• No results found

Otázka 1. Využíváte v hodinách tělesné výchovy balanční pomůcky (např. velké nafukovací míče fit bally, balanční kulové úseče, malé masážní míče, malé míče – overbally, balanční polokoule – bosu, balanční čočky atd.)?

Tabulka 1 – Využívání balančních pomůcek v hodinách TV

Využívání balančních pomůcek v hodinách TV Absolutní četnost Relativní četnost

ano 20 38,5 %

ne 32 61,5 %

celkem 52 100 %

48

Graf 1 – Využívání balančních pomůcek v hodinách TV

Diskuze: Hlavním cílem tohoto dotazníku bylo zjištění, zda se v hodinách tělesné výchovy na 1. stupni základních škol používají balanční pomůcky. Z celkového počtu 52 oslovených učitelů 32 odpovědělo ne a 20 ano. Z uvedených odpovědí vidíme, že používání balančních pomůcek v hodinách TV se nepřibližuje ani k 50% hranici. Sama musím říci, že jsem před vyhodnocováním této otázky předpokládala více negativních odpovědí. V následující otázce jsem se zaměřila na to, proč učitelé nebo učitelky, kteří odpověděli ne, balanční pomůcky nepoužívají.

Otázka 2. Pokud je vaše odpověď ne, uveďte důvody, proč balanční pomůcky nevyužíváte:

Tabulka 2 – Proč nejsou balanční pomůcky využívány v TV

Proč balanční pomůcky nevyužíváte v TV Absolutní hodnota Relativní četnost

jinde než TV 1 3,1 %

malý počet 8 25,0 %

nejsou ve škole k dispozici 23 71,9 %

celkem 32 100 %

38,5 %

61,5 %

Ano Ne

49

Graf 2 – Proč nejsou balanční pomůcky využívány v TV

Diskuze: Tuto otázku jsem vyhodnotila pouze z 32 dotazníků, kde bylo vyplněno, že balanční pomůcky v hodinách TV nepoužívají. Otázka je v dotazníku položena jako otevřená, přesto se u vyplněných objevily pouze tři různé odpovědi, a tak jsem je všechny mohla vnést do grafu.

Na tuto otázku odpovědělo 23 respondentů, že je nepoužívají, protože vůbec nejsou k dispozici ve škole. Dalších 8 odpovědělo, že jich mají nedostatečné množství a 1 odpověď byla že balanční pomůcky na škole mají, ale používají je většinou o přestávkách nebo v různých jiných hodinách mimo TV na pohybové chvilky. Tento výsledek jsem před vyhodnocením očekávala.

Otázka 3. Jaké balanční pomůcky máte ve škole k dispozici?

Tabulka 3 –Balanční pomůcky na školách

Druhy využívaných balančních pomůcek na školách Četnost odpovědí

balanční čočky 2

balanční podložky 1

bosu 7

fit bally 13

kulové úseče 1

malé masážní míčky 4

overbally 12

říční kameny 1

celkem odpovědí 41

Diskuze: Tato otázka byla položena jako otevřená. Vyhodnocovala jsem ji pouze z 20 dotazníků, tedy ze škol, které mají nějaké balanční pomůcky k dispozici. Pokud respondent uvedl více odpovědí, všechny byly započítány jako rovnocenné. Celkový

3,1 %

25,0 %

71,9 %

jinde než TV malý počet nejsou ve škole k dispozici

50

součet odpovědí tedy nesouhlasí s počtem respondentů. Respondenti mohli napsat i více balančních pomůcek, pokud je mají ve škole. Podle této otázky jsem zjistila, že nejčastěji využívanou balanční pomůckou jsou fit bally, které se objevili 13krát, hned po nich overbally 12krát a na třetím místě bosu 7krát. Dále se v odpovědích objevily malé masážní míčky, balanční čočky, říční kameny, balanční podložky a kulové úseče. Sama jsem byla překvapena, že mezi nejčastější patří velké nafukovací míče a bosu, což jsou podle mě jedny z hůře skladovatelných balančních pomůcek ve škole. Tato otázka pro mě byla jedna z nejdůležitějších v celém dotazníku. Na základě těchto výsledků jsem poté v další části diplomové práce zhotovila praktické ukázky hodin tělesné výchovy.

