• No results found

Tävlingen Utmärkt! Renovering

Tävlingen Utmärkt! Renovering”initierades av SABO inom ramarna för projektet Professionell Renovering. Syftet med tävlingen var att stimulera till i teknikutveckling av produkter och metoder som underlättar vid renovering.

SABO anser att det skett alldeles för lite utveckling av såväl metoder som produkter inom renoveringssektorn. Därför arrangerade man tävlingen ”Utmärkt! Renovering” vilken syftade till att stimulera branscherna att fokusera på utveckling och innovation av både produkter och metoder vilka är tillämpliga vid renovering av bostäder och byggnader. Tävlingen är ett av delprojekten i SABO:s projekt ”Professionell renovering”. Avgränsningarna för de inlämnade förslagen var mycket vida, de enda kriterierna för att få lämna in var att tävlingsförslaget lämnades in enligt SABO:s mall och att bidraget hade en klar sammankoppling till

renovering av flerbostadshus och/eller byggnader. Både privatpersoner och företag var välkomna att delta. I instruktionerna till tävlingen framgick att förutom äran så erhöll samtliga nominerade förslag möjlighet till utställning i samband med konferensen samt 10 minuter vardera på scenen då de hade möjlighet att presenterade sina respektive bidrag.

Genomförande

Då det både efterfrågades nya metoder och produkter delades tävlingen upp i dessa två kategorier. ”Utmärkt! Renovering” utlystes i flertalet facktidningar. För att delta var intresserade tvungna att hämta ut tävlingshandlingarna från SABO. Handlingarna gav tydliga anvisningar om hur tävlingsbidragen skulle presenteras för att underlätta utvärdering. Bidragen skulle inlämnas i pappersformat och längden var inte

Rubrikerna

• Produktens/metodens namn

• Företagets namn och kontaktuppgifter

• Kortfattad beskrivning av de produkter/metoder som hittills används i aktuellt område

• Utförlig beskrivning av den förslagna produkten/metoden

• Vad skiljer den förslagna produkten/metoden från de produkter/metoder som hittills nyttjas?

• Hur stor är användbarheten av produkten/metoden vid renoveringsverksamhet?

• Hur skiljer sig produkten/metoden sig kostnadsmässigt från de vanligast förekommande produkterna/metoderna?

Projektledare för ”Utmärkt! Renovering” var Anders Johansson, SABO.

Tävlingens symbol.

Juryns arbete

Juryn bestod av representanter för utbildningsväsendet, hyresgästerna samt beställare. Under november utsågs de 5 personer som ingick i juryn.

Juryn

• Carl-Erik Andersson, teknisk chef, Nyköpingshem

• Jan Borgbrant, professor emeritus, Lunds Tekniska Universitet

• Ing-Marie Odegren, VD, Alingsåshem

• Lars Skoglund, ombyggnadsansvarig, Svenska Bostäder

Juryns ordförande var Jan Borgbrant. Juryn arbetade fram de tre bästa bidragen i vardera kategorin genom att poängsätta bidragen enligt, av juryn utarbetade, kriterier.

Kriterier för bedömning av tävlingsbidragen

Innovationsgrad / Idéhöjd

• Nytänkande, syn, angrepp

• Okonventionellt tänk

• Smarthet/trappstegstänkande

• Resurssnålt

• Hänsyn till olika intressen

Användbarhet vid renovering

• Hållbarhet, ekonomiskt. socio-ekonomisk

• Konsekvens- livscykelanalys

• Upprepningsbart

Påverkan i hemmamiljö

• Tidsåtgång, kortare

• Flexibilitet/strategiska beslut

• Trygghet och säkerhet = hög

• Slut kvalitet mervärde = förbättrar

• God förståelse - pedagogik

Efter att juryn poängsatt bidragen utformades motiveringar för samtliga inlämnade bidrag. Först efter att motiveringarna utarbetats och

kommunicerats bland juryledamöterna utsågs en vinnare och två

hedersomnämnande i vardera kategorin. De två vinnarna röstades fram av en enhällig jury.

Inlämnade bidrag

Sammanlagt lämnades 11 bidrag in i tävlingen. 5 stycken i kategorin produkt och 6 stycken i kategorin metod.

Metod

Företag Bidrag

Skanska och KBAB Partnering

YIT Sverige AB Omtanke om hyresgästen Våtrumsutveckling i Norden AB InWall-metoden

Nordic Relining AB LSE-System

Vaskab AB Vaskab-metoden

Proline Entreprenad AB Proline-metoden

Produkt

AB Markaryds Metallarmatur MMA ROT-bok Georg Fischer AB Instaflex Polybuten LinTec Combisystem AB LinTec Combisystem

DaKKI AB DaKKI Brunnen

B&L Lund AB Absoflex

Vinnande bidrag

Vinnande produkt

Vinnare i kategorin ”Bästa produkt” blev AB Markaryds Metallarmatur med bidraget ”MMA ROT-bok”.

