• No results found

Finansbranschen Revisionsbranschen Totalt urval 236

6.5   Hypotessammanställning

Tabell 6.13: Hypotessammanställning  

  I tabell 6.13 presenteras en sammanställning över utfallen av samtliga hypoteser. I tabellen har vi markerat (i fet stil) de hypoteser som har blivit signifikanta i mer än en av de tre beroende variablerna i både den bivariata och multivariata analysen för att tydliggöra för läsaren. De hypoteser som blivit signifikanta för en beroende variabel är inte fetmarkerade och i de hypoteser där det saknas tecken har inte något signifikant samband hittats i någon av modellerna.  

Det finns stöd för hypotes 1a och 1b i både den bivariata och den multivariata analysen vilket gör att vi inte kan förkasta någon av hypoteserna. Äldre kvinnor inom både revision- och finansbranschen upplever sig ha sämre karriärmöjligheter (kollegor & avancera) än yngre kvinnor.  

För hypotes 2a har inget signifikant samband hittats i varken den bivariata eller multivariata analysen för revisionsbranschen och hypotesen kan därför förkastas. Däremot finns det ett signifikant samband mellan klass och kvinnors karriärmöjligheter (avancera & nöjdhet) i finansbranschen utifrån den bivariata analysen vilket gör att hypotes 2b inte kan förkastas.  

Utfallet från analyserna av hypotes 3a visar att det finns både positiva och negativa samband mellan familj och karriärmöjligheter inom revisionsbranschen. Den bivariata analysen (avancera) och den multivariata analysen (avancera) visar att kvinnor i

Hypoteser Förväntad Utfall Bivariat Utfall Multivariat Slutsats

1a Ålder (revision) - - - Ej förkasta

1b Ålder (finans) - - - Ej förkasta

2a Klass (revision) + Förkasta

2b Klass (finans) + + Ej förkasta

3a Familj (revision) - - +/- Ej förkasta

3b Familj (finans) - Förkasta

4a Föräldrars bakgrund (revision) - Förkasta

4b Föräldrars bakgrund (finans) + Förkasta

5a Ambitionsnivå (revision) + + Ej förkasta

5b Ambitionsnivå (finans) + + + Ej förkasta

6a Hälsa (revision) + + + Ej förkasta

6b Hälsa (finans) + Förkasta

7a Stress (revision) - Förkasta

7b Stress (finans) - Förkasta

8a Arbetslivserfarenhet (revision) + + + Ej förkasta

8b Arbetslivserfarenhet (finans) + +/- - Förkasta

9a Befordran (revision) + + + Ej förkasta

9b Befordran (finans) + + Ej förkasta

10a Organisationsstorlek (revision) + + Ej förkasta

10b Organisationsstorlek (finans) n/a - Förkasta

11a Mentor (revision) + + Ej förkasta

Mentorns kön - - Ej förkasta

11b Mentor (finans) + + Ej förkasta

Mentorns kön - + Förkasta

12a Nätverk (revision) + Förkasta

revisionsbranschen som har familj upplever att de har sämre karriärmöjligheter än kvinnor som inte har familj, vilket är i linje med hypotesen. Emellertid visar en av de multivariata modellerna (kollegor) ett motsatt förhållande och ett positivt samband. Med tanke på att majoriteten av testerna visar på ett negativt samband förkastas inte hypotes 3a. För hypotes 3b har inte någon signifikans påträffats varför hypotesen förkastas.  

Vi har inte funnit något stöd för hypotes 4a och 4b och därför kan dessa hypoteser förkastas. Både inom revisions- och finansbranschen har inte föräldrarnas revisions- eller finansbakgrund någon påverkan på kvinnors karriärmöjligheter.  

Variabeln ambitionsnivå, det vill säga hypotes 5a och 5b, kan inte förkastas eftersom det finns stöd i både den bivariata- och den multivariata analysen för att kvinnor med högre ambitionsnivå upplever att de har bättre karriärmöjligheter (avancera, nöjdhet & kollegor) än de kvinnor med lägre ambitionsnivå. I finansbranschen finns en starkare signifikans i flera analyser jämfört med revisionsbranschen.  

Hypotes 6a kan inte heller förkastas med anledning av att både den bivariata och multivariata analysen visar på ett positivt signifikant samband. Kvinnor inom revisionsbranschen som anser att de är i fysisk form upplever att de har bättre karriärmöjligheter (kollegor & nöjdhet) än de kvinnor som inte anser sig vara i fysisk form, vilket är i linje med vår hypotes. Hypotes 6b kan däremot förkastas eftersom vi inte har kunnat hitta något signifikant samband i någon av analyserna.  