Sestavila jsem hodiny s využitím fit ballů, overballů a bosu.

Otázka 4. Máte k dispozici dostatečný počet balančních pomůcek?

Tabulka 4 – Dostatek balančních pomůcek

Dostatek balančních pomůcek Absolutní četnost Relativní četnost

ano 3 15,0 %

jak u kterých 4 20,0 %

ne 13 65,0 %

celkem 20 100 %

Graf 3 – Dostatek balančních pomůcek

Diskuze: Touto otázkou jsem zjišťovala, zda mají na školách dostatečný počet balančních pomůcek. Na výběr byly tři možnosti: ano, ne a jak u kterých. Odpovědi jsem vybírala opět z 20 dotazníků, ve kterých bylo uvedeno, že škola má k dispozici některé balanční

15,0 %

20,0 %

65,0 %

ano jak u kterých ne

51

pomůcky. Velice mě překvapilo, že pouze 15,0 % učitelů nebo učitelek odpovědělo, že mají dostatečný počet pomůcek. Naopak 65,0 % nemá dostatečný počet a 20,0 % má dostatečný počet pouze u některých pomůcek. Toto zjištění mě velice udivilo.

Otázka 5. Jak často balanční pomůcky využíváte v hodinách TV?

Tabulka 5 – Četnost užívání balančních pomůcek

Četnost užívání balančních pomůcek Absolutní četnost Relativní četnost

1x týdně 1 5,0 %

1x za 14 dní 3 15,0 %

1x za měsíc 10 50,0 %

jiné 6 30,0 %

každou hodinu 0 0,0 %

celkem 20 100 %

Graf 4 – Četnost užívání balančních pomůcek

Diskuze: Tato otázka byla uzavřená a respondenti vybírali z výše uvedených možností.

Po vyhodnocení otázky vyplynulo, že učitelé balanční pomůcky nepoužívají pravidelně, spíše jen příležitostně nebo podle náplně hodiny. Žádný z učitelů nebo učitelek, kteří vyplňovali tento dotazník, nepoužívá balanční pomůcky každou vyučovací hodinu tělesné výchovy a pouze jeden odpověděl, že balanční pomůcky používá ve svých hodinách jednou týdně. Nejčetnější odpovědí bylo používání balančních pomůcek jednou za měsíc, to uvedlo 50,0 % respondentů či jiné 30,0 %. Jako jiné učitelé uváděli možnosti například jednou za pololetí, příležitostně, občas atd. Podle mého názoru je používání balančních

5,0 %

15,0 %

50,0 % 30,0 %

0,0 %

1x týdně 1x za 14 dní 1x za měsíc jiné každou hodinu

52

pomůcek z části ovlivněno školním vzdělávacím programem (ŠVP) dané školy. Záleží na tom, zda má škola do ŠVP zakomponovanou zdravotní tělesnou výchovu a do jaké míry.

Dále tento jev může být ovlivněn samotným učitelem a jeho vztahem k balančním pomůckám. Také počet pomůcek zde hraje velkou roli. Z tohoto výsledku je patrné, že pokud už na školách balanční pomůcky jsou k dispozici, používají se v hodinách tělesné výchovy na 1. stupni velmi málo.

Otázka 6. V jaké části hodiny balanční pomůcky nejčastěji využíváte?

Tabulka 6 – Využitelnost v části hodiny

Využitelnost v části hodiny Četnost odpovědí

během celé hodiny 6 bylo zakroužkováno u této otázky více možností, proto při součtu četnosti vyjde vyšší hodnota než 20. Touto otázkou jsem chtěla zjistit, zda učitelé preferují některou část hodiny jako vhodnější pro práci s balančními pomůckami. Všechny části hodiny jsou ve výsledku podobně zastoupeny. Nejčastější tedy byla úvodní a hlavní část hodiny 7krát, poté používání během celé hodiny 6krát a jako nejméně využívaná část pro práci s balančními pomůckami vyšla závěrečná část, která byla uvedena 5krát. Tato závěrečná část mě překvapila, sama jsem myslela, že bude mezi těmi nejčastěji využívanými, protože se zde dají balanční pomůcky použít ke zklidnění organismu či k relaxaci.

