• No results found

Kosta Hotell 2008-04-29

Hans var inte med från början när NWG förvärvade Orrefors Kosta Boda och refererar därför mycket av detaljerna om tankarna bakom nysatsningen till Mattias Landgren. När Hans kom in i bilden fanns redan ”tänket” som han själv benämner det. Hans jobbar parallellt med hotellet, saluhallen och stenstugan som är det gamla sliperiet från början av 1800-talet. Konceptet är enligt Hans att jobba med flera olika miljöer för att skapa en helhetsupplevelse av glaset.

NWG präglas av en stark entreprenörsanda genom organisationens färgstarka VD Torsten Jansson och Hans ser både positiva och negativa aspekter i detta. Hans och Mattias bollar mycket idéer mellan varandra och hittar lösningar med tiden. Hans anser även att just tiden är ett problem, att hinna med att få allting gjort så att alla events som är planerade kan iscensättas när hotellet öppnar. Han är dock övertygad om att det kommer att lösa sig. Hans säger med ett leende på läpparna att det hade varit oturligt om både han och Mattias fick en hjärtinfarkt, då de två har alla planer och idéer i huvudet. Hur slutmålet ska se ut och den färdiga produkten är fastslagit även om det omformas en del ut med vägen. Det hittas hela tiden småsaker som kan förbättras men allt har kostnad enligt Hans.

Hans jobbar mycket idag med att träffa betydande personer och skapar kontakter. På TUR- mässan träffade de Visit Sweden som var mycket positiva till konceptet och många möten med utländska kontakter är inplanerade i en snar framtid. Hans anser att de ligger ”a head” i nuläget då många kontakter med eventbolag redan är tagna och bearbetningen av de lokala

bolagen kommer att ske snarast. Att skapa ett kontaktnät är något både han och Mattias jobbar med dagligen men än en gång påpekar Hans att tiden är boven i dramat, då han skulle vilja jobba mycket mer med detta. Detta resulterar i att NWG skiljer sig från många andra i sin affärsstrategi genom att de satsar mer i början av ett projekt och använder sig mer av ad hoc lösningar, vilket Hans ser både för och nackdelar i. En av de största fördelarna är att projekten och organisationen blir föränderlig in i det sista. Hans känner dock att projektet skulle behövas struktureras upp mer och exemplifierar det genom att Mattias tar ett beslut och om Torsten är av en annan åsikt kastas alltig om. Det är dock något som genomsyrar organisationen när man har en entreprenör som Torsten till chef, enligt Hans. Det händer att det blir en kollisionskurs och givetvis försöker Hans och Mattias få in Torsten på sin bana.

Frågan när idén kom upp att bygga ett glashotell i Kosta har Hans inte forskat särskilt djup i då det för honom känns ganska irrelevant. Han vet dock att det fanns en idé att placera hotellet i Orrefors då där redan finns en kristallbar. Beslutet togs att det skulle ligga i Kosta för att centrera allt till en plats, vilket Hans tycker är helt rätt. Hans ser den klara fördelen med att få använda sig av Kosta Boda i namnet på hotellet, då detta redan är ett världskänt varumärke. Hans anser också att det geografiska läget mitt i glasriket med sina 2 miljoner besökare per år och i samband med Outleten kommer att skapa en betydande merförsäljning.

Det primära syftet med hotellet enligt Hans är en kombination av att sätta glaset i centrum tillsammans med att sälja hotellnätter. Hotellet ska fungera som ett showroom för Orrefors Kosta Boda AB mot världen. Å andra sidan påpekar Hans att allt givetvis har en prislapp samtidigt som den har ränta. Målet är enligt Hans att betala av hotellet på tre år, vilket ställer höga krav. Detta anser Hans inte är en omöjlighet då det fattas en kvalitativ produkt i form av ett hotell i Glasriket. Hans påpekar att alla de bitar som kommer att finnas på hotellet kommer att vara länkade till konstglas i samband med en röd tråd av upplevelser. Upplevelser i hyttan och stenhuset, välkomstdrink i kristallbaren med egen designade glas tillsammans med andra unika aspekter är det Hans vill se kommer att sätta glaset i centrum.

