• No results found

Téma: Pat a Mat

Pomůcky: overbally (do dvojice), píšťalka pro učitele Časová dotace: 45 minut

Úvodní část Organizační část

Žáci dostanou chvilku, aby se proběhli po tělocvičně a zaklimatizovali se na prostředí tělocvičny. Na signál žáci vytvoří řadu a seznámí se s tím, jak bude probíhat dnešní hodina.

„Znáte pohádky Pat a Mat? Kdo v nich vystupuje? Vy si teď rychle utvořte dvojice a v dnešní hodině si zahrajeme na tyto dva kutily.“

Rušná část – Kdo je rychlejší: Pat, nebo Mat?

Žáci se rozdělí do dvojic, jeden z nich je Pat a druhý Mat. Vytvoří dvě řady proti sobě vzdálené od sebe asi 3 m, na jedné straně stojí Patové a na druhé Matové. Do středu mezi každou dvojici je umístěn jeden overball. Na signál paní učitelka nebo pan učitel řekne buď Pat, nebo Mat. Ten, koho řekne, vyběhne, vezme overball do rukou a snaží se vybít svého spolužáka, se kterým tvoří dvojici. Druhý z dvojice se otočí a utíká za čáru. Když svého spolužáka vybijí, počítají si bod. Můžeme měnit pozice dětí, ze kterých vybíhají.

Průpravná část

„Pat a Mat jsou nerozluční kamarádi a před každou prací se musí pořádně rozcvičit.“

1. Stoj rozkročný, vzpažit, žáci stojí zády k sobě.

Jeden z dvojice má v rukou overball a podávají si ho nad hlavou a mezi nohama.

64

Opakování 10x, protažení zádových svalů a zadní strany nohou.

2. Stoj, žáci stojí zády k sobě.

Jeden z dvojice má v obou rukou míč a předávají si ho kolem trupu doprava a poté doleva.

Opakování 5x na každou stranu, protažení šikmých břišních svalů a paží.

3. Sed roznožný, vzpažit, dvojice sedí čelem k sobě.

Jeden z dvojice má míč v obou rukou nad hlavou, předklon trupu, předání overballu spolužákovi, narovnat zpět do sedu.

Opakování 10x, protažení zádových svalů a paží.

4. Sed roznožný na míčku, připažení, prsty se opíráme o podložku.

Upažit, balancujeme, druhý z dvojice stojí za cvičícím a dává mu záchranu, poté se žáci vystřídají.

Výdrž 10 s, posílení svalů středu těla.

65

5. Sed roznožný skrčmo (turecký), dvojice sedí vedle sebe.

Jeden z dvojice má v rukou overball, úklonem do strany předá overball spolužákovi, ten se ukloní na druhou stranu a podává overball zpět.

Opakování 5x úklon na každou stranu, protažení svalů trupu a paží.

6. Sed roznožný skrčmo (turecký), žáci sedí čelem k sobě, jeden drží míček oběma rukama před hrudníkem, lokty stranou.

Stačit míček oběma rukama proti sobě, předpažit a vrátit zpět, míček odhodit od hrudníku spolužákovi, ten cvik opakuje.

Opakování každý žák 5x, posílení prsních svalů a procvičení přihrávky.

7. Leh na břiše, čelo se opírá o hřbety rukou, míček má jeden z dvojice pod rukama, žáci leží hlavou k sobě.

Vzpažit, míček máme v dlaních a předáme ho spolužákovi.

Opakování 10x, protažení paží a zádových svalů.

8. Stoj rozkročný, předpažit, žáci stojí zády sobě, míček mezi bedry.

Dřep, overball nesmí spadnou na zem.

Opakování 10x, udržení rovnováhy.

66 Hlavní část – Soutěže ve dvojicích

„Stejně tak jako Pat a Mat se i my dáme pěkně do práce. Je důležité, abyste si ve dvojicích za jakýchkoliv podmínek pomáhali stejně tak, jako naši dva kamarádi. Bude teď hodně záležet na vaší spolupráci.“ Žáci si stoupnou ve dvojicích na zvolenou čáru.

1. Přihrávky – Žáci si stoupnou ve dvojicích čelem k sobě. Úkolem je se pomocí běhu a přihrávek ve dvojicích dostat na druhou stranu a zpět. Přihrávky vrchním obloukem jednoruč.

