• No results found

Intervjuer

In document Barns utsatthet på nätet (Page 47-52)

4 Empiri

4.5 Intervjuer

Inför intervjun diskuterades det fram vilka frågor som skulle ställas till de personer som skulle intervjuas. Det var viktigt att få fram den information som söktes av de intervjuade.

Det genomfördes en intervju med ungdomspolisen Thomas Turesson och IT-forensikern Fredrik Danielsson. Här ställdes frågor med syfte att ta reda på om brotten ökat eller minskat de senaste åren och teorin om varför det ökat eller minskat.

Thomas Turesson

Thomas Turesson berättar att han har mycket kontakt med skolor runt om i Halmstad och att alla de fall som rör skolorna kommer till honom. Han har ingen direktkontakt med eleverna utan arbetar främst med att utbilda hälsovårdsteam och rektorer så att dem kan hantera frågorna.

Thomas “Jag utbildar mycket hälsovårdsteam och rektorer. Jag är inte ute så mycket i klasserna. Det har jag tyvärr inte med, det är väldigt många skolklasser i Halmstad.

Jag försöker utbilda skolorna så att dom skall kunna hantera frågorna.”

Thomas har en uppfattning om att brotten ökar och att brottsligheten flyttas mer och mer till internet. De brott som han upplever ökar mest är kränkningar, hot och ofredanden.

Sanne “Har brotten ökat de senaste åren?

Thomas “Allt går uppåt. Allt går över till internet. Narkotikahandeln sker på internet.

Sexualbrotten ger på internet. I alla fall tvången om man skall säga så. Det är mycket hot, och “fake news”, alltså rykten som sprids som inte är sanna.”

Thomas “Internet har en så stor del i allting nu.”

Sanne “Vilka brott upplever du har ökat?”

Thomas “Mycket ofredanden, kränkningar. Mycket hot också. Men det är svårt med hoten för de kan tolkas olika.”

Brott som sker på internet är svåra att lösa, han menar att detta kan vara på grund av folk ofta har fejkade profiler och det är då väldigt svårt att veta vem som ligger bakom. Det kan också vara så att brottet inte är tillräckligt allvarligt och läggs ned.

Men de läggs också ned pga polisen har ont om resurser och de mindre brotten oftast inte prioriteras.

Sanne “Hur många blir dömda för grooming? Är det svårt att sätta dit folk?”

Thomas “Ofta kan det vara fake profiler som vi inte har någon aning om vem som är bakom. Brottets påföljd måste vara allvarligt för att vi skall kunna begära ut massa handlingar. För ringa brott till exempel får vi inte ut någon ip-adress och då är det svårt att veta vem är det som ligger bakom det här. Brottet är inte tillräckligt allvarligt.”

Han berättar även att det är vanligt att förövarna ber om lite “halvnaket” för att sedan använda sig av det för att pressa sig till mer naket osv. Detta gör att det eskalerar och ungdomarna trasslas in i en situation som de inte kommer ur.

Thomas “En förövare övertalar dig att du skall skicka lite halvnaket. Har jag fått lite naket på dig, kanske bar en överkroppsbild, då har jag ett övertag på dig. Så kan jag utnyttja det för att få en helnaken bild. Då kan jag säga “Om jag inte får en helnaken bild kan jag sprida den här halvnakna bilden”. Då ställer personen upp på det och då kan förövaren använda det istället och hota dig med det. Då kan det bli små sexuella handlingar till en början som blir större sen.”

Förövarna vet ofta hur de skall gå tillväga för att få sin vilja igenom. De letar efter olika slags sårbarheter hos unga. Många unga är osäkra på sig själva i den åldern och söker ofta någon typ av bekräftelse.

Fredrik Danielsson

IT-forensikern Fredrik upplever att barnpornografibrotten ökar, detta tror han är en kombination av att internet växer och att det är lättare att hitta bevisen.

Sanne “Hur vanligt är det, har du upplevt att det ökat?”

Danielsson “Vi hade kanske ett par om året i Halland innan. Nu har vi kanske haft 10 i år kanske. Det har blivit mer och mer.”

Sanne “Är det på grund av att ni blir bättre på att hitta det eller är det för att internetanvändningen ökat och att det blir enklare att få tag på?

Danielsson: “Det är en kombination.”

Dock finns det problem som påverkar och försvårar utredningar. De får inte röra något som finns på nätet, utan får endast använda det material de hittar i de

hårddiskar de får in. Därför kan de inte röra de material de hittar på internet. De får inte heller använda något som inte är ifrån Sverige. Om en svensk förövare har ett

iCloudkonto i England får inte den svenska polisen använda det bevismaterialet i sin utredning.

Sanne “Vad hade du velat ändra om du kunde?”

Danielsson: “Lagstiftningen. Lagen säger att vi bara får gå in i servrar som ligger i Sverige. Det är vansinnigt. Det är tex som i en mobiltelefon. Du kan ha ett jättestort iCloundkonto men det ligger inte i Sverige. Det ligger på en server i England. Det ligger inte i telefonen då får du inte ta det. Så ser lagen ut.”

Turesson “Vi sätter ju telefonen i flygplansläge. Det jag kommer åt då det får jag använda. Allt annat får jag vara försiktig med. För att komma åt det måste jag ha en husrannsakan i den servern då.”

Han anser även att lagstiftningen försvårar brottsutredningar som rör internet då den inte utvecklas i samma takt som tekniken.

Danielsson: “Man kan få rättshjälp med att tömma en persons iCloudkonto eller facebookkonto men det är rätt omständigt så det görs inte så ofta och sen tar det en väldig tid.”

Danielsson: “Lagstiftningen har inte hunnit med alls. Det är från stenåldern. Det är förlegat. Det är en försvårande sak.”

5 Diskussion

In document Barns utsatthet på nätet (Page 47-52)

Related documents