• No results found

6 Resultat och Analys

6.4 Ideella organisationer .1 Sveriges ideella organisationer

Försvarsmakten har avtal med ett antal veteran- och anhörigorganisationer för att kunna erbjuda ett så brett stöd som möjligt till veteraner och anhöriga samt för att kunna nå ut och vara tillgängliga. Aktörerna inom det civila samhället finns i Sverige på riksnivå samt regional och lokal nivå och har en viktig roll i samhället bland annat som utförare av välfärdstjänster, särskilt på områden som skola, vård och omsorg (Veteranutredning 2014:421-423). Försvarsmakten har ett ansvar att ge vägledning i kontakt med veteran- och anhörigorganisationer och samarbetar med Sveriges Veteranförbund, Idrottsveteranerna, Svenska Soldathemsförbundet, Sveriges militära kamratföreningars riksförbund och Invidzonen (Veteranutredning 2014:314). Organisationerna lämnar stöd och tjänster som ett komplement till myndighetens ansvar (Veteranutredning 2014:302,321).

Sveriges Militära Kamratföreningars Riksförbund arbetar exempelvis med att utveckla stödet till veteraner, företräda de militära kamratföreningarna gentemot Försvarsmakten och bidra till utvecklingen av den militära kamratföreningsverksamheten i Sverige (Sveriges militära kamratföreningars riksförbund, u.å). Organisationen Svenska Soldathemsförbundet erbjuder exempelvis par- och familjerådgivning, aktiviteter och föreläsningar samt professionellt stödsamtal (Försvarsmakten, 2019a). Sveriges Veteranförbund erbjuder träffar för soldater som genomfört utlandstjänst för att återfå en känsla av kamratstöd (Sveriges Veteranförbund, 2019). Den ideella föreningen Veteranstöd Rapid Reaction vänder sig till utlandsveteraner som är i behov av akut ekonomisk hjälp och organisationen finansieras genom olika sponsorer eller givare, oftast andra veteraner. För att få ansöka om ekonomiska medel behöver den sökande deltagit i utlandstjänst för den svenska myndighetens räkning och det ekonomiska problemet måste vara av akut karaktär. Organisationen menar att de vill förmedla en känsla av gemenskap och omtanke som ofta delas av utlandsveteraner under sin tjänstgöring. Organisationen vill således även förmedla denna känsla mellan veteraner hemma i Sverige (Veteranstöd Rapid Reaction, 2019). Även liknande ekonomiskt ersättning ges via Sveriges

Veteranförbund som säljer det gula bandet till förmån för Sveriges veteraner i utlandstjänst (Gula Bandet, 2018).

Den ideella sektorn, däribland frivilliga försvarsorganisationer och ideella föreningar, har inget formellt ansvar för veteraner som deltagit i internationella militära insatser men har ofta ett grundläggande och betydande engagemang när det gäller människor som behöver stöd (Veteranutredning 2014:72). Veteranpolitiken anser att frivilliga organisationer har en viktig roll i att stödja veteraner och anhöriga. Försvarsmakten lämnar ekonomiskt stöd till frivilliga organisationer som främjar verksamhet som stödjer myndighetens personal före, under och efter tjänstgöring i internationella militära insatser samt anhöriga till sådan personal. Syftet är att organisationerna ska kunna fortsätta utvecklas och ha en långsiktig finansiering av verksamheten säkrad (Veteranutredning 2014:69,461).

6.4.2 USA:s ideella organisationer

Det finns flertalet ideella organisationer relaterade till veteraner i USA. Några av de historiskt mest kända ideella organisationerna, och som haft störst inverkan på den amerikanska politiken, är The American Legion och Veterans of Foregin Wars (Ortiz, 2012:1).

The American Legion bildades år 1919 av veteraner från första världskriget och är en av de mest inflytelserika organisationerna i USA (The American Legion, 2019a). The American Legion är en ideell och partipolitiskt obunden organisation med över 2 miljoner medlemmar. . Organisationen finansieras huvudsakligen genom olika donationer och sponsorer. The American Legion uppdrag är att, genom sitt stora politiska inflytande, stå bakom frågor som är viktiga för veteraner och veteraners rättigheter på både lokal, statlig och nationell nivå. Organisationen har under åren kunnat påverkat den amerikanska politiken och varit en bidragande faktor till alla de förmåner som veteraner får ta del av (The American Legion, 2019b). För att bli medlem i organisationen skall du antingen vara aktiv inom militären eller veteran. Organisationen bistår veteraner med bland annat rådgivning och hjälp till att söka olika federala förmåner och att kontakt med andra myndigheter. De erbjuder även stöd för skadade veteraner som vårdas på sjukhus. Organisationen bidrar med akut ekonomisk hjälp till behövande veteraner och hemlösa veteraner erbjuds temporära bostäder. Vidare bistår organisationen med nätverkande för att stärka veteraner på arbetsmarknaden och det finns även stipendier tillgängliga för studier (The American Legion, 2019c).

