• No results found

En genomgång av användarnas möte med de studerade digitala resurserna med avseende på integrering och fragmentering, dvs om den digitala resursen kan hanteras som en samman- hållen helhet eller om användningen blir mer uppsplittrad mellan olika delresurser, visas i tabell 20.

Vad gäller studerade digitala resurser kan vi konstatera att man lyckats olika väl med att skapa integrerade digitala möten. Vi kan också konstatera att i samtliga fall finns fragmen- tering i digitala möten. Att skapa integrerade och sammanhållna digitala resurser är en stor utmaning.

Ladok, e-recept och ekonomiskt bistånd är digitala resurser som har byggts ut allt efter behov av ökad digital samverkan och verksamhetsstöd. För dessa digitala resurser har man inte lyckats att uppnå tillräckligt bra integration mellan olika system. Detta innebär att användare kan växla mellan olika system, själva initiera digital informationsöverföring mellan system samt manuellt överföra information från ett system till ett annat.

Att skapa e-tjänster i kommuner innebär även det att införa mer funktionalitet till redan existerande IT-system. För bra e-tjänster krävs integration till verksamhetssystem och existerande webbplats med t.ex information om olika regelverk och tillstånd. Olika kommuner har här gjort på olika sätt när e-tjänster har införts. Ambitionsnivån vad gäller att införa integrerade tjänster som ger stöd till såväl medborgare som handläggare varierar starkt mellan olika kommuner. Att välja en generell plattform för e-tjänster kan underlätta införande. Men det kan också innebära att stora insatser krävs för att uppnå en fungerande digital integration. Stockholm som har valt att utveckla en egen plattform anpassad för egna förvaltningar har kunnat utgå från den egna IT-verksamheten, dvs mer kända förutsätt- ningar, vilket har givit ökade möjligheter till bra anpassningar och fungerande integration. Digital resurs Integrering och fragmentering i digitala möten

Ladok Betygsrapportering som görs av lärare via studentportaler och liknan- de webbgränssnitt är ej tillräckligt väl integrerade gentemot Ladok. E-recept Olika system för förskrivning av vanliga e-recept och recept till

dospatienter.

Ekonomiskt bistånd Biståndshandläggarna måste växla mellan Multifråga och socialtjänst systemet samt kopiera info från Multifråga till socialtjänstsystemet. Gemensam

gymnasieantagning Info, ansökan, antagning och antagningsresultat finns sammanhållet för sökanden på gemensam webbplats. För detaljerad info om studie- vägarna hänvisas till respektive skolas webbplats (startsida). Olika personalkategorier har olika ingångar och vyer i den digitala

resursen. Vissa personalkategorier behöver använda flera ingångar. Mina meddelanden/

Min myndighetspost För externanvändarna innebär de båda webbplatserna tillsammans en fragmentering av info och funktionalitet för att komma igång och ta emot digital myndighetspost.

Plattformslösning för kommunala e-tjänster

Grundläggande design innebär en separering mellan informerings- tjänster och ansökningstjänster. Spännvidd mellan olika plattformar vad gäller i vilken utsträckning info kan integreras i ansöknings- förfarandet.

Verksamt Informeringstjänster ger info på varierande detaljeringsnivå, för vissa ämnen finns info integrerat på verksamt, men för många ämnen hän- visas till fördjupning på andra webbplatser (ofta utan distinkt destina tion) vilket gör det svårtillgängligt och fragmenterat för användaren. Oklara principer för placering av innehåll på olika digitala resurser. För kommunala tillståndstjänster finns primitiva blankettjänster på verksamt. Samtidigt kan det finnas olika typer av stöd (t.ex avance- rade insändningstjänster eller blankettjänster) på kommuners webb- platser vilket gör det förvirrande för användaren vilken tjänst som ska nyttjas.

