• No results found

Humanistiska nämnden/Välfärdsförvaltningen Ekonomisk uppföljning

Nämndresultat

Utfall 1-4

Resultatet för humanistiska nämnden efter årets första tertial är -19,5 mkr. Resultatet är en försämring mot samma period föregående år med 13,5 mkr. Försämringen mellan åren beror framför allt på högre kostnader för ekonomiskt bistånd och fler barn och unga i behov av en placering.

Verksamheten intäkter är 21,7 mkr lägre i förhållande till 2019. Av minskningen kan 14,1 mkr härledas till lägre intäkter från arbetsförmedlingen där ersättningen minskats på grund av att antalet extratjänster är betydligt färre under perioden januari – april 2020 i förhållande till samma period 2019. Regeringen sänkte nivån på extratjänster under starten av 2019 vilket är den främsta orsaken till att antalet extratjänster är betydligt färre. Under 2020 förvänts arbetsmarknadsenheten hantera ca 50 individer i extratjänster vilket är tydlig minskning i förhållande till antalet 2018 och 2019. Under perioden januari till april har som flest 11 individer varit ute i extratjänst. Det låga antalet beror dels på svårigheten att finna verksamheter som tar mot individer i extratjänst och dels på att individerna väljer utbildning före erbjudandet om en extratjänst. Nämnden har även minskade intäkter från

migrationsverket motsvarande 7,7 mkr i förhållande till samma period 2019 som en följd av att mottagandet av nyanlända varit lågt samt att de individer som vistats i kommunens boenden för ensamkommande flyktingbarn till stor del flyttat ut.

Verksamhetens kostnader är 7,8 mkr lägre under januari- april 2020 i förhållande till samma period 2019. Personalkostnader minskar med totalt 13 mkr. Personalkostnaderna för individer i

arbetsmarknadsåtgärder minskar med 8,2 mkr mellan åren som framförallt är en följd av färre individer i extratjänster men även en minskning på antalet nystartsjobb som en åtgärd för att minska nämndens nettokostnader. Inom verksamheter för ensamkommande flyktingbarn är

personalkostnaderna 1,8 mkr lägre i förhållande till samma period 2019 till följd av att mottagandet varit lågt under 2018 och 2019 och de som anlände tidigare till stor del flyttat ur kommunens boenden har behovet av personal minskat. Kostnaderna för de egna familjehemmen ökar med 1,7mkr mellan

åren till följd av ett ökat behov av stöd och hjälp för barn och unga.

Kostnaderna för köp av verksamhet ökar med 1,9 mkr mellan åren. Den främsta kostnadsökningen motsvarande 4 mkr finns inom HVB-barn och unga. Under april finns 29 barn och unga placerade i HVB vilket är en ökning med två individer sedan föregående månad och en ökning motsvarande 8 individer i jämförelse med april 2019. Antalet barn och unga som kräver anpassad tvångsvård och placering enligt statens institutionsstyrelse (SiS) är betydligt fler under årets tertial 2020 i förhållande till samma period 2019 vilket är orsaken till att snittkostnaden per placering och dygn också har ökat betydande mellan åren. Antalet barn och unga i konsulentstödda familjehem är 13 stycken under april månad vilket är en minskning med 3 individen sedan januari 2020. Motsvarande antal placerade i april 2019 var 16. Minskningen av antalet individer i konsulentstödda familjehem bidrar till 0,1 mkr i minskade kostnader mellan åren. Antalet placerade vuxna i HVB fortsätter även att minska. Under april 2020 är 8 vuxna placerade i HVB vilket är en minskning med 4 individer i jämförelse med april 2019 eller motsvarande 1,1 mkr mellan åren. Många av de vuxna som är placerade i HVB planeras att avslutas under våren 2020.

Kostnaden för ekonomiskt bistånd ökar med 4,2 mkr under årets första tertial i förhållande till samma period 2019.Örnsköldsviks kommun har sett en ökning av kostnaderna för ekonomiskt bistånd sedan 2016. Mellan 2016 och 2019 ökade det ekonomiska biståndet med ca 20 mkr och 134 fler hushåll fick bistånd under 2019 i förhållande till 2016. Arbetsförmedlingen började redan under 2019 flagga för en ökning av antalet arbetslösa under 2020 som följd av Sverige var på väg in i en sviktande konjunktur.

