• No results found

13.2 Výsledky výzkumného šetření a jejich interpretace

14.1.3 Hypotéza

Člen experimentální skupiny bude mít v testu výrazně lepší výsledky než člen kontrolní skupiny. Tyto rozdíly budou nejvíce patrné v posledním, nejnáročnějším cvi-čení. Zatímco v prvním nejjednodušším cvičení nebudou rozdíly tak patrné.

14.1.4 Výzkumný soubor

Výzkumu se účastnili žáci první a druhé třídy Křesťanské základní školy a mateř-ské školy Jana Ámose Komenmateř-ského v Liberci. Celkem se výzkumu účastnilo dvacet žáků. Z toho deset žáků bylo v experimentální skupině a deset žáků bylo ve skupině kontrolní. V experimentální skupině byli tři chlapci a sedm dívek. Z deseti žáků bylo sedm dětí z první třídy a tři děti z třídy druhé. V kontrolní skupině bylo pět chlapců a pět dívek. Z deseti žáků kontrolní skupiny bylo čtyři žáci z první třídy a šest žáků ze třídy druhé.

Ode všech rodičů žáků, kteří se účastní výzkumu, jsem získala souhlas s účastí žáka na výzkumu. Souhlasy rodičů jsou součástí příloh (viz příloha C).

14.1.5 Výzkumná metoda

Experimentální výuka:

Při této metodě jsou žáci rozdělení na dvě skupiny. Na experimentální skupinu a kontrolní skupinu. V kontrolní skupině probíhá vyučování běžnými metodami. V ex-perimentální skupině se pak mění některé podmínky vzdělávání. V tomto výzkumu

bude zásahem to, že s experimentální skupinou se bude pracovat nad rámec běžné hodi-nové dotace hudební výchovy.

14.1.6 Kritéria hodnocení:

Reprodukce pulzace: Žák dokáže bezchybně zahrát pulzaci písně.

Reprodukce rytmu: Žák dokáže bezchybně zahrát rytmus písně.

Poznávání písně dle rytmu: Žák bezpečně pozná známou píseň dle slyšeného ryt-mu.

Zopakování rytmu: Žák v tempu a rytmicky správně zopakuje slyšený rytmus.

Reprodukce rytmu ze zápisu: Žák dokáže rytmicky správně zahrát rytmus dle zá-pisu.

Zápis rytmu písně: Žák dokáže rytmicky správně zapsat rytmus písně.

14.2 Realizace výzkumného šetření

K výzkumnému šetření jsem docházela od začátku září do konce ledna školního roku 2013 / 2014. S žáky jsem se scházela v družině Křesťanské základní školy Jana Ámose Komenského v Liberci. S žáky jsem pracovala téměř každý pátek po obědě asi půl hodiny. Na tuto práci nám byla vyčleněna zvláštní místnost. K výzkumnému šetření jsem používala rytmické nástroje, tabuli a fix.

Častým problémem byl čas, kdy jsme se scházeli. Po celém týdnu byli žáci una-vení a nesoustředění. Často mi velmi dlouho trvalo, než jsem je motivovala natolik, aby byli ochotní opustit hru, kterou zrovna hráli a šli se mnou pracovat. Ve chvíli, kdy jsme již byli v plné práci, práce žáky velmi bavila a žádali si další a další cvičení. Zvláště je bavilo tleskání rytmu melodie a poznávání písní dle tleskaného rytmu melodie.

Dále budu popisovat jednotlivá setkání, jejich průběh a výsledky.

1. Setkání

Motivace: Přišla jsem k vám proto, abych si tu s vámi jedno pololetí hrála. Bude-me hrát na nástroje, budeBude-me používat jako nástroj své tělo, také budeBude-me zpívat a hrát různé jiné hry.

Cíl: Zjistit počáteční rytmickou úroveň žáků.

Postup:

– Nejprve žáky vyzvu, aby mi řekli, jaké mají oblíbené písně. Tyto písně si zapíši a budu je později používat k rozvoji rytmu.