Veterans of Foregin Wars är en ideell organisation från år 1899 och har idag 1,6 miljoner medlemmar. För att bli medlem i organisationen skall du antingen vara aktiv inom militären eller veteran, samt deltagit i internationell tjänstgöring. Organisationen är förespråkare för amerikanska veteraner, servicemedlemmar och deras familjer. I likhet med The American Legion är organisationens mål att, förutom att bistå sina medlemmar, få inflytande över politiken för att lyfta veteranfrågor och veteraners rättigheter (Veterans of Foregin Wars, 2019a). Organisationen erbjuder veteraner bland annat ekonomiskt stöd eller matvaror för veteraner och deras familjer i nöd. Vidare bistå organisationen med rådgivning för ansökningar om federala förmåner. De arbetar även för att motverka stigma bland veteraner som lider av psykisk ohälsa genom olika aktiviteter samt erbjuder gratis hälsoundersökningar för veteraner (Veterans of Foregin Wars, 2019b).

6.4.3 Ideella organisationer riktade till veteraner

Civila samhällets olika veteranorganisationer har ofta specifik sakkunskap och erfarenhet på området, och många gånger är det lättare för veteraner att vända sig till en veteranorganisation för att få stöd (Veteranutredning 2014:34, 423). Enligt Veteranutredningen (2014:419) spelar den ideella sektorn med frivilliga organisationer en viktig roll i veteranpolitiken i Sverige då samarbetet med olika aktörer inom det civila samhället utgör ett viktigt stöd för veteraner.

Både Sverige och USA har flertalet ideella organisationer som bildats av veteraner till stöd och hjälp för andra veteraner som deltagit i internationella insatser. Den stora skillnaden mellan svenska och amerikanska ideella organisationer är att amerikanska bildades tidigt och har i större utsträckning arbetat för att få inflytande över veteranpolitiken. Ideella organisationerna utgör en viktigt del i det stöd veteraner skall ges då de har god kunskap om deltagande i internationella insatser och därmed förståelse för den enskildes problem. I Sverige innebär detta dock inte att organisationen ska ersätta andra aktörers ansvar (Veteranutredning 2014:460). Både i Sverige och USA finns det ideella organisationer som har god kunskap om veteraners förhållanden och deltagandet i internationella insatser. I både USA och Sverige har ideella organisationer en viktigt roll i samhället som utförare av välfärdstjänster där samtalsstöd, ekonomiskt stöd, anhörigstöd och olika aktiviteter erbjuds för att stödja hemkomna veteraner. Dessa sociala och ekonomiska förmåner som organisationerna erbjuder veteraner är professionsrelaterade då de specifikt riktas till veteraner. Av de ideella organisationer som presenterats är det ett krav att vara veteran, eller anhörig, för att bli

medlem och ha rätt till sociala och ekonomiska förmåner. I USA är de sociala och ekonomiska förmåner via organisationerna inte i samma utsträckning behovsprövade som de federala förmånerna.

De ideella organisationerna synliggör veteraner i både Sverige och USA och kan många gånger erbjuda hjälp i större utsträckning än både den militära myndigheten och den ordinarie välfärdspolitiken. Tidigare forskning visar att veteraner är en grupp som är mindre benägna att söka vård för psykisk symtom, och att psykisk ohälsa bland militärer är förknippat med stigma. Kritik har även riktats mot vårdgivare i Sverige, såsom civila läkare och terapeuter, då de tenderar att ha begränsad insikt i militärt språkbruk och inte heller alltid förmår att sätta sig in i vad veteraner varit med om (Garpenhag, 2017:89,93). De ideella organisationerna kompletterar därmed både den militära myndigheten och ordinarie välfärdspolitiken eftersom de besitter stor kunskap om veteraners förhållanden.

