• No results found

Inneslutna flickor och uteslutna pojkar?

5 Vad blir föremål för styrning?

6.2 System av inneslutningar och uteslutningar

6.2.3 Inneslutna flickor och uteslutna pojkar?

I studien har jag inte anlagt ett genusperspektiv. Jag har inte heller sär- skilt studerat pojkars och flickors olika sätt att leka. Det framstår dock som en omöjlighet att helt kringgå frågor kring pojkars och flickors val av innehåll i lekarna och hur styrningen verkar på pojkar och flickor. Vad det gäller valet av lekar finns det inga vattentäta skott mellan pojkar och flickor. På alla tre förskolorna finns barn som väljer att leka med barn av motsatt kön. I sådana sammanhang leker barnen ofta lekar med många deltagare; konstruktionslekar, familjelekar, cirkus och tea-

ter. Det finns också barn som nästan uteslutande väljer att leka tillsam- mans med barn av samma kön som de själva. I sådana könshomogena grupper kan nämnda lekar förekomma. Mer intressant är det att i dessa grupper leks lekar som inte leks i blandade grupper, lekar som är tydligt könsbundna. Att leka med barbiedockor och dockor föreställande bebi- sar förekommer nästan uteslutande i flickgrupper. Den lek som är van- ligas förekommande i grupper av pojkar är hjälteleken. Pojkarna tar gestalter som Pokémon, poliser eller Batman och ger sig i kamp med det onda. Inte helt sällan är hjältarna tv-inspirerade. Att leka superhjälte behöver i sig inte vara könsbundet. Pojkarna leker manliga hjältar som Batman och Pokémon. I den moderna barnkulturen med tecknade tv- serier och datorspel finns det gott om manliga superhjältar som förebil- der för sådana lekar. Flickor leker också superhjältar men inte i samma utsträckning. Utbudet av kvinnliga superhjältar är helt enkelt begränsat. På Sjöviken gör några flickor vid ett tillfälle ett försök att ta upp temat från Sailor moon14 och leka hjältinnan Annie. Leken kommer aldrig igång eftersom barnen börjar gräla om vem som ska få ha den åtråvärda rollen som Annie. Även om flickor också ibland antar hjälteroller så leks dessa lekar i pojk- och flickgrupper, och hjältefigurer tycks utgöra en större del av pojkarnas lek. Barnen väljer alltså mellan en rad olika teman för sina lekar. I dessa val framträder ett könsmönster med tradi- tionella förtecken där pojkar oftare leker hjältar av olika slag och där flickorna väljer att gestalta familjen.

I förskolan råder en kvinnokultur, inte bara på det sätt att personalen i förskolan oftast är kvinnor, utan också på så sätt att miljön, aktivite- terna och materialet i förskolan domineras av kvinnliga förtecken (Ni- elsen, 2000). Nielsen menar att dessa kvinnliga förtecken leder till en vilja att skapa den ”fina” leken, den som handlar om familj och hushåll. Lekarna som barnen väljer existerar alltså inte på samma villkor, det sker en sortering. Denna sortering, som Nielsen såg i sin studie, åter- finns i föreliggande material. Jag vill gå ett steg vidare och visa hur uteslutande och inneslutande tekniker används för att verkställa denna sortering. Det intressanta här är inte i första hand könsbundna lekmöns- ter, utan den reglering som barnens lekar blir föremål för och som pla- cerar familjeleken i första rummet.

14

Sailor moon är en japansk tecknad tv-serie som handlar om tonårsflickan Annie som träffar en magisk katt. Med kattens hjälp förvandlas flickan till Sailor moon, en hjältinna i sjömans-

Barnen regleras bort från vilda och störande lekar mot lugnare lekar, och då vanligen familjeleken. Denna reglering behöver inte vara köns- bunden, men eftersom flickor oftare än pojkar väljer att leka familj och eftersom pojkar väljer ”vilda” lekar i större utsträckning, så får regler- ingen konsekvensen att flickorna oftare innesluts och pojkarna utesluts. För att göra tydligt att detta normaliserande system kan drabba båda könen i den mån de ”väljer fel”, så har jag valt en episod där flickan står för det hotfulla och utmanande lekförslaget och där pojkarna repre- senterar den kända familjeleken. Episoden nedan är hämtad från den lek där en indianflicka blir brännskadad av en drake. Leken håller på att ta form, draken har ännu inte introducerats och pedagogen har ännu inte antagit rollen som sjuksköterska.

Pia och Elias sitter på golvet. Elias försöker sätta på dockan en blöja och Pia hjälper till. Tora, som är klädd i indiankläder, står bredvid och tittar på. Tora vänder sig till Pia: ”Här var min vassa kniv.” Pia tittar på henne. Pia: ”Jaha.” Tim kommer in i rummet och släpper en hög med gosedjur på golvet. Tim: ”Kolla vad jag har! Så mycket lejonmat.” Pia: ”Åh, titta! Var ska vi ha det nånstans? Den kanske smiter.” Elias har klätt på dockan och satt henne i stolen. När han är färdig påkallar han Pias uppmärksam- het genom att ta henne på axeln. Elias: ”Titta.” Han pekar på dockan som sitter i barnstolen. Pia: ”Vad bra att du har satt på den [syftar på haklap- pen]. Har hon tallrikar också?” (Sjöviken)

Barnen är alla sysselsatta med att få Pias bekräftelse på det de gör. I exemplet ser vi att Elias lyckas bättre än Tora. Hennes förslag att flick- an hade en kniv bemöts kort och följs inte upp av Pia, medan Elias docklek får betydligt mer respons. Det som händer är att pedagogen innesluter lekar på temat familj. Tims lejonmat och Elias docka passar i normen och innesluts med uppmuntrande kommentarer, förslag och hjälp när det behövs. Toras förslag att hon var försedd med en kniv innesluts inte alls på samma sätt. Istället verkar här uteslutande tekni- ker. Pedagogen visar ointresse och vänder sig genast till Tim som får uppmärksamhet för sitt initiativ att samla mat.

Genom att ge dockpappa mer uppmärksamhet än den med kniv ut- rustade indianflickan förstärker Pia normen kring vad som är lämplig lek och inte. Mer behövs inte för att Tora ska bli en sjuk indianmamma som behöver vård, mat och hjälp med sina båda bebisar.

Med detta menar jag att också flickorna regleras mot den lugna och många gånger familjerelaterade leken. Skillnaden är att den lek flickor- na ägnar sig åt utgör normen på förskola och därför sällan behövs sty- ras aktivt, det räcker att förstärka den lek de redan ägnar sig åt.

Kanske är det inte överraskande att det är just familjelek som får utrymme då den stämmer i hög grad med förskolans kvinnodominerade kultur. De barn som väljer familjelek (i hög grad flickor) utgör alltså en sorts leknorm som uppmuntras och förstärks med inneslutande tekniker som samtidigt verkar uteslutande på dem (i hög grad pojkar) som väljer andra mer rörliga och ”obehagliga” innehåll för sina lekar. På samma sätt utsätts de mer vilda lekarna för uteslutande tekniker som verkar inneslutande på den som lever upp till normen. Alltså kan man inte säga att pojkars lek regleras hårdare än flickors lek. Snarare är det så att flickor oftare väljer den lek som sammanfaller med normen och då re- gleras med inneslutande tekniker. Denna normalisering innebär pro- blem för båda könen. Flickorna är fångade i familjelekens fälla och har svårt att pröva på roller med våldsamt eller rörligt innehåll, medan poj- karna får kämpa för att finna utrymme för sådan lek som inte lever upp till normen.