– Dalším cvičením bude reprodukce rytmu písně. Tuto píseň vyberu ze se-znamu, který si vytvořím při prvním setkání. Rytmus této písně budeme tleskat všichni najednou.

– Poté si vyzkouším, jak děti zvládají reprodukovat pulzaci písně. Pro tento účel vyberu jednu z písní, kterou mají žáci rádi, a budeme pulzaci ples-kat.

– Rozlišování rytmických celků dle sluchu bude dalším úkolem. Zde bu-dou mít děti za úkol rozlišit, zda dva rytmické celky (viz obr. 11) zatles-kané mnou jsou stejné, nebo rozdílné.

– Předposledním úkolem bude poznávání písní dle rytmu melodie. Budu tleskat rytmus melodií písní a žáci budou poznávat, o jakou píseň se jedná. Pro tento účel jsem vybrala jednoduché dětské písně - „Běží liška k táboru“, „Ovčáci čtveráci“ a „Kočka leze dírou“.

– Hra na ozvěnu bude posledním úkolem. Žáci budou mít za úkol v tempu opakovat rytmické celky, které budu hrát pomocí hry na tělo.

Obr. 11: Ukázka rytmických celků určených k rozlišování rozdílů v rytmu.

Hodnocení:

Žáci byli velmi aktivní ve všech cvičeních. Bavilo je to. Velmi mě překvapilo, že mají velmi málo oblíbených písní. Mají rádi „Okoř“, „Tři citrónky“, „Kdybych já měl basu“ a poté se již na žádné písni nemohli shodnout.

Reprodukci pulzace zvládali jen někteří žáci, což mě překvapilo vzhledem k tomu, že je to nejjednodušší cvičení. Čekala jsem, že toto zvládnou bez problémů. V dalších setkáních se na reprodukci pulzace zaměřím.

Reprodukci rytmu nezvládal skoro nikdo. Tento výsledek jsem očekávala. Až žáci zvládnou reprodukci pulzace, zaměříme se na reprodukci rytmu písní.

U rozlišování rytmických celků byli všichni žáci úspěšní.

Při poznávání rytmu písně potřebovali žáci dát na výběr z několika variant. Pokud tyto varianty neměli, nedokázali správně rozpoznat, o jakou píseň se jedná. Ale i při daných variantách byli úspěšní jen někteří.

Při hře na ozvěnu zvládli všichni rytmicky přesně opakovat jeden jednoduchý celý takt. Nezvládali zopakovat přesně, pokud se objevila v celku pomlka, nebo byl celek delší jak jeden takt.

2. Setkání

Motivace: Dnes se vydáme na výlet. Na výlet půjdeme s jednou známou písní, která je o hradu a cestě k hradu. Ví už někdo, jaká je to píseň?

Cíl: Žáci budou umět realizovat metrum čtyřdobého taktu.

Postup:

– Jako první cvičení jsem vybrala pochodování k písni „Okoř“. Nejprve normálně, poté když se pochodování ustálí a všichni zvládnou po-chodovat pravidelně a přesně, zvýrazníme dupnutím první a třetí dobu.

Abychom si více zafixovali první a třetí dobu, tleskáme vždy, když dupneme. Nakonec tleskáme první a třetí dobu a pochodujeme normálně.

– Druhým a posledním úkolem bude zpěv písní dle výběru žáků s tles-káním pulzace.

Hodnocení:

Dnes byli žáci velmi soustředění a chtiví všech cvičení. Pochodování se nám brzy ustálilo a mohli jsme přikročit ke zvýrazňování první a třetí doby. To už bylo pro žáky

složitější, ale po chvíli se i to ustálilo a žáci pochodovali pravidelně, jen tu a tam někteří zvýraznili i jinou dobu. Pomohlo, když jsem je upozornila, že zvýrazněná doba náleží vždy jedné a té samé noze. Když jsme k pochodování přidali tleskání, zvládla to většina dětí, ale nezvládli k tomu zvýrazňovat doby dupnutím. Když jsem přestala tleskat a chtěla, aby tleskali a pochodovali samostatně, většina dětí přestala tento úkol zvládat a najednou nevěděli, kterou dobu mají tleskat a jak mají pochodovat. Začala jsem tedy opět pochodovat s nimi.

