• No results found

5. Prognostisering för år 2020

5.3 Imorgon, år 2020

Baserat på ovanstående data rörande hur situationen har sett ut mellan perioden 2000-2010, tillsammans med nedanstående visioner för respektive kommun kommer vi i detta kapitel att redogöra för vår prognos för år 2020, för respektive kommun i Kalmar län. Vi inleder med att beskriva respektive kommuns visioner, strategier och andra konkreta faktorer som kan påverka prognosen. Genom detta beräknar vi en tillväxt för köpkraftens utveckling och detaljhandelns försäljningsutveckling för respektive kommun.

5.3.1 D

ISKUSSION OM TROVÄRDIGHET

Den data som vi har fått tillhandahållen av våra respondenter, inser vi är enbart utsagor.

Med utsagor menar vi berättelser som ger oss information om respektive kommuns situation. Denna typ av data är svår att verifiera i och med att det som sägs av en ”speciellt insatt person”, allt som oftast kommer att enbart tala väl och gott om sitt egna. Detta innebär att de vill framhäva det positiva med varje, i detta fall, kommun och minimera det som är negativt.

111 Nyholm, Anders (2010-04-07)

112 Davidsson, Thomas (2010-04-14)

113 Ibid

Prognostisering för år 2020 65 För att komma runt detta, har vi konsekvent försökt få fram det som är konkret i varje kommun, och således innebär fakta. Genom fakta kan vi verifiera kvalitativ data bättre och således ge en mer sanningsenlig bild av hur framtiden kan komma att bli.

5.3.2 K

ALMAR KOMMUN

I Kalmar kommun arbetar Thomas Davidsson som näringslivsansvarig med att bland annat ge förslag på var nya detaljhandelsaktörer kan etablera sig. Kalmar stad arbetar utefter en specifik ”handelsbana”, som Davidsson benämner det. Denna ”handelsbana” har sin start på Kvarnholmen (Kalmar centrum). Därifrån går den via Giraffen köpcentrum till Hansa City och vidare förbi den nya arenan till Tyska vägen, ner till Norra vägen och tillbaka till Kvarnholmen114.

Längs denna väg ligger de flesta detaljhandelsetableringar som nu finns i Kalmar stad. På Kvarnholmen finns de typiska centrumetableringarna med fokus på kläder och upplevelser, på Giraffen köpcentrum ligger de två stora livsmedelskedjorna Coop och ICA tillsammans med bland annat Jula, OnOff och några mindre sällanköpshandelsetableringar. Hansa City tillhandahåller de större sällanköpshandelsetableringarna med IKEA i spetsen. Även längs Tyska vägen ligger sällanköpsvaruhandel, med bland annat Byggmax, Mio och Blomsterlandet115. Davidsson säger att när nya företag tar kontakt med honom för eventuell etablering, är det längs med denna cirkel han föreslår att de ska titta på mark. Anledningen till denna strategi är att kunderna ska vallfärdas runt i Kalmar. Davidsson säger att nya etableringar är på väg. Dock vill han ej precisera var, utan hänvisar till denna handelsbana.

114 Ibid

115 Davidsson, Thomas (2010-04-14)

Prognostisering för år 2020 66 Ett viktigt agerande anser Davidsson är följande:

”Om det blir en butik ledig någonstans, skiljer sig arbetet från hur det gjordes förr. Förr kom du till fastighetsägaren och visade att du kunde betala hyran. Då fick du hyra lokalen på den grunden och därefter frågade fastighetsägaren om vad du tänkte sälja. Idag måste fastighetsägarna agera tvärtom. Om du kommer till en fastighetsägare och vill hyra en lokal så måste frågan om vad du säljer ställas först, oavsett om du kan betala hyran eller inte. Fastighetsägaren måste resonera utifrån vad din näringsverksamhet kan tillföra staden och den övriga handeln”

Thomas Davidsson, 2010-04-14

Detta kräver ett samarbete mellan kommunen och fastighetsägarna, så att agerandet kommer till sin rätt. Visionärt tänker Davidssons att Kalmar stad, och mer specifikt Kvarnholmen, ska öppnas upp mot havet och bli mer tillgängligt. Det finns en vision om att Kanalgatan, den gata som går längs med brandstationen i dagsläget ska kantas av caféer och restauranger116. Vidare berättar Davidsson att hans visioner är att fortsätta den här handelsutvecklingen och arbeta mot kända varumärken. Det finns några kända varumärken som inte är etablerade i Kalmar idag, berättar han. Samtidigt anser Davidson att samtidigt som Kalmar kommun arbetar för att utveckla handeln måste de se till att den befintliga handeln är så pass bra som de säger. Davidsson anser att det inte lönar sig att få hit nyetableringar om butikslokalen står tom igen efter två år. Vi tolkar detta som att långsiktiga etableringar är att föredra för detaljhandelns utveckling i Kalmar kommun. Dock tycker Davidsson att det är svårt att säga exakt hur Kalmar kommun ska agera, eftersom de måste kunna bemöta olika förändringar. Det finns många faktorer som påverkar utvecklingen117. Davidssons resonemang stämmer överens med Rolf Jensens teori om att det sker ständiga marknadsförändringar. Därav måste organisationer vara flexibla för att kunna följa marknaden118.