För hypoteserna 7a och 7b har vi inte funnit något stöd för att stress skulle påverka kvinnors karriärmöjligheter och därför förkastas båda hypoteserna.  

Utfallet av den bivariata och den multivariata analysen i revisionsbranschen visar att hypotes 8a inte kan förkastas. I linje med hypotesen upplever kvinnor inom branschen att de har bättre karriärmöjligheter (kollegor) om de har fler månader av tidigare arbetslivserfarenhet jämfört med de kvinnor som har mindre arbetslivserfarenhet. I finansbranschen visar den bivariata och multivariata analysen däremot både positiva och negativa samband. Den multivariata analysen visar att kvinnor som har tidigare arbetslivserfarenhet upplever att det är mindre troligt att de kommer att avancera på sin arbetsplats inom de närmsta tre åren och känner sig mindre tillfredsställda med sin karriär. Vi kan därför förkasta hypotes 8b.  

För hypotes 9a och 9b som behandlar variabeln befordran finns det positiva signifikanta samband inom båda branscherna. Det innebär i linje med vår hypotes att de kvinnor som blivit befordrade fler gånger upplever bättre karriärmöjligheter (kollegor, avancera & nöjdhet) än de kvinnor som blivit befordrade färre gånger. Hypotes 9a och 9b kan därför inte förkastas.  

Hypotes 10a, det vill säga, organisationsstorleken i revisionsbranschen kan inte förkastas eftersom det finns ett positivt signifikant samband mellan storlek och karriärmöjligheter (kollegor) i den multivariata analysen vilket är i linje med vår hypotes. Kvinnor som arbetar på större byråer upplever således att de har bättre karriärmöjligheter (kollegor) än de kvinnor som arbetar på mindre revisionsbyråer. I finansbranschen däremot, upplever kvinnor som arbetar i mindre organisationer att de har bättre karriärmöjligheter (kollegor) än de kvinnor som arbetar i större organisationer, enligt den bivariata analysen, varför hypotes 10b kan förkastas.  

Kvinnor i revisionsbranschen som har en eller flera mentorer upplever bättre karriärmöjligheter (avancera) än de kvinnor som inte har/har haft en mentor. Emellertid upplever de kvinnor som har mentor att de har bättre karriärmöjligheter (kollegor) om mentorn är en kvinna än en man, detta innebär att hypotes 11a inte kan förkastas. Kvinnor i finansbranschen upplever att de har bättre karriärmöjligheter (kollegor & avancera) om de har haft en mentor och om mentorn har varit en man, vilket inte är i linje med vår hypotes och därför kan hypotes 11b förkastas.  

För hypotes 12a finns inget signifikant samband i varken den bivariata eller den multivariata analysen för revisionsbranschen. Det innebär att engagemang i nätverk inte har någon signifikant påverkan på kvinnors karriärmöjligheter i revisionsbranschen och därför förkastas hypotesen. I finansbranschen däremot finns ett positivt signifikant samband vilket är i linje med hypotes 12b. Kvinnor som är involverade i ett nätverk upplever bättre karriärmöjligheter (nöjdhet) än de kvinnor som inte är involverade i ett nätverk och hypotes 12b kan därför inte förkastas.

6.6  Metodkritik  

Efter att genomfört studien är det av vikt att beakta studiens metodproblem. Begreppet fysisk form kan ha olika innebörd för olika människor vilket kan ha medfört tolkningsproblem och att svaren från respondenterna kan ha blivit tvetydiga. De tvetydiga svaren kan ha lett till att vi har fått en över- eller underrepresentation av respondenter som anser sig vara i fysisk form. Det är viktigt att notera att det var ytterst få respondenter som svarade nej på frågan om de anser sig vara i fysisk form vilket kan tyda på att det har uppstått tolkningsproblem med frågan och därför bör resultaten gällande fysisk form beaktas med viss försiktighet. Frågan skulle istället kunnat ha formulerats enligt följande:

Hur många gånger i veckan tränar du? Med en kvantifierbar fråga hade frågan blivit mer

tydlig och fångat upp andra aspekter som kunde ha genererat ett mer rättvisande resultat. Studien skulle även ha vunnit på att fråga respondenterna om hur länge de varit föräldralediga för att kunna se om de kvinnor som varit föräldralediga under en längre tid upplever sämre eller bättre karriärmöjligheter. På så sätt hade frågan kring föräldraledighet kunnat ge ett mer givande resultat.  

 

Related documents