• No results found

Intervju med konsulter inom digitalisering av plockprocess och digitala verktyg

In document Digitalisering av plockprocess (Page 38-41)

3. Val av ett digitalt verktyg i en manuell plockprocess

3.2 Empiri

3.2.2 Intervju med konsulter inom digitalisering av plockprocess och digitala verktyg

När ordern har blivit plockad i sin helhet kör plockaren trucken till inplastning för att plasta pallen inför transport. Problem som kan uppkomma vid inplastningen är att pallen välter och att godset skadas alternativt att enstaka artiklar trillar av pallen och skadas. När pallen är inplastad står plockaren inför ett beslut om pallen ska märkas med brandfarligt gods eller inte. Om pallen ska märkas tar plockaren en lapp och märker pallen där lappen syns tydligt. Ordern kvitteras sedan ut från systemet. I den här processen kan det ske att plockaren kvitterar ut någon annan kunds order vilket leder till fel i systemet och att plockaren får ut fel adresslappar. Felet uppstår främst på grund av att plockaren själv slår in ordernumret manuellt och kan enkelt slå fel på en siffra och därmed avslutar en annan orders nummer.

Utleverans

När pallen är klar ställs den på aktuell utlastningsyta för utleverans. I lagret finns 3 olika zoner för utlastning och delas in i det som ska till södra Sverige, till sorteringsterminalen i Jönköping och de som ska långt upp i landet. Problem som kan uppstå här är att plockaren ställer pallen på fel yta och godset kan då lastas på fel lastbil och vilket upptäcks först när lastbilen når sin slutdestination.

3.2.2 Intervju med konsulter inom digitalisering av plockprocess och digitala verktyg

Under studiens gång har det utförts två intervjuer med två olika konsultbolag som tillhandahåller lösningar för att digitalisera plockprocesser. Forskarna valde att samla in empiriskt material genom två oberoende parter för att kunna skapa en bredare förståelse för olika digitala verktyg som kan användas vid plockprocess. I bilaga 2 finns intervjuguiden som har använts som underlag till båda intervjuerna med de två olika konsulterna.

Direktkonsult

Jonas Svensson är affärsutvecklare hos Direktkonsult. Direktkonsult har lång erfarenhet i branschen med processutveckling och konsulter där fokus ligger på att arbeta fram effektivare processer för kunderna. Direktkonsult jobbar inom många olika områden när det gäller lagerfunktion. Vid digitalisering samarbetar Direktkonsult med deras partnerföretag Bitlog då Direktkonsult själva inte jobbar direkt med implementationen. Direktkonsult har levererat Pick by voice till en kund tidigare som var lokaliserade i Norrbotten och är verksam inom sjukvården.

39

Inom området börjar Pick by voice bli mer populärt och är en nyhet när det kommer till digitala lösningar på ett lager. Pick by voice kan generera en ökad effektivitet med 20-25 % där det plockas mer på samma tid. Direktkonsult lägger stort fokus på Pick by voice eftersom fler kunder efterfrågar just den lösningen och därför har andra lösningar hamnat i andra hand. Tidigare har tablet och handscanner varit en populär lösning hos företag då det enkelt går att addera till företags eget WMS. Lösningen med tablet och handscanner har kunnat påvisa en effektivisering på 2-8 % beroende på hur lagret har arbetat tidigare och hamnar högre om en ineffektiv plockslinga finns i dagsläget. Pick to light används sällan och används av lager där småplock sker. När det kommer till Pick by voice kan företagen välja att addera en tablet och scanner vid behov.

Direktkonsult menar att Pick by voice går att implementera till ett eget utvecklat WMS men kräver dock att företagets egna förutsättningar undersöks eftersom ett WMS kan vara väldigt individuellt anpassat. Gällande artiklarnas ordning går det att anpassa efter behov samt lägga kriterier där företagens egna WMS rangordnar och sänder till enheten. Genom anpassning i företagets egna system samt tillräcklig data för alla artiklar går det att rangordna orderraderna där de kommer upp i en viss ordning vilket kan underlätta för företag som bygger på egen pall eller har andra förutsättningar. Vid inleverans är inte Pick by voice optimal och rekommenderas inte att användas i den funktionen, räkningen blir manuell och tappar sitt syfte. Här rekommenderas istället företag att använda handscanner för att på ett säkert och korrekt sätt få rätt antal artiklar rapporterade till WMS.