116 Ibid

117 Davidsson, Thomas (2010-04-14)

118 Jensen, R (2000)

Prognostisering för år 2020 67

5.3.3 M

ÖRBYLÅNGA KOMMUN

Staffan Larsson (2010-04-07) beskriver Mörbylånga som en expansiv kommun. Bland annat har en israelisk affärsman köpt mark i Mörbylånga för att bygga 250 bostäder119. HUI nämnde i sin prognos att Köpstaden i Mörbylånga kommun skulle ha en positiv utveckling på grund av Köpstaden120. Detta instämmer inte Larsson med idag, han ser dessvärre att Köpstaden har fått sig en ordentlig törn av de etableringar som har skett i Kalmar. Larsson ser att Köpstaden håller på att övergå från ett regionalt köpcentrum till ett närcentrum;

något som ägarna till Köpstaden arbetar för att hindra121.

I ett försök att öka sin detaljhandel i Mörbylånga kommun har kommunen köpt upp mark i anknytning till brofästet på den öländska sidan. Detta markområde är tänkt att bli ett sällanköpsvaruområde för volymhandel. Ett företag som är intresserat av att etablera sig här är Däck-Roy, som för tillfället är beläget inne i Färjestaden. Larsson ser att detta område ligger tillräckigt nära Hansa City för att kompletterande handel med starka varumärken kan etableras. Viktigt att poängtera är att Larsson anser att Mörbylånga kommun ska fungera som ett komplement till Kalmar kommun, vad gäller bostäder och handel. Han påtalar att det är Kalmar kommun som är ”motorn” i länet när det gäller regional utveckling.

5.3.4 O

SKARSHAMN KOMMUN

Oskarshamn kommun gjorde en utredning över handeln år 2008, där det framkom att Oskarshamn årligen tappade 350 miljoner kr i teoretisk köpkraft. Detta berodde på att deras försäljningsindex hade sjunkit. Därför tillsattes en grupp som utgjordes av bland annat köpmän, köpmannaföreningen, fastighetsföreningen, restauranger och hotell. De fick förfrågan om de kunde tänka sig att stötta ett projekt som gick ut på att under en treårsperiod utveckla centrum och för detta behövdes ca en miljon kr/år. Det sista som gjordes var att tillsätta en centrumutvecklare; Magnus Johansson122. Magnus Johansson är således den person som håller i det sociala nätverk som skapats i Oskarshamns kommun för

119 Larsson, Staffan (2010-04-07)

120 Bergström, F. Wikström, N (2002)

121 Larsson, Staffan (2010-04-07)

122 Johansson, Magnus (2010-04-13)

Prognostisering för år 2020 68 detaljhandeln. Denna typ av nätverk är ofta på regional och kommunal nivå, en bättre drivkraft för tillväxt än vanlig marknadskonkurrens.

I dagsläget arbetar denna grupp med utvecklingsfrågor gällande tillväxt och nyetableringar för staden Oskarshamn. Fokus ligger på stadskärnan eftersom Magnus Johansson anser att ett externhandelsområde inte skulle fungera i en stad som Oskarshamn, på grund av att det skulle bli en för hög konkurrens mellan detta externhandelsområde och stadskärnan, vilket stadskärnan inte skulle klara av123. Johansson arbetar för att skapa en levande stadskärna och öka antalet aktiviteter. För Oskarshamns stad gäller det att hitta sin egen identitet. Det största problemet med stadskärnan är att det saknas olika typer butiker, vilket medför att invånarna tvingas att åka ifrån Oskarshamns kommun för att shoppa och handla124.

Magnus Johansson har inlett en dialog med det lokala energibolaget. Anledningen till detta är att han vill få hela stadskärnan uppkopplad mot Internet. I detta ser han att en ny marknadskanal kan öppnas och lokala butiker kan marknadsföra sig genom denna uppkoppling i utbyte mot att det är gratis för användaren. Dessvärre finns det ännu inget konkret nedskrivet rörande ovanstående, utan det är i utvecklingsstadiet. I och med att generation Y och Z kommer att överta marknaden vad gäller köpkraft är detta en bra riktning att ta, eftersom dessa generationer eftersträvar att ständigt vara uppkopplade mot Internet för att ta del av det som sker runt omkring dem125.

