• No results found

Intervju med Företag X

In document HANDEL ÖVER GRÄNSERNA (Page 84-88)

1. Hur fungerar det med nuvarande leveransvillkor?

a. Vad har ni för nuvarande leveransvillkor som ni vill förändra?

Vi har DDU terms (Deliver duty unpaid) till samtliga återförsäljare och

e-handelskunder utanför EU. Vi önskar att ha en DDP (Deliver duty paid) lösning där vi står för samtliga kostnader så att kunden så lätt som möjligt kan få sina varor levererade utan att behöva betala/administrera duty & tax.

b. Varför vill ni förändra leveransvillkor?

Det är främst för att öka kvalitén jämtemot våra återförsäljare. Vi tror inte detta skulle påverka vår försäljning till återförsäljare markant men vi vill öka vår servicekvalité.

E-commerce: Mot slutkund via vår hemsida tror vi dock att en DDP lösning hade ökat försäljningen då kunder utanför EU i dagsläget avstår att handla från oss p.g.a. att de vet att de kommer få en extra duty & tax kostnad när de tar emot våra varor. Utöver det så skulle vår kvalité öka betydligt mot våra slutkunder på e-handeln, då de vill slippa så mycket administration som möjligt.

c. Hur sköts tullverksamheten för företaget idag?

Vi har en tullkredit hos Tullverket, så all inkommande tull faktureras direkt från tullverket. Utgående tull står vi som sagt inte för idag.

d. Hur stora kostnader har företaget för tull idag?

Vi har ca 300 000 SEK i inkommande tull varje säsong för våra produkter som vi producerar i Asien. Således ca 600 000 SEK per år.

2. Vilka är företagets framgångsfaktorer?

Vi har ett starkt kreativt team som har skapat produkter som står ut och som har lett till en hype och som gett oss ett starkt varumärke. Utöver det har vi lyckats komma in på riktigt bra återförsäljare runtom i världen vilket bibehåller vårt starka varumärke. Detta är till stor del för att vi har ett team med stark kunskap om branschen och bra kontakter. En annan framgångsfaktor är att vi säljer till både dam och herr vilket gör att vi har en stor marknad.

3. Vilka konkurrenter finns på marknaden idag?

Det finns många konkurrenter, allt från stora internationella varumärken inom samma produktkategori till liknande bolag i Sverige. Vi försöker att inte

påverkas av andra aktörer utan följer vår egen väg.

4. Vart tror ni att konsumentens makt finns idag inom branschen?

En stor makt hos våra slutkonsumenter är att de kan befinna sig var som helst i världen med en internetuppkoppling och handla våra produkter, antingen från oss eller från en återförsäljare på nätet. De har således flera olika plattformar att köpa våra produkter ifrån.

5. Vad skiljer företagets affärsidé från konkurrenter?

Att vi går vår egen väg, vi följer inte trender utan vi skapar det som vi själva vill ha och har en stark egen profil. Vi säljer även till både herr och dam vilket ger oss en stor marknad.

6. Vad är företagets målsättning gällande leverans och service?

Mot återförsäljare har vi satsat mycket på att leverera ”gratis”, d.v.s. Landed och DDU terms. Utöver önskar vi kunna hjälpa återförsäljare genom snabba svar och handledning.

7. Utvecklingsarbete gällande servicenivå:

a) Vad anser företaget att konkurrenterna erbjuder för service som de själva inte gör?

Mot återförsäljare har vissa konkurrenter DDP terms vilket vi som tidigare nämnt strävar efter. Vi saknar även att skicka ut tracking-nummer automatiskt direkt en order har skickats ut från oss så att kunden kan spåra samt planera för in inkommande order.

Mot e-handelskunder saknar vi fler shipping alternativ. Vi erbjuder endast UPS med en service i dagsläget, men önskar kunna erbjuda postnord, DHL med mera.

b) Vad tror ni att ökad service kan ge för effekt på företaget ekonomiskt?

Vi tror att mot återförsäljare skulle vi inte öka så mycket ekonomiskt, utan mer få en högre kvalité.

Mot e-handelskunder tror vi däremot att vi skulle få en ökad försäljning då slutkund är mer beroende av bättre och fler shipping alternativ.

c) Hur arbetar företaget med lagertillgänglighet och servicegrad (ex av 100 personer som beställer får idag 98 ordern uppfylld)?

Vi arbetar inte särskilt mycket med detta, mest för att vi inte har några större problem med det. Vi arbetar inte så mycket proaktivt i denna fråga utan hanterar varje enskilt ärende då vi fått reda på att något fel uppstått.

d) Vad har företaget för leveransledtid till kunden? Från beställning till uppfylld order? (För Wholesale blir detta från orderläggning inför kommande säsong, för ecomm blir denna ledtid från lagd beställning på nätet)

Wholesale: Återförsäljarna får ett leveransfönster i det line sheet de beställer ifrån. Fönstret är minst 2 månader (ex. Maj-Juni) för en style, och vi arbetar hårt i alla led för att uppfylla detta. För en immediate order vill vi att ordern skickas från vårt lager senast 2 dagar efter att ordern är lagd.

E-commerce: Vi har som mål att ordern skickas inom 24 timmar efter att den är lagd.

e) Hur arbetar företaget med att leverera till kunden i rätt tid? (JIT)

Vi arbetar väldigt hårt med detta med start hos produktion som pushar våra leverantörer att hålla deadlines och sedan tar logistik över och ser till att få hem produkterna så snart som möjligt och till bästa tänkbara pris.

f) Levereras varor från företaget idag i rätt kvantitet? Om ni inte kan leverera hela order skickas delorder?

Wholesale: Till WS kunder delleverar vi för att få ut produkter som är redo så snabbt som möjligt.

E-commerce: Till E-commerce kunder dellevererar vi aldrig, vi skickar alltid kompletta ordrar.

g) Hur kundanpassat är företaget?

h) Hur kundanpassas order idag? Emballage, dokumentation?

Wholesale: Vissa återförsäljare har shipping guidelines som vi måste följa, där vi följer det till den grad vi har möjlighet. Det är ganska många

kundanpassningar och dessa hanteras av vår logistik/ sales administration avdelning. Det är främst olika pack listor som ska klistrar på ytterkartonger.

8. Vilka är företagets tyngsta kostnadsposter inom logistik idag?

Införtullning är en stor kostnad. Ca 600 000 SEK per år.

Vi har ett externt lager som tar betalt per utnyttjad lagerplats samt per

utskickad order, det är den största kostnaden + frakt ut till slutkund (Wholesale alternativt E-commerce)

Bilaga 2 – Intervju med 3PL

In document HANDEL ÖVER GRÄNSERNA (Page 84-88)

Related documents