• No results found

Ramverk för Performance Measurement

In document HANDEL ÖVER GRÄNSERNA (Page 60-70)

1. Vilka produkter och tjänster produceras och vem är kunden? Produkter till detaljhandel inom modeindustrin. Kunden är återförsäljare alternativt B2C genom retail och e-handel. (Företag X, 2017)

2. Hur utvärderas kvaliteten och framgången av produkten/tjänsten? Framgången mäts genom finansiella mått såsom omsättning och försäljning. Kvalitet och service mäts genom hantering av reklamationer och

sammanställning av dessa. (Företag X, 2017)

3. Vilka processer ligger bakom produkten/tjänsten?

Bakom produkten och tjänsterna ligger design, produktutveckling, sälj, orderläggning, orderhantering, produktion, inleveranser, lagerhållning,

distribution till kund, uppföljning mot kund. Fokus för Företag X i dagsläget är processerna kring leveransstrategier och kostnadsberäkningar vid

förändringar i organisationen. (Företag X, 2017)

4. Vad behöver mätas för att veta om eftersökt kvalitet uppnås? För att uppnå bästa leveransmöjligheter och hög service mot kund samtidigt som kostnadsbesparingar eftersöks bör leveransstrategier undersökas samt hur dessa är kopplade till servicenivå. För att fortsätta med Företag X finansiella mätningar bör kostnadsanalys göras för att se önskat resultat innan förändring genomförs. För att mäta service gentemot kund behöver Företag X utreda

existerande kunders uppfattning gällande dagens service samt deras attityd inför förändringar. (Företag X, 2017)

5.2 Ramverk för Performance Measurement

Enligt Fischer (2013) och såsom teorin beskrivs i avsnittet 3.9.1 sida 33, följs Triburs Paradigm med fördjupning enligt Fischers träddiagram.

Den strategiska nivån delas upp i företagets olika “Stakeholders” där kunden väljs

ut som fördjupningsområde enligt Triburs paradigm. Enligt svaren i Triburs paradigm bör Företag X arbeta med leveransstrategier som ökar kundens

uppskattade värde och utforskar nya möjligheter vid internationell handel. Företag X mäter idag framgång genom finansiella mått såsom omsättning och

försäljningsstatistik. Företaget mäter idag inte leveransservice eller kundens

uppfattade servicenivå, utan mäter kvalitet genom reklamationsstatistik. Kunder som Företag X arbetar med finns inom både B2C och B2B områdena, men fokus från företaget ligger på förbättring inom B2B i USA.

Den taktiska nivån i Fischers (2013) ramverk för PMS går in på vilka mätbara

resultat som kan bidra till förbättringsarbetet. För projektet har här valts att gå

vidare med Fischer (2013) “Värdeträd för kunden” för att förgrena KPI. Kvalitet inom service och leveransprocessen valdes ut som fokusområde för fortsatt PMS med fördjupning inom kostnadsposter på processnivå. Se teoriavsnitt ”3.9.3 Ökat värde för kund” på sida 36 för kundens värdeträd.

Den Operationella nivån i Fischers (2013) ramverk för PMS går in på processmått

där balansmodellen av Keegan et al. (1989) valdes. Resultatet av Keegan et al. (1989) balansmodell inom PMS redovisas nedan i Figur 15. Processmåtten för den

operationella nivån identifierades som:

Kostnaden per plockad och skickad produkt från 3PL

Tullkostnad i Sverige

Tullkostnad i USA

Moms

5.3 Kostnadsanalys

Enligt PMS ovan valdes följande kritiska processmått ut för mätning av förbättringsarbete:

Kostnaden per plockad och skickad produkt från 3PL

Tullkostnad i Sverige

Tullkostnad i USA

Moms

Nedan följer resultatet av dataanalysen från Företag X uppbyggd enligt kostnadsanalys modellen av Oskarsson et al. (2013).

5.3.1 Förarbete inför scenarioanalys

För att redogöra för utvecklingen av försäljning mot återförsäljare i USA kartlades ordermängden produkter under 7 säsonger bakåt i tiden med historisk Electronic Data Interchange (EDI) data. Resultatet av dataanalysen redovisas i Figur 16 och Figur 18 nedan. Resultatet visade att Företag X sedan SS14 har ökat sin omsättning i USA med 3145 antal produkter och även utvecklat från att sälja EXW till största delen DAP.

