• No results found

Högskolekontakter med fokus på examensarbeten

Utbildningen på högskolor och universitet har hittills enbart varit inriktad på nyproduktion. Delprojekt 8 syftar till att väcka

uppmärksamhet kring professionell renovering av flerbostadshus hos studenter på Sveriges tekniska högskolor. I projektet ingick en tävling för examensarbeten och uppsatser som behandlade renovering och

ombyggnad.

I inledningsfasen av ”Professionell Renovering” inventerades om det fanns högskolor och universitet som har utbildningar och kurser med inriktning på renovering och ombyggnad.

Resultatet av undersökningen visade sig vara att de flesta universitet och högskolor enbart har kurser och utbildningar med inriktning mot nyproduktion. Av denna anledning beslutades att ett av delprojekten i Professionell Renovering skulle vara riktad mot högskolor och universitet.

Syfte

Aktiviteter riktade mot högskolor har två huvudsyften. Det ena var att ge ökad uppmärksamhet på renoveringsfrågorna i utbildningen särskilt mot bakgrund av att renoveringsmarknaden också kommer att bli en attraktiv arbetsmarknad för studenterna. Det andra var att via uppsatser och examensarbeten tillföra kunskap om olika aspekter på

renoveringsprocessen.

Dessa uppsatser ska ligga till grund för jämförelser och övergripande analyser som i förlängningen förväntas leda till krav på önskvärda ändringar och anpassningar av renoveringsprocessen.

Frågeställningar

I uppsatser och examensarbeten efterfrågades utöver de tekniskt och ekonomiska aspekterna även fokus på de ”mjuka” parametrarna i renoveringsprocessen.

Exemplen på sådana frågeställningar har varit:

– Relationer med entreprenörer och olika yrkesgrupper – Bemötande och uppträdande

– Buller och dammskydd

– Information före och under arbetet – Serviceinsatser under arbetet

– Möjligheter och hantering av till- och frånval – Stödfunktioner för städning och hygien

– Säkerhetsfrågor som nyckelhantering, förrådsfunktioner, försäkringar mm

– Vissa företag betalar individuella ersättningar som kompensation för brister eller olägenheter. Har de fungerat som avsett vad gäller kundnöjdhet och beteende?

– I evakueringsalternativet tillkommer frågor som sammanhänger med val av lägenhet, ut- och inflyttning, service och information under evakueringstiden m.m.

– Uppsatserna bör även belysa kundperspektivet ur entreprenörernas och hantverkarnas synvinkel. Vilka arbetsmoment är särskilt kritiska för kund och hur har dessa hanterats? Hur har arbetena planerats och har planeringen fungerat med avseende på angivna tider mm.

Genomförande

Projektledare för projektet var Gillis Edholm, tidigare tekniskt ansvarig på Svenska Bostäder och med lång erfarenhet som beställare av

renoveringsarbete. Först identifierades de högskolor och universitet som har bygginriktade utbildningar, och dessa kontaktades. Ansvariga på respektive skola kontaktades om projektet och studenterna informerades om att SABO önskade uppsatser och examensarbeten med inriktning på renovering av flerbostadshus. Information till studenter skede genom att en kortfattad beskrivning av projektet sattes upp på anslagstavlor eller las in på webbplatser där efterlysningar av examensarbeten samlas.

Dessutom fanns information på SABO:s hemsida.

Som en ekonomisk stimulans utlovades 10 000 kr för varje inlämnat och godkänt bidrag samt ytterligare 30 000 kr till det examensarbete som efter bedömning lyckats bäst.

Villkoren för de inlämnade bidragen var att de skulle vara godkända hos respektive högskola eller universitet, följa de givna avgränsningarna samt vara inlämnade till SABO innan 2 jan 2008.

Vanligt är att ett företag står som beställare av examensarbeten. Studenterna väljer oftast själva vad de skriver om men utformar arbetet efter det beställande företagets önskemål och förutsättningar. I gengäld lt bistår företaget med handledning, information och i vissa fall ekonomisk

ersättning. För de studenter som önskade, förmedlade SABO kontakter till medlemsföretag som önskade få examensarbeten utförda.

Gruppen för bedömning av inlämnade bidrag bestod av Gösta Gustavsson, SABO, Stefan Björling, SABO och Gillis Edholm.

Efter att inlämnade bidrag lästs igenom individuellt träffades bedömningsgruppen och utlåtanden om varje bidrag arbetades fram Bidragen bedömdes inom områdena nyskapande, tillämpning i renoveringsprocessen samt helhetsintryck. Slutligen utsåg en enig bedömningsgrupp det vinnande bidraget.

Resultat

Fyra studenter lämnade in sina examensarbeten. Anledning till att det inte kom fler kan vara att tävlingens annonserades relativt sent. Troligt är att flertalet studenter redan då gjort sina val av examensarbeten.

