• No results found

Pedagogerna vi intervjuade anser att koncentrationssvårigheter innebär att barnet/eleven har svårt att fokusera på det man ska göra, har svårt att sortera sina intryck. Barnet har också svårt att ta till sig en instruktion och fullfölja den. Kan inte tolka andra barns och vuxnas signaler. Pedagogerna förklarar också koncentrationssvårigheter som att barnets tankebanor är störda av för mycket intryck. Tankebanorna barnet har snurrar runt hela tiden. Barnet blir blockerat och kan inte ta in ny information. Har svårt med uppbrott, fast de vet om det innan, blir det ofta konflikt i den stunden. En pedagogs vinkling av problematiken är att barnet kan upplevas som orolig i själen, barnet mår inte bra och har mycket tankar och bekymmer att bearbeta.

”Barnet i sig kan ha den här oroliga själen. Mår man inte bra i själen kan man inte få något gjort. Det hör ihop.”

Följande beteende är enligt pedagogerna karakteristiska för ett barn med koncentrationssvårigheter: Svårt att sitta still, svårt att lyssna och är lättstörd. Störs av att det blir oroligt runt omkring dom. Går ut och in i leken, byter aktiviteter ofta. Klarar inte turtagning, dvs. att barnet kan vänta på sin tur och förstå att andra barn är före i tur. Är osäker när han/hon inte vet vad som ska hända. Fladdrar runt, är rastlös, stökig och har mycket spring i benen. Går runt och plockar med olika saker, pratar med andra, är ofta den kringvandrande eleven. Har problem med kamratrelationer. En pedagog uttrycker att barnet ofta blir utpekat av andra barn utan att ha gjort någonting. Barnet blir lite udda betraktat.

”Alla vet vem dom är, det pratas säkert om dom hemma.”

Några av pedagogerna nämner också de tysta barnen med koncentrationssvårigheter. De tysta får inget gjort, sitter och plockar med annat, drömmer sig bort och är svåra att upptäcka om man är många.

Pedagogernas tankar om vilka orsaker det kan finnas till att ett barn har koncentrationssvårigheter är många. Flera av pedagogerna betonar betydelsen av det samhälle vi lever i. De menar att barnen får betala ett högt pris för ett uppstressat samhälle.

”Livsstilen idag hos familjerna har stor inverkan, dom får så mycket stimuli under helgen som dom inte klarar av att hantera. Mycket aktiviteter under veckan som distraherar dom i deras tankar, att dom hela tiden är någon annanstans än där dom borde. Det är mycket som splittrar deras värld.”

En pedagog menar att barnet vistas i en bullrig miljö från morgon till kväll och får så mycket stimuli som gör att man är rädd för tystnaden. Man kan bli sjuk av att vistas i bullrig miljö, få tinnitus, som då kan ge koncentrationssvårigheter. Även när det är tyst kan det finnas kvar ljud som gör att det är svårt att koncentrera sig.

Flera av pedagogerna tar också upp barnets oro och förändringar i familjesituationen, som en av orsakerna till koncentrationssvårigheter. Avsaknaden av närvarande vuxna betonas också. Föräldrarna behöver ge barnen mer tid och ge barnen lugn och ro. Barnets koncentrationsproblem kan förvärras om det inte finns vuxna som ställer upp, stödjer och stöttar.

”Barnen bär med sig saker hemifrån, där det är oro i familjen, förändringar. Koncentrationssvårigheter pga. krigsupplevelser, oron för att inte få stanna i Sverige. Skilsmässobarn, föräldrarna har flyttat isär och barnet blivit väldigt oroligt och tankarna fungerar inte riktigt.”

Barnet kan också ha en sits i syskonskaran, som gör att man kommer vid sidan om, berättar en pedagog. Man har en förväntad roll, man får en stämpel som man lever upp till. Samma roll tar barnet med sig till förskolan/skolan.

Pedagogerna tar upp biologiska orsaker som arv och även miljö. Biologiska tendenser går igenom från förälder till barn, man har ett mönster hurdan man är. En pedagog uttrycker att man kan se det tydligt från föräldrar till barn. Vissa föräldrar säger det själva, menar pedagogen, ”Jag känner igen mig precis, sån var jag också när jag gick i skolan”. Många av pedagogerna återkommer ofta till grupp och klasstorlekarnas betydelse och vilken inverkan det har på barn med koncentrationsproblem. Dagar med färre barn gör att intrycken inte blir lika många, då fungerar dessa barn bättre, de har då inte så mycket att hålla koll på. Många pedagoger menar också att barnen har långa dagar på förskolan/fritids och sen ska de hinna med många aktiviteter på fritiden, som gör barnen stressade.

En annan av pedagogerna menar att människor som finns runt omkring är en del av barnens miljö.

”Alla människor vi möter påverkar ju en och hur man blir bemött, så det ligger mycket i miljön.”

Några pedagoger påpekar också att barn idag sitter mycket av sin tid framför TV och datorer. Pedagogerna menar att det har en inverkan på barnets koncentrationsförmåga.

”TV, datorer, barnen sitter mycket framför detta, och spelen där de dödar varandra. Sen måste de bearbeta det dagen efter.”

En pedagog tar också upp rent fysiska orsaker, som bristfällig kost, för lite sömn och att barnet inte får vara hemma när det är sjukt.

”Ett högt sockerintag gör att dom blir okoncentrerade och även aggressiva. Sömn, det är en viktig del, att man sover ordentligt, om man inte gör det blir man mer okoncentrerad. Barnen får inte vara hemma när de är sjuka.”

Pedagogen menar att ovanstående påverkar barnens svårigheter. Barnen blir slitna och pressade.

6.2 När är det svårt att vara pedagog till ett barn med

Related documents