6.5 Ekonomiskt stöd

6.5.1 Ekonomiskt stöd till svenska veteraner

I förordning (2010:651) om Försvarsmaktens personal vid internationella militära insatser regleras det ekonomiska ersättning som skall ges anställda vid Försvarsmakten som tjänstgör i en internationell militär insats. En veteran har således möjlighet att få ekonomisk ersättning vid skada som uppkommit under tjänstgöring i en internationell militär insats där kostnader för hjälpbehov, läkarundersökningen och för resa, uppehälle samt tidsspillan kan ersättas (SFS 2010:651). Anställda i Försvarsmakten omfattas av ett antal olika försäkringar och i samband med tjänstgöring i en internationell militär insats tillkommer statens riskgaranti (Veteranutredning, 2014:298). Staten lämnar en riskgaranti, som är ett dödsfalls- och invaliditetskapital, för anställda i Försvarsmakten som under tjänstgöring utomlands (SFS, 2010:651). Vidare kan ekonomiskt stöd ges för de resor en anhörig behöver göra för att träffa en veteran som är skadad eller kostnader för den anhörigas psykosociala stöd (SFS 2010:449). Vid skador, ersättningar och rehabilitering är det främst Försäkringskassan som står för det övergripande ansvaret för veteraner, likaväl som för det civila samhället, även om anställningsmyndigheten vid behov skall erbjuda vägledning, stöd och samarbete (Veteranutredning, 2014:307,497). Vid ytterligare ekonomiskt stöd behöver veteranen vända sig till den ordinarie välfärdspolitiken. Detta eftersom kommunen har det yttersta ansvaret för

att enskilda får det stöd och hjälp som de behöver, även vid akut ekonomisk hjälp (Socialtjänstlagen, 2001:453).

När det kommer till ekonomiskt stöd kan även veteraner vända sig till olika ideella organisationer däribland Veteranstöd Rapid Reaction som vänder sig till utlandsveteraner som är i behov av akut ekonomisk hjälp. Organisationen behöver göra en behovsprövning utifrån det ekonomiska problemets karaktär för att besluta om ekonomiskt stöd. Ekonomiskt ersättning ges i form av kontanta medel samt presentkort där målsättningen är att förmedla kortsiktig akut ekonomisk hjälp till utlandsveteraner (Veteranstöd Rapid Reaction, 2019). Även liknande ekonomiskt ersättning ges via Sveriges Veteranförbund som säljer det gula bandet till förmån för Sveriges veteraner i utlandstjänst (Gula Bandet, 2018). Kungafonden erbjuder också ekonomiskt stöd som är specifikt riktat till veteraner. Kungafonden är en stiftelse som ger ekonomisk stöd till personer som drabbats av sjukdom eller skada vid tjänstgöring inom bland annat totalförsvaret. Fonden lämnar ekonomiskt stöd i samband med dödsfall eller skada. Syftet är att rehabilitera personer och förbättra möjligheterna till ett väl fungerande liv. Ekonomiskt stöd från fonden är ett komplement till det sociala skyddsnätet (Kungafonden, 2018).

6.5.2 Ekonomisk stöd till amerikanska veteraner

Veteraner i USA kan vara berättigade flertalet förmåner och tjänsten, även av ekonomisk art, som tillhandahålls av U.S. Department of Veterans Affairs (VA). Som tidigare nämnt regleras förmåner i Title 38 of the United States Code och här finns flertalet ekonomiska ersättningar (U.S. Department of Veteran Affairs, 2018a:iii).

Ekonomisk ersättning ges vid funktionsnedsättning till följd tjänstgöringsrelaterad skada eller sjukdom. Ersättning betalas också ut om funktionsnedsättningen kan antas vara relaterad till specifika omständigheter under tjänstgöring, även om den uppstått efter avslutad tjänst. Beloppet och frekvensen på utbetalning baseras på graden av funktionsnedsättning på en skala 10 till 100 procent, i steg om 10 procent. Veteraner som har en funktionsnedsättning på 30 procent är berättigade till ytterligare ersättningar för anhöriga, såsom make/maka och barn. Ytterligare ersättningar ges för högre grad av funktionsnedsättning när det föreligger ett större behov av sjukvård och assistans. Veteraner med vissa funktionsnedsättningar kan även ha rätt till bostadsbidrag eller lån från VA för att kunna anpassa den befintliga bostaden eller köpa en

ny specialanpassad bostad. Ersättningstyp och summa regleras också efter vilken typ av funktionsnedsättningen veteranen har (U.S. Department of Veteran Affairs, 2018a:13,15). VA betalar inte ut lån till veteraner eller anhöriga, men kan garantera vissa lån från privata långivare för veteraner i behov av bostad eller en anpassad bostad. Ekonomisk stöd kan även ges till veteraner som riskerar att bli bostadslösa, eller redan är hemlösa, på grund av ekonomiska svårigheter (U.S. Department of Veteran Affairs, 2018a:29:44).

