• No results found

Förhållningssätt och bemötande är något som engagerar pedagogerna vi intervjuade. Betydelsen av att ha klara linjer att gå efter och att ha goda relationer är av stor vikt. En pedagog betonar att pedagoger bör ha den

kompetensen att se det goda i barnet för att det ska må bättre och utvecklas. Nedan följer sju pedagogers tankar om förhållningssätt.

”Värdegrundsfrågorna genomsyrar ju det pedagogiska tänkandet. Det är hur jag förhåller mig till barn och föräldrar och övrig personal, tanken med förhållningssätt när man möter barnen är, att man ska se varje barn och att man ska göra det bästa för varje barn så länge som det är hos oss. Att man försöker vara mot dom som man själv vill bli bemött.”

”Förhållningssätt kan man väl säga är ett medvetet sätt att ge av mig själv till barnen.”

”Viktigt att alla i arbetslaget har samma metoder och förhållningssätt.”

”Ibland går det inte att undvika att bli förbannad, man är ju bara människa.”

”Visa känslor i omvårdnaden, visa att jag blir arg, även att jag tycker om honom. Dom behöver hela registret, mycket kärlek.”

”Man är tvungen att vara hundra procent fokuserad. Det är lätt att fastna i någon negativ trend och bara sucka. Det förmedlar man till barnet, de kan läsa en direkt, så här är man idag, så här tycker man.”

”Det positiva är viktigt att visa i mitt förhållningssätt, ge beröm, förstärka.”

Pedagogerna anser att hur man som pedagog leder en grupp och hur man är mot barnen betyder mycket för hur barnen sen reagerar. Flera av pedagogerna betonar vikten av att möta barnet med respekt. Det kan vara så att pedagogen stämmer olika med olika barn. Pedagogerna menar vidare att de har en sådan viktig betydelse för barns lärande, utvecklande och för grundtryggheten och stämmer inte relationen är det skrämmande. En av pedagogerna anser att hon måste tycka om alla barn i sin grupp, det kan kanske ta en liten tid, för det är inte alltid självklart. Det viktiga är att det måste komma, den goda känslan för barnet.

”Det är min uppgift som pedagog att hitta de små framstegen att uppmärksamma det positiva. Måste jag säga till barnet ofta, måste jag också höja barnet ofta. Om man orkar ha mer positiv inställning, vinner man mycket på det, ha det goda förhållandet till barnen.”

En annan pedagog har tankar om att prioritera olika saker vid olika tillfällen.

”Man får välja sina strider med barnet. Att man innan har valt vad man tycker är viktigt för barnet att klara av och vad som gör att barnet mår bra. Många gånger se mellan fingrarna och inte lägga någon större vikt vid detta nu, jag prioriterar det här istället just nu. Att inte få barnet att känna att det sitter på något undantag utan att det är positivt, positiv särbehandling.”

Pedagogerna betonar vikten av att ha goda relationer med barnen. Att ge barnen tid så att de får ett förtroende för sin pedagog. Barnen efterlyser ibland att få egen tid med en vuxen.

”Viktigt är för relationen oss emellan att de kommer och småpratar och att dom känner att

dom är välkomna in och ta sig en stund och berätta om vad som har hänt. Det är guld att få vara ensam med en vuxen. Närvarande vuxen, att respektera barnet som individ men också som barn i gruppen. Barnens inflytande är viktigt, så barnen känner att de har inflytande över sin dag, då känner dom att dom blir respekterade.”

”Mest betydelsefullt är att dom känner att jag tycker om dom i alla fall, att dom känner den här tryggheten, att dom är förstådda, att jag kan se deras problem. Att dom vet att jag som fröken vet om att dom har dom här problemen och att vi jobbar tillsammans med dom.”

Pedagogernas förhållningssätt och bemötande av barnen i förskola och skola är mycket viktigt. Alla barn är olika och behöver också bemötas olika, allt efter sina egna behov, är alla pedagogers åsikt. En pedagog menar att hon extra får tänka igenom sitt förhållningssätt till de här barnen, annars fungerar det inte.

”Jag bemöter barnen olika, för dom är ju individer, sen får man ju förhålla sig till gruppen som sådan, men sen är det väldigt olika hur man bemöter olika elever. Här duger man som man är. Det är viktigt! Barnen måste få känna att de är behövda på alla områden. Det är inte vad vi gör och hur mycket vi gör utan det viktigaste är HUR vi gör det och hur vi bemöter barnen.”

Nedan följer ytterligare två pedagogers tankar om vikten av ett gott bemötande av barnen.

”Man måste läsa av varje barn individuellt vad dom behöver. Man kan inte behandla alla barn lika men visst ska det vara rättvist. Viktigt att man är rak utan att utelämna barnet, så här är det, inte krångla till det. Det är inte lika för alla utan så här är det. Barnen lär sig genom öppna dialoger.”

”Mitt första och största mål med barnen är att dom ska känna sig trygga och må bra. Att man bemöter dom på det sättet likvärdigt trots problem. Mycket är i hur man bemöter dom och vad man har för inställning själv.”

Related documents