• No results found

- Intervju med Emil Augustsson VDC-ansvarig Veidekke

Hur kan man effektivisera arbetsmiljöarbetet med hjälp av digitala verktyg?

Bilaga 2 - Intervju med Emil Augustsson VDC-ansvarig Veidekke

Vi kan börja med att en presentation, vem är du och vad har du bakgrund?

Jag är Emil Augustsson och jobbar som VDC ansvarig på Veidekke Sverige, både bygg och anläggningssidan. Det innebär att jag tar fram utbildningar, utbildar och försöker sprida VDC som arbetssätt i Veidekke. Sedan jobbar jag även med strategiska VDC frågor och mycket med digitalisering.

Har du någon utbildning inom VDC?

Nej absolut inte, jag är byggingenjör i grunden, utbildad i Lund tekniska. Sedan har jag jobbat på BIMobject i fyra år och sedan i Veidekke i ett år. Så VDC som koncept var väl bekant innan jag började här men sedan har jag har gått igenom en certifiering med Stanford som snart är klar. Så det är den utbildningen jag har inom VDC. Jag har haft tid att snöa in mig i det under detta året, så jag har bättre koll inom det än de flesta i företaget.

Skulle du kunna förklara vad VDC är?

VDC står för virtual design construction, och många jämställer det med BIM vilket inte stämmer alls. BIM är en del av VDC, VDC är egentligen ett arbetssätt där man jobbar med målstyrt arbete. Metrics som är ett mättal och en mötesmetod som heter ICE (Integrated Concurrent Engineering) sen var BIM en del av det arbetssättet. Ungefär så, lite kortfattat.

Hur kan man arbeta med VDC, hur det funkar egentligen? Krävs det några programvaror?

Nej det är det som är grejen, du ska ha någon sorts BIM modell som du kan visualisera problem med och som du kan använda genom hela processen. Sedan spelar det ingen roll om det är Revit, Archicad eller Solibri osv. Det spelar ingen roll vilken programvara man använder, utan det är bara ett arbetssätt kan man säga.

I detta arbete kollar vi på olika verktyg, dvs 3D modell, BIM VDC, vad är skillnaden mellan dessa?

3D modell kan vara vad som helst egentligen, så länge den har en 3D geometri. Där finns det ingen information förutom att vi har en volym. En BIM modell är en 3D modell där du har information kopplat till olika objekt, olika rum, olika våningar osv. Man kan alltså göra mer analyser, simuleringar och mängd omtagningar osv. VDC är alltså som sagt ett sätt att arbeta, jag kan skicka över en figur där VDC ramverket finns med. Där visas det ganska tydligt, att man jobbar med kund mål i första hand. Då sätter man med kunden ett mål, sedan bryter man ner det i projektmål, interna mål för oss som då är kopplat till kundens mål.

Sedan kan det självklart vara saker som inte är kopplat till kundens mål också men man försöker koppla in det. Sedan tar man de målen och sätter metrics (mättal) på detta. Så alla mål som du sätter tillsammans med kund och i projektet ska du kunna mäta, de ska vara kvantifierbara. Just för att man ska kunna följa upp och förbättra kontinuerligt. Det är ganska

tätt kopplat till “lean tänket” ständiga förbättringar. Sen har du då ICE sektionen, som är en stor del vilket är en samlokaliserad projektering. Så att man sitter och projekterar i samma rum tillsammans och har breakouts. Fördelen med detta är man sitter och har personer du behöver att fråga. Behöver du ta ett beslut så har du en armlängds avstånd, istället för att du ska skicka ett mejl, den ska svara och du svara, och så tar det liksom en vecka för att ta ett beslut. Istället kan du säga “hej jag behöver beslut på detta” sedan så får du ett beslut. Det kortar ner ledtiderna ganska avsevärt, sedan arbetar man i breakout sessions där Ventilation och EL har en massa kollisioner. Då sätter man de i ett rum där de får jobba tillsammans där de får jobba i en breakout session och ta olika beslut och projektera tillsammans. Så att de kan ta bort så många kollisioner så möjligt, sedan går man tillbaka till en stor grupp och förmedlar det man har kommit fram till. Så att alla ska ha en uppdaterad bild av hur projektet ser ut. Detta är också kortfattat av va ICE är, sen är BIM ett verktyg för att göra exempelvis ICE sektioner mer visuell, visualisera problemen. Man kan kollisionskontroller i BIM med hjälp av till exempel solibri, man gör mängd omtagningar i BIM, energisimuleringar osv.

