• No results found

Téma: Poletíme do vesmíru

Pomůcky: balanční čočky, basketbalový míč, basketbalový koš, bosu 10 ks, lavička, obruč, píšťalka pro učitele, žíněnky 2x

Časová dotace: 45 minut Úvodní část

Organizační část

Žáci dostanou chvilku, aby se proběhli po tělocvičně a zaklimatizovali se na prostředí tělocvičny. Na signál žáci vytvoří řadu a seznámí se s tím, jak bude probíhat dnešní hodina.

„Dnešní hodina bude trochu kosmická, vy už všichni víte, co se nachází ve vesmíru?

Pamatujete si, jak jsou planety umístěny za sebou? (Postupně si je vyjmenujeme). Teď si zavřete oči, otočte se dokola a vyrážíme na cestu do vesmíru.“

Rušná část – Výcvik kosmonautů

„Právě se z nás stali kosmonauti, kteří se vydali prozkoumat vesmír.“

Po tělocvičně volně rozmístíme bosu (planety). Všichni žáci běhají po celé tělocvičně.

Paní učitelka / pan učitel dá signál a řekne číslo. Úkolem žáků je se v počtu, který zazněl, shromáždit do hloučku kolem jednoho bosu tak, aby se každý dotýkal alespoň jedním chodidlem bosu. Kdo zbyde, udělá 5 dřepů a bude říkat další číslo místo paní učitelky / pana učitele.

Průpravná část

„Kosmonauti před letem do vesmíru musí projít řádným výcvikem, do kterého spadá i protažení všech svalů“.

1. Stoj rozkročný, připažit, dlaně spojit za zády.

Rovný předklon trupu, dlaně držíme za zády.

Opakovat 3x, výdrž 10 s, protažení zádových svalů a svalů paží.

74 2. Stoj rozkročný, vzpažit.

Předklon, dlaně dáme na zem. Levá paže vztyčit vzhůru, vytočit hrudník poté vrátit a paže vyměnit.

Opakovat 6x každou paží, protažení zadní strany stehen a paží.

3. Klek na levé, dlaně volně položeny na pravém koleni.

Protlačíme pánev dolů a vydržíme 10 s, poté cvik opakujeme na druhou nohu.

Opakovat 3x na každou nohu, výdrž 10 s, protažení stehenních svalů.

4. Vzpor dřepmo, dlaně položíme na zem.

Vzpor stojmo, střídavě prošlapeme chodidla.

Opakovat 10x, protažení zadní strany nohou.

5. Sed skrčmo skřižný, připažit.

Úklon trupu vpravo, levá paže vzpažit pravou se opíráme o zem. Vrátit zpět, a to stejné cvičit na druhou stranu.

Opakovat 6x na každou stranu, protažení šikmých břišních svalů.

75 6. Sed roznožný, vzpažit.

Předklon k levé noze, doprostřed, k pravé noze a zpět vzpažit.

Opakovat 10x, protažení zádových svalů a svalů zadní strany nohou.

7. Sed na patách, vzpažit.

Hluboký předklon trupu, dlaně položíme na zem.

Opakovat 3x, výdrž 10 s, protažení hýžďových svalů a zádových svalů.

8. Leh, paže podél těla.

Skrčmo přednožit levou, dlaněmi přitlačit koleno k hrudníku. Nohu vrátit zpět a opakovat cvik s pravou nohou.

Opakovat 6x každou nohou, protažení hýžďových svalů.

Hlavní část – Překážková dráha

„Ve vesmíru je důležité se umět dobře pohybovat a zdolávat různé překážky a nástrahy.

Pokusíme se tedy takové problémy zdolat v naší překážkové dráze.“

Každé skupině žáků zadáme nářadí a náčiní, které mají připravit. Žáci si vytvoří dvojice. Poté jedna dvojice žáků podle zadaných povelů předvede ukázkově cviky po celé dráze. Jeden za druhým v klidu překážky projdou. Poté proběhnou dráhu společně ve dvojicích.

