• No results found

Omsorgsnämnden/Välfärdsförvaltningen Ekonomisk uppföljning

Nämndresultat

Utfall 1-4

Omsorgsnämndens resultat för första tertialet uppgår till -14,9 mkr, det är en försämring från föregående år med 1,3 mkr och en försämring mot föregående rapport om 4,7 mkr. Största delen av försämringen från föregående rapport kan kopplas till covid-19. Sjuklönerna bidrar till en försämring om 2,9 mkr från föregående rapport och inköp av skyddsmaterial m.m. står för 0,9 mkr. Resterande försämring kan kopplas till hemtjänsten där timmarna fortsätter att öka samt att för april har det varit svårt att få till effektiva planeringar med hög frånvaro av personal.

Intäkterna ökar med 2,3 mkr från föregående år och består främst i ökade intäkter avseende statsbidrag från staten avseende satsningar inom äldreomsorg, försäljning av verksamhet till RVN samt

träffpunkternas trivselkassor som tidigare inte redovisats i resultatet. Intäkterna för personlig assistans ligger i samma nivå för perioden januari-april 2020 som under samma period 2019. Antalet egna ärenden är färre under 2020 i förhållande till 2019 däremot är ersättningen per timme högre vilket bidrar till att ersättningen ligger i samma nivå efter första tertialen som under 2019.

Kostnaderna mellan åren ökar med 5,8 mkr. Personalkostnaderna ökar med 4,9 mkr där

löneavtalseffekt mellan åren motsvarande 2,5% ger en ökning om 8,8 mkr. Sjukfrånvaron kopplat till covid-19 ökar med 1,6 mkr exkl. PO. Detta innebär att en volymminskning av personal i

verksamheterna mellan åren genomförts. Personalkostnaderna inom verksamheterna för personlig assistans ligger på samma nivå som under 2019. Med hänsyn tagen till löneavtalseffekten finns en minskning av antalet anställda under 2020 i förhållande till 2019. Avveckling av lyftteamet och minskat antal timmar att verkställa är förklaringen till minskningen av antalet årsarbetare.

Hemtjänstens personalkostnader ökar med 3,5 mkr där löneavtalseffekten är 1,9 mkr. Ökade

sjukfrånvarokostnader står för merparten av ökningen men 7000 timmar fler i planering samt svårighet att få till tätheten i schemaplanering på grund av hög frånvaro gör att kostnaderna ökar.

Boende och daglig verksamhet LSS har en personalkostnadsökning om 1,5 mkr, löneavtal och högre sjukfrånvarokostnader förklarar den. Särskilt boende minskar sina personalkostnader med 0,9 mkr

med hänsyn tagen till löneavtal är minskningen trots ökande sjukfrånvarokostnader 4,4 mkr. Detta beror främst av avveckling av servicehuset Söränget samt avveckling av gamla delen i Björnaborg.

Kostnader för administration och ledning ökar med 2,1 mkr förutom löneavtal om 0,6 mkr är det framförallt långtidssjukskrivna under början av 2019 där ingen ersättare fanns inne samt

avgångsvederlag som står för ökningen.

Kostnader för köp av verksamhet uppgår till 17,1 mkr en ökning om 1,6 mkr från 2019. Ökningen beror av ökade kostnader för personlig assistans LSS med privata anordnare där timmarna ökat med 9700 timmar från samma period 2019.

Prognosens avvikelse mot budget

Prognosen för omsorgsnämnden bedöms till -4,5 mkr. Fortsatt ökande timmar inom hemtjänsten samt svårighet att uppfylla tätheten i schemaplanering med stor sjukfrånvaro som bedöms fortsätta ett tag framöver gör att besparingen om 5,0 mkr kopplat till koll på hemtjänsten inte kommer kunna genomföras. Bedömningen är vidare att personalkostnaderna kommer öka med ytterligare 2,0 mkr kopplat till detta och avvika med totalt -7,0 mkr. Däremot kommer kostnader för andra verksamheter inom avdelningen att kunna minskas med 1,0 mkr kopplat till pandemin och svårighet att utföra exempelvis träffpunktsverksamhet.

Avdelningen för hälsa och sjukvård prognostiserar ett underskott om -1,5 mkr kopplat till personalkostnader. Den sänkta sjuksköterskebemanningen som ett led i effektiviseringsåtgärder sjösattes 1/4 varför det underskott som upparbetats under årets tre första månader kommer ligga kvar.

Kostnader för medicinskt färdiga är fortsatt höga och bedömningen är en negativ avvikelse om -1,0 mkr för helåret.

Datakostnaderna ligger lägre då utrullningen av Office 365 inte genomförts i hela förvaltningen.