5.3.5 B

ORGHOLMS KOMMUN

Tidigare har Borgholms stad präglats av säsongsbutiker för sommarhalvåret, vilket den till viss delfortfarande gör. I dagsläget arbetar Borgholms kommun aktivt med att locka till sig fler åretruntbutiker. Anders Nyholm (2010-04-07) vill behålla Borgholm stads identitet som en genuin handelsstad. Därför tycker han inte att kända butikskedjor likt H&M passar stadens detaljhandel. Anders Nyholm vill istället satsa på de mindre och mer genuina butikerna där servicegraden är hög. Han tror inte att de turister som kommer till Borgholms

123 Ibid

124 Ibid

125 Parment, A (2008)

Prognostisering för år 2020 69 stad vill besöka butiker som finns i alla andra städer när de är på semester, utan vill ha det som är lite speciellt126.

Anders Nyholm anser att Borgholms kommun har ett framtidsvärde. Den står för det som är äkta, ett bra varumärke. Borgholm stad har inte problem med våldsamheter på gatan, det är väldigt lugnt och det finns en gammaldags trygghet i staden127.

Borgholms kommun arbetar aktivt tillsammans med sin cityförening och har genom HUI tagit fram olika analyser och köptrohetsundersökningar. Utifrån dessa arbetar Borgholms stad med att utveckla staden rent arkitektoniskt. De har tillsammans med köpmannaföreningen och fastighetsägarna gått samman i en ekonomisk förening och startat ett projekt som heter

”Framtid Borgholm” där en vision för att lyfta Borgholm som boendeort och handelsstad togs fram. Rent visionärt handlar den om att befästa Borgholm som handelsstad med en personlig prägel128.

5.3.6 H

ÖGSBY KOMMUN

Jonas Högquist (2010-04-14) beskriver Högsby kommun som en liten kommun, med en stor landsbygd. Han berättar att det finns en stor etableringsfrekvens av nya företag i konsten att fånga upp de kunder som är på genomresa. Högquist anser att Högsby kommun aldrig kommer att kunna konkurrera med till exempel IKEA och Bauhaus. Istället behöver butikerna i Högsby kommun arbeta mer med personlig service om de ska överleva130.

Högsby har en negativ trend gällande sin befolkning, vilket beror på att de unga flyttar

Prognostisering för år 2020 70 gymnasiet, har indikationer på att det råder en negativ inställning till kommunen framkommit. Dock är resultatet av undersökningen ännu inte fastställt 131.

Högquist berättar att det inte finns någon nedskriven vision eller strategi för näringslivsutvecklingen i Högsby kommun. Detta är dock något som han håller på att ta fram i samarbete med kommunens olika företag. Högquist säger att det kommer att bli en övergripande handlingsplan för näringslivet om hur Högsby kommun kan skapa nya förutsättningar för näringslivet. Däremot ser Högquist att det finns en stor potential i kommunens naturresurser. Inom fisketurismen ser han en stor förmåga i och med att Högsby kommun har ett flertal attraktiva fiskesjöar. Dessa borde kunna marknadsföras mer, vilket skulle kunna resultera i affärer med sportfiskeutrustning, hotell och restauranger till Högsby kommun132.

5.3.7 N

YBRO KOMMUN

Nybro kommun har arbetat fram en ny handelstrategi för sin kommun under år 2010. När vi intervjuade Håkan Dahlgren (2010-04-12) var den dock ej ännu godkänd men vi fick ändå ta del av en förhandskopia. Strategin handlar om att Nybro ska stärka det som de redan är starka på, vilket handlar om att utveckla de butiker som är belägna på storgatan i Nybro centrum. Även Nybros torghandel involveras i denna handelstrategi och där finns det åtgärder för att stärka den133.

Håkan Dahlgren tror att människor generellt spenderar mer pengar på kvalitet när de har mer pengar. Därför ser han att en hög servicegrad och en hög kvalitet på produkterna är något som Nybro kommun bör eftersträva för att locka till sig kunder. Detta stämmer överrens med deras handelstrategi, då denna pekar på att stadskärnan visionärt ska präglas av en spännande sammansättning av butiker och restauranger134.

Dock nämner ej Dahlgren konkret några etableringar som är på gång, men i deras strategi ser vi att fokus ligger på att utveckla stadskärnan och att en förtätning av butiker krävs. En trend

131 Ibid

132 Ibid

133 Dahlgren, Håkan (2010-04-12)

134 Dahlgren, Håkan (2010-04-12)

Prognostisering för år 2020 71 i Nybro är att kommunen får fler invånare ifrån Centraleuropa som vill bosätta sig där. Enligt Dahlgren beror detta på att dessa människor är väldigt trångbodda i sina nuvarande länder.