Otázka 7. V jakých ročnících na 1. stupni balanční pomůcky využíváte?

Tabulka 7 – Využitelnost v ročnících na 1. stupni

Využitelnost v ročnících na 1. stupni Četnost odpovědí

1. třída 13

53

Diskuze: Tato otázka byla vyhodnocena opět z 20 dotazníků. Otázka byla uzavřená, ale byla zde možnost zakroužkovat více odpovědí, proto při součtu četnosti všech odpovědí vyjde hodnota vyšší než 20. Nejčastěji učitelé a učitelky, kteří vyplňovali tento dotazník, používají balanční pomůcky ve 2. třídě a v 1. třídě. Poté ve 3. třídě a nejméně

Otázka 8. Je podle Vás vhodné zařazovat balanční pomůcky do hodin TV již na 1. stupni ZŠ a proč?

Diskuze: Touto otázkou jsem chtěla zjistit, zda podle učitelů je vhodné používat balanční pomůcky již na 1. stupni základní školy a zároveň proč si myslí, že je dobré cvičit s nimi s dětmi mladšího školního věku. Tuto otázku nebylo možné vyhodnotit grafem, ani tabulkou. Všech 52 respondentů odpovědělo, že podle nich je vhodné zařadit balanční pomůcky již na 1.stupni, tedy 100 % bylo pro, aby byly balanční pomůcky zařazovány.

Nebyl nikdo, kdo by odpověděl, že je to nevhodné. S tímto výsledkem jsem byla potěšena a mohla jsem si tedy ověřit svůj názor u zkušenějších pedagogů.

Na podotázku, proč si myslí, že je vhodné tyto pomůcky zařazovat, se v dotaznících objevilo několik různých odpovědí. Někteří odpověděli pouze na to, zda je to vhodné a na druhou část otázky už neodpověděli, není tedy možné tyto odpovědi vnést do grafu. Nejčastější odpovědí však bylo zlepšení koordinace celého těla, zlepšení rovnováhy, lepší rozvoj svalových partií, aktivace hluboké svalové partie, pozitivní vliv na držení těla. Mezi další důvody respondenti uváděli seznámení s netradičními pomůckami, že je balanční pomůcka zábavným prvkem do tělesné výchovy, podporuje zapojení dětí, které jsou tělesně méně zdatné, dále přispívá k rozmanitosti vyučovacích hodin. Další zajímavou odpovědí bylo například, že děti díky cvičení na balančních pomůckách mohou lépe poznávat své tělo a že jsou pomůcky u dětí velmi oblíbené.

54

Otázka 9. Jaký mají balanční pomůcky podle Vás pro žáky přínos?

Tabulka 8 – Přínos balančních pomůcek

Přínos balančních pomůcek Absolutní četnost Relativní četnost

lepší držení těla 13 25,0 %

Graf 5 – Přínos balančních pomůcek

Diskuze: Touto otázkou jsem si chtěla ověřit, jaké je u učitelů / učitelek povědomí o balančních pomůckách. Zda vědí, k čemu jsou dobré a co díky nim mohou u dětí zlepšit či ovlivnit. Otázka byla otevřená, ale odpovědi se často opakovaly, tak jsem je sepsala do tabulky a sestavila z nich graf. Nejčetnější odpovědí na otázku, jaký mají balanční pomůcky přínos bylo lepší držení těla 25,0 %, hned za tím posílení vnitřních svalů 23,1 %, poté zlepšení rovnováhy 19,2 % a lepší koordinace pohybů 17,3 %. Mezi odpověďmi byla zastoupená i možnost nevím 7,7 %, seznámení s netradičními pomůckami 5,8 %

rozvoj koordinace pohybů seznámení s netradičními pomůckami zlepšení rovnováhy

55

a zlepšení motorických dovedností 1,9 %. Tento výsledek mě velmi udivil. Nejvíce mě překvapilo, že několik dotazovaných učitelů vůbec neví, jaký přínos mají a k čemu jsou dobré. U učitelů na základních školách, konkrétně na 1. stupni bych očekávala větší povědomí o těchto pomůckách. Z výsledku je možné určit, že balanční pomůcky nemají jen jeden účinek, působí na více oblastí. Z výsečového grafu je viditelné, že všechny odpovědi jsou zastoupeny v podobném procentu. Není zde jediný přínos, který by ostatní zjevně převyšoval. Jsem ráda, že v dotaznících zazněly odpovědi, jako je správné držení těla, aktivace hlubokých vnitřních svalů, zlepšení koordinace pohybů a zlepšení rovnováhy. Myslím si, že tento výčet přínosů je u dětí to hlavní, co můžeme pomocí balančních pomůcek ovlivnit.