En kostnadsbild är svår att räkna på utan att veta kundens specifika förutsättningar gällande behov, krav och flöden. För att kunna använda Pick by voice krävs det att varje användare har en licens samt hårdvara i form av headset och en enhet. Genom Direktkonsults partnerföretag Bitlog får kunden abonnera på licenser som sedan faktureras månadsvis. Priset för licensen baseras på typ av licens, eventuella tillval samt hur många användare företaget har.

Optiscan

Jonas Erdestam är Key Account Manager på konsultbolaget Optiscan. Optiscan är ledande inom norden när det gäller digitala lösningar såsom röst- och streckkodsteknik inom lagerverksamhet. Optiscan fokuserar på att lösa logistikrelaterade utmaningar för att förbättra effektivitet och operationell kvalitet. Företaget erbjuder både hårdvaror, mjukvaror samt

40

supporttjänster. Optiscan har bred erfarenhet med över 100 projekt av implementering med Pick by voice till kunder inom lagerverksamhet.

När det gäller digitala lösningar är scanner och handdator det närmaste steget att ta från papper och penna. Vid användandet av handdator ligger inte vinsten i effektivisering utan det största fokuset ligger på digitalisering. Företag som väljer att gå från papper och penna till handdator och handscanner ökar effektiviteten med 2-5 %. Den låga ökningen av effektivitet beror på att plockaren fortfarande måste kolla ner i en skärm för att veta vad som ska plockas näst och samtidigt orienterat sig i lagret. Om plockaren istället använder Pick by voice har plockaren ögon och händer fria vilket ger en bättre förutsättning till en god ergonomi samt att plockaren kan plocka med båda händerna. Med Pick by voice kan plockaren lättare orientera sig i lagret då personen inte behöver kolla ner på ett papper alternativt en tablet för att veta vart den ska härnäst. Lösningen med Pick by voice är 25-30 % mer effektiv jämfört med papper och penna. Pick by voice ökar även plocksäkerheten till 99,98 % och är även den säkraste lösningen på marknaden utifrån effektivitet, ergonomi och säkerhet. Pick to light är en lösning som kan fungera i ett lager men är väldigt rörigt om företaget har många truckar som kör samtidigt. Pick to light är även mer ineffektivt eftersom plockaren måste leta efter lampor samt godkänna med ett knapptryck. Pick to light tillämpas av företag där småplock sker på lagret och sällan vid lager där pallbygge sker. Autostore är en annan alternativ lösning på marknaden men som vanligtvis inte rekommenderas då den inte är effektivare än Pick by voice och är dessutom betydligt dyrare i investering.

Att komplettera Pick by voice med en tablet är möjligt men det kan påverka effektiviteten negativt eftersom plockaren fortfarande måste kolla ner och inte har händerna fria. Det finns flera olika enheter inom Pick by voice där den mest välutvecklade enheten har en scanner inbyggd. Det är vanligt att kunder väljer att integrera sitt egna WMS med Pick by voice och är även den lösningen som Optiscan rekommenderar. Att planera ordningen på ordern är inte möjlig i verktyget Pick by voice utan det måste ske i företagets WMS. Optiscan har utvecklat Pick by voice hos företag som själva bygger sina pallar vilket kräver en annan uppbyggnad av systemet som måste anpassas till företagets förutsättningar.

Det är möjligt för företag att använda Pick by voice i alla lagerprocesser men beror på hur företaget arbetar. Vanligtvis är inte Pick by voice effektiv vid inleveransprocesser och brukar inte rekommenderas för det ändamålet. Optiscan rekommenderar istället företagen att använda

41

scanner för inleverans för att höja säkerheten med att antal blir korrekt beräknat. Pick by voice kräver licenser, headset och enheter som kan ta emot information. Priset blir lägre ju närmare standard företaget kommer. Krävs det utbyggnad, alternativt anpassning till företaget blir prisbilden högre. Återbetalningstiden för en investering i Pick by voice är vanligtvis återbetald inom 8-10 månader för ett lager med 20 plockare.

In document Digitalisering av plockprocess (Page 38-41)

Related documents