1. přechod přes lavičku po špičkách 2. přeskoky přes bosu

3. kotoul vpřed

4. dřep na výstupku bosu

76

5. střelba na koš basketbalovým míčem (po střelbě vrátit míč do obruče) 6. přechod přes obrácené bosu (jako balanční plošina) – Kolébka (2 za sebou) Hvězdy a mrak

„Nyní se na chvíli do samotného vesmíru přemístíme. Nejsou zde jen planety, slunce a měsíc, ale také hvězdy. Z nás se nyní hvězdy staly. Hvězdu, aby v noci svítila, nesmí přikrýt žádný mrak. Nesmí vás tedy ani chytit.“

Po tělocvičně rozmístíme volně 5 bosu. Zvolíme jednoho žáka, který je Mrak a snaží se přikrýt hvězdy, aby nesvítily (předat babu jakémukoliv spolužákovi). Ostatní spolužáci se mohou před Mrakem schovat tak, že vyskočí do dřepu na bosu (nesmí však na něm být déle, než napočítají do pěti). Chytač (mrak) nesmí u bosu stát a čekat, musí běžet dále za nějakou jinou hvězdou.

Závěrečná část – Rovnováha (stav bez tíže)

„Správný kosmonaut musí umět udržet rovnováhu za jakýchkoliv podmínek. My si teď vyzkoušíme, jak jsme na tom s rovnováhou my.“

Žáci cvičí ve dvojicích. Vytvoříme z 5 bosu a několika balančních čoček chodník. Žáci si ho jeden za druhým pomalu projdou, druhý z dvojice dává dopomoc za ruku při balancování. Poté se dvojice vymění. Po výměně si žáci chodník projdou každý sám, už bez dopomoci.

Realizace hodiny v praxi

Tuto hodinu jsem realizovala dne 21. 3. 2018 na základní škole Ještědská v Liberci. Hodina proběhla ve druhé třídě s počtem 24 žáků. Na začátku hodiny jsem děti seznámila s balanční pomůckou bosu, mají ji ve škole k dispozici, ale tato třída s ní ještě necvičila. Ukázali jsme si, jak na bosu nastupovat a jakým způsobem ho můžeme využívat. Hlavním cílem této hodiny byl rozvoj rovnováhy a nácvik správného držení těla.

Jako hru na zahřátí jsme si zahráli výcvik kosmonautů, který je velmi bavil. Byla to adaptace na hru molekuly, kterou již děti znaly. Důležité je děti předem upozornit, že běháme kolem bosu, neskáčeme na něj a ani se bosu během běhu nedotýkáme.

Po skončení hry jsme bosu umístili na kraj tělocvičny.

77

Průpravná část byla bez náčiní a dbala jsem na správné držení těla u všech cviků.

Děti jsem obcházela a opravovala je.

V hlavní části hodiny nás čekala překážková dráha, kterou jsme museli nejprve postavit. Děti jsem rozdělila do skupin a každá z nich měla za úkol připravit jednu část dráhy. Poté jsme si ve dvojicích dráhu pomalu prošli a pak už děti běhaly jeden za druhým. Nejtěžší byla pro děti kolébka, u které jsem musela dávat dopomoc a samotné bosu přidržovat. Během cvičení se začala tvořit fronta u střelby na koš, a tak jsem ještě přidala další dva míče, které mohly děti využít. Jako doporučení od paní učitelky po konci hodiny byl návrh, aby každá skupinka dětí začínala dráhu od jiného místa. Mohli bychom tím eliminovat vzniklou frontu na startu dráhy.

Poté následovala hra Mrak a hvězdy, při které jsem musela hlídat kdo a jak dlouho se skrývá na bosu. Některé děti se snažily běhat jen kolem bosu, aby se mohly případně hned skrýt. Během první hry nebylo poznat, kdo je mrak a chytá, a tak jsem musela určit, že kdo honí, má vzpaženou ruku.

V závěrečné části jsme vytvořili tři chodníčky z balančních čoček a bosu. Pro lepší prokrvení chodidel děti tento cvik prováděly bez obuvi. Každý se prošel po chodníčku třikrát. Poté jsme společně uklidili všechno náčiní, které jsme v hodině používali zpět do skříní.

Related documents