Som en följd av Coronapandemin bekräftar arbetsförmedlingen att antalet personer berörda av varsel ökat i rekordhög takt under mars 2020 och under april var arbetslösheten i Sverige 8,1%. Motsvarande siffra var 6,8% i april 2019. Varslen sträcker sig över såväl olika geografiska områden som olika branschområden. Som en följd av varsel och förmodad ökad arbetslöshet förväntas ytterligare ökade kostnader för det ekonomiska biståndet i Örnsköldsviks kommun. Trots åtgärder som förändrat arbetssätt för att individer snabbare ska komma ut i självförsörjning och effektivisering av handläggningsprocessen beräknas kostnaderna under enheten för ekonomiskt bistånd inte kunna minskas på grund av de ökade volymerna. Mellan mars och april kunde en minskning av antalet individer med ekonomiskt bistånd skönjas. Prognosen är dock att minskningen är av tillfällig karaktär eller endast kommer vara under en kortare period. Den förväntade ökningen av antalet arbetslösa kan även komma att leda till följder som ökad psykisk ohälsa, fler individer i missbruksproblematik och eller en ökning av våld i nära relationer vilket kan komma att öka kostnaderna för nämnden framöver.

Prognosens avvikelse mot budget

Helårsprognosen för humanistiska nämnden är -42,2 mkr.

Det ekonomiska biståndet har sedan 2016 ökat. Under perioden 2016-2019 har budget för ekonomiskt bistånd inte kunnat utökas i den takt som kostnadsutvecklingen skett eftersom humanistiska nämndens ram varit oförändrat eller innehållit effektiviseringskrav och omfördelning av budget från andra verksamheter bedöms som begränsat eftersom resurserna varit knappa inom fler verksamhetsområden.

Under flera år bedöms den budget som avsatts för ekonomiskt bistånd varit underfinansierad.

Kostnadsutvecklingen har dock delvis kunnat täckas av överskott från de bidrag som kommunen erhållit från migrationsverket för den stora flyktingvåg som kom under 2015 och 2016. Under 2019 har drygt 10 mkr bokats ut i resultatet från den buffert som legat inom humanistiska nämnden för att täcka kostnader mot målgruppen och skapa förutsättningar för att förbättra resultatet. Under 2018 var motsvarande summa 6,4 mkr. Den buffert som nämnden kunnat tillskapa på grund av ett högt inflöde av individer och en kostnadseffektiv verksamhet i förhållande till den schablonersättning som

migrationsverket ersätter kommunerna med, har förbrukats till stor del. Kostnaderna för placerade barn och unga i HVB har även ökat de senaste åren. Som en följd av kostnadsökningen inom

ekonomiskt bistånd och HVB-barn och unga anser humanistiska nämnden att det saknas 28 mkr för att kunna bedriva den verksamhet som nämnden ansvarar för. De 28 mkr ligger därför som en besparing på nämnden.

Nämndens besparing om -28 mkr har kunnat förbättrats med 5 mkr med hjälp av migrationsmedel som periodiserats från 2019 för att kunna möta behoven mot målgruppen under 2020. Nämnden har även kvar stimulansmedel från tidigare år som kommer bokas ut för att möta de höga kostnaderna. Det underskott om 28 mkr som ligger som en besparing på nämnden förbättras med 7,5 mkr.

Avdelningen social utrednings prognos för helår 2020 efter perioden januari-april är -20,7 mkr.

Kostnaderna för ekonomiskt bistånd fortsätter att öka under 2020. Som en följd av Corona pandemin väntas högre arbetslöshet vilket på sikt förväntas kunna öka antalet individer i behov av ekonomiskt bistånd därför försämras prognosen för det ekonomiska biståndet ytterligare till -14 mkr . Som en följd av en digitaliserad handläggningsprocess för ekonomiskt bistånd som påbörjades 2018 förväntades verksamheten kunna minska antalet handläggare under 2020. På grund av de ökade volymerna av ansökningar bedömer verksamheten att det kommer vara svårt att minska antalet handläggare vilket försämrar prognosen med -1,2 mkr . Verksamheten kommer dock fortsätta att vidta åtgärder för att hålla nere på kostnaderna dels genom att fortsätta att effektivisera handläggningsprocessen samt arbeta aktivt för att minska kostnaden för de individer som är i långvarigt ekonomiskt bistånd.

Avdelningen socialt utredning har även höga kostnader för placerade barn och unga i HVB där behovet av avancerade insatser ökar i inledningen av 2020. Prognosen för helår är 5,5 mkr. Fler placerade individer och dyra dygnskostnader är den främsta orsaken till den negativa prognosen.

Avdelningen har färre vuxna placerade i HVB och många av dessa planeras avslutas under 2020 vilket bidrar till en positiv prognos om 2 mkr. Samma trend syns inom konsulentstödda familjehem där placeringar avslutats under inledningen av 2020 vilket bidrar till en positiv prognos om 1 mkr mot budget. Behovet av egna familjehem har ökat under 2020 i förhållande till de närmaste åren.