Tleskání pulzace se zpěvem moc dětí nezvládalo, neustále tíhli k tleskání rytmu.

3. Setkání:

Motivace: Dnes si zahrajeme hru „Schované básničky a písničky“.

Cíl: Žáci budou umět reprodukovat pulzaci. Žáci se seznámí s jednoduchým stylem zápisu pulzace.

Postup:

– Nejprve budeme pochodovat k větě „Po ulici jdou vojáci“. Ve chvíli, kdy všichni pochodují správně, změníme pohyby i větu a budeme rukama

„řezat“ k větě „Řežem dříví na polínka“. Když i toto žáci zvládnou, udě-láme poslední změnu a budeme pleskáním reprodukovat pulzaci věty:

„Máma volá Pepíku“.

– Poté dětem předložím papír, na kterém jsou kolmé čáry, každý řádek v jiné barvě (viz obr. 12). Každá kolmá čára představuje jednu slabiku.

Žáci budou mít za úkol poznat, který zápis je které z předchozích vět.

– Poté žákům předložím ještě jeden papír s kolmými čarami (viz obr 13).

K jednotlivým řádkům budou mít za úkol vymýšlet věty tak, aby na kaž-dou slabiku byla jedna kolmá čára.

Obr. 12: Zápis pulzace

– Ke konci setkání zazpíváme píseň „Ať jsi velký nebo malý“ a budeme k ní tleskat pulzaci.

– Jako poslední cvičení použiji hru na ozvěnu.

Hodnocení:

Žáci velmi rychle přišli na styl zápisu a poznali, který zápis k jaké větě patří. Při vymýšlení vět k zápisu pulzace zprvu chybovali, ale nakonec se i sami navzájem opravovali a neustále je napadaly nové a nové věty. Tleskání pulzace již zvládají jako skupina. Žáci musí mít někoho, kdo již tuto dovednost zvládá a pak se pokouší tleskat podle něj. Když žáky, kteří reprodukovat metrum umí, vyčleníme, ostatní žáci tleskat pulzaci nezvládají.

4. Setkání

Motivace: Při dnešním setkání si budeme spolu hrát s našimi jmény.

Cíl: Žáci budou umět pohotově reagovat při společné hře pulzace.

Postup:

– První cvičení bude hra se jmény: žáci dvakrát plesknou a dvakrát tlesknou a u toho rytmicky říkají dvakrát své jméno a dvakrát jméno ji-ného dítěte. Na každý úder připadá jedno jméno. Vyvolané dítě opět zopakuje své jméno a vyvolá další dítě.

– Poté si zahrajeme hru „Šly tři opice“: žáci stojí nebo sedí v kruhu a mají pravou ruku položenou dlaní vzhůru na sousedově levé dlani. Celá skupi-na společně reprodukuje pulzaci říkanky (viz obr. 14). Určíme žáka, rý začne. Ten plácne svého souseda po levé ruce do sousedovy ruky,

kte-Obr. 13: Zápis pulzace určený k vymýšlení textů.

rou má soused položenou na ruce určeného dítěte. Ruka určeného dítěte se rychle vrátí na své místo, aby nepřekážela následujícímu dítěti. Dítě, které bylo plácnuto, rychle plácne svého souseda po levici. Dbáme na to, aby údery byly rytmicky přesné a odpovídaly pulzaci říkanky. Na konci říkanky určí dítě, na kterého vyšla řada, do kolikátého šly opice patra.

Následuje posílání plácání opět v tempu, ale počítáme, do kolikátého pat-ra opice šly. Při posledním plácnutí, které odpovídá poslednímu patru, musí dítě, které plácá, trefit dlaň následujícího dítěte. Následující dítě má za úkol ucuknout, aby ho žák, který plácá, netrefil. Pokud se trefí, vypa-dává žák, který byl plácnut a pokud se netrefí, vypavypa-dává žák, který plá-cal. Tuto hru je také možné hrát bez vypadávání.