Figur 16 Tabell över försäljningen produkter i USA

Nedan i Figur 17 redovisas andel produkter som importerats in i EU av den totala andel som sedan exporteras till USA. Denna uppdelning görs för att få en rättvis tullkostnadsberäkning av importerade produkter då produkter inom EU inte har tullkostnad in i Sverige.

Nedan Figur 18 illustrerar utvecklingen av försäljning till återförsäljare i USA uppdelat på leveransvillkor.

Figur 18 Graf över försäljningen produkter i USA

Andelen order som levereras DAP förändras enligt Figur 19 för Företag X från SS14 – SS17. Det är en nedgång av DAP leveranser SS17 men utvecklingen visar på att

majoriteten av kunderna väljer DAP över EXW.

Figur 19 Andel DAP leveranser till USA över säsongerna SS14- SS17

5.3.2 Scenario 1: Kostnadsanalys över nuläget

Nuläget för företaget är att tullkostnaderna in i Sverige faktureras av tullombud till Företag X. Dessa baseras på HS kod och produktionspris, och räknas ut som förklarat i metodavsnittet genom att HS kodens tillhörande tullsats multiplicerat med

produktens produktionspris. Vid tillhörande certifikat kan tullsatsen minskas. Uträkningen baseras på andel produkter som importeras från icke EU-land.

De produkter som produceras inom EU har genom tullunionen ingen tullkostnad för import till Sverige. Se Figur 20 för resultat av kostnadsanalysen.

Figur 20 Tullkostnader för import av produkter från icke EU land till Sverige

Idag tar 3PL 8 kr för varje hanterade och skickad order. Se resultatet av total orderkostnad för SS17 nedan i Figur 21. Beräkningarna baseras på antal order utskickade från 3PL lager SS17 multiplicerat med orderhanteringskostnaden såsom det beskrivs i metodavsnittet.

Figur 21 Orderhanteringskostnad i nuläget för Företag X genom 3PL

Se ekvation nedan över total kostnad för orderhantering och tullavgift för import: 𝟒𝟓 𝟓𝟔𝟐, 𝟎𝟎 + 𝟑𝟎 𝟗𝟗𝟐, 𝟎𝟎 = 𝟕𝟔 𝟓𝟓𝟒, 𝟎𝟎 𝒌𝒓

Enligt kostnadsdifferensanalysen nedan kommer kostnaderna för Företag X bli följande för nuläget:

5.3.3 Scenario 2: Kostnadsanalys vid nuläge och ändrade leveransvillkor

I scenario 2 väljer Företag X att inte införa ett tullager men ändra leveransvillkor mot återförsäljare till DDP. Det finns två alternativ i detta scenario, alla återförsäljare väljer DDP eller enbart de som tidigare valde DAP byter till DDP. Resultatet av denna kostnadsanalys visas nedan i Figur 22-25.

Företag X kommer fortsätta tulla in sina varor från länder utanför EU och denna kostnad redovisas i Figur 22 nedan:

Figur 22 Tullkostnader för import av produkter från icke EU land till Sverige

Orderhanteringskostnaden för Företag X kommer vara som nedan Figur 23 visar:

Figur 23 Orderhanteringskostnad i nuläget för Företag X genom 3PL

Beroende på om alla återförsäljare väljer att importera DDP oavsett tidigare leveransvillkor blir kostnaden för Företag X enligt nedan Figur 24.

Figur 24 Resultat av kostnadsberäkning då alla återförsäljare väljer DDP som leveransvillkor

Om återförsäljare som tidigare valt att importera EXW väljer att fortsätta med detta blir de ökade tullkostnaderna istället som i Figur 25.

Figur 25 Resultat av kostnadsberäkning för tullkostnader in i USA vid DDP leveransvillkor

Se ekvation nedan över total kostnad för orderhantering och tullavgift för import då alla återförsäljare väljer DDP:

𝟒𝟓 𝟓𝟔𝟏, 𝟎𝟎 + 𝟑𝟎 𝟗𝟗𝟐, 𝟎𝟎 + 𝟐𝟖𝟎 𝟖𝟗𝟏, 𝟎𝟎 = 𝟑𝟓𝟕 𝟒𝟒𝟒, 𝟎𝟎 𝒌𝒓

Se ekvation nedan över total kostnad för orderhantering och tullavgift för import då de återförsäljare som tidigare valt DAP nu väljer DDP:

Enligt kostnadsdifferensanalysen nedan kommer kostnaderna för Företag X bli följande då alla återförsäljare väljer DDP:

