• No results found

Resultatuppföljning koncern

Årsprognos maj 2020

1 Resultatuppföljning koncern

Löpande prisnivå (Mkr) Utfall Budget Prognos 1

2019 Helår 2020 Helår 2020

Resultat efter finansiella poster 111,2 70,1 38,7

Resultaträkning (Mkr) Utfall Budget Prognos 1

2019 Helår 2020 Helår 2020

Rörelsens intäkter 1 345,6 1 387,2 1 296,8

Rörelsens kostnader -989,9 -1 075,6 -1 020,7

Av-/nedskrivningar -198,7 -189,6 -188,8

Rörelsens resultat 157,0 122,8 87,3

Finansnetto -45,8 -51,9 -48,6

Resultat efter finansiella poster 111,2 70,1 38,7

Koncerninterna elimineringar ingår ej i Budget och Prognos. Elimineringar av intäkter/kostnader i utfall 2019 ingår med 76 Mkr.

Miva har justerad budget pga ändrad redovisningsprincip 2019 avseende över-/underuttag mot taxekollektiven.

1.1 Kommentar ekonomiskt utfall

De kommunala koncernföretagens årsprognos 2020 efter fyra månader, prognostiseras till +38,7 Mkr, vilket är 72,5 Mkr lägre än föregående år och 31,4 Mkr lägre än budget. I nuläget, mitt i hanteringen av Covid19, är det svårt att överblicka och se vidden av konsekvenser och effekter på kort och längre sikt både på ekonomi och samhälle till följd av Coronapandemin.

Avvikelse från föregående år förklaras i huvudsak till Övik Energi och sjunkande marknadspris för elcertifikat, sålda utsläppsrätter samt helårseffekt av ny organisation till följd av energibolagets förändrade strategiska inriktning. I föregående årsutfall ingick även engångskompensation om 10,1 Mkr till Airport avseende 2018-2019 för införd flygskatt. Årets budgetavvikelse förklaras främst till energibolagets, flygplatsbolagets och bostadsbolagets effekter av Covid19. Övik Energis årsprognos påverkas av flera faktorer, såsom låga elpriser, lägre fjärrvärmeleverans, minskad efterfrågan på ånga samt lägre utbyggnadstakt av fibernätet med minskade anslutningsintäkter som följd. I led av Coronautbrottet har båda flygoperatörerna på Airport helt slutat att trafikera under en tid. För att klara samhällsviktiga transporter, har regeringen tillfälligt upphandlat flygtrafik till och från Örnsköldsvik. I dagsläget så beräknas den nu upphandlade trafiken upphöra från augusti och den ordinarie flygtrafiken tas succesivt upp i viss skala. I prognosen ingår koncernstöd till flygplatsbolagets verksamhet med 26,3 Mkr, vilket tyder på ett behov av kapitaltillskott för att säkra det egna kapitalet tills koncernbidrag erhålls. Det redovisade resultatet för koncernen uppgick för perioden januari-april till 44 Mkr (57 Mkr).

Övik Energis resultat påverkas av omställning till ny strategisk inriktning samt en turbulent elmarknad med volatila marknadspriser. Energibolaget arbetar för det avkastningskrav som Rodret ställt om 5 % på genomsnittligt sysselsatt kapital till år 2024, när den nya plattformen är implementerad. Mivas taxekollektiv VA och Hushållsavfall har att vara självkostnadsfinansierade, vilket innebär att tjänster ska prissättas så att resultatet över tiden

balanseras. Förutom Hamnbolaget så aviserar övriga bolag det svårt att nå ägarens ställda resultatmål 2020.

Kommunfullmäktiges vision och mål anger den strategiska färdriktningen för hur det ska vara att leva och verka i och besöka framtidens Örnsköldsvik. Det finns en tydlig vilja och en ambition till att växa, och transformeras mot ett mer hållbart samhälle till 2030.

