• No results found

Resultat undersökning

In document Barns utsatthet på nätet (Page 38-47)

4 Empiri

4.4 Resultat undersökning

Totalt medverkade 136 ungdomar i åldrarna fjorton till sexton år i undersökningen, samtliga är elever på Söndrumsskolan i Halmstad. Av de 136 var 71 stycken killar, 63 stycken tjejer och 2 annat. Vissa av frågorna lämnades utan svar utav några elever. Där av är summan av resultatet i vissa av frågorna inte 136.

14 år 15 år 16 år Inget svar

20

40

7 4

18

38

6 2 1

Medverkande

Kille: Tjej: Annat:

Det var 31% av killarna som svarade att de spenderade mellan 4-5 timmar av sin tid på internet varje dag. Lika många spenderade mer än 5 timmar per dag. Det var ca 27% av killarna som använde internet 2-3 timmar om dagen. Den största andelen av tjejerna var de som använde internet mer än fem timmar per dag, vilket var 35%.

Det var ca 32% av tjejerna som använde internet 2-3 timmar per dag. Minst andel var dem som använder internet 4-5 timmar per dag, det var ca 29%. Det var nio av eleverna som svarade flera olika svar, detta kan bero på att frågan kan vara

svårbesvarad då eleverna använder internet i skolan, de kommunicerar via internet och är i princip ständigt uppkopplade.

0-1 timmar 2-3 timmar 4-5 timmar > 5 timmar Blandade

svar inget svar 0

19

22 22

6 0 2

20 18

22

3

0 1 1

Timmar på internet per dag

Kille: Tjej: Annat:

Den här frågan var väldigt bred och kunde tolkas olika. De flesta valde att skriva de sociala medier de använder för att kommunicera med andra barn eller vuxna, medan några elever valde att skriva andra typer av appar de använde dagligen. Det vanligaste kommunikationsverktyget var Snapchat, som användes av 96% av eleverna. Därefter kom Instagram som används av 95%.

Det fanns även de elever som fyllde i egna alternativa sociala medier som de

använder, dock inte bara för kommunikation. Några tydliga avvikelser är Pinterest, Musical.ly och Tumblr. Dessa är inte klassiska kommunikationstjänster men

plattformar som många internetanvändare använder sig av i vardagen. Även

Youtube är en sådan hemsida, som 94% av samtliga elever använder. På dessa sidor kommunicerar användarna främst via kommentarsfält. Origins, Steam och Plato är olika typer av spelmotorer där kommunikationstjänster finns tillgängliga för användarna.

Snapchat Instagram Youtube Facebook Messenger Discord Steam Skype Kik Twitter Onlinespel Teamspeak Reddit WhatsApp Musical.ly Yellow/Yubo Plato Pinterest Monkey Pubg Origins Dplay Tumblr

131129128 81 68

23 22 13 13 7 5 5 3 3 2 3 1 1 1 1 1 1 1

Vilka sociala medier används?

Ca 79% av samtliga elever har varit i kontakt med en okänd människa på internet.

71% av tjejerna, 87% av killarna samt 50% av annat kön. Majoriteten av denna okända kontakt har skett på Snapchat och Instagram. Även onlinespel kommer bland de vanligaste.

Kille:; 62 Tjej:; 45

Annat:; 1

Antal elever som varit i kontakt med minst en okänd person över internet.

Snapchat Instagram Onlinespel Facebook Discord Steam Kik Youtube Yellow/Yubo Skype Monkey Omegle Twitter Musical.ly Periscope Plato Wordfeud Dplay Messenger Tumblr

72 55

17 12 11 11 9 6 5 3 3 2 1 1 1 1 1 1 1 1

På vilka sociala medier har detta skett?

Kille:; 4

Bett om att få träffa dig?

Kille:; 4

Bett dig att visa avklädda bilder på dig själv?

Nedanstående resultat baseras på frågan har du innan 15 års ålder varit med om att någon person, som du tror eller vet var mer än 5 år äldre än dig, via internet:

13% av eleverna som deltog i undersökningen har någon gång blivit kontaktad av en äldre person som försökt få dem att prata om sex. Det är 22% av tjejerna och ca 6%

av killarna. Lika många av killarna har blivit ombedda att visa avklädda bilder på sig själva. Det var 33% av tjejerna, det vill säga 21 stycken, som blivit ombedda att göra detta.

21% av samtliga elever har någon gång fått frågan om de vill träffa en äldre person.

27% av tjejerna och 17% av killarna. 8% av alla elever har blivit frågade om de vill träffas för att göra något sexuellt.

26% av eleverna har fått avklädda bilder skickade till sig. 42% av tjejerna och ca 13% av killarna. Ca 13% av samtliga elever har någon gång blivit trakasserad av en äldre person på internet.

I 8% av tjejernas fall och 4% av killarnas fall var något typ av hot inblandat. Det är ca 6% av samtliga fall.

