• No results found

- Intervju med Karl Liberg VDC- Specialist NCC

Hur kan man effektivisera arbetsmiljöarbetet med hjälp av digitala verktyg?

Bilaga 6 - Intervju med Karl Liberg VDC- Specialist NCC

Vi kan börja med att en presentation, vem är du och vad har du bakgrund?

Jag är utbildad byggingenjör på KTH, gick ett program som heter byggteknik och design med inriktning mot ekonomi. Skrev mitt examensarbete för NCC under 2010 inom VDC vink. Jobbade på NCC teknik som Konstruktion projektör, men halkade ganska snabbt in på att stödja vår byggavdelning, där man jobbar med kalkyl att hur man ska kunna mängda utifrån BIM-modeller. Bytte sedan till processutveckling 2011, hade hand om implementering av VDC och BIM i region väst tillsammans med en annan kille. 2013 tog NCC beslut på att anställa mig som VDC-specialist/VDC-ledare till idag och driva frågorna på våran avdelning. Ett par månader tillbaka så började jobba på NCC Building på Sverige nivån. Nu jobbar jag mer med utvecklingsfrågor och stöttar alla VDC -Ledare på alla avdelningar runt om i Sverige att hur de ska arbeta med nya arbetssätt och med befintliga arbetssätt också förstås, se till att vi kommer igång. Vi är en grupp nu på 5 personer som jobbar med det i Sverige.

Har ni några arbetsmetoder som är kopplad till arbetsmiljö och digitala verktyg?

Ja, det har vi. Jag har inte varit jättemycket ute i projekten som jag tänker är kopplad till arbetsmiljö.

NCC har en app som heter Synergi. Den är en app som alla på NCC borde ha installerad.

Därigenom kan man se någonting som både kan vara bra och dåliga saker gällande arbetsmiljö när man är ute med appen. T.ex. om det är stökigt man inte har städat platsen ordentligt eller kanske det är risk man kan snubbla på saker, sen kan man registrera det och samla upp allt sådant, eller om man ser några risker eller tillbud. Så finns det en app där man registrerar det i.

Sen samlas in som arbetsmiljöingenjör och ta hand om så att vi kan förebygga på att hur byggarbetsplatsen ska se ut och hur man ska jobba så att vi utvecklas hela tiden på det sättet.

Så det är en digitala verktyg som man använder.

Det jag var med och involverat i som är kopplat till arbetsmiljö, det är att hur man planerar arbetsplatserna och utför APD-plan. Där kopplar vi på mycket på att hur planerar vi den här arbetsplatsen i 3D/2D, då tittar man mycket på skyddsstängsel, skyddsräcken osv, så att man förstår att var saker och risker finnas. Det är en digitala verktyg som har nytta av för att se arbetsplatsen är utformad på ett sätt som gör att den är säker. Var har vi inkörsvägen när det kommer transporter var skall de vända så de inte behöver backa, för det är ett riskmoment.

Sen så har vi gjort tester där vi använder APD-planer i 3D för att där kommer rapporter om tillbud, t.ex. att här skulle det kunna ske en olycka. Det här är inte utbrett på alla projekt långt därifrån. Men det är de tankar vi har. Vi har testat det på några projekt. Där man markerar ut var vi har haft tillbud som en blå propp i efterhand, om det har haft en olycka så visas röd propp. Efter ett tag så ser vi att om vi har många tillbud på ett och samma ställe.

Här är det någonting som kanske inte är som det ska vara eller som var svårt att se innan, så man kan gå in och studera vad är det är som är fel. Man kan även visa för nya som kommer

till projektet att här har vi haft olycka och tillbud så att de också förstår var kan risken finnas på arbetsplatsen. Sen har vi också när man jobbar med BIM samordningen och slår ihop modeller så kan vi också där har liksom färdiga regel sätt som säger till att om här kan det finns fallrisk och att det behöver skyddsräcken. Sen kan man lägga in de här skyddsräcket i själva modellen och säkra upp.

Men det är inte alla projekt som jobbar med det, det finns en hel del att göra, vi har ändå en viss möjlighet att göra det mer digitalt än man normalt gör. Vi samarbetar med dem som vi hyr utrustningar av och att de kan vara med i projekteringen för att planera upp säkerheten på byggarbetsplatsen och vi kan även göra kontroller i en BIM värld för att se om man har skyddsräcket på alla ställen osv.

Det är upp till projektet, man måste jobba med arbetsmiljö men just de där med digitala verktyg så finns det inget krav på att man måste använda det. Fördelen med att jobba i 3D är att alla får en lite mer verklighetsbild av hur det faktisk ser ut och lättare kan se vart det finns risker för saker och ting. Men vi är absolut på det och det är en viktig del av vårt arbete och det är hög fokus på det. Men det finns mycket mer att göra.