Samtliga inlämnade arbeten höll god klass och inom bestämda avgränsningar.

Det vinnande arbetet lämnades in av Martin Bjermert, som studerar vid Institutionen för samhällsteknik på Mälardalens Högskola i Västerås. Prisutdelningen ägde rum under middagen på konferensen ”Professionell renovering”, och på konferensens andra dag intervjuades Martin Bjermert av moderator Lennart Ekdal. Författaren redogjorde kort under intervjun om sina slutsatser samt vilka erfarenheter han gjort under arbetets gång.

Martin Bjermert, Mälardalens Högskola mottar prischecken på 40 000 kr av Kurt Eliasson, VD SABO.

Omdömen om examensarbetena

Vinnande examensarbete

Kvarboende vid renovering av flerbostadshus. Hur får man nöjda hyresgäster? Av Martin Bjermert. Mälardalens Högskola.

”22 hyresgäster har intervjuats i ett större pågående renoveringsprojekt med avseende på de faktorer som påverkar kundupplevelsen. I uppsatsen lämnas en redogörelse för det grundläggande regelverket för

hyresgästmedverkan och den process som ledde fram till beslut om renovering. Konceptet för renoveringsprojektet och villkoren gentemot kund ställs sedan mot hyresgästernas uppfattning enligt intervjusvar. I analys och slutsatser lämnas konkreta förslag till förbättringar och åtgärder för ökad kundtillfredsställelse. Förslagen har inte bara bäring på det aktuella projektet utan är väl värda att tillämpa generellt i renoveringsprojekt.”

Övriga examesarbeten

Skillnader i produktionsskedet mellan nyproduktion och ändring av flerbostadshus. Av Jenny Selldin, LTH.

 

”I uppsatsen analyseras skillnader i projekteringsskedet mellan

nyproduktion respektive renovering av flerfamiljshus med utgångspunkt från intervjuer av projektledare, arkitekter, konstruktörer, el- och vvskonsulter. En diskussion förs om behovet av uppmätning och

dokumentation av befintlig byggnad och dess teknik för att minska risken för dyrbara överraskningar i produktionsskedet liksom graden av hyresgästinflytande och dess konsekvenser på projektering och genomförande.

Kundperspektivet vid kvarboende har dock fått en mer undanskymd roll i analysen av projekteringsskedet vilket möjligen kan bero på att de intervjuade med några undantag menar att evakueringsalternativet är att föredra.”

Badrumsrenovering – kundperspektivet vid en stamrenovering sett ur hantverkarnas synvinkel. Av Jaffer Sayed, KTH.

”Genom att intervjua entreprenören har vissa kritiska moment vid kvarboende identifierats såsom information, damm, buller, provisorisk hygienfunktion, spring i lägenheten, städning mm. Därefter beskrivs hur beställaren och entreprenören hanterat dessa frågor i ett pågående projekt. Samtliga hantverkare får därefter beskriva hur de tror att hyresgästerna upplever störningarna från de kritiska momenten. Enligt hantverkarnas uppfattning blir många hyresgästerna irriterade av brister i information och städning. Mest störande är buller och damm.

 

Det hade varit intressant med en motsvarande uppföljning av

hyresgästernas upplevelse av de kritiska momenten som underlag för en utvärdering av de åtgärder som vidtagits.”

Förändring av renoveringsprocessen ur kundperspektiv – undersökning av men i boendet under renovering. Av Carl Fredriksson, KTH Syd.

”I uppsatser görs en statistisk analys av de boendes upplevelser på basis av en intervjuundersökning. Materialet klassificeras i ålderskategorier – över respektive under 65 år – och i olika skeden av renoveringsprocessen – före, under och efter. Studien visar att ju längre in i

renoveringsprocessen hyresgästerna befinner sig ju viktigare blir det med korrekt information i god tid. Endast ett fåtal uppger problem med bemötande från hantverkarna och då i första hand äldre hyresgäster. Hyresgäster som upplever att renoveringen inte hanterats på ett bra sätt blir också mer negativa till hyreshöjningen.”

Fortsatt arbete

SABO har åsikten att renovering har en låg prioritet inom

högskoleväsendet och görs bedömningen att fortsatt arbete är nödvändigt. I byggutbildningar läggs ett stort fokus på nyproduktion och endast ett fåtal högskolor och universitet har kurser som behandlar renovering.

Det är bestämt att detta projekt förlängs under 2008. SABO hjälper studenter som väljer att skriva examensarbeten i ämnet med att kontakta medlemsföretag för handledning. Även det ekonomiska incitamentet på 10 000 kr står fast under året. Huruvida inlämnade examensarbeten skall bedömas och extrapremieras har ännu inte bestämts.

9. Stamledningsrenovering - En