• No results found

7. RESULTAT OCH ANALYS

7.2. H UR DEFINIERAS BEGREPPET UNDERVISNING ?

Sheridan och Williams (2018, s. 15) menar att begreppet undervisning har haft olika betydelse under olika tidsperioder och “fokuserat på olika innehåll och omtalats som undervisning i förskolan först på senare tid”. När det gäller definitionen av begreppet undervisning uttalar sig Rita så här kring begreppet:

När jag tänker på begreppet undervisning så tänker jag att undervisningen tillhör skolans värld och att begreppet är inte så tydligt, men i den nya reviderade läroplanen står det att undervisningen ska ske i förskolan och det är vi förskollärare som ska undervisa [..] När det kommer till själva begreppet så har mitt arbetssätt inte ändrats eftersom jag alltid har jobbat målinriktat och har haft tydliga syften med mina aktiviteter. Själv känner jag att de har lagt ett nytt begrepp för att höja min status som förskollärare [...] Mitt sätt att arbeta och tänka har inte ändrats så mycket, och mycket förändring har inte skett. Som sagt, undervisningen för mig innebär att man måste ha ett tydligt syfte, tydligt mål och veta vad jag vill uppnå med undervisning och även hur

kan jag följa upp min aktivitet samt hur jag kan jag jobba vidare med barnen och även hur jag kan utveckla aktiviteten, det är undervisning för mig.

(Förskollärare Rita)

Relaterat till detta menar Mellgren och Pramling Samuelson (2018, s. 66) att förskollärare ser undervisningen som ett krav inom förskolan såväl som en rättighet för barnen. För det första har begreppet undervisning gjort så att förskollärarens status höjts och för det andra finns det rädsla och oro bland personal om att förskolan kan bli mer skollik och gå miste om sin särart.

Hilma har en annan uppfattning och väljer att lyfta detta om begreppet undervisning:

Undervisning handlar om att man riktar barnens uppmärksamhet, att de ska lära sig någonting under aktivitetens gång. För att kunna göra det måste jag veta innan om vad jag vill uppnå med undervisningen, vad jag vill att barnen ska lära sig och vad barnen är intresserade av. Dessutom är det viktig att man i samspel med barnen har ett gemensamt fokus i själva lärandeobjektet.

(Förskollärare Hilma)

Förskollärare Hilma beskriver undervisning som någonting som sker i samspel mellan pedagoger och barn. Dock påpekar hon att man även bör tänka på vilka erfarenheter barnen bär med sig. Hennes beskrivning av begreppet undervisning stämmer med det Mellgren och Pramling Samuelsson (2018, s. 70) skriver i sin artikel, om vikten av samspelet och interaktionen mellan barnen och pedagoger vilket delar fokus på ett och samma lärandeobjekt.

Det är viktigt att man som pedagog stödjer och vägleder barnen för att öka förståelsen om själva innehållet i den aktiviteten som barnen deltar i. Interaktion, ömsesidighet och pedagogens förhållningssätt är avgörande för barnens lärande och deras utveckling.

Helena uttryckte sig så här om samma ämne:

Undervisning är någonting som kan ske vart och när som helst. Det man måste tänka på är att ha ett syfte med undervisningen [..] jag brukar undervisa barnen när de äter eller när vi är i hallen.

(Förskollärare Helena)

I denna beskrivning ses undervisning som någonting som sker i de vardagliga situationerna. Det hon tar upp under intervjun stämmer med det Thulin och Jonsson (2018, s. 102–104) tar upp i sin artikel, om att man kan använda sig av vardagliga situationer för att undervisa och lära barnen om ett tema eller ett visst ämne. Dock krävs det en medveten pedagog som kan upptäcka ett potentiellt lärande i sådana situationer.

Förskolläraren Ulrika uttrycker sig så här kring begreppet undervisning:

När jag tänker själv på begreppet undervisning, så tänker jag på att visa- under. Det jag menar är, att lära barnen och göra dem uppmärksamma på det de inte har kunskaper om. När det kommer till undervisningen så har jag inte ändrat mitt arbetssätt i det jag gör, eftersom jag har ganska höga krav på mig själv när jag planerar ett undervisningstillfälle, jag tänker på vad är syftet med själva undervisningen och vad förväntar jag mig att barnen ska lära sig under aktivitetens gång. Därför tycker jag att det är inte så konstigt med själva begreppet heller.

(Förskollärare Ulrika)

Ulrika beskriver undervisning som en process som barnen går igenom för att lära sig något nytt och få kunskap om ett visst ämne. Hon påpekar även att hon som förskollärare alltid har haft ett syfte och tydligt mål med undervisningen genom att uppmärksamma barnen till det de inte har kunskap om. Björklund, Pramling Samuelsson och Reis (2018, s. 25) hävdar att undervisningen handlar om en målmedveten riktning med fokus på ett visst innehåll. De menar att undervisningen i förskolan handlar om målstyrda processer där förskolläraren planerar i förväg om vad vill man uppnå med själva aktiviteten och vad man vill att barnen ska upptäcka under aktiviteten.

Vad Ulrika påpekar om att undervisning handlar om att uppmärksamma barnen på det de inte har kunskap om instämmer med det Björklund, Pramling Samuelsson och Reis (2018, s. 28) skriver om att undervisning handlar om ”att göra det osynliga synligt”.

7.2.1. Sammanfattning

Intervjuerna visar att samtliga förskollärare hade olika tankar kring begreppet undervisning.

Detta kan bero på att begreppet undervisning är ett nytt begrepp inom förskoleverksamheten och att begreppet kanske inte helt befästs hos förskollärarna på samma sätt som det förmodligen har gjort hos lärare. Detta är i linje med den rapport från skolinspektionen som Eidevald och Engdahl (2018, s. 7) lyfter fram om att förskolepersonalen hade svårt att förstå begreppet undervisning.

Sammanfattningsvis kan man, utifrån förskollärarnas beskrivning ovan, säga att undervisning är en pågående process som barnen går igenom med hjälp av förskolläraren. Denna process sker i samspel med förskolläraren, som leder barnen till att lära sig och få kunskap kring något som de inte hade kunskap om tidigare. För detta krävs en engagerad förskollärare som riktar barnens uppmärksamhet till det barnen bör lära sig. Dessutom krävs att förskolläraren tänker på vad barnen är intresserade av och vilka erfarenheter de har kring ämnet eller temat.