2. Podávání – Žáci si stoupnou ve dvojici za sebou, čelem k sobě. Zadní žák dostane míč, předkloní se a předá míč své dvojici, předběhne ji a opět si přebere míč. Úkolem je se dostat tímto předávaných způsobem na druhu stranu tělocvičny.

3. Cval stranou – Žáci si stoupnou čelem k sobě, předpaží vzhůru a mezi dlaně si dají overball. Úkolem je se dostat na druhou stranu tělocvičny cvalem stranou.

4. Chůze rozkročná – Žáci si stoupnou ve dvojici vedle sebe a mezi kolena, která mají u sebe, si dají overball. Úkolem je dostat se společnou chůzí na druhou stranu, aniž by jim overball spadl.

5. Skoky snožmo – Žáci si stoupnou ve dvojicích zády k sobě, overball umístí mezi záda a chytí se dlaněmi. Úkolem je dostat se na druhou stranu tělocvičny pomocí skoků snožmo, aniž by overball upadl na zem.

6. Skoky po jedné noze – Jeden z dvojice si stoupne na půlící čáru v tělocvičně a druhý zůstane na kraji tělocvičny. Stojí na jedné noze, druhá pokrčená, overball mezi lýtkem a stehnem. První žák doskáče do půli tělocvičny a předá spolužákovi míč, ten cvik provádí do konce tělocvičny, kde vyměnění nohu a skáče zpět k půlící čáře, opět předání míče a první žák doskáče zpět.

7. Trakař – Jeden z dvojice udělá vzpor a umístí si overball mezi kolena, druhý ho chytí za kotníky. Úkolem je dostat se na druhou stranu tělocvičny, aniž by overball spadl. Na druhé straně tělocvičny se vymění.

Pat a Mat tancují

„Pat a Mat jsou nerozlučná dvojka ve všem, nejen při práci, ale i při zábavě.“

Žáci se ve dvojicích rozmístí po tělocvičně, mají jeden overball do dvojice. Dvojice má za úkol sevřít overball mezi těly tak, aby nespadl, nejprve ho umístíme ho na břicho.

Na signál se žáci začnou pohybovat zadaným tanečním způsobem (polka, valčík,

67

mazurka…) po tělocvičně a overball jim nesmí spadnout na zem. Pokud někomu spadne udělají si každý 10 dřepů a přidají se opět do hry. Můžeme obměňovat různé polohy míče.

Závěrečná část – Masírování

„Po takovém výkonu si zaslouží Pat i Mat promasírovat celé tělo“

Jeden z dvojice si lehne na břicho a úplně se uvolní. Jeho kamarád z dvojice vezme do rukou overball a koulí ho po něm lehce od pat k hlavě a zpět. Poté se dvojice vymění.

Realizace hodiny v praxi

Tuto hodinu jsem realizovala na základní škole Dobiášova v Liberci dne 20. 2. 2018. Hodina probíhala ve 3. třídě s počtem 18 žáků. Na začátku hodiny jsem děti motivovala pohádkou Pat a Mat. Děti se samy libovolně rozdělily do dvojic. Cílem této hodiny byl rozvoj koordinačních a rovnovážných schopností.

Rušnou hru děti neznaly a velmi je bavila, z tohoto důvodu jsme hru o chvilku protáhli. Děti startovaly z různých poloh, abychom rozvíjeli reakční rychlost.

Je důležité hlavně u průpravné části hodiny, aby žáci ve dvojicích byli obdobné výšky. Pokud žáci budou výškově rozdílní, může to vést ke špatnému provádění cviku.

Některým dvojicím dělalo problém pohyb zkoordinovat, soustředili se pouze na overball a další části cviku nevnímali.

V průběhu hlavní části bychom měli klást důraz především na provedení cviku, ne na rychlost. Dětem jsem to před začátkem této činnosti zdůrazňovala, přesto několik dětí provádělo cvik vědomě špatně, aby byli první.

Při hře Pat a Mat tancují jsme museli zopakovat polkové a valčíkové kroky, děti je neznaly, přesto se je rychle naučily. Měla jsem ze začátku strach, že tato činnost nebude kluky bavit, proto mě velmi překvapilo, když sami kluci chtěli ještě ve hře pokračovat a vymýšleli nové způsoby, jak by se dalo s overballem tancovat.

Relaxace děti velmi bavila, byla pro ně nezvyklá tím, že masírovali jeden druhého.

68

Related documents