1177 Vårdguiden Olika typinnehåll på regionernas egna webbplatser ger olika relatio- ner till 1177 Vårdguiden, inga enhetliga principer finns. I vissa fall innebär detta att viss info blir svårtillgänglig och fragmenterad. Fusion mellan 1177 och vårdguiden har skapat förutsättningar för en mer integrerad webbplats.

Kategorin e-tjänster presenteras som ett antal tjänster integrerade i webbplatsen men val av tjänsterna ger förflyttning till den självstän- diga webbplatsen Mina vårdkontakten som kräver inloggning. Tabell 20. Integrering och fragmentering i digitala möten

Gemensam gymnasieantagning innebär en förändrad digital resurs som stöd för gemensam ansökan och antagning inom Stockholms län. IT-system har upphandlats och anpassats utifrån tydliga mål och samverkan med berörda förvaltningar, nya verksamhetsprocesser har skapats. Graden av integration med olika verksamhetssystem varierar beroende på kommun. Gemensam gymnasieantagning kan dock ses som en välfungerande digital resurs som används av olika användarkategorier för att uppnå effektivitet i antagningsprocessen.

Mina meddelanden och Min myndighetspost är även detta en digital resurs där man startat utvecklingsarbetet från en ny målbild. Även här handlar det om en samverkan med många olika myndigheter och andra organisationer kring den digitala resursen. Men till skillnad från förutsättningarna för gemensam gymnasieantagning är anslutna aktörer inte aktiva vid start utan ska anslutas efteråt. Vald utformning av Mina meddelanden och Min myndighetspost ger användarna en fragmenterad process och oklar bild över den övergripande processen att motta myndighetspost i särskild brevlåda.

Verksamt och 1177 Vårdguiden är båda omfattande webbplatser med många informerings- tjänster. Båda webbplatserna har skapats som nya sammanhållna IT-lösningar, vilket också har kunnat realiseras. För verksamt finns dock problematiken med hänvisning till fördjupad och kompletterande information på andra webbplatser, i första hand hos andra myndigheter. För 1177 Vårdguiden finns problematiken med landstingens/regionernas egna webbplatser men även till webbplatsen Mina vårdkontakter.

Vi har tidigare konstaterat att de digitala resurserna varierar vad gäller integrering och fragmentering i digitala möten. Av ovanstående genomgång kan vi också identifiera att likheter och skillnader finns vad gäller de digitala resursernas komponentutveckling. Hur kan man se på detta; som pusselbitar eller byggklossar? Att skapa en tämligen ny digital resurs från start och utgå från en genomarbetad och täckande målbild ger förutsättningar för att undvika fragmentering i digitala möten. Men att utgå från existerande system och allt eftersom nya behov uppstår, bygga till och bygga ut med nya moduler, innebär stora risker och svårigheter för att uppnå en hög grad av integrering i användarnas digitala möten. IT- systemens teknikgrund gör det naturligt svårt att skapa nya helheter av gamla delar. Det är enklare att sätta ihop ett antal löst sammanfogade byggklossar än att ”pussla” ihop nya och gamla moduler med välfungerande gränsytor. Att starta från början med nyutveckling ger möjligheter att planera ett pussel med väldefinierade delar som även kan förändras över tid. Ekonomiskt bistånd är ett exempel på en digital resurs som byggts ut allteftersom nya behov uppstått. Multifråga har då skapats och tillfogats som en separat komponent i relation till existerande verksamhetssystem och blir då en ”kantig byggkloss” istället för en ”välanpassad pusselbit”. Detta medför att den totala digitala resursen blir spretig och fragmenterad istället för väl sammanhållen och integrerad. För andra digitala resurser som t.ex 1177 Vårdguiden har man tagit ett större helhetsgrepp utifrån en mer välutvecklad målbild och skapat den digitala resursen mer förutsättningslöst. Den digitala resursen har sedan kunnat utvecklas stegvis där ny funktionalitet har infogats som pusselbitar i en sammanhållen webbplats som delvis anpassats och integrerats.