• No results found

- Intervju med Lars Retzer Chef Branschutveckling Byggföretagen

Hur kan man effektivisera arbetsmiljöarbetet med hjälp av digitala verktyg?

Bilaga 3 - Intervju med Lars Retzer Chef Branschutveckling Byggföretagen

Vi kan börja med att en presentation, vem är du och vad har du för bakgrund?

Jag är ansvarig för en verksamhet inom bransch och arbetsgivarorganisation byggföretagen som heter branschutveckling. Och där jobbar vi med branschutveckling väldigt brett. Typ av kategori, det är både hus och byggnad, det är anläggning och det är mycket kring vad branschen behöver utvecklas från totalt sett. Inom Byggföretagen så har jag jobbat sedan 2012 och tidigare så hette det Sveriges byggindustri. Dessutom jobbade jag på Trafikverket och jobbade med projekt inom anläggningsområdet både järnväg och anläggning, totalt sätt.

Jobbade ganska mycket med branschutveckling och specifikt som det nu gäller arbetsmiljöområdet så har jag jobbat en del med det, lite olika projekt med att jobba operativt med arbetsmiljöfrågor.

Vad har ni för mål med hänsyn till arbetsmiljöarbetet?

Noll skadade och i värsta fall döda inom området, vi har ganska gediget arbete inom arbetsmiljöområdet där vi jobbar systematisk med för branschen skull totalt sett och gör på olika håll och kanter men det är nolltolerans kring skadade av vår medarbetare.

Vad gör ni för att nå målet?

Vi måste förbättra säkerhetskulturen på våra arbetsplatser, att vi måste se till så att vi alla jobbar för den saken, det gäller både för alla aktörer det är byggherren som vi sätt i förutsättningar totalt sett. Det är projektörerna att man skapar förutsättningar för att bygga men också för underhålla, så det är väldigt viktigt för projektörens roll är avgörande för att vi ska nå framgång. Sen så är det de som på arbetsplatsen att de också jobbar systematisk med fokus på och avsätter tid för att man ska genomföra arbetet säkert från arbetsledningen från cheferna från arbetsgivar hållet men också från arbetstagarna att man faktiskt tar sig ann om arbetsredskap som ska främja en god arbetsmiljö.

Använda ni digitala verktyg för att undersöka?

Nej, vi gör inte det så jättemycket men vi kan se möjligheten med att kunna planera upp arbetsplatsen på ett bättre sätt med nånting som heter BIM som jag inte är speciellt i detalj insatt i.

Men det finns förutsättningar använder sig av att skapa arbetsplatser virtuellt för att kunna se och planera upp arbetet så att man ser när det inte kommer att fungera, eller så det är många på en arbetsplats vid samma tillfället eller i framtiden när man ska förvalta eller underhålla hur det kommer att gå underhålla saker och ting på ett säkert sätt också så att vi har med oss det redan i dom tidiga skedena, med digitalt stöd så finns det stora möjligheter som jag ser och som jag för resonemang med omgivning kring att vi kan bli betydligt bättre inom arbetsområdet och säkerhetsområdet med användandet av digitala verktyg.

Känner ni fått någon nytta av digitala verktyg?

Jag ser att det finns stor nytta av, men det är förvånansvärd inom andra området också att vi måste skapa standard som också tillämpas ut av alla, så att man kan ställa kraven. Då ser jag att i hög grad så naturligtvis ska alla som är delaktiga vara med och bidra och hitta det bästa möjliga verktyg. Men man kan också gena lite grann och se att byggherren som ju är den första på platsen och som äger hela projektet. Att denna också kan faktiskt ställa krav på vilken typer av verktyg som ska användas. För att kunna ha snabbare driv till att man använder sig av samma verktyg, för att då underlätta också när man rör sig mellan olika projekt att man vet med sig om vilket verktyg som gäller och vilket verktyg som ska användas.

Det är att man har den inställningen i regel att man vill hjälpas åt, men sen så kan man hamna i situationen där man har olika typer av verktyg, man måste ha öppna gränssnitt ändå.

Så man kan använda sig av data på olika håll och kanter, det här är någonting som inte jag kan, men det får inte vara så att man går i konflikt med att man hävdar att vi ska ha ett enhetligt system, bara man väljer mitt system. Man måste ha gränssnitt som gör att det går att transformera data mellan olika system.

I vilket området tycker ni har mest nytta av att använda digitala verktyg?

Produktionen, men innan produktionen drar igång så måste man planera upp byggprocessen ordentligt det ger respektive projekt, då har man nytta av det innan. Så det är inte bara att när man är ute i produktionen utan man nyttjar sig av det möjligheterna att simulera byggprocessen och kunna göra det innan man är ute i skalan 1:1.

Vad är det som du skulle vilja ändra eller förbättra arbetet med BIM/VDC?

På något sätt att vi förvånas över man har hört om det så mycket och ganska länge, man blir förvånad över att det inte har kommit så lång med det. Man måste se nytta, kan man inte kan se nyttan. Det kan vara så att begränsningar i den som använder sig av systemen eller som är potentiella användare att man inte ha tillräcklig kunskap för att se hela nyttan. Man vet med sig om hur man gjort det tidigare, jag tror att det är mycket utöver det kommer att lösa sig på sikt för att man se, exempelvis det kommer in en yngre förmåga som kanske har en möjlighet att kunna se möjligheterna på ett annat sätt än en äldre har.

Det finns såna otroliga potentialer. Men vilken jag tror att vi kommer jobba med det är att vi försöker för till ett ökat driv så att det inte tar för långt tid, då måste man kommer till en förändring och förbättring här och nu. Det är krav från beställare och byggherre men också det blir branschöverenskommelse att nu måste börja använda eller utnyttja den här typen av verktyg, och att verktygen i sig inte blir begränsad att det blir konkurrens mellan verktyg utan det måste finnas gemensamma gränssnitt där man kan för över data mellan de olika systemen.

Hur tycker du företagen arbetar idag?

Varenda olycka som inträffar och varenda skada som inträffar är definitivt en olycka för mycket och det inträffar olyckor idag. Om man ser de studier som jag inte har framför mig så finns det studier på området som visar ändå att det går åt rätt håll.

Hur bra är alla andra verksamhet på att arbete med arbetsmiljöfrågor i dag? 1-10 Jag tycker 7 – 8, de är oerhört viktiga föreställningar, det får inte vara så att någon blir skadad eller dödad på jobbet, det får inte förekomma

För att vi ska komma fram så ser arbetsplatsen olika ut från dag till annan, för att man skall producera någonting så ändras förutsättningarna, på husbygget eller i industri eller på en vägbygge/järnbygge så förändras arbetsförutsättningar hela tiden.

Då måste man ha det med sig enkelt att när man ska utföra moment och man säkrar upp arbetsplatsen kontinuerligt ut från att det sker såna stora förändringar hela tiden. Det finns med i tänket att vi har en kultur inom branschen som främjar detta.

Ser ni stor potential i framtiden?

Ja, definitivt.

Hur tycker du att vi borde samarbeta kring detta i branschen?

Det är viktigt med kravställning och det är vilket verktyg eller system vi ska använda oss utav sen så att följs upp de.