Vi brukar jämställa den rutan med att det är både BIM och digitala verktyg. Att dalux och buildsafe skulle kunna vara en del i den rutan. Vi säger att både BIM och digitala verktyg ligger där. Sedan är sista rutan, ser man processen och lean tänket och ständiga förbättringar och hur man ska organisera projekten för vara så effektiva så möjligt. (figurer ska skickas).

Har ni någon nytta av digitala verktyg som entreprenörer i era projekt? I vilken området har ni mest nytta av att använda denna metod ute i produktion?

Vi använder oss av Dalux, det är ett verktyg för att hantera checklistor och för att få ut ritningar och modeller i telefoner och paddor. Det vi använder mest är för avvikelsehantering, om något är fel på byggarbetsplatsen så sätter man in det på ritningen/modellen och sedan tar man en bild (bilden visar vad det är för fel) , då tilldelar man det till personen som ska göra detta för att sedan få feedback när det är klart. Sedan kan man använda det till skyddsronder, miljö ronder, egenkontroller och göra arbetsberedningar.

Kortfattat är ett avvikelsehanteringsprogram och ett sätt att få ut ritningar/modeller ute i produktion.

Oftast arbetar vi med 3D APD planer i sketchup, där vi tar in den projekterade BIM modellen där vi sedan gör simuleringar, säter ut bodar, kranar, staket osv. Detta ger en visuell överblick hur sajten kommer att se ut. Sedan har vi testat VR, Ramirent har en lösning för utbildning på arbetsplatsen där man går in i VR och lär sig använda en sågmaskin (där man inte gör det på riktigt).

Skulle du kunna förklara vad en arbetsberedning är?

När en arbetsledare till exempel, tillsammans med den som ska utföra ett moment, går ut i arbetsplatsen och tar tillsammans fram ett sätt “hur ska vi göra detta arbetsmomentet”, “hur mycket ska vi göra per dag”, då kan det stå att man ska lägga 18 meter rör per dag. Med hjälp av Dalux kan man följa upp det, med egenkontroller, med hjälp av dessa kan man kontrollera om man jobbat enligt arbetsberedningen på rätt sätt “idag har gjorde jag endast 17 av 18 rör” och skriver varför. Detta gör vi inte på alla våra projekt men det är ett sätt att arbeta med Dalux, att man arbetar produktivt och säkert sätt.

Du nämnde att man kan använda VDC för att visualisera, simulera och planera byggprocessen för att upptäcka problem och risker. Under vilket skede brukar man

använda VDC?

Man brukar koppla det till projekteringsfasen, när man ska ta fram handlingar. Redan där kan man upptäcka både kvalitet och arbetsmiljöproblem. Genom att man gör en digital APD-plan, så kan man skicka in arbetsledarna eller platscheferna som får gå runt i den och så ser de “här sitter detta för lågt, vi måste höja detta”. Genom att använda Solibri kan man automatiskt kolla vissa saker, ex avstånd mellan en kran och staket. när vi väl går vi ut i produktion vill vi se mer och mer digitala verktyg, att modellerna används och visualisering.

Man kan ha en ICE sektion ute i ett bygge för att diskutera ett problem man har. Den arbetsmetodiken går att använda men det är sällan det görs. Eller om man har massa frågor så kan man samla hela gruppen så betar man av de snabbt.

Vilka resurser fanns för projektet ämnade för att komma igång med arbetssättet VDC?

Vi har mycket skrivet i vårt verksamhetssystem, där har vi en kunskapsresurs. Vissa projekt och regioner har stödresurser som hjälper till vid uppstart, vi har VDC ingenjörer som har hand om bim modeller och BIM samordning. De brukar vara med i uppstart i projekten för att sätta en VDC och BIM strategi för projektet. Vissa regioner har vi en resurs som hjälper med alla projekt med detta, men tyvärr inte alla regioner. Något som vi håller försöker bli bättre på, då vill vi ha personer överallt. Veidekke bygg har regionerna syd, väst, mälardalen och uppsala. Veidekke anläggning har sydväst som då är göteborg skåne och nord, stockholm.

Hur jobbar ni för att begreppet VDC skall vara tydligt och tolkas på samma sätt av medarbetare (och andra aktörer)?