Otázka 10. Kde jste se o balančních pomůckách poprvé dozvěděli?

Tabulka 9 – Seznámení s balančními pomůckami

Seznámení s balančními pomůckami Absolutní četnost Relativní četnost

jiné 9 17,3 %

na kurzu/semináři 2 3,8 %

na vysoké škole 11 21,2 %

při rehabilitaci 13 25,0 %

při volnočasové aktivitě (fitcentrum) 17 32,7 %

celkem 52 100 %

Graf 6 – Seznámení s balančními pomůckami 17,3 %

56

Diskuze: Tuto otázku jsem do šetření zařadila, protože mě zajímalo, odkud učitelé / učitelky balanční pomůcky znají, kde se s nimi seznámili poprvé. Otázka byla uzavřená a mohli vybrat z pěti různých odpovědí. Otázku jsem vyhodnocovala ze všech padesáti dvou dotazníků. Nejvíce učitelů odpovědělo, že se s balančními pomůckami poprvé setkali při volnočasové aktivitě, například ve fitcentru 32,7 %, poté při rehabilitaci 25,0 % a na třetím místě byla odpověď na vysoké škole 21,2 %. Na čtvrtém místě se umístila odpověď jiné 17,3 %, k této odpovědi bylo většinou dopsáno, kde konkrétně se s pomůckami setkali. Objevovaly se odpovědi jako na tréninku, na střední škole, ze svého zájmu, z literatury nebo že je znali už z dětství. Jednou odpovědí dokonce bylo, že se daná učitelka, či učitel seznámil s pomůckami až nyní díky tomuto dotazníku. Na posledním místě byla možnost na kurzu či semináři 3,8 %. Z těchto odpovědí mi vyplynulo, že je dobré na vysokých školách zařazovat výuku tělesné výchovy, kde se studenti mohou seznámit s balančními pomůckami.

Otázka 11. Jaké balanční pomůcky byste chtěli zařadit do hodin TV a nemáte je ve škole k dispozici?

Tabulka 10 – Požadované balanční pomůcky

Požadované balanční pomůcky Četnost odpovědí

balanční čočky 6

Diskuze: Tato otázka byla otevřená a respondenti měli možnost napsat i více odpovědí, proto při součtu absolutní četnosti vyjde hodnota vyšší než padesát dva. Vyhodnocovala jsem ji ze všech vyplněných dotazníků. Tuto otázku jsem do dotazníku zařadila z toho důvodu, abych zjistila, zda učitelé mají o balanční pomůcky zájem, jestli by je chtěli v hodinách využívat a jaké si pro svoji třídu balanční prvky představují. Odpovědi byly

57

velmi různorodé, někteří uváděli více druhů balančních pomůcek, jiní ani nevěděli, jaké by chtěli. Nejčastější pomůckou, kterou by učitelé a učitelky měli rádi k dispozici jsou fit bally a bosu společně s overbally. Myslím si, že jsou to mezi učiteli nejznámější pomůcky, a proto je mnoho z nich volilo. Dále byly v odpovědích malé masážní míčky, balanční čočky, balanční podložky, říční kameny a vzduchové polštáře. Také se v dotazníku objevily další dvě odpovědi, a to jakékoliv balanční pomůcky a žádné.

Odpovědi žádné balanční pomůcky mě velice překvapily a vůbec jsem je nečekala. Jinak z této otázky můžeme vidět, že většina učitelů by měla o práci s balančními pomůckami ve školách zájem, ale bohužel jim škola tuto možnost nenabízí. V odpovědích se častěji objevovaly známé balanční pomůcky, ale jsem ráda, že byly zastoupeny i méně známé druhy balančních pomůcek, jako jsou například říční kameny, vzduchové polštáře nebo chůdy, které známé jsou, ale většinou si je nezařadíme mezi balanční pomůcky.

Related documents