Kille:; 3

Tjej:; 5

Annat:; 0

Antal fall där hot var inblandat

37

11 9

3 2 2 1 1 1 1 1 1

På vilka sociala medier skedde detta?

Även här visas att Snapchat är den största kommunikationstjänsten som används för denna typ av kommunikation. Trettiosju elever, ca 27% svarade att händelserna skett via Snapchat. Därefter kom Kik och Instagram som skrevs av flertalet elever.

Trots att undersökningen skedde på samma skola så var det olika svar angående information om internet och sociala medier via skolan. Undersökningen visar att 43% av eleverna upplever att de pratat om sociala medier i skolan. Under frågan

Kille: Tjej: Annat:

32

27

0

36 33

1 3 2

0

Har ni pratat om hur man ska bete sig på sociala medier i skolan?

Ja Nej Tveksamt

Kille: Tjej: Annat:

16

37

1 53

25

0 1 1 0

Skulle du vilja få mer information om hur du skyddar dig mot okända på

internet?

Ja Nej Vet inte

kunde eleverna själva skriva vad de pratade om i skolan och majoriteten skrev att dem endast pratade om nätmobbing.

Undersökningen visar även att endast 22% av killarna vill lära sig mer om hur man skyddar sig på internet medan 58% av tjejerna och 50% av övriga vill detta.

Eleverna kunde även skriva vad de ville prata mer om i skolan och där var det ett antal elever som tog upp att de ville lära sig hur de ska agera om de skulle bli utsatta för något av en okänd eller äldre person.

Sista frågan i undersökningen bestod av en frivillig, öppen fråga där eleverna själva kunde dela med sig av en specifik händelse de varit med om. Det var 14 elever av de 136 medverkande som svarade på frågan. Varav två fall som kan klassas som

grooming.

Fall 1 - Tjej 15 år:

“På snapchat skrev det en gång en man till mig. Han var (först) 20, sen blev han äldre och äldre. Han ville att jag skulle åka med honom till Göteborg. För att hamna först i en modellagentur skulle jag utföra sexuella saker mot honom. Jag åkte aldrig, så dum skulle jag aldrig varit”

Fall 2 - Tjej 14 år:

“Hade en kille en gång som jag berättade saker till, han hotade sedan mig om jag inte skickar bilder så kommer han sprida dessa saker jag sagt till honom (privata saker).

Jag hade träffat/pratat med denna killen i 5 månader så litade verkligen på honom.”

Av dessa 14 händelser är det fyra stycken som rör spridning och försök till att få lättklädda bilder.

Fall 3 - Tjej 14 år:

“En person addade mig å frågade om bilder men jag skickade självklart inte.”

Fall 4 - Tjej okänd ålder:

“Det var en äldre som ville ha bilder på mig och trakasserade mig. Men fick prata med soc då.”

Fall 5 - Tjej 15 år:

“Några killar som gjorde en story på snapchat där dem spred nakenbilder på tjejer.

Dem bad folk som anonymt kunde skicka in bilder på tjejer som dem killarna sedan la ut och trakasserade dem tjejerna.”

Fall 6 - Tjej 14 år:

“Att det här med att mest killar ber om nudes och inte ger upp med det tills dom får vad dom vill”

Endast två av de 14 som svarade på sista frågan var killar och av dessa två händelser vad en relevant för uppsatsen.

Fall 7 - Kille 15 år:

“Sociala medier blir en plats för människor att kunna spela tuffa, många (som främst vill hävda sig och vara förortsfigurer) hotar genom medier.”

Fyra av dessa 14 fall handlar om andra typer av händelser som skett över internet.

Fall 8, Tjej 16 år:

“Det har varit några gånger som personer, oftast killar i samma eller äldre åldrar kontaktat mig, börjat följa mig på ex instagram och sedan addat mig på snapchat och därifrån stalkat mig, sagt att de känner mig och bett mig mötas upp och träffa dom.

(Jag har såklart inte gjort det.)”

Fall 9, Tjej 15 år:

“Nej har aldrig varit med om något speciellt gällande sexuellt. Däremot har jag varit med om elaka och anonyma kommentarer som gjort mig otroligt ledsen. Däremot vet jag att konstiga personer skickat till en på kik när man väl hade det. Har inte det längre.”

Fall 10, Tjej 14 år:

“Blivit kallad hora på instagram.”

Fall 11, Tjej 14 år:

“En man la till mig på snapchat. Jag vet inte vem han e och han vet inte vem jag e och han skickade bild på sitt kön.. jag backade direkt.”

Två av fallen handlar om saker som skett utanför internet men som eleverna ändå ville dela med sig utav.

Fall 12, Tjej 15 år:

“Ibland får man obehagliga blickar & blivit förföljd av äldre killar och kommentarer.”

Fall 13, Tjej 15 år:

“En fritidsledare tafsade på mig.”

In document Barns utsatthet på nätet (Page 38-47)

Related documents