Vidare är detta även en trend som Dahlgren tror kan komma i Sverige också, att befolkningen flyttar från storstäderna och ut på landsbygden135.

5.3.8 E

MMABODA KOMMUN

Emmaboda kommun brottas i dagsläget med att deras centrum har en hel del tomma lokaler. Därav prioriterar de just att få verksamhet till dessa. Konkret är Netto intresserade av att etablera sig i Emmaboda kommun. Detta ser Ingmarie Söderblom (2010-04-12) både som positivt och negativt: det är positivt utifrån att kommunen skulle få ett uppsving och att hon skulle kunna använda sig av Netto när hon marknadsför etableringsmöjligheterna i Emmaboda kommun. Det negativa är att en etablering som Netto troligtvis skulle slå hårt mot de andra handlarna i kommunen136. Ett glasmuseum är på gång i Emmaboda kommun detta är planerat att öppnas vid glasbruket i Boda137, vilket kan öka shoppingturismen i Emmaboda kommun och mer precist den turism som är inriktad mot glasriket.

Visionärt vill Söderblom se en upprustning av järnvägsstationen och området runt omkring.

Järnvägsstationen är belägen mitt i centrala Emmaboda och utgör en del av centrum. Genom en upprustning av denna skulle en del nya butiker kunna få ett mer attraktivt läge och kunna ta del av de kunder som pendlar. I övrigt tror Söderblom att infrastrukturen kommer att spela en större roll inom en 10-årsperiod. Det ska gå snabbare och vara billigare att pendla.

Detta kommer att påverka Emmaboda som i dagsläget är en knutpunkt mellan Växjö och Kalmar. Då Linnéuniversitet kommer att utvecklas mer, kommer det även att bli ett större flöde av människor genom Emmaboda138.

135 Ibid

136 Söderblom, Ingmarie (2010-04-12)

137 Carlsson, Hasse (2009)

138 Söderblom, Ingmarie (2010-04-08)

Prognostisering för år 2020 72

5.3.9 T

ORSÅS KOMMUN

Tommy Nyberg (2010-04-08) anser att Torsås tillhör en kategori kommuner där handeln generellt sett överlever för att det finns en köptrohet gentemot den lokala handeln. I Torsås har detaljhandel trots omfattande varsel på de kringliggande industrierna, hållit sig stabil.

Nyberg anser att det är svårt att dra någon annan slutsats än att de får hjälp av Kalmar kommun. Han har ingen annan rimlig förklaring än att shoppingturismen som har uppstått i och med IKEA är en anledning till att detaljhandeln i Torsås har hållit sig jämn139.

En vision som Torsås kommun har är att de vill att en motorväg mellan Kalmar och Karlskrona ska byggas. En motorväg skulle förkorta restiden mellan Torsås och Kalmar med närmare 10 minuter. Detta skulle kunna medföra att Torsås blir ett mer attraktivt stopp på vägen140. I övrigt finns det inte något konkret att hämta ifrån Torsås rörande handelsutvecklingen. Dessvärre verkade det som om Torsås kommun, på grund av avslag rörande bidrag för en näringslivsutvecklare, famlar i mörker om hur de ska gå till väga rörande sin detaljhandelsutveckling.

5.3.10 M

ÖNSTERÅS KOMMUN

Ulf Eriksson (2010-04-13) berättar att det finns en ovanligt stor bredd på detaljhandeln för en kommun av Mönsterås storlek, med ett stort sortiment. Till exempel finns det en riktig gammeldags järnaffär. I Mönsterås kommun finns det traditionella ICA, Konsum men också Netto. Det finns även ett antal klädaffärer och ett stort varuhus, Duab-huset141. Eriksson tror dock att de påverkas av Kalmar kommuns nya etableringar. Eriksson säger att om detaljhandeln ska överleva i Mönsterås kommun, måste aktörerna satsa på en del annorlunda aktiviteter. Eriksson berättar att en del affärer till exempel har haft tjejkvällar och han tror att den här typen av aktiviteter kan locka hemmapubliken, men också kunder från Oskarshamn och Högsby142.

Prognostisering för år 2020 73 Kalmar kommun. Detta projekt är baserat på olika moment vilka innefattar bland annat marknadsföring, en ny handelsutvecklare, nya aktiviteter i staden och en organisering av handlarna rörande öppettider143.

Trots att många väljer att åka iväg för att handla i större städer tror Eriksson att denna trend kommer att förändras med tiden. Eriksson hävdar att när familj och jobb kommer in i bilden, blir människor mer tidsbundna och de lägger inte ner någon tid på att åka iväg144. Dock tenderar generation Y att värdesätta varumärken ur en emotionell synpunkt, därav är de mer benägna att betala ett högre pris samt resa eller beställa produkterna över Internet för att få tag på dem145.

Related documents