𝟕𝟔 𝟓𝟓𝟒, 𝟎𝟎 − 𝟑𝟓𝟕 𝟒𝟒𝟒, 𝟎𝟎 = −𝟐𝟖𝟎 𝟖𝟗𝟎, 𝟎𝟎 𝒌𝒓

Enligt kostnadsdifferensanalysen nedan kommer kostnaderna för

Företag X bli följande då endast de återförsäljare som tidigare valt DDU väljer DDP:

5.3.4 Scenario 3: Kostnadsanalys vid införande av tullager utan förändrade leveransvillkor

Vid införande av tullager för Företag X på 3PL lagerlokal ökar kostnaderna för varje hanterad produkt som skickas ut till kund. Enligt 3PL ökar denna kostnad från 8 kr till 13 kr. Se Figur 26 nedan för förändringar i kostnader vid införande av tullager för WS order till USA.

Figur 26 Förändring i kostnad i orderhanteringskostnad vid införande av tullager

Genom att införa tullager ökar orderhanteringskostnaderna enligt följande: 𝟑𝟎 𝟗𝟗𝟐, 𝟎𝟎 𝒌𝒓 − 𝟓𝟎 𝟑𝟔𝟐, 𝟎𝟎 = −𝟏𝟗 𝟑𝟕𝟎, 𝟎𝟎 𝒌𝒓

Med införandet av tullager kan tullkostnader för de produkter som importeras från länder utanför EU senareläggas. Tullkostnaderna vid import av produkter som

redovisades i avsnitt 5.3.2 kan därför räknas bort i scenario 2. Om Företag X väljer att behålla leveransvillkoren de erbjuder idag vilket innebär att kunden tar

tullkostnaderna i USA, har företag inte någon tullkostnad för order till USA.

Enligt kostnadsdifferensanalysen nedan kommer kostnaderna för Företag X bli följande:

5.3.5 Scenario 4: Kostnadsanalys vid införande av tullager och förändrade leveransvillkor

Då tullager har införts har scenario 3 följande orderhanteringskostnad. Denna kostnad är för SS17 50 362,00 kr. Se Figur 27 nedan.

Figur 27 Förändring i kostnad i orderhanteringskostnad vid införande av tullager

För att räkna ut hur stora tullkostnader blir för varje enskild produkttyp används HS koder och tillhörande tullsats vilka redovisas i Figur 28 nedan.

Figur 28 Tabell över Företag X produkter med HS koder och tullsatser (USITC, 2017)

Beroende på om alla återförsäljare väljer att importera DDP oavsett tidigare leveransvillkor blir kostnaden för Företag X enligt nedan Figur 29.

Om återförsäljare som tidigare valt att importera EXW väljer att fortsätta med detta blir de ökade tullkostnaderna istället som I Figur 30.

Figur 30 Resultat av kostnadsberäkning för tullkostnader in i USA vid DDP leveransvillkor

Se ekvation nedan över total kostnad för orderhantering och tullavgift för export till USA då alla återförsäljare väljer DDP:

𝟓𝟎 𝟑𝟔𝟐, 𝟎𝟎 + 𝟐𝟖𝟎 𝟖𝟗𝟏, 𝟎𝟎 = 𝟑𝟑𝟏 𝟐𝟓𝟑, 𝟎𝟎 𝒌𝒓

Se ekvation nedan över total kostnad för orderhantering och tullavgift för import då de återförsäljare som tidigare valt DAP nu väljer DDP:

𝟓𝟎 𝟑𝟔𝟐, 𝟎𝟎 + 𝟐𝟎𝟕 𝟏𝟎𝟗, 𝟎𝟎 = 𝟐𝟓𝟕 𝟒𝟕𝟏, 𝟎𝟎 𝒌𝒓

Enligt kostnadsdifferensanalysen nedan kommer kostnaderna för Företag X bli följande då alla återförsäljare väljer DDP:

𝟕𝟔 𝟓𝟓𝟒, 𝟎𝟎 − 𝟑𝟑𝟏 𝟐𝟓𝟑, 𝟎𝟎 = −𝟐𝟓𝟒 𝟔𝟗𝟗, 𝟎𝟎 𝒌𝒓

Enligt kostnadsdifferensanalysen nedan kommer kostnaderna för

Företag X bli följande då endast de återförsäljare som tidigare valt DDU väljer DDP:

In document HANDEL ÖVER GRÄNSERNA (Page 60-70)

Related documents