Där har vi kontinuerliga utbildningar och certifieringar, vi på Veidekke har haft flest certifieringsprogram i världen, VDC är skapat av Stanford. Vi har kört en certifiering i stort sätt varje år sedan vi började för medarbetarna, sedan har jag hållit i lite grundkurser. Vi har ett verksamhetssystem och ett intranät där arbetssätten beskrivs så utförligt som möjligt.

Stöd Resurserna är närmast produktion är de som för informationen vidare och visar hur man ska använda dessa arbetssätten.

Vad har Veidekke för mål med hänsyn till arbetsmiljöarbetet?

Målet är noll allvarliga olyckor, uttalat mål är att vi ska försöka minska allvarliga olyckor med 20% varje år.

Vad gör ni för att nå målet?

Vi har en stor organisation kring det arbetet, som jobbar kontinuerligt och vi har temaveckor varje år där vi fokuserar på olika saker. Jag skulle säga att det är mycket större än vdc

avdelningen, arbetet kring det är mer ambitiös. De har mycket mer resurser i sin organisation.

Vad tycker du att VDC och arbetsmiljö kan samarbeta? Är det svårt att integrera VDC i ert arbetsmiljöarbete?

Det behöver inte integreras men VDC arbetet skapar bättre förutsättningar för en bättre arbetsmiljö. Dalux exempelvis, istället för att man ska runt i byggarbetsplatsen och hämta en målare för att han ska måla där borta, så kan man istället skicka en notis i mobilen. På så sätt minskar man spring på arbetsplatsen och riskerna. 3D APD planer är också en del av VDC som ökar förståelsen för arbetsplatsen och riskerna blir tydligare vilket gör att man får högre medvetenhet i projektet och därmed mindre olyckor. Det finns mycket synergier där, att en högre digitalisering av arbetssätten ger en bättre arbetsmiljö. Vi har minskat olyckorna men vi kan inte direkt koppla det till digitalisering eller något annat då det är svårt att pinpointa. Mindre spring ute på arbetsplatser ger dock färre olyckor, detta är bevisat.

Vilka är de vanligaste riskerna?

Fallolyckor är de vanligaste, men kan inte säkert säga att det är så hos oss. Vi har haft några dödsolyckor som är kopplade till tunga maskiner.

(Vi jobbar mycket med maskinstyrning på mättekniksidan. Om man ska exempelvis ska gräva en grop så kan man få digital information direkt till maskinen istället för att få instruktioner i text.)

Hur arbetar ni med fallolyckor och skyddsanordningar med digitala verktyg?

Inte så mycket, det är mest att vi har strikta rutiner och arbetsplatsinstruktioner. Vi kräver att alla på bygget har skyddsglasögon, hjälm följer regler när det kommer till att arbeta på höjd osv. Sedan kan man med hjälp av VDC och digitala verktyg och planera bättre och minska arbetet på hög höjd genom att ha en hög grad av prefabricering. Sedan har vi digitala verktyg för våra skyddsronder. Vi använder oss inte av ett speciellt program som simulerar arbetsmiljörisker i dagsläget.

Finns det någon nackdel med att använda VDC?

Inte i själva ramverket, däremot skulle man vilja ha en högre kunskap och implitering i Veidekke. Att man jobbar väldigt strukturerat och målinriktat med ständiga förbättringar.

Vad tycker du om er utveckling av att arbeta med digitala verktyg jämfört med branschkollegor?

Det är en stor skillnad på digital mognad när det kommer till oss entreprenörer och underentreprenörer. De mindre företagen är oftast sämre på att ta till sig nya arbetssätt.

Därför brukar vi alltid skriva i våra kontrakt att man exempelvis ska använda dalux på arbetsplatsen.

Hur ser er utveckling ut när det kommer till BIM?

Det blir bättre och bättre, inom vissa regioner så nämnde jag tidigare att vi har stödresurser.

Inom dessa regioner har arbetet med BIM och VDC blivit väldigt mycket bättre. Det har mycket med hur man resurssätter och man har en sådan person som fokuserar på att stödja projektet i det arbetet.

Inom 5 år hoppas vi att vi har integrerat VDC sömlöst i alla våra processer och att man har ett system där man lätt kan ta till sig och hitta den informationen. Samt att det finns utbildningar tillgängliga om man känner att man inte har full koll på hur man ska utföra vissa moment inom VDC.

Övrigt:

När det gäller arbetsmiljö tror jag mycket på utbildning, speciellt AR och VR för att öka förståelsen. Kan man med hjälp av VR och AR visualisera på hur det ska se ut på ett bättre sätt så kan man lättare hitta risker och farliga moment.