Kommunkoncernen har inte bara ett ansvar utan också en fantastisk möjlighet att bidra till en hållbar utveckling. För de kommunala koncernföretagen går vägen till det hållbara samhällsbygget via ägardirektiv som omfattar ambitioner i fråga om inriktning och uppdrag för färdplanen. Koncernföretagen erbjuder och levererar samhällsviktig service och tjänster åt kommunens invånare och företag; alltifrån bostäder, vattenförsörjning, avfallshantering, kommunikation via flygplats, energi- och bredbandslösningar till hamnanläggningar och skärgårdstrafik. I koncernföretagen pågår nu i bred front en omställning och förnyelse, för hållbart företagande och framtida behov. Strategiska fokusområden för moderbolaget har identifierats till; utveckling och tillväxt för Örnsköldsvik, säkra en proaktiv framtidssäkrad organisation samt värdeskapande samverkan. Bolagskoncernens verksamheter ska skapa utvecklande samarbeten med aktörer i sin omvärld, ta vara på bästa teknik och kunskap samt våga pröva nya vägar. Framtidstro och en stabil ekonomi stärker möjligheten att kunna fokusera på affärs- och verksamhetsutveckling som stödjer affärer, samhällsnytta, samarbeten och innovation. Rodrets styrelse har beslutat att tillsammans med Världsklass Örnsköldsvik och tillväxtavdelningen ta steg mot etablering av en ny innovationsarena. Framtidens Örnsköldsvik skapas verkligen tillsammans!

De kommunala koncernföretagen involveras i flertal av kommunens stora samhällsbyggnadsprojekt. AB Övikshems tar en allt större roll att tillsammans med andra aktörer, vara delaktiga "samhällsutvecklare" och ta ett större socialt ansvar. I Övikshems uppdrag ingår även att utifrån efterfrågan arbeta fram flera attraktiva nyproduktionsprojekt av bostäder, att bidra till fler trygghetsboenden inom Örnsköldsviks kommun och att säkra studentboendegarantin. Några pågående ny- och ombyggnadsprojekt att nämna är; att utreda möjligheten till att kombinera ett studentboende, trygghetsboende och en kulturbyggnad i centrala Örnsköldsvik, trygghetsboende i Sidensjö och Gullänget, nyproduktion av hyresrätter/studentboenden på Nygatan, samt samverkansprojekt Örnboet på Varvsberget.

Boendeformen Kombo, där fler personer delar på en lägenhet, är en social boendeform som Övikshem lanserat i början av 2020.

Energibranschen genomgår för närvarande en stor omvandling där nya drivkrafter påverkar marknadens aktörer och lockar nya. Rodret och Övik Energi har valt att investera i en ny strategisk inriktning för framtiden för att möta upp ökad och mer differentierad efterfrågan från kunderna samt omställning till hållbar energiproduktion, vilken nu successivt implementeras.

Teknologi i framkant, såsom digitaliserade lösningar, ska anammas och hållbarhet med cirkulärt tänkande ska ständigt vara i fokus. Den framväxande bioekonomin, med ortens bioindustrikluster i centrum, är av särskilt intresse. Även den nationella och regionala bredbandsagendan har stor påverkan för energibolaget. Arbetet med att värdera strategiska vägval för engagemanget i SEKAB fortsätter.

En viktig förutsättning för både miljö och hälsa i kommunen är en leveranssäker VA-försörjning, samt en väl fungerande verksamhet inom avfall och återvinning. För en långsiktigt säkrad dricksvattenförsörjning för centralorten på ett hållbart sätt, investerar Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB i en kompletterande vattentäkt och ett nytt vattenverk. Hela VA-Sverige står inför stora utmaningar när det gäller förnyelseplanering av ett åldrat VA-nät. Miva arbetar tillsammans med kommunen med VA-plan för att ta fram hur framtida utbyggnadsområden ska prioriteras och hur de ska finansieras. Genom att öka kundernas kunskap, samt påverka och ge möjlighet att i större utsträckning återvinna och återanvända, fortsätter Miva att klättra i avfallstrappan. Under 2020 kommer en verksamhetsutvärdering av Miva som 10-årigt bolag att genomföras.

Örnsköldsviks Hamn och Logistik har tillsammans med kommunen utrett hur en bärkraftig, hållbar och effektiv infrastruktur för godstransporter (sjöfart, järnväg, väg) till, från och inom Örnsköldsviks kommun för framtiden bör vara utformad. Bolagets utmaning på lång sikt är att effektivisera hamnverksamheten genom att flytta över volymer till de större hamnarna och stänga de mindre. Kommunfullmäktige har godkänt Rapporten ”Infrastruktur för framtida godstransporter Örnsköldsviks kommun”, samt gett kommunstyrelsen, samhällsbyggnadsnämnden och Rodret i Örnsköldsvik AB, i uppdrag att genomföra de utredningar som i enlighet med projektrapporten krävs för att kunna fatta ett beslut om att bygga ut Hörneborg till en allmän hamn. Kommunfullmäktige har även gett uppdrag att genomföra de utredningar som i enlighet med projektrapporten krävs för att erforderliga beslut avseende strategisk utveckling av Arnäsvall godsterminal kan fattas. Utredningarnas slutsatser kan komma att få stor påverkan på hamnbolaget som har små egna resurser, och ett kapitaltillskott torde bli en förutsättning vid beslut om en hamnutbyggnad. Under 2019 har ett lokalt forum för godstransportsamverkan startats.