– Posledním cvičením bude tleskání ve dvojicích. Žáci se postaví proti sobě. Nejprve tlesknou každý sám, poté pravou rukou se svojí dvojicí, poté opět každý zvlášť, poté levou rukou se svojí dvojicí a tak to stále opakují. Tímto stylem žáci reprodukují pulzaci žáky vybraných říkanek a písní.

Hodnocení:

Hra se jmény byla naprosto katastrofální, žáci nebyli schopni motoricky zvládnout dvakrát plesknout a poté dvakrát tlesknout ve stejném tempu jako ostatní a k tomu ještě zvládat rytmicky mluvit a dávat pozor na to, kdy mají mluvit. Pokud rytmicky zvládli k pleskání říci svoje jméno, tak se cvičení zastavilo na výběru jména následujícího dítě-te. Když už se to přece jen povedlo, vyvolaný žák nereagoval včas. Proto jsem po chvíli od této varianty odbočila a věnovali jsme se procvičování pleskání a říkání svého jména a na tleskání jsme neříkali nic. Následoval žák, který byl další v kruhu na řadě. Žáci tak měli dostatek času se připravit na to, že budou říkat své jméno. I přesto se našli tací, kte-ří nebyli schopni zkoordinovat pleskání a rytmizovanou řeč.

Obr. 14: Říkanka „Šly tři opice“.

Při hře „Šly tři opice“ jsme opět narazili na nesoustředěnost a pomalé reakce dětí.

Žáci nebyli schopni tleskat v souladu s pulzací. Při tleskání ve dvojicích byl opět nej-větší problém zvládnout motoriku. Nejprve jsme museli samostatně procvičit tleskání ve dvojicích bez slovního doprovodu. Poté již žáci zvládli tleskat ve dvojicích i se slovním doprovodem.

5. Setkání

Motivace: I dnes si budeme hlavně hrát. Zahrajeme si hry, které už znáte, a přidá-me také jednu novou.

Cíl: Žáci budou schopni reprodukovat pulzaci.

Postup:

– Prvním cvičením bude tleskaná štafeta: žáci tleskají jeden po druhém.

Dbáme na to, aby tleskání se přelévalo od jednoho k druhému pravidelně v tempu.

– Poté si zahrajeme hry „Šly tři opice“ a tleskání ve dvojicích.

– Nakonec budeme pochodovat a tleskat pulzaci písně dle výběru dětí.

Hodnocení:

Tleskanou štafetu žáci pochopili, ale nebyli dostatečně soustředění. Někteří žáci také mají hodně pomalé reakce. Když jsme zpívali pomalu a já jsem ukazovala, kdo má zrovna tlesknout, tak to šlo dobře. Hra „Šly tři opice“ se nám již dařila lépe. I tleskání ve dvojicích žáci zvládali lépe než minule. Úspěšnější byli hlavně žáci prvního ročníku, které jsem minulý rok učila v mateřské škole a na rozvoj rytmu jsem se s nimi také za-měřovala. Pochodování zvládali všichni dobře i ve spojení s tleskáním.

6. Setkání:

Motivace: Dnes jsem vám něco přinesla. Něco, co neodmyslitelně patří k hudební výchově. Tím jsou hudební nástroje. Dnes budeme hlavně zpívat a hrát.

Cíl: Žáci budou schopni reprodukovat pulzaci bez pomoci učitele.

Postup

– S žáky budeme zpívat písně dle výběru dětí. Žáci tyto písně budou do-provázet hrou pulzace na nástroje Orffova instrumentáře. Já budu žáky doprovázet na kytaru.

Hodnocení:

Zprvu žáci reprodukci pulzace absolutně nezvládali. Musela jsem přestat hrát a tleskat s nimi. Poté jsem na kytaru hrála tak, abych zvýrazňovala pravidelnou pulzaci.

Po čtyřech písních se začali žáci zlepšovat a zvládali převážně rytmicky správně hrát i bez mé pomoci. Ke konci setkání jsem mohla hrát na kytaru jakýkoli rytmus a žáci bez problémů reprodukovali pulzaci.