Det vinnande bidraget, MMA:s Rot-bok.

De två företag som tilldelades hedersomnämnande i kategorin ”Bästa produkt” blev Georg Fischer AB med bidraget ”Instaflex Polybuten” och LinTec Combisystem AB med bidraget ”LinTec Combisystem”.

Våtrumsutveckling i Norden AB med bidraget ”InWall-metoden”. AB Markaryds Metallarmaturs

”Genom en systematisk analys av äldre värmesystemens förnyelsebehov tillhandahålls en kostnadseffektiv och energibesparande åtgärd. Arbetsmetoden strävar efter enkelhet och minimal störning i boendet. Ett genomtänkt produktsortiment passande för flertalet ventiltyper i såväl äldre som nyare fastigheter beskrivs utförligt i en informativ manual.”

Hedersomnämnande

Georg Fischer AB

”Genom förberedelse och planering i nära samverkan med kund tas underlag fram för tillverkning av produkten i en industriell miljö. Produktionsmetoden ger

förutsättningar för långt driven rationalisering och kostnadseffektivitet. Den förtillverkade produkten möjliggör minimerade störningar i boendet genom att det befintliga vattensystemet kan behållas fram till det nya är komplett installerat.”

LinTec Combisystem AB

”En hyresgäst kan få ett komplett badrum installerat i ett flexibelt modulsystem med funktionsgaranti. Modulerna är uppbyggda för att nå hög driftsäkerhet och god service-tillgänglighet. De förtillverkade enheterna möjliggör minimala arbetsinsatser i den boendes hemmamiljö. Hög flexibilitet finns i systemet för att möta hyresgästers enskilda krav. Systemet har potential för ytterligare produktutveckling och effektivisering för ökat kundvärde.”

Vinnande metod

Vinnare i kategorin ”Bästa metod” blev YIT Sverige AB med bidraget ”Omtanke om hyresgästen”.

I YITs broschyr Omtanke om hyregästen beskrivs den vinnande metoden närmare.

YIT

”Metoden kännetecknas av ett marknadsmässigt kundfokus. Renoveringens olika moment och produkter är sammanförda till en helhet med installatören i centrum som utförare av huvuddelen av insatserna. Det föreslagna arbetssättet har förutsättningar att bli en framtidsmodell för kortare genomförandetider och med stor potential till ytterligare nytänkande.”

Hedersomnämnande

De två företag som tilldelades hedersomnämnande i kategorin ”Bästa metod” blev Nordic Relining AB med bidraget ” LSE-System” och Våtrumsutveckling i Norden AB med bidraget ”InWall-metoden”.

Våtrumsutveckling – InWall-metoden

”Genom ett systemtänkande vid renovering av badrum eftersträvas minsta möjliga störningar för hyresgästerna. Att utbilda yrkesarbetare hos engagerade entreprenörer

formas certifierade multihantverkare. I den industrialiserade tillverkningen eftersträvas kontinuerliga förbättringar genom forsknings- och utvecklingsengagemang.”

Nordic Relining

”En systematisk arbetsmetod tillämpas som ger hyresgästen begränsade störningar i egna boendet. Den produkt som levereras bygger på att återanvända befintliga vatten- och avloppssystem. Målet är för metoden är en kostnadseffektiv åtgärd med minimal miljöpåverkan.”

Presentation av de nominerade och vinnarna

De tre bidrag som nominerats i respektive kategori erhöll under

konferensen ”Professionell renovering” den 22- 23 februari var och en 10 minuter på scenen då de presenterade sina respektive bidrag.

Presentationerna skede under konferensens första dag. Varpå 5 minuter efterföljde för frågor från publik och moderator. Samtliga sex nominerade företag hade reserverats utställningsyta i anslutning till konferensen. De två vinnarna presenterades först under middagen under konferensen första dag. Första priset bestod i en speciellt framtagen statyett föreställande en ”multihantverkare”. Statyetten är även symbolen för konferensen. Prisutdelare var SABO:s VD, Kurt Eliasson, och juryns ordförande, Jan Borgbrant.

Fortsatt arbete

SABO anser att tävlingen föll väl ut och har för avsikt att arrangera fler tekniktävlingar för att på så sätt uppmuntra och visa upp innovationer inom bygg- och renoveringssektorn.

Det kan noteras att fackpressen uppmärksammat både konferensen och själva tävlingen. I ett flertal artiklar har de prisbelönta metoderna och produkterna utförligt beskrivits.

4. Branschernas ansvar för