Tillsammans med fortbildningskostnader beräknas ett överskott om 1,5 mkr genereras. Utbildningar genomförs i dagsläget inte utefter planeringen på grund av covid-19.

Nämnden har en positiv prognos om 2,5 mkr den består till största del av ännu ej utfördelad inflationskompensation vilken kommer att få ligga kvar övergripande tills vidare.

Gemensamt för alla avdelningar utom utveckling och internt stöd är att vikarietillsättningen inte kunnat matcha den frånvaro som varit i april varför det borde bli en positiv effekt på

personalkostnaderna i maj. Någon effekt av detta finns inte i prognosen då osäkerheten kring den är för stor. De ökade sjukfrånvarokostnader som finns i utfallet som är merkostnader kopplat till covid-19 bedöms öka personalkostnaderna med 8,0 mkr inkl. PO-påslag för helåret. Dessa merkostnader kompenseras från staten varför det inte finns någon effekt av detta med i helårsprognosen även om det i dagsläget ligger med i utfallet.

Nämndens verksamheter fortsätter arbeta med schemaläggning och bemanning för att minska underskottet. Det är i dagsläget svårt att bedöma vilka effekter det ger utifrån rådande situation.

Särskild analys av personalkostnader

Omsorgsnämnden har en ökning av personalkostnader med 4,9 mkr vilket motsvarar 1,4 %.

Löneavtalseffekt ger en ökning av personalkostnader med 2,5 % vilket är 8,8 mkr. PO påslaget ökade från 39,17% till 40,15% vilket avser kollektivavtalad pension. Sjukfrånvarokostnaderna ökar med 1,6 mkr jämförts med föregående år, (ökningen kan hänföras till covid-19) den korta sjukfrånvaron ökar från 2,48 % till 3,9 % mellan åren.

Volymminskningen är 51 årsarbetare vilket motsvarar 8,5 mkr i personalkostnader.

Volymminskningar finns främst inom LSS avdelningen och särskilt boende. Personlig assistans har en minskning med 5 åa. Timmarna för personlig assistans SFB minskar mot samma period föregående år med 1400 timmar vilket tillsammans med avveckling av lyftteamet är anledningen till minskningen.

LSS boende/DV minskar kostnaderna motsvarande 7 åa vilket beror på översyn av scheman på boendena samt effekt av stängningen av daglig verksamhet. Särskilt boende minskar med 41 åa varav 27 åa beror på avvecklingen av Sörängets servicehus samt gamla delen på Björnaborg. Övrig

minskning beror på ett pågående arbete med att anpassa verksamheten efter budget. Hemtjänsten ökar med 8 åa, detta beroende på att de planerade timmarna för perioden ökar med 7 300, främst i och med avvecklingen av Sörängets servicehus men även ökningar inom övriga områden. En ny organisation för sjuksköterskor sjösattes under 2020 och har inneburit en minskning på 7,5 åa. Rehabenheten hade under 2019 början en överanställning som fasades ut under året, detta ger en minskning på 2 åa.

Resterande förändring är en ny avdelningschef till den nya avdelningen för hälsa och sjukvård samt att två vakanta tjänster tillsatts.

Ökningen av ob kostnader om 0,8 mkr beror främst på att jul och nyår innebar fler dagar med ob-ersättning jämfört med föregående år. 1 mkr av kostnadsminskningen beror på att avtalsuppräkning på sparade semesterdagar ej gjorts 2020 då alla löneavtal ej är klara.

Förändring från föregående prognos

Försämring av prognosen om -4,5 mkr. Försämringen består i det som beskrivits under rubriken prognosens avvikelse mot budget.

Ekonomisk uppföljning per verksamhet

Ordinärt boende

Avdelningen ordinärt boende har ett resultat på 6,7 mkr efter första tertialen, hemtjänsten står för -6,2 mkr och en förstärkning bland enhetscheferna samt utskrivningsklara står för resterande del av underskottet. Hemtjänsten har ökat sina planerade timmar med 7300 jämfört med samma period föregående år. Tätheten har legat stadigt strax över målet på 88% men dippar i april. Svårigheter att få till tätheten pga. den stora frånvaron gör det svårt för avdelningen att klara besparingen på 5 mkr kopplat till koll på hemtjänsten och ger tillsammans med de ökade timmarna en prognos om -7 mkr på hemtjänsten. Träffpunkterna har under våren gått ner i verksamhet under rådande situation och beräknas bidra med 1 mkr i överskott. Total prognos för avdelningen är därmed -6 mkr.