Prognosen för helår är -3 mkr efter för de egna familjehemmen baserat på den trend som syns i inledningen av året.

Nämndens kostnaderna för sjukfrånvaro kopplat till Covid-19 beräknas öka med 0,7 mkr inkl PO på helår. Dessa merkostnader kompenseras från staten varför det inte finns någon effekt av detta med i helårsprognosen även om det i dagsläget ligger med i utfallet.

Särskild analys av personalkostnader

Personalkostnaderna inom Humanistiska nämnden minskar med 13 mkr i jämförelse med första tertialen 2019 vilket motsvarar en procentuell förändring om -15,6 %. Löneavtalseffekt förklarar en ökning med 2,5 % mellan åren motsvarande 2,1 mkr. Sjukfrånvarokostnaderna minskar med 0,2 % (0,1 mkr) den korta sjukfrånvaron minskar från 3,01% till 2,79 %. Minskningen av

sjukfrånvarokostnaderna kan även relateras till volymminskningen inom nämnden.

Personalomkostnadspåslaget ökar från 39,17% till 40,15% främst kopplat till kollektivavtalad pension.

Totalt finns en volymminskning av årsarbetare mellan perioderna med ca 5 stycken omräknat i pengar 1 mkr (-1,1 %). Minskningen av personal inom området för ensamkommande flyktingbarn (EKFB) fortsätter till följd av att mottagandet under de senaste tre åren varit lågt och den stora mängd individer som kom under 2015/2016 till största del inte finns kvar i verksamheten. Personalkostnaderna har minskat med ca 8 åa för verksamheter som arbetar med ensamkommande flyktingbarn. Även inom verksamheten för integration är personalkostnaderna lägre motsvarande ca 1,5 åa till följd av lägre mottagande under närmaste åren. Avdelningen Socialt stöd påbörjade under 2019 en översyn av verksamheterna och dess effektivitet. Som en effekt av översynen har styrning mot att främja att personalens tid nyttjas till klienttid till förmån för kringtid som förberedelsetid och mötestid samt implementering av planeringsverktyg påbörjats. Avdelningen har kunnat minska personalkostnaderna motsvarande knappt 2,5 årsarbetare i förhållande till samma period föregående år. Under inledningen av 2019 hade startpunkten och återbruken personal frånvarande eller sjukskrivna. De flesta anställda under verksamheterna har varit på plats under inledningen av 2020 vilket bidragit till en ökning med ca 2,5 åa mellan åren. Nämndens kostnader för avgångsvederlag har mer än fördubblats mellan åren vilket motsvarar en ökning av kostnaderna med drygt 100 tkr vilket även det är en förklaring till volymförändringen. Under 2020 har behovet av placeringar av barn och unga varit fortsatt stort.

Kostnaderna för uppdragstagare har ökat med drygt 900 tkr vilket motsvarar en ökning med ca 8 familjehem i jämförelse mot samma period föregående år.

Personalkostnaderna för kommunens arbetsmarknadsåtgärder minskar med 16,8% eller motsvarar en minskning av antal personer i arbetsmarknadsåtgärder med ca 95 individer. Regeringens reglering av antalet extratjänster samt svårighet att placera individer i kommunens verksamheter är bidragande faktorer till minskningen av antalet i arbetsmarknadsåtgärder mellan åren.

Förändring från föregående prognos

Helårsprognosen har försämrats med 6,2 mkr. Från -36 till -42,2mkr.

Den största förändringen finns inom enheten för ekonomiskt bistånd där prognosen försämrats med 5,2 mkr. Dels som en följd av att det ekonomiska biståndet fortsatt att öka i inledningen av året i förhållande till 2019 samt den förväntade ökning av arbetslösheten som en effekt av Corona

pandemin. Som en ytterligare följd av de ökade volymerna anser verksamheten att det kommer vara svårt att kunna minska antalet handläggare enligt de åtgärder som antagits i budgetarbetet vilket även bidrar till att prognosen försämras.

Fortsatt högt tryck på socialt stöd förväntas göra det svårt för verksamheten att nå effektiviseringskraven till fullo vilket bidrar till en prognos om -1 mkr på avdelningen.