När började ni att använda Synergi app?

Det är ganska många år sen, gissar runt 2015.

Synergi är NCC-koncernens system för arbetsmiljö rapportering Vad har ni för målet gällande arbetsmiljö?

Att vi ska ha noll skador med frånvaro. Det är det målet man strävar efter.

Har ni fått någon nytta av de metoderna ni använder, har skadorna minskad?

Jag kan inte det statistiken helt hållet men

Det jag upplever utifrån några år där jag jobbar så tack vare den Synergi appen att man kan rapportera in saker och ting så har arbetsplatserna blivit säkrare p.g.a. att man vet ändå mer vad det finns risker osv och kan även rätta till det. Jag tycker att vi har mer ordning och reda på våra arbetsplatser idag. Det är en fördel för att hitta små skador t ex: När man snubblar på platsen eller när man på vintern inte har sanda ordentligt på väg ut till arbetsplatsen. Det har man blivit mycket duktigare på och appen har hjälpt till mycket för att belysa problemen och visa var riskområden finns.

Är det svårt att integrera digitala verktyg i ert arbetsmiljöarbete?

Jag jobbar bara med digitala verktyg, sen så om man tittar lite bortanför arbetsmiljö så ut i produktionen så finns det vissa hinder ibland eller där förändringsbenägenheten som inte alla har och man är van vid att göra på ett visst sätt med traditionella verktyg och inte jobba med digitala. Däremot så ser man att generationsskiften vi får in lite yngre människor som tycker att det är konstigt om man inte använder digitala verktyg, där finns det inget motstånd. Sen de som jobbat lite längre kan tycka att det jobbigt med digitala verktyg och

trivs med traditionella arbetssätt. Sen får man inte glömma att de som jobbat i 20-30 år och de sitter inne med sjukt mycket kunskap och de löser sitt arbete på ett bra sätt. En yngre människa gör det inte, men de kommer lättare in i arbetet om man har digitala verktyg istället för att lära sig det traditionella arbetssättet.

Kunskapen de äldre har får inte gå till spillo, utan vi måste ta till vara på det och inte glömma bort. Vi går ju mot digitala arbetssätt med de mesta och det kommer bli mer och mer hela tiden, men man får inte glömma bort de kunskaper som de äldre sitter inne med. Även om man kan göra mycket med digitala verktyg så är det fortfarande människor som ska ställning till det, så det är viktigt att få in kunskapen från äldre. Få yngre medarbetare att ta till sig kunskapen och sen nyttja den i den digitala världen.

Vad är det som du skulle vilja ändra eller förbättra arbetet med BIM/VDC?

Vi kan bli mycket effektiva med hjälp med digitala verktyg, vi kan spara tid vilket innebär att vi också spar pengar, i och med vi kan spara tid så kan vi fokusera mer på den kvalitet på bygget slutprodukten. Att vi kan ha mer fokus på det i och med vi spara tid och en annan typ av kvalitetssäkring som man inte haft tid att göra tidigare utan när man jobbar med BIM så kan vi i datorsimulerade olika arbetssätt och olika typer av lösningar för att kunna hitta det bästa. Få bästa kvalitet till längst peng. och det har vi inte möjlighet till tidigare för den tiden hade vi inte. Sen så är det roligare också.

Vad tycker ni själva om er utveckling inom användning av digitala verktyg jämfört med era konkurrenter idag? Hur ser utvecklingen ut inom BIM hos NCC idag och

framtiden?

Inom 3D/BIM och VDC eller digitala verktyg så ligger vi väldig lång framme jämfört med andra. Och framför allt gällande att vi kopplar ihop alla våra olika typer av system så att vi pratar utifrån en gemensam databas. Det är vår fokus just nu. Vi jobbar med väldigt många olika programvaror, system och verktyg och många gånger så är det att vi jobbar dubbelt och bygger upp information på olika öar, men det vi får till nu då som jobbar med som en databas där vi förser den här databasen med information, sen så förser databasen alla olika system med samma information. Så att det inte ska finnas risk att vi har olika information eller plocka från olika stället utan har man gjort saken en gång så ska man kunna återanvända det in i andra system, där ligger vi väldigt långt framme skulle jag säga.

Ser ni stor potential i framtiden?

Ja, det är det som jag sagt tidigare att vi jobbar utifrån en gemensam databas och att vi inte jobbar med en massa olika typer av program, utan det finns ett gränssnitt som man jobbar på, där tycker jag att det är en stor del utveckling så att man känner igen sig oavsett vad man arbetar, sen kanske det ligger många olika programvarusystem i bakgrunden och kör. Det ska vara NCC sättet att arbeta, det ska underlätta jättemycket, sen så är det mycket att vi kan automatisera saker och jobba mer med robotisering, att vi har en robot som sköter saker och

ting för oss genom att jobba digitalt. Det testar man väldigt mycket. På det sättet kan det då leda till en bättre arbetsmiljö och säkrare arbetsplats, att man får robotar som gör de lite farligare arbetsmomenten istället för människor, det tror jag kommer att hända på den fronten.