LSS-avdelningen

LSS-avdelningen har en negativ avvikelse efter årets första tertial motsvarande -3,2 mkr. Personlig assistans står för 1,9 mkr av avdelningen avvikelse. Personalkostnaderna för de ärenden där

kommunen står som utförare har varit högre i förhållande till budget framförallt inom ärenden enligt SFB vilket är den främsta förklaringen till den negativa avvikelsen. Sjuklönekostnaderna för den egna personalen har även varit högre än budgeterat under årets första månader. Kommunen är skyldiga att ersätta privata utförare för kostnader för uppkomna sjuklöner. Kostnaderna för sjuklönerna till externa utförare av personlig assistans ökade under april och bidrar med -0,2 mkr till den negativa avvikelsen.

Ersättningen för sjuklönekostnaderna förväntas vara högre under 2020 i förhållande till närmaste åren på grund av rådande pandemi merkostnader som förmodligen kommer att täckas av bidrag från staten.

Tillkommande externa ärenden där kommunen står kostnaden för de 20 första timmarna bidrar även till högre kostnader i förhållande till budget.

Avvikelsen för kommunens LSS-boenden är -1 mkr efter årets första tertial vilket delvis förklaras av

högre kostnader för sjuklöner i förhållande till budget. Helårsprognosen för LSS-avdelningen är fortsatt noll. De ökade sjuklönekostnaderna förväntas ersättas med bidrag från staten och därför inte påverka resultatet för avdelningen. Högre personalkostnader i några av kommunens egna ärenden samt ökning av antalet timmar i LSSärenden med privata utförare är den främsta orsaken till prognosen -2,8 mkr för personlig assistans. Personalkostnaderna för LSS-boendena förväntas vara lägre under bland annat sommarmånaderna och motsvarande 2,8 mkr beräknas som positiv avvikelse mot den budget som avsatts vilket bidrar till att helårsprognosen för avdelningen är 0.

Särskilt boende

Avdelningen särskilt boende har efter första tertialen ett resultat motsvarande -9,1 mkr vilket är en försämring med 1 mkr jämfört med samma period föregående år. Avveckling av verksamhet står för -3,3 mkr för årets början. Underskottet kommer successivt att minska under året och avvecklingen av Björnaborg har kunnat tidigareläggas vilket vid slutet av året väntas ge en ytterligare positiv effekt på 3 mkr. Dessa kommer att kunna täcka en besparing om -2,6 mkr som finns i avdelningen. I april uppgick merkostnader för sjuklöner kopplat till covid-19 till -1,4 mkr, detta kommer att kompenseras från staten men belastar i dagsläget resultatet. Under första tertialen har avdelningen bemannat upp för -1,3 mkr i form av extrapersonal och kostnader för introduktioner -0,4 mkr. Kostnad för medicinskt färdigbehandlade uppgår till -0,6 mkr efter första tertialen. Dessa kostnader bedöms ligga 1 mkr högre än budgeterat för helåret vilket också är den totala helårsprognosen för avdelningen.

Avdelningen för hälsa och sjukvård

Avdelningen för hälsa och sjukvård har ett resultat på -2,8 mkr. I och med tillskapandet av den nya avdelningen lades ett effektiviseringskrav på minskad sjuksköterskebemanning. Den förändrade bemanningen började gälla först 1/4 vilket förklarar den största delen av underskottet. Underskottet från årets första tre månader beräknas inte arbetas igen vilket ger en prognos om -1,5 mkr.

Avdelningen utveckling och internt stöd

Avdelningen utveckling och internt stöd har ett litet överskott efter den första tertialen om +0,3 mkr.

Avvikelsen beror dels på att kostnader för fortbildning varit lägre då ett flertal av de planerade utbildningarna för förvaltningen ställts in eller skjutits längre fram i tiden på grund av rådande pandemi. Avdelningen har även en lägre kostnad för användaravgifter som en följd av att implementeringen av Office 365 blivit senare än planerat. Förvaltningen har även inventerat IT-användare vilket även det genererat minskade kostnader för användaravgifterna. Helårsprognosen för avdelningen är 1,5 mkr som en följd av att kostnaderna för fortbildning förväntas vara låga under året på grund av Corona pandemin samt lägre kostnader för användaravgifter IT.

Omsorgsnämnden

Nämnden har ett överskott om 6,6 mkr som innehåller löneavtalspengar för 2020 vilka inte har motsvarande kostnadsökning då kommunals löneavtal gäller från maj. Det är även ej utfördelad inflationskompensation vilken kommer ligga kvar på nämnden och generera en positiv avvikelse om 2,5 mkr.

Investeringar

I utfallet ligger enbart i nuläget kostnader kopplade till utbyte av larm inom Särskilt boende.

Kostnaden har blivit större under 2020 än vad förvaltningen beräknat och med återstående

investeringar i inventarier bland annat till nya hemtjänstlokaler bedöms prognosen på investeringar avvika med -0,5 mkr och kostnaderna uppgå till 2,5 mkr totalt.

Humanistiska nämnden/Välfärdsförvaltningen