• No results found

IASB – Finansiella tillgångar och skulder Val av redovisningsprincip Val av redovisningsprincip

In document Regelverk för mindre bolag (Page 42-45)

4 Jämförelse mellan K2 och SME

4.1 Tillvägagångssätt

4.2.2 IASB – Finansiella tillgångar och skulder Val av redovisningsprincip Val av redovisningsprincip

13.6. Kundfordringar som ett företag belånat ska redovisas som kundfordringar i balansräkningen.

Utdrag ur utkastets andra del ”Kommentarer” kapitel 13, punkt 13.4 Kortfristiga fordringar ska värderas till det lägsta av det nominella beloppet och det belopp som beräknas inflyta.

Vid beräkning av det belopp som beräknas inflyta ska hänsyn tas till händelser som inträffat fram till den tidpunkt när årsredovisningen upprättas. Det gäller endast händelser som påverkar det belopp som företagets motpart beräknas betala, t.ex. att en kund har gått i konkurs eller att ackordsförhandlingar har inletts.

4.2.2 IASB – Finansiella tillgångar och skulder Val av redovisningsprincip

11.1 Ett företag ska välja att använda antingen: (a) bestämmelserna i utkastet, eller

(b) IAS 39 Finansiella instrument: redovisning och värdering i sin helhet för alla sina finansiella instrument. […]

Bestämmelserna i utkastet säger delvis följande om värdering av finansiella tillgångar och skulder:

Värdering

11.7 Vid tidpunkt för årsbokslut ska företag värdera följande finansiella instrument till anskaffningsvärdet eller det upplupna anskaffningsvärdet minus nedskrivningar:

(a) ett instrument (såsom kortfristig fordring, kortfristig skuld eller lån) som uppfyller villkoren i paragraf 11.9 (se nedan) och då företaget vid första gången den tas upp i balansräkningen väljer att värdera instrumentet till upplupen anskaffningskostnad minus nedskrivningar och då använder effektivräntemetoden.

(b) […] (c) […]

11.9 Ett företag får värdera ett finansiellt instrument enligt paragraf 11.7 (a) till upplupet anskaffningsvärde endast om det uppfyller alla följande krav:

(a) Det har en angiven förfallodag eller förfaller på begäran samma dag som eller innan den angivna förfallodagen och det kräver betalning av hela eller den större delen av den ursprungliga summan.

(b) Avkastningen till innehavaren är: i. En fast summa

ii. En fast ränta som löper över instrumentets livslängd

iii. En rörlig ränta som är likvärdig en referensränta så som LIBOR, eller

iv. En kombination av de fasta och rörliga kurserna. För fasta och rörliga ränteavkastningar, beräknas räntan genom att multiplicera kursen för perioden med det obetalda kapitalbeloppet.

(c) Det finns inga avtalsvillkor som kan resultera i att innehavaren förlorar kapitalbeloppet och räntorna som kan hänföras till den aktuella eller föregående perioden.

(d) Avtalsvillkor som tillåter utfärdaren att betala skulden tidigare eller som tillåter innehavaren att återföra det till utfärdaren före förfallodagen beror inte på kommande händelser. Instrumentet kan kräva att en tidig uppgörelse görs för att göra en straffbetalning så länge straffet är en fast summa, en specificerad procentsats av det investerade summan eller det obetalda kapitalbeloppet…

(e) Det finns inga villkorliga avkastningar eller återbetalningsvillkor förutom för den rörliga avkastningen förklarad i punkt (b) och förskottsbetalningsvillkoret i punkt (d).

11.10 Exempel på finansiella instrument som är eller som kan benämnas att bli värderade till anskaffningsvärdet eller det upplupna anskaffningsvärdet minus nedskrivningar är:

(a) normala kundfordringar och leverantörsskulder, kortfristiga värdepapper som fordringar respektive skulder och lån från banker eller andra utomstående parter för att de karakteristiskt uppfyller kraven i paragraf 11.9.

(b-f) […]

11.12 Ett företag ska inte vid efterföljande värderingar ändra policy till eller från kategorin finansiella tillgångar eller skulder värderade till verkligt värde via resultaträkningen medan de innehas eller är utestående.

Nedskrivningar av finansiella instrument redovisade till anskaffningsvärdet eller det upplupna anskaffningsvärdet

11.18 Vid slutet av varje räkenskapsår ska ett företag bedöma om nedskrivningsbehov föreligger för alla finansiella tillgångar som är värderade till anskaffningsvärdet eller det upplupna anskaffningsvärdet. Finns det objektiva bevis som visar att nedskrivningsbehov föreligger, ska företaget skriva ner tillgången över resultaträkningen.[…]

11.22 Ett företag ska värdera ett nedskrivningsbehov enligt följande:

(a) för ett instrument som värderas till det upplupna anskaffningsvärdet minus nedskrivningar, i enlighet med paragraf 11.7 (a), beräknas nedskrivningen som skillnaden mellan tillgångens redovisade värde och nuvärdet av uppskattade framtida kassaflöden diskonterade till den finansiella tillgångens ursprungliga effektiva ränta och

(b) […]

11.23 Om, under en efterföljande period, beloppet avseende nedskrivningen minskar och minskningen objektivt kan hänföras till en händelse som inträffat efter att nedskrivningen redovisats (såsom en förbättring av låntagarens kreditbetyg) ska den tidigare redovisade nedskrivningen återföras, antingen direkt eller genom att justera ett avsättningskonto. Återföringen ska inte resultera i att den finansiella tillgångens redovisade

värde vid den tidpunkt när återföringen av nedskrivningen sker överstiger vad det redovisade värdet hade varit om nedskrivningen inte tidigare hade redovisats. Företaget ska redovisa återföringsbeloppet i resultaträkningen. Bestämmelserna i IAS 39 Finansiella instrument: Redovisning och värdering säger delvis följande om värdering av finansiella tillgångar och skulder:

p.43 När en finansiell tillgång eller en finansiell skuld redovisas första gången, ska ett företag värdera den till det verkliga värdet plus, när det gäller en finansiell tillgång eller en finansiell skuld som inte tillhör kategorin finansiella tillgångar eller finansiella skulder värderade till verkligt värde via resultaträkningen, transaktionskostnader som är direkt hänförliga till förvärvet eller emissionen av den finansiella tillgången eller finansiella skulden.

p.46 Efter den första redovisningen ska ett företag värdera finansiella tillgångar, inklusive derivat som är tillgångar, till deras verkliga värden utan avdrag för transaktionskostnader som kan uppkomma vid försäljning eller annat avhändande, med undantag för följande finansiella tillgångar:

a) kategorin lånefordringar och kundfordringar enligt definition i punkt 9, som ska värderas till upplupet anskaffningsvärde genom användande av effektivräntemetoden.

b) […] c) […]

In document Regelverk för mindre bolag (Page 42-45)