vygotskijs utvecklingszon, vilket Strandberg (2006) påtalar sker i mötet med läraren eller i samarbete med en kompis.

Några av informanterna pratar om att de behöver självförtroende för att lära sig bäst vilket stämmer väl med Nottingham (2013) som menar att sambandet mellan självkänsla och prestation är uppenbart. För att utveckla god självkänsla behöver eleverna känna att de klarar utmaningar. Vidare menar han att eleverna behöver kamraters och lärares erkännande för att bygga upp en inre styrka och börja tro på sig själv. Informanterna kopplar sina erfarenheter kring att lära sig nya saker och öka självförtroendet inte bara till skolan utan även till deras fritid.

Related documents