Hur tycker du att vi borde samarbeta kring detta i branschen?

Jag tycker att man ska vara transparenta och gemensamt i branschen bygga upp standarder för hur vi jobbar och hur vi benämner saker och ting så att det finns en standard och en definition, så oavsett vilket projekt du går in i så ser strukturerna likadana ut, det skulle hjälpa oss väldigt mycket. Man försöker att göra det men det är ju fortfarande en tävling att man vill ligga längst fram. Det är svårt men det pågår ju många bransch initiativ där alla byggföretag är med och samarbetar, för man ser att det här kan inte ett företag lösa själva utan man måste samarbeta.

Vad finns det för problem gällande den fysiska arbetsmiljön på byggarbetsplatsen?

Det är mycket fallolyckor och att man snubblar, ramlar eller sticker sig på saker till exempel.

Vad tror ni att de bakomliggande orsakerna är till dessa olyckor?

De grejerna är slarv, det är viktigt att hålla ordning på arbetsplatsen samt tydligt att här går vi till arbetsplatsen och här går vi inne på arbetsplatsen, där ska inte ligga massor bröte i vägen och är det nånstans som behöver ligga saker så måste man markera att här kan det vara snubbelrisk och varna folk. Som arbetstagare se till att använda skyddsutrustning.

Har ni någon utbildning eller annan instruktion för er personal på byggarbetsplatserna?

ja, mycket för de som är ute i produktion. Alla behöver gå på en arbetsmiljökurs som är mer övergripande. Det finns utbildning för heta-arbeten och kurser för synergi appen där man kan lära sig vad som är fel och rätt osv. När man ser att något är fel har alla har rätt att ta en ”Time out” då man kallar på NCC, då måste man stanna hela byggarbetsplatsen och diskutera vad som är fel. Det finns kurser alla måste gå för att få utföra arbetet.

Kan du förklara vad VDC är?

Jag ser VDC som 4 byggstenar, den första är att samarbete och det handlar mycket om hur samarbetar vi i projekten och hur använder vi digitala verktyg för att samarbeta och hur samlokalisera vi för att kunna samarbeta i projektet på bästa sätt. Nästa del handlar mer om processerna att vi har tydliga processer för hur vi ska arbeta och det finns stöd utifrån de olika faserna som vi har i projekten, så att vi har stöd för hur vi använder modeller osv i

tidiga skeden, under projektering och ut mot produktion. Sen är det också en del som handlar om uppföljning, mätning, som man mäter i projekten hur det går och följer upp för att kunna bli bättre framöver. BIM delen hur vi arbetar med modeller i form av mängdavtagning, kollisionskontroller och visualisering av modeller samt kopplar modeller till tidplan osv.

När man kopplar VDC till BIM så handlar VDC om vad vi använder vår modeller till i olika processer.

VDC år inte lika med BIM, utan det är de 4 delarna, Samarbete, Processer, mätning/uppföljning och BIM. Det är hur vi definiera VDC på NCC.

Hur tycker du att VDC och arbetsmiljö kan samarbeta?

Vi har ju modeller till alla projekt och utifrån de så kan vi se till att projektera in säkerhetsutrustning på arbetsplatserna. I samarbete delen kan vi lyfta upp det på våra projekteringsmöten och att man utgår från modellerna när man pratar om riskområden, APD-planer är också en del av det. Mera automatiserat arbetssätt med robotar och utsättning och det kan vara utifrån våra modeller, där kan vi också samarbeta mer.

Hur bra är NCC på att arbeta med arbetsmiljöfrågor i dag? 1–5

Den avdelning jag jobbade på så tycker jag att 5. Det grundar jag på att vi hade ett helt år utan olyckor med frånvaro vilket var superbra. Sen är det inte genom hela NCC, om det är NCC överlag så skulle jag säga 4, utan att vara någon expert på det.

Använder ni BIM/VDC för att arbeta med arbetsmiljö och minska arbetsmiljörisker idag? 1–5

Inom produktion så tycker jag en 3an, för att vi kan göra mycket mera.

Hur bra är er verksamhet på att utnyttja möjligheterna med BIM/VDC idag? 1–5 Jag tycker en 4an, sen så sker det utveckling det kommer hela tiden nya saker men jag tycker NCC är inte rädda för att dra igång piloter och testa nya grejer. Vilket har gjort att vi ligger i framkanten.

Bilaga 7 - Intervju Niklas Bjurenborg Arbetsmiljösamordnare