Det är tydligt att Hans har sina rötter i restaurang branschen då han pratar varmt och länge om hur restaurangen i hotellet ska utformas och hur mat och dryck ska kunna integreras i upplevelsen. Hotellets restaurang ska även utmärka sig som hotellet genom enkel matlagning av närproducerade råvaror som älg entrecote. Hans har idéer om att utforma restaurangen som en hytta med en mindre ugn där en glasblåsare dagligen blåser glas. Vilket skulle bryta av mot

det klassiska och moderna hotellet och skapa något eget inne i hotellet. Det skulle även finnas möjlighet för gästerna att själva prova på att blåsa glas. Prioritet ligger på att jobba med att presenter glaset på nya och intressanta sätt. Enligt Hans ska allt i restaurangen vara i glas det är inget snack, viket enligt Hans verkligen sätta glaset i centrum.

Hotellets primära målgrupp kommer enligt Hans att vara nationella gäster inom affärsmarknaden. Ett mål från NWG sida att sälja in konceptet hos alla de återförsäljare som är knutan till NWG. Enligt Hans är hotellets USP att vara placerat precis bredvid en hytta vilket inget annat hotell i Sverige är. Han anser dock att det fattas en utarbetad strategi för var hotellet kan öka sina marknadsandelar. En strategi är att de kommer att jobba mycket utifrån paketerbjudanden, som helgpaket och SPA-paket, men framför allt erbjudanden riktade mot konferens. Dessa kommer även att göra det möjligt, tillsammans med utbudet skapat runt hotellet, att få gästerna till att stanna 2-3 nätter. Hans skulle vilja se en utveckling där de privata gästerna utgår ifrån hotellet när de besöker andra sevärdheter i Glasrikets omnejd, som Astrid Lindgrens värld och möbelriket. Hotellet ska agera spindeln i nätet där gästerna väljer att bo när de reser runt. Hans jobbar idag med att hitta samarbetspartners på Öland, i Vimmerby och Lammhult.

Att Outleten tar så mycket plats som den gör i Kosta ser Hans inte som något problem. Outleten blir på detta viset enligt Hans ett extra försäljningsargument för att profilera glaset. Kosta Boda är ett så starkt varumärke att Hans anser att fokus inte behöver flyttas. Han ser det mer som en utmaning att hitta nya sätt att få de yngre åldrarna att fascineras av glas. De äldre generationerna hittar själva ut till Kosta då de är uppvuxna med Kosta Boda och kulturarvet det för med sig. Enligt Hans är glaset det som karaktäriserar Kosta idag och kommer att fortsätta att vara det i de nästkommande två åren. Hans anser att varumärket Kosta Boda är otroligt genomsyrat i Kosta idag och att man får gå långt ner i åldrarna för att folk inte ska veta vad varumärket står för. Hans har gäster idag på hotellet som kommer för glasets skull och inte vet att det finns en Outlet i Kosta. Handelsplatsen har funnits i Kosta i två år och glasbruket i 200 år, så det vare ju lustigt annars, tycker Hans. Om tio år tror däremot Hans att fokus har flyttats och handelsplatsen kommer att stå i centrum, dock i samverkan med glaset. Redan idag jobbar NWG med att integrera handelsplatsen mer i glaskulturen. Hans anser att det måste finnas en strategi för hur glaset ska kunna genomsyra handelsplatsen. En lösning enligt honom är att inte bara visa pjäserna på lagerhyllorna utan även i affärerna, att vid

kassorna disponera konstglas som till exempel Bertil Valliens Janushuvud, eller att blåsa upp en stor sko som kan hänga inne i sport affären.