VA står även för kostnader i de fall då veteranen, vid funktionsnedsättning, är i behov av stöd eller utbildning för att återgå till förvärvsarbete. VA kan även hjälpa arbetsgivare, genom att komplettera lönen för veteraner som är i behov av arbetsträning. Denna förmån, likt de andra, är också baserad på funktionsnedsättningsgrad (U.S. Department of Veteran Affairs, 2018a:19). Vidare ges även ekonomiskt stöd till veteraner, oavsett funktionsnedsättning, som vill utbilda sig för att öka sina chanser på arbetsmarknaden. Detta kan vara grundutbildningar, yrkesutbildningar, universitetsutbildningar eller andra former av utbildning såsom exempelvis flygutbildning. Om en veteran är berättigad ekonomiskt stöd för utbildning beror på tjänstgöringslängd och tjänstgöringsperiod. För att bli berättigad ekonomisk stöd för utbildning behöver veteranen tjänstgjort i specifikt antal dagar. Baserat på tjänstgöringslängd har veteranen rätt att få en procentandel av kostnader för en statlig utbildningsinstitution betald. Vid en privat utbildningsinstitution har veteranen rätt till en avsatt summa. Ekonomiska ersättning kan, i vissa fall, ges för studieböcker och resekostnader (U.S. Department of Veteran Affairs, 2018a:21-23).

6.5.3 Veteraners ekonomiska stöd

När det kommer till ekonomiska förmåner är det tydligt att USA har fler ekonomiska förmåner kopplade till profession än Sverige, däribland ekonomiska ersättningar för funktionsnedsättning, lån, utbildning och även ekonomiskt stöd för veteraner som har ekonomiska svårigheter. Dessa ekonomiska förmåner är dock alltid behovsprövade då veteraner behöver uppfylla vissa kriterier för att vara berättigade stöd, hänsyn tas till tjänstgöringsrelaterad funktionsnedsättning och ekonomiska resurser. En veterans profession är därmed inte tillräckligt för att kunna ta del av ekonomiska förmåner via VA och därav kan inte förmånen endast anses vara renodlat professionsrelaterad. Likt Esping-Andersen (1990:26-27) liberala välfärdsstatsregimen kännetecknas just de ekonomiska förmåner i USA för veteraner av att de är behovsprövade, dvs. det räcker inte att vara veteran för att få rätt till ekonomisk ersättning.

I Sverige är det Försvarsmakten som skall ersätta en till följd av tjänstgörning skadad veteran. Försvarsmakten, tillsammans med Stiftelsen Kungafonden, och även ideella organisationer erbjuder professionsrelaterade förmåner då de endast ger förmåner till en specifik grupp, veteraner. I dessa fall sker, i likhet med USA, en behovsprövning där hänsyn tas till tjänstgöringsrelaterad funktionsnedsättning. Som tidigare nämnt är en utgångspunkt i veteranpolitiken att samhället som helhet bör medverka i genomförandet av denna politik, dvs. den myndighet eller organisation som från ett samlat samhällsperspektiv är mest lämpad bör ansvara för åtgärden (Veteranutredningen, 2013:13). I Sverige kan således inte en veteran få förmåner i form av banklån eller hjälp till bostad av Försvarsmakten utan behöver vända sig till ordinarie välfärdspolitiken vid behov av bostad. Försvarsmakten kan vid skador och vid behov av medicinsk utrustning bidra med ekonomiskt stöd, men i övrigt är det upp till veteranens bosättningskommun att ge stöd. Detta eftersom kommunen har det yttersta ansvaret för den enskilde vid akut stöd och hjälp, även vid ekonomiska svårigheter (Socialtjänstlagen, 2001:453).

Sammantaget är det svårt att jämföra veteraners ekonomiska stöd efter internationella insatser då svenskarna återvänt till ett samhälle vars välfärdssystem varit väsenskilt från det amerikanska (Garpenhag, 2017:91). Sverige och USA tillhör två olika välfärdsregimer med skilda traditioner enligt Esping-Andersen (1990:48) och där skilda ekonomiska trygghetssystemen råder. USA har också fler ekonomiska förmåner till veteraner än Sverige, dock skulle vissa av de amerikanska ekonomiska förmånerna i Sverige kunna ses som överflödiga i Sverige, såsom ekonomiskt stöd för universitetsutbildning då dessa är i majoriteten av avgiftsfria. Det skulle kunna ses som att svenska veteraner, med tanke på att det i Sverige finns en hög andel universella förmåner, behöver vända sig till den ordinarie välfärdspolitiken vid akut ekonomisk hjälp. Detta är något som kan vara svårare i USA då de universella förmånerna i större utsträckning är begränsade och många försäkringar är arbetsplatsanknutna (jmf Hill, 2006:121).

Related documents