7. Setkání

Motivace: Dnes si vyzkoušíme, co vše jste se již stihli naučit.

Cíl: Prověření zda žáci zvládají reprodukci pulzace.

Postup:

– Každého žáka si vezmu zvlášť a na jím vybrané písni mi ukáže, jak umí tleskat či jinak reprodukovat pulzaci.

Hodnocení:

Polovina žáků zvládá bez obtíží. Čtvrtina s menšími obtížemi, a čtvrtina s velkými obtížemi, nebo nezvládají samostatně. Jeden žák nedokáže tleskat metrum ani se mnou.

8. Setkání:

Motivace: Dnes se naučíme něco nového, tleskat pravidelné doby je jedna věc, ale v každé kapele, hraje každý něco jiného a dohromady to zní hezky. Naučíme se tedy něco nového, abychom pak mohli hrát jako kapela.

Cíl: Žáci budou schopni rozlišovat pulzaci a rytmus. Budou schopni jednoduchý rytmus zapsat.

Postup:

– Nejprve si zatleskáme pravidelné doby písně a poté vytleskáme rytmus melodie té samé písně. Žáci určí, zda je v tom rozdíl, nebo není.

– Tento rytmus si zapíšeme na tabuli. Žáci sami vymýšlí, jak by se to dalo zapsat. Vedu je k různě dlouhým horizontálním čarám. Poté si zapíšeme i jiné písně a zkusíme ze zápisu vytleskat.

– Dále budeme poznávat písně dle rytmu. Tleskám dětem jednoduché dět-ské písně a ony poznávají.

– Posledním cvičením budou rytmické hádanky: žáci jednotlivě zapisují a ostatní vytleskají.

Hodnocení:

Rozdíl metra a rytmu poznali hned. Písně dle rytmu poznali. Také velmi rychle přišli na to, jak se dá znázorňovat rytmus. Rádi se střídali v tom, kdo bude zapisovat a ostatní mu pomáhali a radili. Žáci jsou schopni rytmus ze zápisu zatleskat a zapsat pí-seň dle rytmu. Také v poznávání písní dle rytmu se zlepšili a dokážou již písně poznat.

9. Setkání

Motivace: Dnes si zahrajeme hru „Písničkové hádanky“.

Cíl: Žáci budou schopni rozpoznat písně dle rytmu melodie.

Postup:

– Nejprve si s žáky budeme navzájem dávat písničkové hádanky: jeden žák zatleská rytmus písně a ostatní hádají, kterou píseň tleská.

– Poté si doprovodíme písně pomocí hry na tělo: rytmus – tleskání, pulza-ce – pleskání.

Hodnocení:

Šikovnější žáci písně dle rytmu poznají. Méně šikovným žákům stačí dát na vý-běr. Všichni jsou schopní rytmus vytleskat tak, aby bylo poznat, co je to za píseň. Ryt-mický doprovod písní hrou na tělo žáci zvládají.

10. Setkání

Motivace: Dnes se naučíme jeden rytmus, kterým bychom mohli písně do-provázet.

Cíl: Žáci budou schopni doprovázet písně uvedeným rytmem (viz obr. 15).

Postup:

– Na začátek se seznámíme s rytmem (viz obr. 15). Zkusíme si ho něko-likráte zatleskat.

Obr. 15: Zápis procvičovaného rytmu.

– Po řádném procvičeni spojíme tento rytmus s pulzací (viz obr. 16). To uděláme tak, že se rozdělíme na skupiny. Jedna skupina hraje pulzaci a druhá tento nový rytmus.

– Po spojení rytmu s pulzací si s takto vzniklým doprovodem doprovodíme písně dle výběru dětí.

– Na konec si zahrajeme pár rytmických her: „Šly tři opice“, poznávání písní dle rytmu a hru na ozvěnu.

Hodnocení:

Tento rytmus žáci pochopili rychle. I spojení rytmu a pulzace proběhlo bez obtíží.

Hra „Šly tři opice“ je stále ještě rytmicky nepřesná a poznávání písní dle rytmu se zhoršilo. Hru na ozvěnu jsme dlouho nedělali, a tudíž byla pro děti náročná. Zvládali jen nejjednodušší rytmy. To ale mohlo být i způsobeno velkou únavou.

