• No results found

Intervju med åklagare

Eftersom inspelningsuttrustningen inte fungerade vid intervjun så följer här anteckningarna från intervjun.

Respondentens yrke och bakgrund

Åklagare, gick ekobrottsutbildning för åklagare på 80-talet och har sen dess arbetat då och då med ekobrott. De senaste åren har han arbetat främst arbetat med ekobrott och arbets- miljöbrott.

Strömbergs roll inom SAMEB

SAMEB är uppdelat på strategisk nivå och operativ nivå. Jonas Strömberg är den samman- kallande personen för den operativa verksamheten. I den ingår bland annat personer från skatteverket, kronofogdemyndigheten och polisen.

Hur Strömberg ser på SAMEBs syfte

Samverkan mellan olika myndigheter är nödvändig för att ha någon chans att kunna be- kämpa ekonomisk brottslighet.

Det fungerar bra i det praktiska arbetet på lokal nivå, men det behövs bättre styrning från högre nivå med klarare direktiv.

Den nya skattebrottsenheten är positiv.

Det är en splittrad bild med många olika aktörer i bekämpningen av ekobrottsligheten och det är därför det behövs en samordning.

Det är ett gott samarbete och det finns en större samstämmighet idag än i början. Det är inga motsättningar.

Finns en brist av resurser.

Vilka deltar i arbetet och hur ofta träffas de?

Träffas mellan 5 och 6 gånger per år. Det är Strömberg, en åklagare från Jönköping, en po- lis från Jönköping och en från Linköping, en kronofogde, en från tullen, en från vardera länsstyrelse, en från skattebrottsenheten och en från skatterevisionsenheten. Vid behov av annan kompetens tas andra med, till exempel försäkringskassan.

Hur Strömberg ser på att det är ett länsöverskridande samarbete.

Fungerar bra, är smidigt med tanke på att flera av de inblandade har icke länsindelat geo- grafiskt område. Till exempel så är Skatteverket indelat på så sätt att det täcker både Öster- götland och Jönköpings län.

Dessutom är landshövdingen för Östergötland väldigt engagerad och tillför mycket för hela området.

Bilagor Resurserna fördelas till varje enskild myndighet. Så hur resurserna till SAMEB är beroende av vad varje myndighet har att tillgå. Generellt sett har det sjunkit dom senaste åren för ekobrottsbekämpningen.

Under mitten av 90-talet fick ekorotlarna mer resurser men det har sjunkit sen dess och idag är det den stora proppen. Särskilt i Östergötland har det dock skett ett trendbrott och de har börjat satsa igen men det tar tid.

Skatteverket har hållit en jämn nivå och är väldigt engagerade.

Åklagarsidan klarar trycket men skulle det komma in fler anmälningar skulle de bli en propp.

Utveckling av Sameb

Behövs tydligare satsningar från centralt håll och politiker, de måste visa att det tar proble- met på allvar och satsa på området. Det brottsförebyggande arbetet är viktigt.

Till exempel anser Strömberg att utbredningen av svart arbetskraft är oroande, och man måste aktivt bekämpa det. Man kan inte utreda bort den och inte enbart lösa det genom lagföring. Man måste även arbeta förebyggande med det. Det finns möjligheter men ofta så fastnar förslagen på vägen.

Försöker utveckla genom gemensam utbildning. Lagliga hinder

Strömberg anser inte att det finns lagliga hinder. Han är medveten om att en del anser att sekrettesslagen är det men han håller inte med om det.

Däremot anser han att skattebrottsutredarnas uppgifter borde klargöras och att de borde ha möjlighet att göra enklare beslag.

Idag när de ska hämta in information så behövs en husrannsakansorder och de måste poli- sen sköta men Strömberg anser att skattebrottsutredarna skulle kunna göra det istället för polisen och därigenom kunna avlasta polisen. Vilket det även finns ett förslag om.

Bokföringsbrott

Är ofta ett schablonarbete för polisen och de går efter en mall i arbetet. Det skulle gå att utveckla den mallen ytterligare för att effektivisera.

Ibland ser man att bokföringsbrotten kan dölja annan kriminalitet men låter det vara efter- som det skulle vara för tidskrävande att utreda vidare och kanske omöjligt att lagföra före- tagaren för det. Genom att enbart lagföra för bokföringsbrottet anser Strömberg att de an- vänder resurserna på bästa sätt och de uppnår en lagföring. Lagföringen är också viktig för att kunna identifiera återfallsförbrytare och då ta till mer kraftfulla åtgärder.

Strömberg tror inte att det stämmer att det är kontrollorganens metoder som gör att det är främst småföretagare som döms för bokföringsbrott. Men han vet inte säkert, kan varken svara ja eller nej om det är en riktig orsak.

Bilagor Kunskap

Genom pensionsavgångar har mycket kompetens och erfarenhet förlorats de senaste åren, främst inom polisen. Eftersom det är ett besvärligt område krävs det mycket erfarenhet för att kunna bedriva en riktigt effektiv bekämpning. Det skulle därför behövas mer erfarenhet inom de olika myndigheterna vilket tar tid att få.

Inom samverkan saknas det inget kompetens område och det är ett skäl till att det är så vik- tigt med att samverkan bedrivs.

Utbyte

De olika myndigheterna bör hjälpas åt genom att utbyta kunskap och kunnande som finns hos andra myndigheter. Exempelvis bör polisen ha möjlighet att utnyttja den kunskap om skatterätt som finns hos skatteförvaltningen inkl Skattebrottsenheten. Skatteverket å sin sida kan ha nytta av polisen möjligheter och vana vid att genomföra tvångsåtgärder och därvid inhämta information (t ex bokföring).

Utvecklingsmöjligheter

Samverkan kan bli bättre på både operativ nivå och högre upp i systemet men främst krävs en förståelse kring området från politikers sida.

Åsikter kring ekorotelns arbete med bokföringsbrottsbekämpning

Strömberg önskar att yngre och oerfarna utredare får möjligt att ta hand om utredningarna kring bokföringsbrott eftersom är en bra grund för hela ekobrottsbekämpningen.

Bilagor