Höga Kusten välkomnar både gäster från världens alla hörn och främjar framgångsrikt företagande i en världsunik miljö. Hamnbolaget som försörjer kommunens åretrunt bebodda öar i skärgården med sjötransporter, ser på sikt att varken fartyg eller färjelägret i Köpmanholmen kommer att räcka till för att ta emot de besökare som vill se vår skärgård. En del svar förväntas ges av Höga Kusten destinationsutveckling ABs utredning om möjligheterna att förbättra tillgängligheten och båttrafiken i Skärgården och förutsättningarna för en mer sammanhållen skärgårdstrafik i Höga Kusten-området. Även Örnsköldsvik Airport AB finns med i destinationsutvecklingen för Höga Kusten.

Flygplatsen har en avgörande betydelse för näringslivet och medborgarnas tillgänglighet både inom Sverige och vidare till utrikes destinationer, och att samhällsviktiga transporter kan upprätthållas. Örnsköldsvik Airport är således en väldigt viktig del för önskad tillväxt och regional utveckling för framtiden. Dessutom finns en testarena etablerad på flygplatsen som erbjuder unika möjligheter för forskning och demonstrationer av olika nya koncept i verklig flygplatsmiljö. Regeringen har i ”En Svensk flygstrategi” beskrivit de regionala flygplatsernas finansiella utmaningar och startade därmed en översyn av statens roll som stödgivare och dagens driftsbidragssystem. De regionala flygplatsernas förutsättningar för att klara ett driftresultat måste radikalt förbättras från statens sida. Tidplanen för utredningens slutdatum har förskjutits från sista mars 2019, och känns mycket oklar i dagsläget vilket oroar. Beslutet om befintligt statligt driftsstöd till Airport om 4,8 Mkr stäcker sig till tom 2021. Påverkansarbete sker på olika plan. De regionala flygplatserna var pressade av debatten kring flygets klimatpåverkan och flygskatt redan innan Coronautbrottet, och efter har hela flygbranschen i princip kollapsat helt.

På uppdrag av Rodrets styrelse har en förstudie startats kring eventuell sammanslagning av bolagskoncernens transport- och logistikverksamhet i Örnsköldsvik Airport och Hamnkoncernen. Det övergripande syftet med en sammanslagning är; ”Genom att organisatoriskt samla bolagskoncernens transport- och logistikverksamhet skapa bättre förutsättningar att möta kommunens vision och mål, samt trender i omvärlden på ett tydligare och kraftfullare sätt”.

Rodret har utifrån ett ägaransvar att möjliggöra framtidens Örnsköldsvik genom att förvalta och utveckla koncernens bolag ur ett långsiktigt perspektiv. Rodrets styrelse planerar framtida förväntade interna koncernflöden utifrån att kommunen säkrar finansiering vid ett eventuellt framtida investeringsbeslut i Kommunfullmäktige om hamnutbyggnad till den del som överstiger bolagskoncernens egna möjligheter till handlingsberedskap. Kommunfullmäktige har i budet/plan ställt förväntningar om 10 Mkr i utdelning från bolagskoncernens resultat 2020 och 15 Mkr från 2021. Med utgångspunkt från kommunfullmäktiges vision och mål för samhällsbygget, väsentliga förutsättningar, bolagskoncernens framtida behov, resultat- och investeringsplaner och osäkerhetsfaktorer har Rodret att till kommunens framflyttade

budgetprocess bedöma sin syn på utdelning till kommunen av årets resultat och den kommande treårsperioden. Utifrån rådande situation och aktuell prognos, är Rodret ABs ställningstagande i dagsläget att god ägar- och koncernstyrning inte kan tillåta någon utdelning 2020 från bolagskoncernen utöver det koncernstöd som bidrar till flygplatsens verksamhet, såvida inte förutsättningarna förändras.