Hans påpekar att hotellet inte byggs primärt för Outlet besökarna då de vet att dessa inte är deras målgrupp. Dock kommer hotellets gäster att besöka Outleten och det är viktigt att visa glaset även där. Detta för att tydliggöra den röda tråden som ska gå genom hela upplevelsen. Hans berättar om ett försök till detta då det började använda sig av MINE- glas i restaurangen, vilket slutade med att 600 glas stals på 6 månader. Idag använder sig restaurangen av glas som inte ens är tillverkade i Kosta.

Även när frågan om saluhallens roll i upplevelsen kommer upp refererar Hans oss till att prata med Mattias som är mer insatt. Han berättar att synergierna med hotellet kommer att vara starka genom till exempel fackelmiddagar. Dessa innebär att gästen börjar med en fördrink på hotellet i kristall- baren och sen fortsätter upp till saluhallen där de avnjuter ostron och champagne och även stenhuset ska integreras. Alla de olika miljöerna som gästerna besöker är det som kommer att skapa en upplevelse, enligt Hans. Saluhallen kommer att erbjuda delikatesser i alla dess former från fisk och kött till choklad. Det kommer även att finnas en cigarrbutik, en vinkällare och exklusiv cognac och whiskey. Hans vision är att det ska bli som ett gourmetmecca. Saluhallen kommer även att förstärka Kosta som destination i närliggande städer då återkommande gäster ska lockas till att handla i saluhallen.

Hyttan är en annan aspekt som kommer att höja upplevelsen av glas och hjälpa till att profilera den. Hans berättar att hyttan kommer att byggas om och att det kommer att konstrueras en upplevelsevandring där alltig hyttan kan erbjuda ska ingå. Det kommer att anställa personal som guidar gästerna i hyttan, detta då man ge sina kunder vad de vill ha och många vill ha upplevelsen av hur glas tillverkas. Hans ser problemet i att hyttan är idag en plats för produktion, och produktionen får inte påverkas av att göra den mer turistvänlig. Man måste med andra ord lösa problemet så att gästerna inte är i vägen när de vistas i hyttan påpekar Hans. Han tycker att det är viktigt att visa mer produktion av konstföremål istället för traditionell glasproduktion, då detta är mer fascinerande. Han tycker även att glasskolan ska integreras mer då gästerna där kan blåsa eget glas som de kan ta med sig hem. Även Bruno Mattsons originallägenhet som är ett kultur arv finns i Kosta. Denna borde få en mer framträdande roll och integreras så mycket som möjligt i helheten. Ska man titta på utländska gäster och få dessa att stanna längre måste man integrera mer delar i helheten, enligt Hans.

Vidare menar Hans att utställningshallen kommer att integreras i paketen som det historiska i de paket och upplevelsevandringar som planeras. Detta genom att visa dem olika historiska pjäser och upplysa besökarna om skillnaderna i glas och vilka beståndsdelar som ingår. Det är viktigt menar han att allt följer den röda tråden av konstglas igenom hela upplevelsen. Hans kommer att jobba mycket med de paket som hotellet kommer att erbjuda och genom detta integrera alla delarna. Paketen kommer att genomsyras av glaset genom bland annat glasblåsning och guidade turer, vilket enligt Hans ska vara de primära delarna i deras strategi.

För även om man inte är design eller konstintresserad, är det en kraftig upplevelse påpekar han. Därför ser Hans en möjlighet att integrera glasblåsning i hotellets restaurang, där folk under middagen ska få testa . Avslutningsvis påpekar Hans att allt inte behöver stå klart direkt när hotellet öppnar, då de som alla andra styrs av tillgång och efterfrågan. Destinationen kommer att byggas och formas efter hand, där hotellet kommer att fungera som smycket, men alla de andra delarna kommer att spela sin roll i upplevelsen den totala upplevelsen som företag kommer att tillhandahålla.

Related documents