11. Setkání

Motivace: Dnes se naučíme další rytmus. A spojíme si ho s pulzací.

Cíl: Žáci budou schopni doprovázet písně uvedeným rytmem (viz obr. 17).

Postup:

– Na začátek se seznámíme s rytmem (viz obr. 17). Zkusíme si ho něko-likrát zatleskat.

– Po řádném procvičeni spojíme tento rytmus s pulzací (viz obr. 18). To uděláme tak, že se rozdělíme na skupiny. Jedna skupina hraje pulzaci a druhá tento nový rytmus.

Obr. 17: Zápis procvičovaného rytmu.

Obr. 16: Zápis rytmu spojeného s první dobou.

– K procvičování spojení si zazpíváme píseň dle výběru dětí.

– Nakonec budeme zpívat písně s rytmickým doprovodem. Jedna skupina tleská rytmus melodie a druhá skupina pleská pulzaci.

Hodnocení:

Žáci byli velmi nesoustředění, ale rytmus přeci jen pochopili. Zvládli i jeho spo-jení s pulzací. Velmi náročné pro ně bylo použití nového rytmu jako doprovodu ke zpě-vu písní. Tleskání metra a rytmu písně proběhlo bez větších problémů.

9. Setkání:

Motivace: Dnes se můžete předvést, co jste se za posledního půl roku naučili.

Cíl: Zjistit konečnou úroveň dětí.

Postup:

– Žáky si budu brát postupně po jednom a budou prověřování v následují-cích oblastech:

– Pulzace: Žák bude vyťukávat, či vytleskávat pulzaci písně „Tři ci-trónky“ (viz obr. 19). Zde budu hodnotit pravidelnost a přesnost pulzace.

Obr. 18: Zápis spojení nového rytmu s pulzací.

– Rytmus melodie písně: Žák bude vytleskávat rytmus melodie písně

„Tři citrónky“. Zde budu hodnotit rytmickou přesnost vytleskaného rytmu. Zvláště se zaměřím na přesnost tečkovaného rytmu a synkop.

– Poznávání jednoduché písně dle slyšeného rytmu: Při tomto cvičení budu dětem tleskat rytmus písní: „Skákal pes“, „Kočka leze dírou“,

„Běží liška k Táboru“, a „Kdybych já měl basu“. Zde budu hodnotit kolik písní žáci poznali.

– Opakování rytmického celku v celém taktu: Pro hodnocení této ob-lasti jsem vybrala rytmickou hru na ozvěnu. Při hodnocení výsledků žáků se zaměřím na rytmickou přesnost opakovaného celku. Pro za-jištění stejných podmínek a stejných rytmických celků pro všechny žáky použiji jednu ze svých karet, na kterých mám zapsané různé ryt-mické celky (viz obr. 20).

Obr. 19: „Tři citrónky“.

– Tleskání ze zápisu: Žáci dostanou pře sebe záznam rytmu (viz obr. 21). Zopakujeme si, jak je zápis psán a co znamená jaká nota a poté žáci vytleskají rytmus ze zápisu. Opět budu hodnotit zejména přesnost tleskání.

– Rytmický zápis písně: Žáci budou mít za úkol zapsat rytmus melodie písní „Skákal pes“ a „Kočka leze dírou“. Rytmus budou zapisovat pomocí horizontálních čar. Kdy různá délka čar znamená různé ryt-mické hodnoty.

Hodnocení:

– Většina cvičení šla dětem výborně. Narazila jsem však na problém, kdy některé děti byly dlouho nemocné a konečný test jsem s nimi dělala až měsíc a půl po posledním setkání. Za tuto dobu žáci některé věci zapomněli a musela jsem jim mnoho věcí připomenout. Brzy si ale vzpomněli.

Obr. 20: Zápis použitých rytmů při hře na ozvěnu.

Obr. 21: Zápis tleskaného rytmu ze zápisu.

14.3 Výsledky výzkumného šetření a jejich interpretace

Related documents