Ekonomisk uppföljning per verksamhet

Arbetsmarknad sysselsättning integration

Avdelningen har en negativ avvikelse motsvarande 0,1 mkr efter årets första tertial. Under årets första fyra månader har som flest 11 individer varit inne i extratjänst under en månad vilket är betydligt färre i förhållande till 2018 och 2019 och även lägre än de antal som budgeterats för 2020. Anledningen till den minskade antalet är dels en reaktion på regeringens beslut om att begränsa antalet extratjänster men även en effekt av svårigheter att placera individer inom kommunens verksamheter där bland annat bildningsförvaltningen valt att begränsa antalet extratjänster som de tar mot. En annan orsak är att individer som erbjuds extratjänster själva väljer att läsa SFI eller studera istället för att gå ut i en extratjänst. Avdelningen har under de senaste veckorna, som en följd av Corona pandemin, arbetar aktivt för att stötta andra verksamheter genom bland annat transporter av mat och påfyllning av handsprit. Avdelningen arbetar tillsammans med socialt utredning för att individer som ansöker om ekonomiskt bistånd snabbare ska kunna komma ut i egen försörjning genom stöd och vägledning från avdelningens arbetsmarknadscoacher. Under inledningen av 2020 har

Trenden har sedan 2017 varit ett minskat antal nyanlända som i sin tur innebär minskade intäkter från migrationsverket. Under 2019 påbörjades översyn av hur mottagandet i Örnsköldsviks kommun kan göras bäst detta i dialog mellan välfärdsförvaltningen och bildningsförvaltningen. Redan under 2019 påbörjades en minskning av antalet anställda inom integrationsenheten för att möta de minskade intäkterna och de allt färre individer i behov av samhällsorientering, mottagning och hjälp med etablering. Under 2020 har verksamheten fortsatt att anpassa sig efter det minskade mottagandet och trenden är successiv minskade kostnaderna. På grund av sparade medel som avsattes 2019 för att kunna klara uppsägningslöner under 2020 förväntas verksamheten kostnader kunna täckas av intäkter och med det inte påverka resultatet.

Socialt stöd

Socialt stöd påbörjade under 2019 en översyn av verksamheterna och dess effektivitet. Som en effekt av översynen har styrning mot att främja att personalens tid nyttjas till klienttid till förmån för kringtid som förberedelsetid och mötestid samt implementering av planeringsverktyg påbörjats. Avdelningen har ca 2,5 åa färre under årets första tertial 2020 i förhållande till samma period 2019. Under

inledningen av 2020 har dock behovet av socialt stöds verksamheter varit stort Behovet av stöd på grund av till exempel psykisk ohälsa eller missbruk förväntas även öka som en följd av Corona pandemin. Inför 2020 förväntades avdelningen kunna effektivisera verksamheten som en följd av översynen. Besparingen anses i nuläget inte kunna mötas till fullo på grund av det rådande läget.

Social utredning

Trenden av ökade kostnader för både ekonomiskt bistånd och placeringar har varit tydlig sedan 2016.

Avdelningen implementerade under 2019 tillsammans med arbetsmarknadsenheten, ett nytt arbetssätt där fokus är att individen ska erbjudas arbetsmarknadsåtgärder och på sikt komma ut i egen

försörjning istället för att behöva ekonomiskt bistånd. Arbetssättet förväntas bidra till att bryta kostnadsökningen som pågått under en längre tid. Avdelningen har även arbetat med att digitalisera handläggningsprocessen. Under 2019 kunde avdelningen möta ökade volymer utan att behöva utöka antalet handläggare i samma takt. Under 2020 ligger besparing på avdelningen som en förväntad effekt av en effektivare handläggningsprocess. Under inledningen av 2020 har inflödet av individer som ansöker om ekonomiskt bistånd dock ökat i förhållande till de närmaste åren. Dock kunde en minskning av antalet som ansöker om bistånd skönjas och mellan mars och april minskade antalet individer från 682 till 664 stycken. Som en effekt av Corona pandemin förväntas fler individer i behov av ekonomiskt bistånd. Avdelningen bedömer därför att det inte är möjligt att minska antalet handläggare under 2020 och möta den besparing om 2åa som finns som en åtgärd för att stärka resultatet.

Humanistisk nämnd

Som en följd av kostnadsökningen inom framförallt ekonomiskt bistånd och HVB-barn och unga anser humanistiska nämnden att det saknas 28 mkr för att kunna bedriva den verksamhet som nämnden ansvarar för inför 2020. De 28 mkr ligger därför som en besparing på nämnden inför året. Nämnden har kunnat täcka delar av besparingen med sparade medel från migrationsverket samt periodiserade intäkter från socialstyrelsen med motsvarande 7,5 mkr. Helårsprognosen är därför 20,5 mkr för nämnden.

Investeringar

Humanistiska nämnden förfogar inte över några investeringsmedel.

Rodretkoncernen